12. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
MMM2006
11. 5. 2006

Přiznávám se. Podepsal jsem.

Podepsal jsem - vědomě a při zdravém rozumu, i jako "nezávislý" novinář - petici, která považuje za nepřiměřené trestat studenta střední školy kvůli nálezu tří gramů marihuany vyloučením ze školy. Možná jsem měl na pražské základní škole s rozšířeným vyučováním cizích jazyků či na pražské střední umělecké škole málo přísné učitele. Nebo jsem měl dobré a moudré učitele. Nejen že nejsem sociopat, narkoman, asociál či rovnou zločinec, ale většiny svých učitelů si dodnes vážím. Mimo profesorky ruského jazyka ze střední školy, fanatické komunistky a rusofilky, kvůli jejíž šikaně si vzali život dva mí spolužáci. Je vina sebevraždou dvou mladých lidí. Dvěma zmařenými lidskými životy. Navždy. Odpustky se neprodávají. Nikdy si svou odpovědnost nepřipustila, i když svou vinu si ponese až do hrobu.

Téměř šedesátiletý ředitel Integrované střední školy stavební Pavel Veselý, který učí mladé lidi polovinu svého života, odsoudil studenta své školy na doživotí.

▼ Student Jan Chromý

Učitel nalezl u studenta Jana Chromého z Českých Budějovic tři gramy marihuany, zavolal policii a studenta vyloučili ze školy. Těsně před maturitou. Exemplárně. Při odvolání student neuspěl. Za tři gramy marihuany jeden zkažený lidský život. Ztracené ambice mladého člověka, který mohl a chtěl něco v životě dokázat. Bez maturity nemůže být přijat na vysokou školu, kam se hlásil. Bez maturity nebude moci nikdy být ani mistrem na stavbě. Bez maturity byl - bez soudu - odsouzen na doživotí. To je příliš dlouho.

Petici sepsal chlapcův otec, který přišel na Million Marihuana March 2006 na Letenskou pláň, kde žádal spolu se synem přítomné o podpis. Byl živou ukázkou toho, kam až může dojít netolerance, hloupost a krutost. Nebálo se zveřejnit svá jména a podepsalo se pouze 200 lidí z přítomných několika tisíc. Ostatní nejspíše měli strach. Že by mohli dopadnout podobně. Dodnes se pod petici podepsalo 1000 lidí. V takové společnosti žijeme?

Starý a krutý vtip z doby Husákovy gerontokracie radí: Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když už mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak nepodepisuj. A když podepíšeš, tak se pak nediv.

Na pláni byli převážně mladí lidé. Ne lhostejní lidé. To by nepřišli. Ne zbabělí lidé. To by nepřišli. Dvě třetiny z nich požívaly alkoholické nápoje v míře větší než malé a mnoho z nich kouřilo i marihuanu, mnoho z nich kouřilo normální cigarety. Mnohým z nich nebylo osmnáct let, některým bylo sotva patnáct. Nikdo z osmi tisíc lidí se za celé odpoledne a večer neporval, nikdo nic neukradl a nikdo nikoho nezabil. Sanitka odvážela pouze jednoho, kterému se v noci podařilo v neosvětleném parku zakopnout a rozrazit si ústa o obrubník.

Policie byla v ten den na pláni zbytečná - desítka tajných pouze hlídala, aby "huliče" ležící v trávě nenapadali skinheadi a neprovokovali neonacisté. Grossovské policejní manévry proti "nebezpečným živlům" se nekonaly a je to tak dobře. Policisté ze zásahové jednotky si užívali doma sluníčka. Komorous zůstal doma. Lidovecký "expert na drogy" Jiří Vacek, sám bývalý narkoman, který vyletěl z vnitra poté, co nedokázal doložit ani své vzdělání, zůstal také nejspíš doma. Stejně tak jsem neviděl dalšího "experta", lidoveckého poslance Josefa Janečka. "Zastavte svět, KDU-ČSL chce vystoupit", napsal v Reflexu nedávno Jiří X. Doležal. Poslanci nakonec zastavili Janečka.

Na louce byly přenosné záchody, občerstvení i zdravotníci. Vstupné se neplatilo. Buřty stály méně, než na Václavském náměstí. Většina lidí posedávala ve skupinkách a poslouchala hudbu, několik desítek tančilo. Lidi se usmívali, jen pár unionistů obcházelo louku a trapně rozdávalo filtry se svými hesly jako politickou reklamu. Jako jehovistickou Strážní věž. Zájem byl podobný.

Na Million Marihuana March se nejezdí dělat politická reklama, stejně jako se sem nejezdí vydělat peníze. Všechny kapely zde hrají zadarmo. Rozpočet je minimální a solidární, hradí se z něj třeba úklid či pronájem záchodků.

Večer v určenou hodinu vypli titíž mladí lidé své zvukové aparatury, aby obyvaelé Letné mohli jít spát a do noci uklízeli louku, plnou kelímků od piva. Odjížděli (se střízlivými řidiči) po půlnoci. Dvě stě pytlů odpadu. Přijďte příště zas, chtělo se říci. To se v malém městečku, plném slušných občanů, nestane, aby policie neměla celý den žádnou práci.

Ten mladý muž se svým otcem stáli u stolečku s podpisovými archy na louce a čekali. Čekali na podporu šance začít znovu. Tři gramy marihuany nejsou důvodem k doživotnímu trestu. Maturita završuje jednu etapu člověka - je nezbytnou vstupenkou do života. Ke kvalifikované práci, k možnosti dalšího vzdělání, k možnosti založit rodinu, uživit ji a vychovávat děti v úctě a respektu k právu, ke společnosti.

Ředitel Integrované střední školy stavební Pavel Veselý, který učí mladé lidi polovinu svého života, si vzal na odpovědnost zkaženou budoucnost studenta Jana Chromého, který chtěl po maturitě z oboru Technické zařízení budov dál studovat Jihočeskou univerzitu. Kvůli krabičce se třemi gramy marihuany, kterou u něj našel v únoru učitel ve škole na záchodě, byl mladík vyloučen ze "slušné" společnosti. Ředitel se stal soudcem i katem v jedné osobě. Našel rituální oběť. Rozhodl o vzdělání a šancích na uplatnění jednoho člověka.

To by se ve slušné společnosti stát nemohlo. A proto jsem podepsal. Petici za toleranci. Petici za to, abychom žili nejen ve slušné ale i v moudré společnosti. Kde "hulení" nebude možno takto drakonicky perzekuovat, i když není úplně neškodnou drogou. Kde bude i tato droga, vedle piva a fernetu, součástí života - protože už stejně je. Podle huličů je neškodná. Podle kritiků může spustit latentní psychické poruchy. Stejně jako alkohol. Stejně jako stress. Stejně jako jakýkoliv jiný vnější impuls. Fakticky platí, že požívání marihuany, je-li nemístné, vede ke společenské izolaci stejně, jako nemístné požívání alkoholu či nemístné holdování jiným hedonistickým radostem. Kdo je více doma v hospodě, než doma, kdo je více v hospodě, než v práci, má problém. Zdravotnictví bude mít problém s jeho demencí či ztvrdlými játry. Může se i uchlastat. Přesto ho nezavřou do kriminálu za flašku vodky v kapse.

Jsem-li demokrat, ctím-li rovnost ve spravedlnosti, uznávám-li potřebu solidarity společnosti a rovnost šancí, vyváženost viny a trestu, nemohu nepodepsat. Tvrdá řešení pro měkké drogy ani natvrdlí ředitelé škol nepomohou společnosti stát se lepší. Jen škodí a jde z nich strach.

Autor je členem ČSSD, což uvádí v tomto případě záměrně, protože nejsou jen "zlí" sociální demokraté, jak si mysleli zastánci ParoubTeku, stejně jako nejsou jen "hodní" unionisté a namodralí zelení. Politická scéna se nedělí jen a "ty, kteří bijou děti", a ty, kterým je jedno, jestli někdo postříká sprejem stěny barokního chrámu. Míra věcí veřejných je nutná, abychom nežili v anarchii a současně, abychom nežili v diktatuře. I kdyby byla osvícená glorifikovanými zastánci nepolitické politiky. Autor není řízen žádným "stranickým sekretariátem" a se svými, většinou kontroverzními názory si vystačí. V Britských listech, kam ho nezvolil nikdo, i v Radě Českého rozhlasu, kam ho zvolili křesťané, liberálové, socialisté a komunisté. To říká jen proto, že je před volbami a nálepkami se to všude jen hemží.

                 
Obsah vydání       12. 5. 2006
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Paroubek "je skutečně jak Mussolini"
12. 5. 2006 Přesná analýza situace
12. 5. 2006 Vědecký pokrok povede velmi brzo k prodloužení života
15. 5. 2006 Vysílání předvolebních spotů na obrazovce ČT
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"
12. 5. 2006 Pod maskou levicové fráze Pavel  Pečínka
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
12. 5. 2006 Tatínku nebojte se, však se uzdravíte! Aneb o smrti až po volbách, pokud vůbec Jan  Paul
12. 5. 2006 O matce Milan  Libiger
12. 5. 2006 Oběti "krásy"
12. 5. 2006 Platit kartou, neplatit kartou... Patrik  Nacher
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje
12. 5. 2006 Taškáři nebo neschopní břídilové? Jan  Polívka
11. 5. 2006 Vliv tématu marihuany na mozek novinářův Vladimír  Línek
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Je možné, že manipulace mozku slovem je nebezpečnější než kouření marihuany Vladimír  Línek
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
10. 5. 2006 Bayrou: Jsem ten, kdo šlechtí dostihové koně francouzské politiky Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Upřesnění k Černobylu Vladimír  Wagner
12. 5. 2006 Tabák způsobuje rakovinu Darina  Martykánová
12. 5. 2006 Nesouhlasím s feminismem Dariny Martykánové
11. 5. 2006 Jak nám státní byrokracie zničila podnik Eduard  Vitásek
11. 5. 2006 Budyšín poprvé tváří v tvář neonacistům Radek  Mikula
10. 5. 2006 Jak řešit problémy ve zdravotnictví Petr  Wagner
11. 5. 2006 Nový česko-anglický slovník Josefa Fronka Jan  Čulík
11. 5. 2006 Promiňte, pane, císař nese komunistickou vlajku... Ema  Čulík
11. 5. 2006 Jacques: Paroubkova hra Milan  Daniel
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
11. 5. 2006 If I were a rich man... Alex  Koenigsmark
11. 5. 2006 Feminismus jako islám Štefan  Švec
10. 5. 2006 Skutečné problémy českého zdravotnictví - z hlediska soukromých lékařů Bohumil  Kartous
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Marihuana RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
3. 4. 2006 Drogy na tanečních party a sociální stratifikace účastníků   
20. 2. 2006 Pozor! Intenzivní kouření konopí způsobuje duševní choroby   
24. 1. 2006 Rukola není obyčejná tráva Filip  Sklenář
14. 11. 2005 Konopí a civilizační nemoci Bushka  Bryndová
20. 6. 2005 Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy   
1. 6. 2005 Marihuanové lži Jakub  Ježek
12. 5. 2005 Konopí nezpůsobuje duševní choroby, ale dobře se tím straší veřejnost Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Konopí a zlá čarodějka marihuana Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Příznivci marihuany letos opět zaplní Letnou   
6. 5. 2005 Konopí způsobuje duševní choroby   
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová