9. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2006

Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky

neboli právní stát počesku

Paní Kateřina Jacques je na úřadu vlády vrchní ředitelkou sekce lidských práv. Chtěl bych proto vědět, co paní vrchní ředitelka dělala po Czech Teku (30.7. 2005). Poslala služební cestou svému šéfovi důrazné interní varování před takovými zjevnými, nepochybnými a spolehlivě dokumentovanými policejními prasárnami?

Souhlasím s rozhořčením redaktora Britských listů Štěpána Kotrby ("Politická příživa", Metro, 5.5. 2006). Je vidět, že je opravdu schopen vyhmátnout a důsledně zformulovat podstatu věci -- ovšem jen tehdy, když se zrovna nevěnuje své oblíbené zábavě - vytváření spikleneckých teorií kolem nestátních neziskových organizací a jejich financování.

Byl jsem na Palackého náměstí a snažil se dokumentovat tamní dění. Byla tam řada anarchistů, punkerů, alternativníků, občas se mezi nimi mihli aktivisté Strany zelených, předvolebně lovící dušičky v alternativních kruzích. Vedle nápaditých nekonformních účesů se objevily se i muslimské šátky. Atmosféra byla příjemná, uvolněná.

Procházel jsem mezi policejními kordony a fotil povykující fašisty. Mezi policisty jsem zaznamenal rovněž jistou uvolněnost. Dobře věděli, že jejich cílem není přímý zásah, ale důsledné oddělování fašistů a antifašistů. A byli si zjevně vědomi faktu, že k takovému úkolu mají dost sil na místě i v zálohách, jež byly připraveny nedaleko. Pochod jsem již neviděl, ale podle zpráv očitých svědků nedošlo prakticky k žádným vážnějším incidentům a policejní úkol oddělovat obě několikasetčlenné skupiny byl splněn s přehledem. Výjimkou bylo několik zadržených fašistů -- a pak zbití kandidátky Strany zelených.

Děsivě vypadá zákrok pochůzkáře z Prahy 2 Tomáše Čermáka proti paní vrchní ředitelce úřadu vlády ČR Kateřině Jacques hned z několika konců. Proberme to popořádku.

Předně není jasné, jak celý incident vznikl. Policista mohl být vyprovokován neadekvátní reakcí paní vrchní ředitelky na výzvu k rozchodu. Jako profesionál je ovšem povinen takové situace zvládat a používat donucovacích prostředků pouze v nezbytných případech a právě v té intenzitě, jež vede k dosažení zákonného účelu. Je nepřípustné mlátit někoho z pilnosti, v afektu či dokonce za trest. Zde není žádná omluva. Prý bití pokračovalo i po zadržení v autě a na úřadovně policie ve Vyšehradské třídě!

Že se policisté opakovaně v podobných situacích chovají naprosto neadekvátně, že jednají jako opilecká cháska z hospod čtvrté cenové skupiny, že se dopouštějí neomluvitelných násilných excesů, je všeobecně známo. Pikantní na tom je výrok jistého politika, který se podivoval, co tam ten policista bez speciálního výcviku vlastně dělal. Speciální jednotky oddělující demonstranty měly zvláštní výcvik pro tyto situace, pochůzkář prý nikoli. Z toho vyplývá, že pochůzkáři ani další policisté nejsou školeni ke zvládání konfrontací s občany. Pozoruhodný poznatek. Sám Čermák tvrdí, že od skupinky Strany zelených šlo o promyšlenou provokaci. Dost možná ano. Ale takové situace jsou přece policisté povinni zvládat adekvátně a v souladu s předpisy. Nejsou to hospodští rváči, ale profesionálové!

Policista Tomáš Čermák má prostě smůlu. Kdyby zmlátil mne, pana redaktora Kotrbu, kdyby seřezal některou z mých dcer, jež se protifašistického pochodu účastnily -- nic by se nestalo. Inspekce MV by věc dva nebo tři měsíce "šetřila", ve skutečnosti by se čekalo, až o incident veřejnost a média ztratí zájem, pak by se to potichu odložilo. Policisté, kteří byli na místě, by si samozřejmě nic nepamatovali, vlastně ani nic neviděli. Omerta je omerta! A tak by nebylo zjištěno, že byl spáchán trestný čin nebo i jen skutek zakládající možnost kázeňského postihu. Smůla pana Čermáka je - vedle toho že byl při incidentu zezadu nakopnut a je nyní v pracovní neschopnosti - pouze v tom, že měl seřezat obyčejného člověka, ale on si vybral zrovna paní vrchní ředitelku úřadu vlády a kandidátku Strany zelených (navíc zrovna před volbami!). A tak začaly hned politické tanečky, k věci se vyjadřuje premiér i ministr vnitra a inspekce nebude nyní moci tak jako obvykle vše zamést pod koberec. Chudák Tomáš Čermák to odnese, bude z ryze politických pohnutek exemplárně postižen, na rozdíl od dlouhé řady svých kolegů, mlátících úplně stejně obyčejné lidi na Street Parties na Czech Teku a při jiných příležitostech v minulých letech. Vzpomínám na zbitou účastnici Czech Teku 2005, které zlámaná žebra perforovala plíce. Vzpomínám na brutální mlácení zadržených na úřadovně v Ocelářské ulici... .

Trapné čecháčkovství se ovšem hned rozjelo na plné obrátky. Prý byl Čermák příslušníkem pohotovostního pluku. Ale tam přece sloužil policejní dorost před rokem 1989 povinně, to byla součást jejich výcviku a přípravy! A rozvíjejí se spekulace o souvislostech předlistopadových zákroků SNB s tímto incidentem. To je samozřejmě hloupost. Incident s paní vrchní ředitelkou i jednání policistů v podobných situacích pevně kotví v nynějších poměrech v policii i v celé této podivné společenské realitě. S poměry v reálném socialismu nemají už nic společného.

Paní Kateřina Jacques je na úřadu vlády vrchní ředitelkou sekce lidských práv. Chtěl bych proto vědět, co paní vrchní ředitelka dělala po Czech Teku (30.7. 2005). Poslala služební cestou svému šéfovi důrazné interní varování před takovými zjevnými, nepochybnými a spolehlivě dokumentovanými policejními prasárnami? A což teprve, když se dozvěděla o dvaceti mezipřistáních letadel s utajenými vězni CIA v Praze na Ruzyni? Tady nešlo o lidská práva?? Její služební povinností bylo poslat nahoru důrazné varování před spoluúčastí tohoto státu na takových ilegalitách. Soudě podle toho, že i po Street Parties a po Czech Teku učí podle vlastních slov své děti úctě k policii, byla do 1. máje docela mimo kontakt s realitou. Nebo snad jde jen o ryze měšťácké pojetí: jiné ať si klidně mlátí, to se mne přece netýká - ale jakmile zbijí mne, tak je to do nebe volající!?

Vypadá to, že máme v Praze dobrou kandidátku Strany zelených, jen co je pravda. Bude pravděpodobně dokonalou zárukou toho, že pokud bude vykonávat ústavní funkci, nic, ale opravdu nic se nezmění. O to ostatně v celém politickém establishmentu především jde.

Má poslední poznámka se týká opakovaného darebáctví spojeného se systematickým zahráváním podobných, dobře dokumentovaných policejních ukrutností do ztracena. Vedle mafiánské omerty mezi policisty navzájem zde sehrává ošklivou roli inspekce ministra vnitra a jednoznačná odpovědnost leží i na ministrech, ať je to Cyril Svoboda (konec 90. let, pod koberec zameteny excesy při Street Parties), Stanislav Gross (zasedání MMF + SB), nebo František Bublan (Czech Tek). Jejich politická odpovědnost je nepopiratelná. Pro mne jsou taková individua nevolitelná a je pro mne nepřijatelné a nepředstavitelné, aby zastávala nějakou veřejnou funkci a byla placena z mých daní.

                 
Obsah vydání       9. 5. 2006
9. 5. 2006 Prověrku na vnitru? Karel  Dolejší
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
9. 5. 2006 Michael  Marčák
9. 5. 2006 Úmluva vlád ČSR a SSSR o spojenectví proti fašismu a vzniku Svobodovy armády Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Restauracím a jídelnám Marcela  Gunázerová
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
9. 5. 2006 Ukrajina: Nejen staří banderovci, ale i současný antisemitismus Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Blair: Kdybych měl říct, kdy odejdu, ochromilo by to vládu
9. 5. 2006 Parodie na maturitu IV Jiří  Kratochvíl
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
9. 5. 2006 Michael  Marčák
9. 5. 2006 Neprofesionalita v řízení státu Stanislav  Huml
9. 5. 2006 Faethónova pouť Boris  Cvek
9. 5. 2006 Greenpeace se veřejné diskusi nebrání Jan  Piňos
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Neobyčejně šťastná rehabilitace Vítkova i generála Eliáše Ladislav  Žák
5. 5. 2006 Přehled čísel týkajících se vlivu radiace na člověka Vladimír  Wagner
9. 5. 2006 Zrušení komunistů nemusí přinést kýžený výsledek Vít  Horák
9. 5. 2006 Michael  Marčák
9. 5. 2006 Sarkozy: nový francouzský premiér?
9. 5. 2006 Zóna Lukáš  Nozar
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
9. 5. 2006 Obmedzená sloboda v semiperiférnom štáte Marcel  Mojžiš
9. 5. 2006 Nikotin nezpůsobuje rakovinu Tomáš  Krček
9. 5. 2006 Čína není Ježíšek Milan  Černý
9. 5. 2006 My nic, to jen naši vynálezci
8. 5. 2006 Digitální televize: Budou vás nutit dívat se na reklamy
9. 5. 2006 Juščenko chce uznat banderovce za účastníky Velké vlastenecké války Stanislav  Kliment
8. 5. 2006 Komunální úřady investovaly více než 700 milionů liber do mezinárodního obchodu se zbraněmi
8. 5. 2006 Humanitární pracovníci zneužívají nezletilé dívky pro sex
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
6. 5. 2006 Kultura úvěrové zadluženosti vede k rekordnímu počtu osobních bankrotů
5. 5. 2006 Afrika a její "čínská budoucnost" Mesfin  Gedlu
5. 5. 2006 Ženská práva jsou lidská práva Věra  Říhová
9. 5. 2006 Za co a s kým jsme bojovali
9. 5. 2006 Target -- Prague, Czech: Jak Američané bombardovali Prahu Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Smutný osud bombardovaného "rodinného stříbra"
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
2. 5. 2006 Bublan: Inspekce možná vyšetří incident s Jacques do konce týdne   
2. 5. 2006 Paroubek: policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout   
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Prověrku na vnitru? Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit   
6. 5. 2006 Politikové nepřípustně zasahují do případu Jacques   
6. 5. 2006 Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...   
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu