4. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
José Maria Aznar
4. 5. 2006

Rytíř velmi smutné postavy

Síla literárního odkazu je v jeho nadčasovosti. Pět set let od prvního vydání Cervantesova Důmyslného rytíře Dona Quijota z La Manchy (1505) se najdou lidé lpící na zašlých tradicích a slávě. Jde-li při tom o zašlost plnou šlechetnosti a neoddiskutovatelně dobrých úmyslů pak se díváme na smutné postavy s nadhledem plným laskavé shovívavosti.

Vyskytnou se však i případy lpění na hodnotách z množiny nectností, setrvávání v bludech a lžích. Pak jde o velmi smutné postavy. Takovým rytířem se stal José María Aznar, do jara 2004 předseda španělské vlády a šéf lidovců.

Energický, vzdělaný politik, který dvakrát úspěšně přivedl svou stranu k vítězstvím ve volbách a osm let vládu řídil. Nevysoké postavy, husté tmavé vlasy, široký knír, dokonalá řečnická gesta, charismatická osobnost.

Problémy začaly někdy začátkem roku 2003. Svět se seznamuje s hrozbou, kterou pro jeho bezpečnost představují zbraně hromadného ničení v rukou Saddáma Husajna. Spojené státy a Velká Británie se chystají k válce a hledají spojence. Argumenty na objednávku zpracované tajnými službami nenechávají nikoho se zdravým rozumem na pochybách, že Irák musí být vytrestán.

José María jde do války také. Nic nedbá, že přes devadesát procent občanů-voličů je proti válce a španělské účasti v ní.

José María se ujímá iniciativy sjednotit síly Dobra. Píše a telefonuje přátelům a partnerům, předsedům vlád a prezidentům, aby je přiměl k podpisu dokumentu na podporu vojenské intervence. Někde uspěl někde ne. Mexického prezidenta Vicenta Foxe rozčílil tak, že o Aznarově intervenci informoval sdělovací prostředky. Ten si tak v mexickém tisku vysloužil označení za "Bushova šafáře". Podobně dopadl i v Santiagu de Chile. Sérii telefonických intervencí Aznara ukončil tehdejší prezident Ricardo Lagos tím, že o tom jaké stanovisko zaujme, vyrozumí prezidenta Bushe přímo sám a nevidí důvod proč by měl mít v Aznarovi prostředníka. Naopak třeba v Praze Aznar uspěl. Podpis jeho iniciativy byl jedním z posledních aktů Václava Havla ve funkci prezidenta České republiky. A tak jich bylo sedm co si sedli na lep.

Z nich je ale jediným skutečným rytířem José María. Zatím co ostatní mlčí, José María ani dnes neustoupil od svých tvrzení. "Však ony se zbraně hromadného ničení v Iráku ještě najdou" tvrdí dodnes ve svých projevech. V rozhovoru pro chilský pravicový deník El Mercurio ještě v březnu 2006 při tom konkrétně hovoří o jaderných bombách.

Skutečně vážný problém nastal 11. března 2004. Bomby ve vlacích směřujících do Madridu zabíjí téměř dvě stovky lidí a dalších několik set je raněných. Do španělských parlamentních voleb chybí jenom pár dní.

José María a jeho lidovecká parta mají jasno. Politicky jasno. Byli-li to baskičtí teroristé z ETA, volby ještě můžeme vyhrát, byl-li to někdo jiný volby prohrajeme.

José María hovoří o pachatelích z ETA. Vyšetřovatelé tvrdí, že provedení atentátů neodpovídá rukopisu ETA a výbušniny jsou jiné než používá ETA. Ministr Acebes obviňuje ETA. Vyšetřovatelé nachází důkazy o islámském původu pachatelů. José María mluví o ETA.

Španělským éterem lítají miliony SMS o tom, že vláda lže. José María mluví o ETA.

Lidovci volby prohrávají. K moci přichází socialisté. José Luis Rodriguez Zapatero se stává Aznarovým nástupcem. Španělští vojáci odchází z Iráku. Vyšetřovatelé najdou sídlo pachatelů atentátů a ti páchají sebevraždu. Dalších více jak dvacet spolupachatelů islámského původu stojí před soudem. ETA vyhlašuje ukončení ozbrojených akcí.

José María věří, José María ví, že stopa k ETA jako pachateli madridských atentátů ještě bude nalezena. Ti socialisti to prostě neumí a nechtějí pochopit.

José María měl našlápnuto. Jeho lidovecké vůdcovství nikdo nezpochybňoval. Po druhém období v čele španělské vlády měl nárok na výšiny ve světovém, při troše skromnosti v evropském, dění.

Washingtonská lobbistická firma již vyinkasovala ze Španělska dva miliony dolarů, které měly José Maríovi po ukončení mandátu zajistit udělení americké Medaile svobody.

Nějak se to zvrtlo. Post není a medaile také ne.

Rytíř velmi smutné postavy přednáší na Georgtown University. Jezdí po světě a objíždí přátele. Bojuje s terorismem. O tom, jak bojovat s financováním terorismu, řečnil i v Praze na podzim minulého roku. Na pravém místě v pravý čas.

                 
Obsah vydání       4. 5. 2006
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 Propaganda v masmédiách Karol  Krpala
4. 5. 2006 Budúcnosť žurnalistiky Eduard  Chmelár
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Připravuje se papež, že schválí kondomy?
4. 5. 2006 Moussaoui nebude popraven
4. 5. 2006 Jak si poradili Středoevropané v Londýně
4. 5. 2006 Mobilní telefony, internet, rozhlas a tisk používají dívky
4. 5. 2006 Školství řízené kraji trpí manažerským syndromem Martin  Kunštek
4. 5. 2006 První máj včera, dnes a zítra Pavel  Pečínka
3. 5. 2006 Nebylo to "selhání jedince"
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
3. 5. 2006 Slušní lidé očekávají od politiků slušnost Radek  Sárközi
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
4. 5. 2006 Rytíř velmi smutné postavy Lubomír  Molnár
3. 5. 2006 27 procent dětí na světě je podvyživených
3. 5. 2006 Jak souvisí Matrix s intelektuály a politikou? Michal  Rusek
3. 5. 2006 USA neznají kompromis Oskar  Krejčí
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce