3. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2006

Jak souvisí Matrix s intelektuály a politikou?

V první díle serálu Matrix říká agent Smith Morfeovi: "Vy lidé nejste savci, protože všichni savci žijí v intuitivním spojení se svým životním prostředím. Vy jednáte jinak -- vyčerpáte všechny zdroje energie a pak se přesunete na další místo...". -- A právě na tomto příběhu, který popisuje budoucnost lidstva, kdy umělá intelegence vytvořená lidmi se obrátí proti nim a začne je využívat pouze a jedině jako zdroj energie, je založena hlavní dějová linka Matrixu. Tou druhou je křesťanská paralela, kdy Morfeus (Jan Křtitel) hledá Nea -- člověka, který zachrání svět. A Neo ("nový člověk"), napřed dlouho nechápe a vlastně se té myšlenky i leká, není přece totiž možné, aby osud lidstva záležel právě na jeho rozhodnutí.

Patří intelektuál do politiky?

V Regionálním centru, které nelze v Olomouci u nádraží přehlédnout (mj. je zajímavé sledovat, jak postupně vzniká nová společnost vlastníků výškových budov) uspořádaly Listy 27. dubna 2006 v rámci své Debatní kavárny besedu (diskuse jsou vždy poslední čtvrtek v měsíci), jejíž záznam by se měl též objevit na internetu. Hostem tentokrát byl a na dotazy odpovídal senátor a bývalý rektor UP Josef Jařab.

Ale jak souvisí příběh Matrixu s intelektuály a politikou? Myslím, že pojítko je zřejmé: Tento svět zcela jistě není v pořádku a je důležité, najít základní otázky a k nim přesné odpovědi. A to je velká výzva pro všechny nelhostejné, pro následovníky Nea, kteři by se zavčas, dokud ta možnost ještě existuje, pokusili současný svět společným úsilím změnit, proměnit...

ČT místo kvalitní diskuse nabízí divákům spíše nudné show

Myslím, že jedním z důvodů, proč ČT neumí vytvořit opravdu kvalifikovaný diskusní pořad, je, že její zaměstnanci jsou relativně výborně finančně zajištěni. Tedy ty problémy, které bolestně pálí jistě přes polovinu populace, se mnoha zaměstnanců ČT vůbec netýkají. Naopak, možná právě ty záležitosti, které by se konečně měly medializovat, zaměstnanci ČT blokují, protože by se v konečném důsledku dotkly i ČT -- například zcela transparentní financování veřejných institucí, tj. napojení účetních systému na internet, rozklikávací státní rozpočet ČR až do poslední koruny (kolik peněz kdo utratil a za co)...

Nejde o analýzu politických stran, ale o analýzu problémů

Moderátor Moravec (podobně jako ostatní) by měl více usilovat o dotáhnutí daného problému do stadia, kdy už nebudou jednotlivé strany mít k věci co podotknout. Lze vytvořit pořad, ve kterém by byli přítomni zástupci všech stran, které kandidují do parlamentu a všichni by si nachystali svou vizi řešení jedné jediné otázky -- například hlavního problému, kterým je zřejmě velmi vysoká korupce.

V jedné delší úzce specializované diskusi (2-3 hodiny) by tak mohly strany ukázat, jak by problém řešily. Přitomni by také mohli být nezávislí odborníci (nejlépe vybraní losem z velkého počtu, mohli bychom konečně vidět i nové tváře a nové názory...). Tedy smyslem diskuse by nebylo ani tak srovnání jednotlivých politiků, jako spíše posun ve vnímání konkrétního problému. Úvahu, která strana se v problematice orientuje nejlépe, je třeba nechat na voliči -- moderátor by neměl svými emocemi diváka vést. To je velká chyba.

Malé strany pouze na ČT 24?

Jen velmi malé procento domácností sleduje zpravodajský program ČT24. Nesourodá diskuse 4 zástupců stran na takto málo sledovaném programu opět svědčí o neúctě ČT k malým stranám. Nepochybuji o tom, že moderátor Moravec a jeho kolegové a nadřízení (předpokládám, že mají podobný názor) těmito stranami v podstatě opovrhují, což je, zdá se, potřebný argument pro jejich svědomí (pokud nejsou velkými stranami přímo placeni, tak zcela evidentně věří svému nadvýkladu souvislostí), aby těmto malým stranám nebyl dán srovnatelný prostor (kdo chce psa bít: podle mediálního zákona mají mít strany relevantní prostor).

Tedy je evidentní, že tento gumový zákon o relevanci, který dává možnost omezit informování veřejnosti o politice malých stran, někomu vyhovuje a někomu nevyhovuje. Ale úkolem ČT opravdu není chránit diváka a voliče před malými stranami, z nichž mnohé opravdu jsou, jak to říct pěkně, velmi svérázné, ale především voliče i s jejich programy seznámit.

ČT chrání diváka před důležitými podněty malých stran

Není mi jasné, kde ten panický strach před malými stranami a jejich názory v ČT vzniká. I když trochu tomu rozumím: Politické strany nové Národní fronty spolu v mnoha ohledech drží basu ("...koho budeš volit? -- komunisty -- a z které strany") a pokud by někdo mezi ně pustil zcela nové tváře, které mají opravdu čistou minulost, mohlo by se rychle stát, že by se našla tak potřebná politická vůle dotáhnout mnohé důležité věci do konce.

Intelektuál v politice by měl podporovat pestrost proti sterilní jednotě, měl by mít dar zastávat se slabších proti silnějším. A především by mohl víc a praktičtěji přemýšlet - třeba si položit otázku, zda i po zvýšení rodičovských dávek může pracující muž s platem 10 až 12 tisíc hrubého (vězte vážení Pražáci, že v mnoha místech je to běžný až vyšší plat), uživit svou rodinu. A přemýšlet i dál, proč tomu tak je, v čem problém spočívá a proč vlastně se tyto problémy neřeší, ale pouze se o nich stále dokola skoro zbytečně mluví. Je evidentní, že přes značně svérázný kolorit malých stran, jsou jejich myšlenky zajímavé a mnohé z nich i podnětné. Je proto velká škoda, že moderátor Moravec a Česká televize nás před těmito podněty tak cílevědomě chrání.

                 
Obsah vydání       3. 5. 2006
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
3. 5. 2006 Nebylo to "selhání jedince"
3. 5. 2006 27 procent dětí na světě je podvyživených
3. 5. 2006 Šestnáctiletý syn popravil vraha svého otce
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Evo Morales znárodnil ropný průmysl
3. 5. 2006 Slušní lidé očekávají od politiků slušnost Radek  Sárközi
3. 5. 2006 Jak souvisí Matrix s intelektuály a politikou? Michal  Rusek
3. 5. 2006 Radost Jaroslav  Bílek
2. 5. 2006 Paroubek: policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout
3. 5. 2006 Uložení ostatků generála Aloise Eliáše a jeho manželky
3. 5. 2006 USA neznají kompromis Oskar  Krejčí
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
2. 5. 2006 Právo: Policista byl ještě večer postaven mimo službu, tvrdí Bublan
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
2. 5. 2006 Politický rasismus Miroslav  Prokeš
2. 5. 2006 Dnes Dolejš, zítra kdokoli z nás Michael  Kroh
1. 5. 2006 Dva Bushové před novináři
2. 5. 2006 Dva směry v přenosu lidských orgánů Miloš  Kaláb
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
1. 5. 2006 Podivné výkřiky v Britských listech Boris  Cvek
2. 5. 2006 Zločin a trest Václav  Dušek
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2006 Jak souvisí Matrix s intelektuály a politikou? Michal  Rusek
30. 4. 2006 České noviny cenzurují zpravodajství Associated Press? Karel  Dolejší
30. 4. 2006 Stranické preference, volbní prognózy - jaký je v tom rozdíl? Štěpán  Kotrba
26. 4. 2006 Straní Česká televize -- nebo jde spíše o pouhý šlendrián? Michal  Rusek
25. 4. 2006 ČT zavádějící divadýlko nezruší, protože by to vypadalo, jako že ustupuje Paroubkovi Jan  Čulík
21. 4. 2006 Česká televize vědomě manipuluje veřejným míněním Michal  Rusek
21. 4. 2006 František Lambert "Finančním ředitelem roku 2005"   
18. 4. 2006 ČRo 6: Otázky jsou důležitější, než odpovědi Štěpán  Kotrba
14. 4. 2006 V ČRo7 si myslí, že stát peníze pumpuje Štěpán  Kotrba
2. 4. 2006 Uhl skončil v Právu. Skončí i v ČT? Štěpán  Kotrba
30. 3. 2006 BBC chce internetem vydělávat   
28. 3. 2006 Politické posluhování v České televizi Jiří  Jírovec
25. 3. 2006 Prošetřete, zda je telefonní hlasování v Moravcových pořadech přijatelné Jan  Čulík
24. 3. 2006 Česká televize hrubě zkresluje předvolební situaci v České republice Jan  Čulík
22. 3. 2006 Jan Kraus respektovým bavičem Štěpán  Kotrba