2. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 5. 2006

1. máj: Německá koalice hledá svou tvář

Svátek práce v Německu byl ve znamení vytvoření jasné fronty mezi odboráři na straně jedné a vládními politiky se zaměstnavateli na straně druhé.

Šéf německého odborového svazu Michael Sommer varoval na ústředním shromáždění ve Wolfsburgu před dalším odbouráváním sociálních práv a žádal velkou koalici, aby vytvořila přátelštější politiku v oblasti zdravotnictví a daňové politiky. Obdobně se tak vyslovil i předseda odborového svazu IG-Metall Jürgen Peters na shromáždění v Mnichově, kde dále prohlásil, že jsou snahy "odbory podřídit diktátu ekonomie".Je přímo symbolické, že právě 1.května se sešel v Berlíně tzv."koaliční výbor", aby se pokusil dohodnout na prvních krůčcích slibované reformy.

Ta se stala hlavní součástí koaliční smlouvy, na jejímž základě byla ustavena vláda. Od té doby uplynulo šest měsíců a ve Spolkové republice stávkují již několik týdnů nespokojení lékaři a vedou se tvrdá tarifní jednání se zaměstnanci a pracovníky komunálních služeb v jednotlivých zemích. Pracovní trh se stále pohybuje kolem pěti miliónů hledajících práci a penzisté s obavami sledují, jak je postihne připravovaná důchodová reforma. Nervozita však vládne i mezi obyvatelstvem, protože se stále hovoří o nutnosti zvýšit daň z přidané hodnoty (HDP), což by zřejmě přivedlo zdražení řady životních potřeb. K tomu je nutno připočíst, že slibovaná konjunktura stále ještě nenaskočila a původní optimistické předpovědi, že dosáhne více než dvě procenta, jsou nyní odborníky zpochybňovány zejména vzhledem k nejisté mezinárodní situaci z hrozící energetické krize.

K řešení těchto problémů nepřispívá ani nevyjasněná stanoviska obou koaličních stran, které začátkem minulého týdne nastartovaly diskusi o nových stranických programech. Přitom co je dnes typicky socialistické nebo křesťansko demokratické, nejsou schopny jednotlivé strany jasně zodpovědět.

Jak upozornil analytik Franz Walter, lid by si přál ukrojit od každého něco, jak od zelených, neoliberálů tak křesťansko-socialistických. Nejde o jednoduchou debatu, což lze demonstrovat především na sociálních demokratech, kteří již na toto téma vedou sedm let debatu, aniž by se o krok dostali vpřed.

Nelze se ani divit, kdy zejména v poslední době se střídají jako svatí na orloji jejich předsedové - vždyť od loňského odstoupení Schrödera z předsednické funkce se dostal do čela již třetí politik Kurt Beck. S velkými nadějemi bylo očekáváno jeho vystoupení v této nové funkci, které se konalo v Berlínském kongresovém centru na Alexanderplatzu pod heslem "Na cestě k novému základnímu stranickému programu".Shromáždění delegáti byli předem seznámeni s jeho vizí o "starostlivém sociálním státu", ale přesto očekávali, co konkrétně doporučí straně, jak postupovat dále, jak se ohraničit vůči svému největšímu křesťansko-demokratickém konkurentu. Beck hovořil o vzdělávacím systému, o riziku globalizace a odpovědnosti manažerů. Vyslovil se pro větší účast postižených a starších lidí v pracovním procesu a pro silnější slovo pro Evropu. Nezaujal však jasné stanovisko k daňovému systému a totéž učinil v otázce rodin, vzdělání a energetiky.

Posluchači se tak vůbec nedozvěděli, jakým směrem se chce nyní vydat. To nahradil prohlášením, že základem jsou 143 leté dějiny strany, se kterými nedojde k "rozchodu". Obracel se na přítomné posluchače s výzvami na zapojení do diskuse a děkoval za podněty. Použil zde rétoriku z nedávného volebního boje v Porýní-Falcku, kde dosáhl absolutní většiny.V hlavním městě Německa před shromážděnými funkcionáři z celé země však situace byla zcela jiná. Někteří v publiku, jak zaznamenal "Der Spiegel", zdvihali při jeho projevu oči v sloup o to více, čím déle jejich nový šéf řečnil.

V jeho projevu chyběla jasná linie. Nikdo nepochopil, proč do své řeči zapletl kastovnický systém a dětskou práci v Indii a co to má činit s vyhraněním vůči křesťanským demokratům. Zatím co jeho předchůdce Matthias Platzeck byl chválen za programovou řeč v Karlsruhe, Beckovi, jak poznamenal jeden komentátor, "chyběla melodie". A tak zatím co zazněl po jeho projevu zdvořilý potlesk, ve foyeru centra dominovala ironie od pravicových i levicových sociálních demokratů. Zaznívalo i zničující hodnocení jako "provinční" nebo dokonce "děsný".

Generální sekretář strany Hubertus Heil, aby zachránil situaci, prohlásil, že Beckův projev v žádném případě nelze hodnotit jako "návrh programu, ale pouze jako teze".Ty jsou soustředěny v dvacetistránkovém dokumentu "Síla obnovy", který se má stát základem debaty, ale jsou prakticky identické s tezemi předchozího ze zdravotních důvodů odstoupivšího předsedy Platzecka. Apeluje se zde na nutnou odpovědnost každého jednotlivce za svůj osud, což se však neliší od názorů křesťanských demokratů. Sociální demokraté zde slibují, že při nutných reformách bude brán ohled na všechny lidi a strana při přestavbě sociálního státu bude současně "motorem a brzdou". Nový předseda Beck k tomu dodal hodnotu občanské společnosti, která musí navždy zakotvit "cenu svobody".

Křesťanští demokraté jsou v obdobné situaci jako sociální demokraté, protože to, co je prospěšné pro velkou koalici, zatěžuje podle některých jejich představitelů vlastní program. Na zahájení programové debaty v CDU vlivný hessenský ministerský předseda Koch žádal, aby jeho strana se jasně vyhranila vůči sociální demokracii. Kritizoval přitom politiku "mnoha malých kroků", která sice na prvý pohled je prospěšná pro spolkovou vládu, ale ve skutečnosti činí koncese vůči SPD. Proto by debata o novém stranickém programu měla směřovat k jasnému zajištění hodnot CDU, k čemuž by měla vést i ostrá debata mezi oběma křídly strany, tj. zástupců zaměstnavatelů a zaměstnanců. Je nutno položit rozdílné názory na stůl a nikoliv je skrývat. Na kritiku zaměstnaneckého křídla, že "nová spravedlnost potřebuje více svobody", odpověděl, že "svoboda odpovídá právu".

Vedení CDU se rozhodlo vytvořit komisi, která na stranickém sjezdu v listopadu v Drážďanech podá dílčí zprávu tak, aby v příštím roce byl schválen nový stranický program. Základem má být rodinná politika a oblasti sociálních systémů, hospodářství, pracovního trhu a přistěhovalecké politiky. Tím by měl být nahrazen program z roku 1994. Koch v rozhovoru pro "Süddeutschen Zeitung" prohlásil, že "bez SPD by nutná sanace Spolkové republiky proběhla daleko rychleji a důkladněji". Sociální demokraté nejsou "přirození koaliční spojenci", a proto musí být zcela jasné "co by se dalo dělat, kdyby nebyl tento koaliční partner". Obdobná slova o nutnosti jasného vyhranění na druhé straně vůči CDU zazněla od bývalého předsedy mladých sociálních demokratů, člena představenstva strany Annena, který požaduje jasný odklon od neoliberalistické politiky Schröderovy vlády .

"Musíme radikálně odpovědět těm, kteří, když hovoří o svobodě, chtějí ve skutečnosti redukovat rozhodování státu nebo s ním dokonce opovrhovat".

                 
Obsah vydání       2. 5. 2006
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 Paroubek: policista si vůbec neměl dovolit takto zasáhnout
2. 5. 2006 Právo: Policista byl ještě večer postaven mimo službu, tvrdí Bublan
2. 5. 2006 Bublan: Inspekce možná vyšetří incident s Jacques do konce týdne
1. 5. 2006 Česká policie se nemění - je to tlupa sympatizantů s neonacisty Michal "Wolf" Vlk
2. 5. 2006 Hlad po mléce Tomáš  Koloc
1. 5. 2006 Političtí provokatéři v policejní uniformě Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech
1. 5. 2006 Strana zelených: Policie při demonstraci zbila kandidátku SZ
2. 5. 2006 Kateřina Jacques se lidskými právy zabývá, svá práva zná a dokáže si je obhájit
2. 5. 2006 Nebuďme lhostejní, zastavme neonacisty!
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
2. 5. 2006 Dnes Dolejš, zítra kdokoli z nás Michael  Kroh
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
1. 5. 2006 Podivné výkřiky v Britských listech Boris  Cvek
1. 5. 2006 Esemeskové hlasování
1. 5. 2006 Dva Bushové před novináři
30. 4. 2006 České noviny cenzurují zpravodajství Associated Press? Karel  Dolejší
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
30. 4. 2006 Stranické preference, volbní prognózy - jaký je v tom rozdíl? Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 Zloděj volá: chyťte zloděje Vít  Janeček
2. 5. 2006 Literární noviny: Důvody mnohem podstatnější Jiří  Vančura
2. 5. 2006 Politický rasismus Miroslav  Prokeš
2. 5. 2006 1. máj: Německá koalice hledá svou tvář Richard  Seemann
2. 5. 2006 S hrdostí, skromností a s vděkem
2. 5. 2006 Fakta proti jádru Jan  Beránek
2. 5. 2006 Zločin a trest Václav  Dušek
2. 5. 2006 Zaváté stezky antifašistické solidarity jižní Morava-Vídeň Pavel  Pečínka
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
2. 5. 2006 Dva směry v přenosu lidských orgánů Miloš  Kaláb
30. 4. 2006 Je opravdu každý projev proti komunismu nedemokratický? Jan  Faltýsek
30. 4. 2006 Zemřel americký ekonom J. K. Galbraith
2. 5. 2006 Demokratické požadavky Vladimíra Iljiče Lenina Jiří  Kunc
30. 4. 2006 Majid Behrouzi: Demokracie jakožto politické zplnomocnění lidu. Zrada ideálu Jiří  Polák
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
30. 4. 2006 Prescott mě zneužíval, tvrdí tajemnice v slzách
28. 4. 2006 Granty na bulvár na internetu
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
28. 4. 2006 Podvojné slovo "přirozenost" Martin  Škabraha
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

1. máj RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2006 1. máj: Německá koalice hledá svou tvář Richard  Seemann
29. 4. 2005 1. máj - Svátek práce v Praze: demonstrace levice i pravice, anarchisté v Brně   
11. 5. 2004 1. máj 2004 -- ľavica mimo mesta Martin  Muránsky
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
1. 5. 2004 První máj a jeho tradice   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
1. 5. 2004   
30. 4. 2004 Co je to vlastně marxismus Stanislav  Heczko
30. 4. 2004 Nové zdanění důchodů odhlasováno   
30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba
28. 4. 2004 "Za anarchistický svět, proti kapitalistické Evropě"   
28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
2. 5. 2003 Baťovské 1. máje ve Zlíně Jiří  Bakala
30. 4. 2003 Památce popravených anarchistů z chicagského procesu