14. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2006

Krize německého zdravotnictví se prohlubuje

Dohoda tří velkých stran tzv.Koalitionsvertrag CDU, CSU, SPD z 11.listopadu loňského roku, na jejíž základě byla vytvořena velká koalice pod vedením kancléřky Angely Merkelové, zdůrazňuje velký politický význam zdravotnictví. Nejen jako garanta zajištění vysoké zdravotní péče o osmdesátimilionové obyvatelstvo, ale i největšího zaměstnavatele, v jehož řadách stojí na čtyři miliony pracovníků. Upozorňuje, že vysoká lékařská péče pro každého má dnes cenu a ta se odráží ve stále rostoucích výdajích, způsobených zdravotním pokrokem a demografickým vývojem.

Aby bylo možno vyrovnat se s tímto vývojem, který se projevuje finančním tlakem, je zapotřebí podle velké koalice modernizaci zdravotnického systému. Koaliční dohoda nechává zatím otevřenou otázku, jak toho dosáhnout s poukazem, že křesťanské strany CDU a CSU na straně jedné a sociální demokraté na straně druhé mají protichůdné koncepty. V prvém případě jde o tzv. Solidární zdravotní prémii , v druhém o Občanské pojištění, přičemž dohoda konstatuje, že jsou navzájem neslučitelné. Proto slibují, že během tohoto roku se pokusí vzájemně dosáhnout dohody, která by dala trvalý základ pro zajištění výkonného , solidárního a pevně demografického zdravotnictví. Dohoda je v tom, že se budou zkoumat i zkušenosti jiných zemí z této oblasti. Zachována má přitom být svobodná soutěž mezi soukromými a ze zákona určenými pojišťovnami a lékař bude mít svobodu určit si vlastní volbu. Moderní sociální stát bude muset svým občanům zajistit povinné pojištění vzhledem k tomu, že stále rostoucí počet populace jej nemá. Ačkoliv uplynulo již půl roku od přijetí tohoto dokumentu, na obzoru se zatím neobjevuje řešení, což se odráží na stále rostoucí nevoli mezi lékaři a zdravotníky.

Ta se nejprve projevila masovou lednovou stávkou zejména privátních německých lékařů, doprovázenou protestními shromážděními v různých částech země. Vyvrcholila pak dvaceti tisícovým shromážděním v Berlíně před spolkovým ministerstvem zdravotnictví. Pod ústředním heslem Zdraví udržet namísto nedostatek spravovat prošli demonstranti zastupující 40 lékařských svazů Berlínem, aby tak podpořili své požadavky proti léta trvající anti lékařské politice.

Hlavní kritikou směrem k politikům bylo obvinění, že se snaží podstrčit černého Petra podfinancování zdravotní péče lékařům, kteří, aby udrželi systém, pracují bez odměny. S tím je nyní konec, znělo jednohlasně z úst demonstrujících, podle kterých jedna třetina lékařských výkonů není v současné době hrazena. Sociálně demokratická ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová k protestům lékařů prohlásila, že některým problémům lékařů dobře rozumí.

Skutečně je přemíra byrokracie a nespravedlivé rozdělování honorářů. Mnoho lékařů stojí skutečně zády u zdi. Od té doby uplynuly čtyři měsíce a v zásadě se opět nic nezměnilo. Další protesty se nedaly dlouho čekat a do stávky vstoupili lékaři a zdravotnický personál univerzitních klinik. Jde o největší protestní akci tohoto druhu, ke které se připojilo na 12 tisíc zaměstnanců, požadujících více peněz a lepší pracovní podmínky a která trvá již od poloviny minulého měsíce. V úterý se pak sešlo v Kolíně nad Rýnem na šest tisíc lékařů z celého Německa na ústřední demonstraci, kterou organizují lékařské odbory Marburgského svazu a Athanasios Drougias.

K obdobné demonstraci došlo ve 26 místech a předcházela jí protestní shromáždění tisíců lékařů univerzitních klinik po celém Německu, žádající navýšení mezd o třicet procent. V Göttingenu, Hannoveru, Mohuči, Heidelbergu, Tübingenu, Freiburgu, Ulmu, Würzburgu, Mnichově, Jeně, Magdeburgu, Halle, Lipsku a Drážďanech vysvětlovali lékaři tamním pacientům, jak špatné má tamní zdravotnický personál pracovní podmínky. Stalo se tak poté, co ztroskotalo tarifní jednání se zaměstnavateli, kteří zatím nepředložili žádný protinávrh.

Pokud nedojde k dohodě, jsou připraveni stávkovat kliničtí lékaři v Hannoveru, Würzburgu, Jeně,Heidelbergu, Tübingenu a Erlangenu s cílem tamních odborů zvýšit tlak na zaměstnavatele. Marburgský svaz , který stojí za těmito akcemi, věří, že po týdnech stávek bude dosaženo v nejbližší době kompromisu. Představitel lékařské organizace Rudolf Henke na televizní stanici ZDF prohlásil, že lékaři jsou připraveni zaměstnavatelům, pokud jde o pracovní dobu, vyjít kousek vstříc,pokud země a obce budou rozumné při tarifních jednáních. Požadavek o třicet procent zvýšit mzdu sice může znít poněkud silně, ale ve srovnání s ostatními zeměmi kolem Německa je to normální. Když se tak nestane, nepůjde zastavit odliv lékařů a již nyní 12 500 odborných lékařů se vystěhovalo do zahraničí. Pokud nedojde k dohodě, pak se stávky zřejmě prohloubí. Marburgský svaz žádá od tarifního společenství německých zemí TdL pro lékaře univerzitních klinik a zemských nemocnic zvýšení základní mzdy o 30 procent, lepší pracovní dobu a specifickou tarifní dohodu. Současně žádá obdobné podmínky pro dalších 70 tisíc lékařů městských a krajských nemocnic. Pokud nebude dosaženo dohody, pak by se stávka zřejmě rozšířila i na tato zdravotnická zařízení.

Jednání o zdravotní reformě mezi stranami velké koalice se však ani za této zostřující se situace nepohnula ani o krok. Ta byla svěřena paritně sestavené šestnáctičlenné pracovní skupině Zdravotnictví, která má připravit její návrh. Zřejmě shodou okolností právě v den, kdy oznámil svou rezignaci na místo předsedy SPD Matthias Platzeck, šéf poslanecké frakce CDU/CSU Volker Kauder přednesl návrhy na zdravotní reformu. Nemohlo se tak stát v nevýhodnějším okamžiku, kdy sociální demokraté mají starosti, jak stabilizovat své řady. Kauder v rozhovoru s časopisem Stern přednesl celou paletu svých přání, především pak základní otázku zdravotní reformy, kterou je finanční zajištění zákonného pojištění. Podle toho by příspěvek ze strany zaměstnavatelů dosahoval šest procent a zaměstnanců sedm procent hrubé mzdy. Na to by navazovalo zvýšení daní o tři nebo osm procent a tyto příjmy by pak byly dány do zdravotního fondu, odkud by se rozdělovaly na jednotlivé pojišťovny. Sociální demokraté se především obávají, aby rostoucí náklady nešly jednostranně na úkor zaměstnanců. Ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová sice v prvém stanovisku návrhy přivítala, ale ke konci svého prohlášení diplomaticky připomenula, že pracovní skupina se s nimi bude muset zabývat.

Karl Lauterbach, který je sociálně demokratickým expertem na zdravotnictví, v rozhovoru s časopisem Spiegel byl otevřenější, když konstatoval, že co pan Kauder nám navrhuje, v každém případě vyvolává dojem, že dojde k tvrdému jednání. Do 1.května by měla pracovní skupina posoudit předložené návrhy, které podle některých odborníků Kauderovy návrhy neučinily jednoduššími. Lauterbach to vyjádřil lakonicky nebude to žádná procházka.

                 
Obsah vydání       14. 4. 2006
16. 4. 2006 Předvolební...
17. 4. 2006 Proč budu volit ODS
17. 4. 2006 ODS a rovnost příležitostí? Josef  Vít
17. 4. 2006 Palestinský sebevražedný atentát usmrtil šest osob
16. 4. 2006 Královna v osmdesáti -- protilátka proti naší hlouposti, posedlé mládím
17. 4. 2006 Dá se žít z 880 Kč měsíčně?
15. 4. 2006 Britská vojska se účastnila simulované invaze do Íránu
15. 4. 2006 Rumsfeld se "telefonicky podílel na týrání v zálivu Guantánamo"
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil
14. 4. 2006 Papež odsoudí genetiky, "kteří si hrají na Pánaboha"
17. 4. 2006 Zemřel bývalý diplomat Rudolf Slánský
14. 4. 2006 Monoteismus není totalitní Pavel  Urban
15. 4. 2006 Nejsem zamindrákovaný levičák
14. 4. 2006 Vrchní soud potvrdil osm let vězení pro Karla Srbu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
14. 4. 2006 Tragická Lincolnova smrt
14. 4. 2006 Jaderné humanitární bombardování? Karel  Dolejší
14. 4. 2006 Den zrady... Ladislav  Žák
14. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
14. 4. 2006 Vzestup kapitalismu pohromy Naomi  Klein
14. 4. 2006 Porno se lvem a orlicí Filip  Rožánek
14. 4. 2006 Kdo má židli, bydlí František  Beneš
14. 4. 2006 Co si myslí politikové o bankovních poplatcích?
14. 4. 2006 Zelení se zelení Jan Bohuslav Akláb
14. 4. 2006 Londýnská policie zatkla bývalého vládního poradce
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
14. 4. 2006 Pravo-levé zmatení jazyka Vladimíra Al-Maliki Levá
14. 4. 2006 "One on One" s Janem Čulíkem
14. 4. 2006 RRTV jednala o televizním "hlasování" esemeskami
14. 4. 2006 Jakou řečí k nám mluví Bůh? Jan  Paul
14. 4. 2006 Krize německého zdravotnictví se prohlubuje Richard  Seemann
14. 4. 2006 V ČRo7 si myslí, že stát peníze pumpuje Štěpán  Kotrba
14. 4. 2006 Média a virtuální realita Rudolf  Převrátil
14. 4. 2006 Modrá šance pro ČR
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
14. 4. 2006 4. evropské sociální fórum se bude ve dnech 3.- 7.května 2006 konat v Athénách
13. 4. 2006 Írán není extremistickou zemí, nenuťme ho k extremismu!
13. 4. 2006 Automobil jako hořící klec Pavel  Pečínka
13. 4. 2006 Osud letu United 93...
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
12. 4. 2006 Revolta či virtuální existence? Petr  Sak
12. 4. 2006 Zelení proti velké čtyřce Oskar  Krejčí
13. 4. 2006 Půlkulaté narozeniny souboru Krepsko Lukáš  Nozar
14. 4. 2006 Vít vedoucím marketingu Microsoftu?
18. 4. 2006 Islam a Biblia: Vznešený Boh povedal Štefan  Šrobár
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
8. 4. 2004 Týden Pesachu a Velikonoc
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006

Mzdy, odbory a sociální politika RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Krize německého zdravotnictví se prohlubuje Richard  Seemann
30. 3. 2006 O nezaměstnanosti Boris  Cvek
29. 3. 2006 Stávky ochromily Británii a Francii   
13. 3. 2006 Francie: protesty proti novému zákonu o zaměstnávání Simone  Radačičová
20. 2. 2006 Kanadští hasiči podléhají rakovině Miloš  Kaláb
8. 12. 2005 Boj s nezaměstnaností -- proč nemáme šanci? Miroslav Václav Steiner
7. 12. 2005 Důchodová reforma Josef  Provazník
29. 11. 2005 Tupohlaví odboráři Milan  Valach
31. 10. 2005 "Call centres" v Indii jsou "novodobým otroctvím"   
24. 10. 2005 Mohou odbory poškozovat odborově neorganizované zaměstnance? Petr  Jindra
5. 10. 2005 Francie: Armáda zasáhla proti námořníkům, přístavní dělníci se vzbouřili Petr  Jindra
3. 10. 2005 Zvyšování platů ve zdravotnictví - problém nesystému Ivan  David
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"   
18. 2. 2004 Má to pan poslanec Křeček (dobře) spočítané? Jan  Hošek