20. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2006

Homosexuálové vypískali na berlínské univerzitě polského prezidenta

Státní návštěva polského prezidenta Lecha Kaczynského v Berlíně upoutala především událostmi, které nastaly v závěru jeho dvoudenního pobytu při jeho vystoupení na půdě Humboldtovy univerzity. Padesát zástupců homosexuálních organizací vniklo do auly ctihodné univerzity a snažilo se zabránit projevu národně konzervativní hlavy polského státu, který byl zvolen v prosinci minulého roku v přímých volbách. Rektor nepožádal policii, aby demonstranty vyprovodila, a tak Kaczynski byl vystaven pískotu za svůj tvrdý postoj vůči homosexuálům, který v letech 2004 až 2005 uplatňoval jako starosta Varšavy, kdy zakázal jejich pochody městem. Poté, co mu bylo umožněno zahájit přednášku o solidární Evropě, prohlásil na adresu protestujících, že je pro něho nepředstavitelné, aby homosexuálové a heterosexuální lidé byli "rovnoprávní".

Pro něho není žádný důvod, aby se vycházelo vstříc homosexuálním požadavkům. Kaczynski přijel však do Německa, aby  vyslovil své představy o Evropské unii, kterou označil za "umělecký obraz". Jde o superstát, který přebírá národní kompetence, ale na druhé straně působí nerozhodně, protože má pouze symbolický rozpočet. Neexistuje žádná evropská veřejnost, ale pouze národní veřejnost. Ostrou kritiku pak Kaczynski vyslovil proti textu Evropské ústavy. Nynější návrh podle něj není souborem právních norem, ale právních předpisů.    Hlavní pozornost byla však soustředěna na vzájemné polsko-německé vztahy. Před svou volbou prezidentem zdůrazňoval, že nemá žádný kontakt s německými politiky. Navíc odmítal vznik berlínského Centra proti vyhánění a žádosti tzv. vyhnanců z bývalých německých území na odškodnění od Polska.

Kaczynski  během  předvolebního boje na sebe soustředil pozornost řadou protiněmeckých výroků a kritikou německo-ruského projektu na vybudování přímého spojení ropovodem přes Balt mimo polské území. Experti po jeho zvolení polským prezidentem příští vývoj vzájemných vztahů viděli černě, když navíc svého protikandidáta Donalda Tuska kritizoval za přílišné "přátelské vztahy s Němci". První zahraniční cesta Kaczynského sice vedla do Vatikánu, Washingtonu a řady jiných zemí,  ale kancléřka Merkelová neváhala zajet ještě před nástupem  nového prezidenta do funkce již v listopadu minulého roku do Polska. Zde setkání  s Kaczynským vyznělo příznivě a otevřelo cestu k vzájemnému pochopení. Toho využil i spolkový prezident Horst Köhler, který  pozdravil  srdečně svého polského kolegu a jeho manželku. Znovu se omluvil za bezpráví, kterého se Němci dopustili v Polsku za druhé světové války. Zdůraznil  úlohu Solidarity, která v boji za svobodné Polsko přivedla celou Evropu k ukončení rozdělení, které vyvrcholilo sjednocením  Německa.

Komentátoři poukazují, že  Köhler i Merkelová celkem elegantně přehlédli předcházející postoje Kaczynského vůči Německu a učinili vše, aby vztahy mezi oběma sousedy byly co nejlepší.    Prezident Kaczynski po návratu ze státní návštěvy dal obsáhlé interview rakouskému týdeníku Profil. Na otázku,  jak hodnotí atmosféru na Humboldtově univerzitě, odpověděl, že třicet let pracoval jako univerzitní učitel a tedy zná její specifickou půdu. Nepovažoval proto vzniklou situaci za vážnou, protože prožil horší věci. Pracoval po léta v protikomunistickém podzemí, takže se jen tak něčeho nezalekne. Podle názoru Kaczynského není problémem existence homosexuálů, ta zde vždy bude. Problémem je, že svůj životní styl propagují jako alternativu pro lidstvo.

Na dotaz Profilu, má-li problém s Němci, když německý tisk se staví vůči němu stále skepticky, odmítl, že by všechna tamní media byla k němu kritická, jak tvrdí. Je přesvědčen, že  v tomto mají polští novináři pravdu, že ledy mezi Polskem a Německem byly prolomeny. "Německý tisk sice konstruoval určitý čas o mé osobě negativní mýtus. Musím však čestně říci," prohlásil Kaczynski, "že se tak stalo na základě neloajálních informací z Polska a proti tomu se dá těžko bojovat." Profil na to odvětil otázkou, když je všechno tak krásné, nebyla by konečně doba učinit čáru pod německo-polským odškodněním? Prezident byl názoru, že k tomu však musí být určité předpoklady. "Musí být především jisté, že z německé strany nedojde k žádným  pokusům relativizovat otázku odškodnění. Přitom jsem proti zapomnění a ještě více proti lžím. Nikdy jsem nepopíral, že po druhé světové válce byly i německé oběti. Ale nikdy nedovolím, aby se činily pokusy o zastření minulosti, kdo byl obětí a kdo pachatel. ", řekl Kaczynski.

Na dotaz, zdali Německo nebylo uraženo, že před tím, než ho navštívil, byl ve Vatikánu, USA, Česku a Francii, prohlásil, že termíny návštěv byly dohodnuty na základě diplomatických kanálů a těžko je mohl odsunout  před návštěvou Berlína. "Ale současně přiznávám, že zde byly určité zátěže z minulosti. Způsob jak zacházela německá strana na konci svého úřadu s bývalým polským premiérem Leszekem Millerem, i když byl exkomunista, ale stále demokraticky zvolený premiér mé země, nemohu akceptovat". A to trochu ovlivnilo sled návštěv. Na dotaz Profilu , že je však kritizován nejen v Německu, protože Herald Tribune napsal, že "Kaczynski přináší euroskeptickou, nacionalistickou verzi Evropy", odpověděl, že není žádným nacionalistou. To již proto, že v Polsku nacionalismus znamená současně antisemitismus. "Jsem však patriot - vlastenec. A pokud jde o euroskepticismus, jsem pouhý realista."

K poznámce "Profilu", že se staví proti jakémukoliv stupni  hospodářské integrace a tíhne k protekcionismu, odpověděl, že Polsko má právo na ochranu svých národních zájmů. "Všichni tak činí, a proto tak musíme činit i my. Snažili se nám namluvit, že v Evropě neexistují žádné národní zájmy a přitom ty země, které to prohlašují tvrdě brání své vlastní zájmy. A z mého pohledu měli bychom si určité sektory nechat ve vlastních rukou, jako je hospodářství, energie, tisk a banky. Měli bychom hájit svou národní identitu, a proto jeden z bodů, který patří k německo-polskému dialogu, patří  též vyučování polštiny v Německu. V Německu žijící Poláci by měli být uznáni jako menšina."

Na dotaz Profilu, proč nechce zavést euro, odpověděl Kaczynski, že to má jednoduchý důvod. "V mnoha zemích bylo příčinou rapidního zdražování. Zavedení eura by vedlo k přesunu blahobytu  na úkor  chudých zemí. Polsko by mělo zavést euro teprve poté, až by bylo jisté, že na to nedoplatí." Profil pak upozornil, že některá německé a polská media leží "v klinči". Nyní se dokonce proslýchá, že velký deník Rzeczpospolita má být převzat německým nakladatelstvím Springer. Kaczynski na to odpověděl: "Jsem přesvědčen, že je v zájmu Polska, aby co možná nejvíce polských novin zůstalo v rukou polských nakladatelů".

                 
Obsah vydání       20. 3. 2006
20. 3. 2006 Druhá kniha Miloše Zemana a dva příklady mentální úrovně českého tisku II. Bohuslav  Binka
20. 3. 2006 Lékaři, víno Alex  Koenigsmark
20. 3. 2006 Ježek na stromě Jaroslav  Hutka
20. 3. 2006 Spojené státy a Indie: noví nejlepší přátelé? Immanuel  Wallerstein
20. 3. 2006 Michael  Marčák
20. 3. 2006 Bez tebe Jaroslav  Vrchlický
20. 3. 2006 Bůh nemá tvář Jan  Paul
20. 3. 2006 Vzestup Zelených je dobrá zpráva Boris  Cvek
20. 3. 2006 "Mám radost z představy, že dobrý britský právník bude mít povědomí o českém filmu"
20. 3. 2006 Porážka, nebo vítězství? Josef  Provazník
20. 3. 2006 Americký soudce nařídil Googlu, aby vládě vydal vyhledávací data
20. 3. 2006 Nej, nej, nej, láska mezi stranou a lidem Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
20. 3. 2006 Blairův skandál pokračuje
20. 3. 2006 Bělorusko: Evropa a USA určují vítěze před hlasováním
20. 3. 2006 Životopisy kandidátů na prezidenta Běloruska - volby 19. března 2006
20. 3. 2006 Bělorusko: Lukašenko vyhrál volby
20. 3. 2006 Jsme v jedné Unii? Oldřich  Průša
20. 3. 2006 Metafyzika pohlavnej lásky Sylvia  Rychlá
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
20. 3. 2006 Jak nám pan prezident udělal čáru přez rozpočet Tomáš  Gal
20. 3. 2006 Televize není nezkrotná! Jan  Motal
20. 3. 2006 Hnutí bez televize - za zábavnější život
20. 3. 2006 Mark Twain -- cestovatel Irena  Zítková
20. 3. 2006 Globální důsledky čínských hospodářských reforem Miloš  Pick
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
20. 3. 2006 Bohatá stařenka a nezištný přítel Vladimír  Rott
19. 3. 2006 Monsanto: 100 milionů dolarů kompenzací
20. 3. 2006 Homosexuálové vypískali na berlínské univerzitě polského prezidenta Richard  Seemann
20. 3. 2006 Čeká Francii generální stávka? Simone  Radačičová
20. 3. 2006 Tomáš Krystlík v MFD zkresluje význam německé okupace
20. 3. 2006 Kubánsko-floridská stopa: počkáme až se ministr Svoboda opět převlékne? Michal  Brož
20. 3. 2006 Bývalá vysoká americká soudkyně varuje, že by v USA mohla vzniknout diktatura
20. 3. 2006 Blaira varovali poradci: "Americká strategie v poválečném Iráku je strašná"
20. 3. 2006 "Naše přednašima" aneb tip na předvolební trhák v postfeministickém kontextu František  Schilla
20. 3. 2006 Na vlně BBC-Česko nevysílá dokonale mrtvé rádio Štěpán  Kotrba
18. 3. 2006 AI: Pište dopisy prezidentu Lukašenkovi
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu
17. 3. 2006 Registrované partnerství - krok do Evropy Darina  Martykánová
17. 3. 2006 Politikům se hodí, že Svobodná Evropa i česká BBC byly zrušeny
19. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. března 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006