13. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2006

Muslimka ostře zkritizovala islám

Jde o střet mezi barbarstvím a civilizací, nikoliv o náboženský konflikt

Před třemi týdny byla dr. Wafa Sultanová v podstatě neznámou syrsko-americkou psychiatryní, žijící nedaleko Los Angeles.

Nyní, v důsledku neobvykle otevřeného a provokativního interview, který s ním odvysílala televize Al Džazíra dne 21. února 2006, se Sultanová stala mezinárodní senzací. Mnozí ji chválí jako nový hlas rozumu, jiní ji odsuzují jako kacířku a bezvěrkyni, která si zaslouží zemřít.

Na internetu si interview se Sultanovou stáhli uživatelé více než milionkrát a byl také houfně rozesílán emailem po celém světě. Sultanová v něm ostře kritizuje muslimské duchovní, svaté válečníky a politické představitele. Argumentuje, že ti všichni už čtrnáct století zkreslují učení islámu.

Sultanová argumentuje, že muslimové, která srovnává nepříznivě se židy, propadají do víru sebelítosti a násilí. Zdůrazňuje, že nejsme vůbec v současnosti svědky konfliktu dvou náboženství anebo kultur, ale války mezi moderností a barbarstvím. Jde o válku, kterou síly násilného, reakčního islámu musejí prohrát.

Sultanovou odsoudili duchovní po celém muslimském světě a její telefonní záznamník je plný výhrůžek. Avšak islámští reformátoři ji chválí, že řekla nahlas, arabsky a v nejsledovanější televizi v arabském světě to, co se málo muslimů odvažuje říct i jen v soukromí.

"Jsem přesvědčena, že jsou naši lidé obětí naší víry i učení," dodala Sultanová tento týden v rozhovoru pro deník New York Times.

Snad nejprovokativnější byly v televizi Al Džazíra její výroky, v nichž srovnala, jak na protivenství reagují židé a jak muslimové. Když hovořila o holocaustu, uvedla: "Židé vyšli z té tragédie a donutili svět, aby je začal respektovat, a to pro jejich znalosti, nikoliv pro jejich teroristické útoky, pro jejich práci, nikoliv pro jejich bědování a křičení.

Pokračovala: "Neviděli jsme nikdy jediného žida, aby se vyhodil do povětří v německé restauraci. Neviděli jsme jediného žida, který by zničil kostel. Neviděli jsme jediného žida, který by protestoval zabíjením jiných lidí."

Dodala: ""Jen muslimové brání svou víru tím, že vypalují kostely jiných lidí, zabíjejí lidi a ničí vyslanectví. Tato cesta nepřinese žádné výsledky. Muslimové se musejí zeptat sami sebe, co mohou udělat pro lidstvo, než začnou požadovat, aby je lidstvo respektovalo.

Její názory zaujaly Americký židovský kongres, který ji pozval na květnovou konferenci do Izraele. Naproti tomu islámští duchovní v Sýrii ji odsoudili jako bezvěrce. Jeden z nich se vyjádřil, že Sultanová poškodila islám více než dánské karikatury, vysmívající se proroku Mohamedovi.

Dr. Sultanová píše knihu, která, pokud bude vydána prý "obrátí islámský svět vzhůru nohama".

"Dospěla jsem tak daleko, že se už nemůžu vrátit. Zpochybňuju všechno učení v naší svaté knize."

Pracovním titulem knihy je: "Uprchlý vězeň: Když je Bůh monstrum".

Sultanová vyrostla v tradiční muslimské rodině v Sýrii. Její život se změnil v roce 1979, když byla na univerzitě v Aleppu studentkou lékařství. V té době se radikální Muslimské bratrstvo snažilo terorismem destabilizovat vládu prezidenta Hafize al-Assada. Do učebny na univerzitě pronikli ostřelovači Muslimského bratrstva a usmrtili před jejíma očima přednášejícího profesora.

Nastříleli do něho salvu kulek a vykřikovali: "Bůh je velký!" "V tu chvíli jsem přišla o důvěru v jejich Boha a začala jsem zpochybňovat veškeré naše učení. Byl to bod obratu v mém životě a dovedl mě až do nynější situace. Musela jsem odejít. Musela jsem začít hledat jiného Boha.

Od roku 1989 žije s manželem a s dětmi ve Spojených státech. Naučila se anglicky a nakonec dostala v USA povolení vykonávat odbornou lékařskou praxi.

Zároveň píše o muslimských záležitostech. V současnosti píše pro islámský reformní web Annaqed (Kritik), který provozuje jeden syrský exulant z amerického města Phoenix.

Ostře kritický článek dr. Sultanové, zveřejněný na těchto stránkách, zaujal televizi Al Džazíra, která ji loni v červenci pozvala do debaty proti jednomu alžírskému islámskému duchovnímu.

V této debatě Sultanová zpochybňovala náboženské učení, které vede mladé muže, aby jménem Pánaboha páchali sebevraždu. "Proč se mladý muslim, v rozkvětu života, s životem před sebou, vyhazuje do povětří?" ptala se. "V našich zemích je náboženství jediným zdrojem vzdělání a jedinou studnou, z níž pil terorista, než byla jeho žízeň ukojena."

Její výroky vyvolaly debaty po celém světě a její jméno se začalo objevovat v arabském tisku a na arabských internetových stránkách. Avšak její sláva vzrostla exponenciálně, když vystoupila v televizi Al Džazíra znovu dne 21. února 2006. Jde o vystoupení, které bylo přeložil a po celém Blízkém východě široce rozšířil Výzkumný institut pro sdělovací prostředky na Blízkém východě, známý jako Memri.

Memri konstatuje, že videoklip jejího únorového vystoupení v televizi byl zhlédnut uživateli internetu více než milionkrát.

"Střet, jehož jsme dnes svědky po světě, není střetem náboženství ani střetem civilizací," konstatuje Sultanová. "Je to střet mezi dvěma protiklady, dvěma érami. Je to střet mezi mentalitou, která patří do středověku, a mentalitou, která patří do jednadvacátého století. Je to střet mezi civilizací a zaostalostí, mezi civilizovaným a primitivním, mezi racionalitou a barbarstvím."

Druhý host v tomto televizním pořadu, egyptský profesor náboženských studií, dr. Ibrahim al-Khouli, se jí zeptal: "Vy jste kacíř? Dodal, že nemá cenu ji jakkoliv kritizovat nebo s ní debatovat, protože se rouhala proti islámu, proti proroku Mohamedovi a proti Koránu."

Sultanová reagovala, že ta slova přijala jako oficiální fatwu, náboženské odsouzení. Od té doby dostává četné výhrůžky, že bude usmrcena.

"Nebojím se," řekla Sultanová. "Pevně věřím v to, co říkám. Je to jako cesta milionu kilometrů a já už jsem ušla těch prvních a nejtěžších deset."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       13. 3. 2006
13. 3. 2006 Jde o střet mezi barbarstvím a civilizací, nikoliv o náboženský konflikt
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu
13. 3. 2006 V měsíci vánic Jakub  Grombíř
13. 3. 2006 Zaujatost a zakomplexovanost II. Jan  Čulík
13. 3. 2006 Jak ČT Moravcovým diskusním pořadem zkreslila politické poměry Jan  Čulík
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
13. 3. 2006 Autorka žaloby proti Miloševičovi: Nechtěli jsme, aby byl shledán nevinným
13. 3. 2006 Rozvoj Tibetu na čínský způsob - děkuji, nechci Karel  Dolejší
13. 3. 2006 Neuvěřitelně hloupý článek Josefa Víta o Tibetu
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
13. 3. 2006 Francie: protesty proti novému zákonu o zaměstnávání Simone  Radačičová
13. 3. 2006 Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku Darina  Martykánová
13. 3. 2006 Je sekularizace všelékem na neduhy postmoderní společnosti? Kamil Vladislav Vaněk
13. 3. 2006 Pověz mi, kdo je nejkrásnější Zuzana  Drhová
13. 3. 2006 Zavedení GM vojtěšky může mít vážné ekologické dopady Linda  Nová
13. 3. 2006 GM nevedou k vyššímu užívání herbicidů Ivan  Brezina
13. 3. 2006 Čésky pasník, tópry pasník... Boris  Cvek
13. 3. 2006 Solární panely
11. 3. 2006 Čulík "kritizuje, ale sám má břevno v oku svém"
11. 3. 2006 Břevno v oku... Kamil  Abbid
13. 3. 2006 Umění předvolební argumentace
13. 3. 2006 Elektorát zelených i jiných očima sociologů Štěpán  Kotrba
13. 3. 2006 Nejsem překvapen, že Senát poslancům trestní zákon vrátil Jaroslav  Zvěřina
13. 3. 2006 Buď kapitalismus nebo obyvatelnou planetu - nemůžeme mít obojí
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006
11. 3. 2006 Vše je o to horší, že ČR není žádná diktatura Egon T. Lánský
13. 3. 2006 Finsko, nová "vojensko-strategická velmoc" Egon T. Lánský
13. 3. 2006 Otázky VM speciál Vít  Hinčica
11. 3. 2006 Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu
13. 3. 2006 Demonstrace: Mladí a neklidní se probudili se sněženkami Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Zelený kruh: Pověz mi, kdo je nejkrásnější
10. 3. 2006 Mediscan Network se distancuje od gynekologa
10. 3. 2006 Šuta: "Brezinova směs výmyslů a pomluv" Miroslav  Šuta
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce