7. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2006

BRITÁNIE

Radikální muslimský duchovní Abu Hamza odsouzen na sedm let do vězení

Ken Macdonald, šéf britské prokuratury, zdůraznil, že i když je "právo vyjadřovat názory, které jiní mohou považovat za urážlivé, je důležitou součástí otevřené a demokratické společnosti, povzbuzovat lidi k vraždění a vyvolávat nenávist vůči jiným osobám na základě rasy přijatelné není."

Porota u soudu v Londýně v úterý shledala radikálního muslimského duchovního Abu Hamzu al-Masri vinným z několika trestných činů, týkajících se nabádání k vraždění a šíření rasové nenávisti. Byl odsouzen na sedm let do vězení.

Hamza byl odsouzen za šest trestných činů, souvisejících s vyzýváním k vraždění a za dva trestné činy podle Zákona o veřejném pořádku z roku 1986 za "používání výhrůžných, násilných či urážlivých slov či chování s úmyslem vyvolávat rasovou nenávist." Byl také odsouzen za vlastnictví video a audionahrávek, které chtěl rozšiřovat za účelem šíření rasové nenávisti a podle článku 58 Zákona proti terorismu za vlastnictví dokumentu "Encyklopedie afghánské svaté války", který obsahuje informace "užitečné osobám připravujícím teroristické útoky".

Porota ho neshledala vinným z pěti dalších trestných činů.

Při vyhlášení sedmiletého rozsudku konstatoval soudce Hughes:

"Hovořil jste s velkým hněvem. Bylo to zaměřeno v podstatě na všechny země a na velký počet lidí. Máte právo na své názory a v této zemi máte právo je vyjadřovat, ale jen až do okamžiku, kdy začnete vyzývat k vraždění nebo k nenávisti.

Využíval jste své autority k legitimizaci hněvu a vytvořil jste povinnost vraždit, povzbuzoval jste své stoupence, aby vraždili v případech, které jste pro ně připravil, pomáhal jste vytvářet atmosféru, v níž začali někteří lidé považovat zabíjení za morální a náboženskou povinnost ve věci spravedlnosti. Nikdo nemůže nyní určit, jaké škody vaše slova vyvolala. Nikdo nemůže říci, zda vaši posluchači, přítomní, nebo i vzdálení, jednali na základě vašich výzev." Avšak, podle soudcových slov, Abu Hamzovy názory vytvořily "skutečné nebezpečí životům nevinných lidí v různých částech světa."

Při vynášení verdiktu se soudce Hughes zmínil i o tom, že vzal v úvahu "reálnou možnost, že bude Hamza deportován do Spojených států, a varoval, že by mohl být připraven o své britské občanství. Po propuštění z vězení v Británii čelí Hamza v USA obviněním z terorismu, za něž by tam mohl být odsouzen do vězení až na 100 let. Spojené státy ho chtějí stíhat za pokusy založit v Oregonu výcvikový tábor pro teroristy, za pokus unášet rukojmí v Jemenu a za umožňování teroristického výcviku v Afghánistánu. Podle britského práva mělo domácí soudní stíhání přednost před vydáním Hamzy do zahraničí.

Hamzova obhájkyně Muddassar Arani konstatovala, že se islámský kazatel odvolá a že bude usilovat i o zrušení deportace do USA. Uvedla před soudní síní: "Abu Hamza se považuje za vězně za náboženské přesvědčení. Je podrobován pomalému mučednictví." Dodala, že Hamza považuje svůj případ za politicky motivovaný a že proti němu byla "obrovská mediální kampaň".

Peter Clarke, šéf protiteroristické jednotky londýnské policie zdůraznil, že v Hamzově případě nebyl souzen islám. "Souzen byl Abu Hamza, nikoliv islám, nikoliv muslimská komunita," dodal. "Drtivá většina muslimů absolutně odmítá nenávist a násílí, které prosazoval Hamza. Už mnoho let považují lidé Hamzovy postoje za nepřijatelné a nesmírně urážlivé. Nyní jsme byli schopni dokázat, že jsou i protizákonné."

Ken Macdonald, šéf britské prokuratury, zdůraznil, že i když je "právo vyjadřovat názory, které jiní mohou považovat za urážlivé, je důležitou součástí otevřené a demokratické společnosti, povzbuzovat lidi k vraždění a vyvolávat nenávist vůči jiným osobám na základě rasy přijatelné není."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       7. 2. 2006
7. 2. 2006 Konflikty karikatur
7. 2. 2006 Vydat či nevydat, toť otázka Fabiano  Golgo
7. 2. 2006 Íránské noviny zveřejní kreslené vtipy o holocaustu
8. 2. 2006 Radikální muslimský duchovní Abu Hamza odsouzen na sedm let do vězení
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Svoboda slova a hledání hranic svobody Milan  Černý
7. 2. 2006 Michael  Marčák
7. 2. 2006 Čas mimo ciferník Irena  Zítková
7. 2. 2006 Kterak se počestný člověk nebude špinit špínou Karel  Moudrý
7. 2. 2006 Betty Friedanová -- jedna z matek feminismu Irena  Ryšánková
6. 2. 2006 Lidská práva versus humanitární vzdělání Miroslav  Prokeš
7. 2. 2006 Magazín ONA -- dokonale promarněná šance Irena  Ryšánková
7. 2. 2006 Objektivisté aspirují na sektu nadlidí Jiří  Martišek
7. 2. 2006 Autisté sobě Vojtěch  Tělupil
7. 2. 2006 Lidé neustále vstupují do vzájemných interakcí
7. 2. 2006 Ve farmových chovech nežije zvěř, ale zvířata
6. 2. 2006 Islámští demonstranti v Londýně zřejmě budou čelit trestnímu stíhání
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006
6. 2. 2006 Jde o následovníky, nikoliv pamětníky Vlastimil  Balín
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů
5. 2. 2006 Lidé čtěte !
6. 2. 2006 Americká média "se chovají ostudně"
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech
6. 2. 2006 "Za 15 let budeme zřejmě prodávat daleko tenčí noviny za 100 Kč" Jan  Čulík
6. 2. 2006 Unipetrol: Jde médiím opravdu o pravdu? Pavel  Hojda
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
6. 2. 2006 Benešovy zákony Emanuel  Mandler
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce