1. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 2. 2006

Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální

České privatizátory by v Americe zavřeli

Ekonomicky byla Klausova privatizace debakl. Nepřidělila pevně vlastnická práva. Tehdejší způsob zacházení s aktivy podniků, úvěry a finančními instrumenty by v USA v naprosté většině případů odměnili vězením.

Málokdo vynakládá tolik úsilí na vykreslení pozitivního obrazu devadesátých let jako prezident České republiky Václav Klaus. Přes to, že ve zpětném pohledu je zcela zřejmé, jaké náklady jím zvolená transformační strategie měla.

Vysílalo se v ČRo 6 DOWNLOADSTREAM

Už na počátku devadesátých let se o transformační scénáře východoevropských zemí zajímali zahraniční ekonomové, kteří byli podstatně skeptičtější k nejrůznějším skokovým scénářům transformace postkomunistických ekonomik než ekonomové Mezinárodního měnového fondu. Patřil k nim Andy Schwartz, ekonom z prestižní americké university v Berkley, Kalifornie.

Andy Schwartz, který bohužel nedávno zemřel, chápal od začátku, že zvolený transformační scénář musí skončit vážným ekonomickým otřesem. Rozuměl fungování kapitálových trhů, ale zejména rozuměl tomu, co znamená výkon vlastnické funkce, a věděl, že ho nemůže nahradit ani rozhodování držitelů investičních kuponů, ani pseudovlastníků, kteří se dostali ke kontrole podniků přes úvěry.

Byl přesvědčen, že výsledkem takto uměle stvořených vlastnických práv nemůže být řádná péče o rozvoj podniků, ale "assets striping", vykrádání aktiv podniků, jak se tomuto jevu běžně říká v ekonomické literatuře a čemu se u nás začalo říkat "tunelování". Už v roce 1992 napsal studii "Tunel na konci světla", kde předpovídal důsledky Klausem zvolené strategie.

Patnáct let po startu liberalizace by se skutečně slušelo reflektovat minulost. Některé kroky byly odvážné a povedly se, třeba stanovení směnného kursu, jiné ne. Prezident Klaus nedávno svolal do Národního domu na Vinohradech seminář Centra pro ekonomiku a politiku, a tam pronesl silně útočnou obhajobu své politiky.

Staré čínské přísloví říká: "Máš problém? Najdi si nepřítele!" Václav Klaus ho ovládá mistrně. Použil osvědčenou figuru: nejprve si nepřítele vymyslí, pak ho bravurně potře.

V roce 1990 bylo všem zřejmé, že volná tržní ekonomika je nezbytností. Že by nepřáteli transformace byli osmašedesátníci a skupina vyvolených disidentů s Rolling Stones a Billem Gatesem, kteří hodlali stvořit osvícené ekonomické centrum, které bude s internetem v ruce a s populárními manažerskými brožurkami nás všechny moudře organizovat, není příspěvek do vážné diskuse, spíš kabaretní výstup.

Taková ambice tehdy přece neexistovala stejně jako internet, jenž tehdy byl znám pouze ve vědeckých komunitách a v armádě.

V chaotické době po zvratu existovala pochopitelně celá plejáda názorů. Vykrystalizovaly však jen dva ucelené koncepty: "globální" týmu okolo Klause, "adresný" ministra průmyslu Jana Vrby a ministra privatizace Tomáše Ježka. Klaus chtěl mít z kupónové privatizace centrální privatizační nástroj: 97 % akcií podniku na kupony, 3 % do restitučního fondu. Zaplať bůh, že mu to nevyšlo.

Tomáš Ježek prosadil možnost rozčlenění podniků na menší části a jejich privatizaci prostřednictvím projektů. Jan Vrba chtěl zachovat páteř českého průmyslu. Proto hledal pro velké podniky zahraniční investory. Říká-li prezident v rozhovoru pro Hospodářské noviny o adresně zprivatizované Škodě Mladá Boleslav, že "žádný jiný český podnik nebyl tak opečován, osvobozen od vší rzi za peníze daňových poplatníků", mate veřejnost.

Na rozdíl od naprosté většiny velkých podniků zprivatizovaných přes kupony, po nichž zůstaly stovky miliard dluhů, daňový poplatník nezaplatil za Škodovku ani korunu. Stát totiž prodal svůj podíl VW za 12 miliard korun, čímž pokryl náklady na oddlužení Škodovky před privatizací i na sanaci ekologických škod. Je vyloučeno, aby to prezident nevěděl.

Říká-li dále, že "kdo má iluze, že se takto mohlo postupovat se čtyřmi tisíci privatizovaných podniků, je buď člověk se zlým úmyslem, nebo naprostý hlupák", pak je třeba poznamenat, že to nikdy nikdo netvrdil. Vrba prosazoval adresnou privatizaci 33 velkých podniků, které tehdy vytvářely víc než 70 procent HDP.

Podniky, u nichž se mu to povedlo, jsou mimořádně úspěšné: např. Škoda VW, Barum Continental či Glavunion. Bohužel, vstup Mercedesu do výroby nákladních aut či Siemense do plzeňské Škodovky se mu už prosadit nepodařilo.

Po volbách v roce 1992 Klaus a jeho parta rozjednané smlouvy hodili pod stůl. Ministr Vrba ani neodmítal kupónovou privatizaci. Tvrdil pouze, že samotná změna vlastnictví podniky nezachrání, a tak kupónová privatizace měla být použita zejména u těch podniků, o něž v zahraničí nebude zájem. Věděl také, že pokud se "chytnou" velké podniky, ty malé budou mít odběratele.

Bez přehánění lze říci, že Vrba s Ježkem zachránili českou ekonomiku. Představa, že by se celé hospodářství ocitlo v kupónovém kolotoči, v němž aktiva podniků mizela do daňových rájů jak Krejčíř na Seychely, je doslova děsivá.

Proč s Vrbovou strategií strůjci transformace nesouhlasili? Odpověď je prostá: vstup zahraničních investorů byl politicky nepopulární. Klaus vsadil na domácí touhu po zbohatnutí, nejsilnější reálnou sílu každého převratu. Ať je tady "divoký Východ", jak říkal Dušan Tříska, vždyť je vlastně lhostejné, jak se majetková práva rozdají. Trh to časem srovná. Stačí, když vláda vycouvá z rozhodování, zavře oči a ucpe si nos.

"Vole, tady se rozdávají majetky na tisíc let", říkal prý tehdy místopředseda ODS Petr Čermák faráři Zdeňku Bártovi z Občanského hnutí v České národní radě.

To byla strategie Klausovy transformace. Politicky geniální, zvlášť když se "budování kapitalismu" prodávalo jako boj proti komunismu. Ekonomicky však šlo o debakl. Klausova privatizace nepřidělila pevně vlastnická práva. Tehdejší způsob zacházení s aktivy podniků, úvěry a finančními instrumenty by v USA v naprosté většině případů odměnili vězením.

Tým řídící transformaci zde založil podstatně jiný kapitalismus, než jaký dnes znají v USA. Léčit se budeme ještě dlouho.

Prezidentovi žádný rozumný člověk neupře, že má na společenské změně významný podíl. Stanovení směnného kurzu, prosazení liberalizačních opatření, rehabilitace významu politických stran či hladké rozdělení státu mu už zajistilo nesmazatelné místo v dějinách. Lze pochopit, proč se dosti zoufale brání proti realistickému zhodnocení devadesátých let. Pohled do zpětného zrcátka není příjemný. Ovšem po politické straně, jejímž je čestným předsedou, bychom měli takové hodnocení požadovat. Jakou máme jinak záruku, že se podobné věci nebudou opakovat?

                 
Obsah vydání       1. 2. 2006
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby
1. 2. 2006 Česká televize se do roku 2010 "obejde bez dalších zdrojů" Filip  Rožánek
1. 2. 2006 Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální Václav  Žák
1. 2. 2006 Hra o život Václav  Dušek
1. 2. 2006 Jistoty a Prosperita = elektrifikace a sověty Jaroslav  Pour
1. 2. 2006 na poli Patrik  Ouředník
1. 2. 2006 Tradiční rodina je v menšině, a přesto není netolerance na místě Irena  Ryšánková
1. 2. 2006 Pomlčkové strany Oskar  Krejčí
1. 2. 2006 Josef Žáček za oltářem snů Jan  Paul
1. 2. 2006 Ó Tyfone! Ó Sklenáři! Štefan  Švec
1. 2. 2006 Demokraticky zvolení diktátoři Rudolf  Kučera
1. 2. 2006 Jakl: Není pravda, že se přu o výchovu svého dítěte
1. 2. 2006 Užívání titulů v české společnosti Marian  Kechlibar
1. 2. 2006 Jděte se podívat na německé filmy o přistěhovalectví
1. 2. 2006 Sbohem BBC
1. 2. 2006 O škole pořád stejně Alois  Michálek
1. 2. 2006 Student je zákazník, nikoliv sluha Rastislav  Krč
1. 2. 2006 O fachidiotech a osobnostech schopných hlubší reflexe
1. 2. 2006 Psát seminárky o tom, co je pravda, je důležité
1. 2. 2006 Snad se shodneme? Zdeněk  Bárta
31. 1. 2006 Když zbabělci vychovávají zbabělce Tomáš  Stýblo
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 Prosíme, protestuje proti plánům zlikvidovat další lužickou školu
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Jistoty a Prosperita = elektrifikace a sověty Jaroslav  Pour
1. 2. 2006 Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální Václav  Žák
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
31. 1. 2006 "Český Brazilec" v televizi... Jan  Čulík
30. 1. 2006 Trampoty žáka všeobecného gymnázia Jaroslav  Bílek
30. 1. 2006 Chce to (zatím nereálnou) změnu Boris  Cvek
30. 1. 2006 "Boj proti antisemitismu" jako zbraň krajní pravice? Ondřej  Slačálek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Pomlčkové strany Oskar  Krejčí
1. 2. 2006 Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální Václav  Žák
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 KSČM: Praha už není Jurský park Štěpán  Kotrba, Irena Ryšánková