1. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 2. 2006

Jistoty a Prosperita = elektrifikace a sověty

... aneb jak u nás v pětiletce 2006-2010 poručíme blizardu a monzunům

Jsem (dalo by se říci) "levicově orientovaný" a přál bych si mít se mých zbývajících cca (snad) 30 let stejně jako dosud svých 53 let předešlých. Zkrátka jsem jenom jeden z těch co chtějí (pouze) klidně žít.

Po přečtení programu ČSSD mě klid už pomalu opouští.

Program má 30 bodů a 44 stran "vysvětlivek".

Říká JAK to bude, když se oddáme (mírně řečeno) sociálnímu inženýrství vlády ČSSD.

Upřímně bych si přál, kdyby svět byl tak perfektní, aby se dalo těch 30 deklarací realizovat.

53 let chození po tomto světě ze mě udělalo skeptika, který dostal trošku strach.

Paroubkovo desatero, vzešlé nikoli z hořícího, ale z růžového keře se jmenuje :

Deset závazků ČSSD vůči občanům České republiky

I. Udržíme vysokou dynamiku hospodářského růstu v průměru 5% HDP ročně.

Tzn. k současnému HDP se základem 100% bude HDP v letech dalších:

v roce 2006 - 105%, v roce 2006 - 110,5%, v roce 2007 -- 116,0%, v roce 2008 -- 121,8%, v roce 2009 -- 127,9%, a konečně v roce 2020 -- 134,3%, což je HDP ve srovnání s dneškem o 34,3% vyšší. Vzhledem k tomu, že HDP roste v Německu o 1% ročně s odřenýma ušima, tak by měli Němci pomalu uvažovat zase o přesídlení do Čech. Dvě až tři Paroubkovy pětiletky a budou litovat, že si v pětačtyřicátém spletli azimut.

Pozn.: (Azimut je pochodový úhel říkající cestovateli s cca 25 kg baťohem, kam má jít).

Ať je HDP (ekonomicky) virtuální cokoli a na jeho výši má vliv snad i měsíční svit, zkrátka musíme si všichni vzít na jednu korunu rodinných výdajů 35 haléřů úvěr, který pak budeme splácet a když už nakonec nebudeme NIC chtít, tak bude HDP klesat, nebo přijdeme o práci, nebo přijde exekutor k nám. Podotýkám, že při konstantní INFLACI.

Dalším řešením je EXPORTOVAT o 35% (v cenách) více zboží.

Další eventualitou je, že vláda ruku v ruce se statistickým úřadem zfalšuje co se dá, aby ČR neztratila tvář -- a bude v tom pokračovat JAKÁKOLI vláda, neboť "mléčná liga" světa o to KOMU roste víc HDP je iracionální premisou současné světové politiky.

Jedno vím jistě za pět let o 35% LÉPE se MOJE RODINA mít nebude -- o to se vsadím.

II. Zvýšíme životní úroveň obyvatel, průměrná mzda dosáhne nejméně 26 500 korun a reálné důchody porostou.

Tzn., že z nynějších cca 17.600 Kč průměrné mzdy se průměrná mzda za 5 let zvedne o 8.000 Kč, tedy asi meziroční nárůst o 1.600 Kč.

Tedy o 45,5% oproti dnešku.

Reálný důchod je dnes tak cca 50% mzdy -- tedy se zvýší také o 45,5%. Je-li dnes na úrovni cca 8.800 Kč, tak v roce 2010 bude asi 12.800 Kč.

Nevím KOLIK výrobních fabrik stát vlastní, že chce pracujícím v nich zvýšit mzdy o 45,5%, zato vím, že VŠE co stát vlastní je policie, státní úředníci, armáda a další pracující kteří jsou placení výhradně z daní (event. poplatků a povinných dávek odváděných státu) a jestliže jejich mzda bude vysoká tak z logiky věci "průměr" sníží mzdy ostatním, kteří musí něco reálného vyprodukovat.

III. Nezaměstnanost snížíme k úrovni 6 procent.

Tzn. že když současná VYKAZOVANÁ nezaměstnanost je asi nižší, tak ta REÁLNÁ je cca 9,9 procenta -- (všimněte si těch devítek : jako u Bati nikdy nepřesáhne dvouciferné číslo) a je držena na této bázi jen machinacemi s daty statistiky.

Tomu se už smějí i pracovníci Pracovních úřadů.

Fyzicky je nezaměstnaných cca 510.000 osob, a tedy práce se musí najít pro asi 200.000 nezaměstnaných.

Nařízením vlády je lze rázem zaměstnat na stavění Hladové zdi 21. století, nebo jim vrazit do ruky koště ke konání "obecně prospěšných prací", nebo je donutit soustavou okolo sociálních dávek kroužících nařízení, aby dávali (na půl úvazku) dědečky v domovech důchodců na mísu -- když už "landwehr" má zástoje za tvrdou měnu v zahraničí (třeba na Kosím poli hlídat památník. aby ho Albánci nezbourali).

Ale na rozdíl od hlídání toho památníku, obecně prospěšná práce vám 25.600 Kč nevydělá. To jen proto, že všichni státní zaměstnanci se k tomuto už blíží a můj švagr musel ve své firmě propustit 12 lidí, protože se nebyli schopni uskrovnit a nemohl jim už dávat cca 13 tisíc/měsíc, ale jen tisíc 8.

Vzali si půjčky a šli slavit Vánoce a Šťastný Nový rok 2005 -- jak prosté.

IV. Výrazně zvýšíme daňovou a finanční podporu rodinám s dětmi. Do roku 2010 přesáhne rodičovský příspěvek 10 tisíc korun.

Tzn. v republice se rodí asi 88.000 dětí ročně, nevím dokdy jsou dětmi a jak se bude tento příspěvek vyplácet, ale kdyby to byly jen ty dnešní 4 roky, tak je to ročně 4 x 88.000 x 10.000 = 3,520.000.000, které sice zvýší DPH (budou-li utraceny v tuzemsku), ale sníží příjmy státní pokladny -- tedy i možnost sanovat jednobilionovou sekyru státu u občanů.

Navíc bude plození dětí kšeftem pro nezodpovědné a nepřizpůsobivé občany.

Od 18 let do 60 let věku se "dá pořídit 10 novorozenců a spolu s permanentním (revolverově se opakujícím) příspěvkem na 5 nezletilců 5 x 3.400 = 17.000 Kč. Tedy 10.000 + 17.000 Kč měsíčně.

Další směs sociálních příplatků cca 2.500 Kč měsíčně tak hodí takové "rodině" suma sumárum 30.000 Kč ČISTÉHO měsíčně + všechna pojištění zadarmo, a to při neplacení daní do státní kasy.

Statisticky budou poslední dvě děti postižené (vzhledem k věku matky), takže zůstanou státu na krku. O příspěvcích obce -- které z ní takové rodiny vydřou - ani nemluvě. Za život takové rodiny v běhu generací zaplatíme všichni z našich daní tak zhruba 20,000.000 Kč (zdravotní péči v to nepočítaje), ano vážení DVACET MILIONŮ z našich daní.

Abych já vydělal 20 mega musel bych při průměrném platu, který navrhuje tatáž vláda (25.600 Kč) tedy čistého 17.100 Kč, pracovat 97 a půl roku.

Vláda tak opomněla začlenit do volebního programu článek, v němž nařizuje dožít se 123 let a pak odejít do důchodu, který také zvýší o 45,5%. Ale takto bych se zase dožil nejen státního bankrotu ještě před důchodem, ale taky bych si v důchodu užil dovolenou na již osídleném Marsu.

Jestli tomu tak bude zhodnotím okolo roku 2077 opět na Britských listech.

V. Sociálně citlivým způsobem zmodernizujeme zdravotní, důchodový a sociální systém.

K tomu lze jen dodat, že 20. a 21.století je plné sociální citlivosti a modernizace sama je na toto téma háklivá obzvláště. František Josef I. -- svého času i náš mocipán, kteréhož zas tak moc nikdo z přehnané modernizace nepodezíral (ale zato si mohl vydávat výnosy bez opozice) říkával : "Strašné na tom světě je, že je čím dál horší".

Až to vzdal tak přišla VŘSR (taky v listopadu), která začala modernizovat tak, že ostatní museli sociálně modernizovat DOOPRAVDY, aby její příklad nezmodernizoval i jejich zemi. Dnes už VŘSR nehrozí, a tak nehrozí ani citlivá a sociální modernizace -- co hrozí je "utáhnutí šroubů" sociálním hasákem a jen momentový klíč bude citlivě nastaven tak, aby se závit nestrhl.

Ale nechme se překvapit. Ti kdo ví, co je Hookův diagram, vědí o čem mluvím.

VI. Budeme pokračovat ve snižování tempa zadlužování a udržíme nízký podíl veřejného dluhu k HDP s cílem přijmout euro v roce 2010.

Tzn. je-li nyní státní dluh (dnes v sedm hodin ráno SEČ) cirka jeden bilion (1,000.000.000.000) Kč tak jeho opěvované snížení o 57,000.000.000 Kč v loňském roce je snížení 5,7% a nepočítám-li dnes už nezaplatitelná procenta úroků, tak by jeho snižování trvalo asi 42 let, ovšem při VYROVNANÉM státním rozpočtu -- což je nemožné. Á propos slyšeli jste, že by nějaký stát někdy svůj dluh umořil ?

Já jednu zemi znám, je to Argentina a té se to za 50 let (kdy kromě Malvín/Falkland nebyla ve válce) podařilo státním bankrotem. Jinak -- jen válka maže všechny dluhy : lidé jsou tak nějak spokojeni, že je mír a začínají zase od NULY.

Takže nebude-li válka, tak bude státní bankrot (to si řekněme na rovinu) -- já plánuji zemřít někdy mezi lety 2033 až 2040, takže když jsme začali v roce 1998, tak padesát let uplyne někdy v roce 2048, což bych teoreticky mohl stihnout.

Před totálním pádem prý bývají orgie, tak možná se už ani těch nedožiju.....

Co se týká Eura, tak jeho přijetí je závislé na INFLACI a výše zmíněnému dluhu. Přičemž dluh nám EU promine, ale INFLACI určitě ne.

Na takové sociální blaho, jak předkládá ČSSD (ale někdy i ODS), je třeba HODNĚ peněz a ani Josef II. nevěděl, když začal s reformami, že to bude tolik stát (církev by mohla vyprávět), přesto ke konci jeho "osvícenství" bylo dovoleno pohřbívat v pytli, protože většina chudých už neměla ani na rakev.

Posléze postavil okolo Vídně 36 klášterů za státní peníze a vše zase bylo "in ordnung"...

VII. Výrazně zvýšíme výdaje na školství, vědu a kulturu, mládež a sport.

Nikdy za 53 let mého života jsem nečetl nic jiného -- nikdo neřekl : zbouráme pár škol, licence koupíme, ať si hlavu lámou Korejci, divadlo necháme zchátrat a obce nebudou kapitálově vstupovat do fotbalu. Kdyby ta deklarace byla pravdivá, tak se nemusí 53 let pořád opakovat (mám Dé ja Vu z materiálů XX. sjezdu KSSS a všech sjezdů KSČ).

Loni nastoupilo do prvních tříd 71.000 prvňáků, pro něž stát proponuje 357.000 míst na vysokých školách. Ergo : trvá-li VŠ 5 let tak 71.000 x 5 = 355.000, takže 2000 míst na VŠ zůstane na zahraniční studenty, přičemž všichni češi budou magistry.

Opravdu je lepší mít permanentně 350.000 mladých na VŠ, kde je živí rodiče, než polovinu z nich na Pracovních úřadech, kde je živí stát (jeden nezaměstnaný stojí dle státu ročně 170.000 Kč). Naděje přece je tak krásná a studentská léta nezapomenutelná. No co - proč by si český skladník nemohl přečíst Vergilia v originále, chodníky vydláždí inženýr z Ukrajiny, nebo veterinář z Moldavska.

To je holt dělba údělu 21. století.

VIII. Zesílíme boj proti korupci a zkrátíme délku soudních řízení.

Kdo četl někdy Dashiela Hammmetta, ví, kde je nejvíc korupce, Raymond Chandler o ní taky věděl své, stejně jako betonová lobby a generální štáby celého světa. Za 50.000 Kč bude možná každý čestný, ale položili před vás už někdy 5 v českejch ?? -- do smrti nemusíte pracovat -- jako Vladko a Šrek.

Neříkejte, že jste o tom nikdy nesnili. Při platu 25.600 Kč dostanete do ruky tak 17.100 Kč, tedy ročně bratru 205.200 Kč a 10,000.000 poděleno 205.200 = 49 let v pohodě a k tomu "citlivé sociální zabezpečení" 5.000 měsíčně + moderní zdravotnictví a důstojný důchod nakonec.

S tím NELZE BOJOVAT, anebo lze -- jako v Číně : ke zdi, nebo na stadionu kulku do týla. Ale jsme v EU a zrušili jsme trest smrti a navíc na tyto kauzy jsou speciální právníci (vídáme je hodně v televizi).

Co se týká délky soudních řízení -- není už spravedlnost -- jej jen výklad práva. V kontextu historie to měl lepší Jan Sladký, řečený Kozina, jeho soudní řízení s Lomikarem bylo ukončeno za 366 dní. Možná se k tomu zase vrátíme v rámci schválení nového zákona. Ale nejsem si jenom jist, jestli jeho duch bude odpovídat jeho liteře.

Myslím duch zákona, ne Koziny.

IX. Snížením energetické náročnosti hospodářství a větším využitím obnovitelných zdrojů energie zlepšíme životní prostředí.

Nevím CO (nemyslím tím oxidy uhlíku) kdo považuje za "zlepšení životní úrovně", ale příjemně vytopené, do tmy zářící a téměř 24 hodin (zbytečně otevřené) hypermarkety hovoří samy za sebe. Obří plazmová obrazovka je pro prosté občany snem o životní úrovni -- a pramálo je zajímá, že "žere" 500W za hodinu (na rozdíl od těch klasických 100 Wattových, které včera přestal vyrábět LG Philips v Hranicích, protože už je nikdo nechtěl).

Za městem postavíme baterii větrných elektráren -- automatických a bez obsluhy -- a zavřeme doly na fosilní paliva. Tím se vyhneme event. stávkám horníků a jen stačí doufat, že bude neustále "windy", tedy větrno. Myslet si, že příroda zaplácne naše stále větší potřeby čehokoli je také "windy", ale tady ve smyslu vlastní "nadutosti".

Je zcela zřejmé, že osvětlíme-li 1/3 planety, na zbývajících 2/3 tím zhasneme, a z té tmy na nás jednou vyskočí bubáci, co už nebudou chtít žít jako červi pod kamenem. Jako můry je bude přitahovat náš přesvětlený svět a jako lumíci budou pochodovat za majákem, i za cenu vlastních ztrát.

Není nám třeba dnes ještě více rozsvítit, je potřeba podívat se kde se svítí zbytečně. Ale to by nesmělo být pořád před nějakými volbami.

X. Prosadíme české národní zájmy, hlubší evropská integrace a transatlantická vazba budou klíčovými body naší zahraniční politiky.

Nevím přesně, CO je "český národní zájem", bývalo to kdysi, dobře provdat Libuši, potom najít u pluhu Otakara, pak mít za císaře římského českého krále, dále přijímat pod obojí v celé Evropě, zase plavit koně v Baltu, poté zahnat katolíky do Španělska, pak před Mnichovem se upnout na Francii, a po Mnichovu na Rusko, posléze bojovat u Madridu za Prahu, abychom pak bojovali za New York u Bagdádu a Kábulu, v současnosti pak v Bruselu o 5% DPH na stavbu sociálního domku.

Abychom se k těm 5% dopracovali museli jsme projít od Libuše, přes 21 českých pánů na staroměstském náměstí, až do Bagdádu. Budeme-li chtít ta % ještě snížit budeme muset do Teheránu a Pchjongjangu.

Sociální domky holt něco stojí.

Budeme muset nakoupit k supersonikům za 27 miliard za dalších 20 miliard obrněné transportéry Pandur. Škoda, že už nejsme Československo, zvlášť Slováci by byli asi z historického hlediska hrdí, že u nich už zase jsou panduři. František Josef I. jim říkal "asistenční oddíl Maďarů" a Metternich ho posílal v CaK říši vždy tam, kde se nežádalo, aby střelci rozuměli řeči těch na něž střílí -- ponejvíce pak mimo Uhry.

Bývalo to taky tak, že na našich psacích strojích psalo celé RVHP, abychom teď (kdy už se na psacích strojích v EU nepíše) nakupovali PC z Tchaj-Wanu.

Naše "národní zájmy" jsou v podstatě stále stejné : aby vláda měla hezkou fotografii z mezinárodních setkání (třeba v Haagu, nebo Bruselu, není k zahození, ani ta z oválné pracovny) a aby nás to nic nestálo a aby byl předseda vlády pochválen, jak si dobře vede.

Předpokládá to také občas vyhrát MS v hokeji -- abychom mohli poskočit. Jestliže ovšem někdo mimo pana ministra Sobotky v Bruselu vyřkne ta slova "Nic než národ !" začne být jeho kolegou Bublanem monitorován v Čechách.

Z toho plyne, že už neplatí Nerudovo : "Vůli mějme všichni rovnou, cesty mohou býti rozličné" -- myslím tu říkanku o "národu roli dědičné".

Co se týká "transatlantických vazeb", tak zatím nám tam za vodou berou otisky prstů a skenují rohovku, když jim chceme pomoct ve Fast Foodu s mytím nádobí....

Jinak lze říci z historie, že "klíčovými body naší zahraniční politiky" bylo jen prosté přežití mezi dravci v džungli světových vektorů moci.

Asi tolik k "Desateru".

Z dalších hesel programu ČSSD se mi nejvíce líbí tato :

Jednoduché a motivující daně

Znalostní ekonomikou k vyšší konkurenceschopnosti

Větší účast občanů na správě věcí veřejných

ČR má opět kredit a dobré jméno

Všimněte si, že žádná z těchto vět nemá plnovýznamové sloveso -- jak to ty PR agentury jenom dělají ?!

                 
Obsah vydání       1. 2. 2006
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby
1. 2. 2006 Česká televize se do roku 2010 "obejde bez dalších zdrojů" Filip  Rožánek
1. 2. 2006 Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální Václav  Žák
1. 2. 2006 Hra o život Václav  Dušek
1. 2. 2006 Jistoty a Prosperita = elektrifikace a sověty Jaroslav  Pour
1. 2. 2006 na poli Patrik  Ouředník
1. 2. 2006 Tradiční rodina je v menšině, a přesto není netolerance na místě Irena  Ryšánková
1. 2. 2006 Pomlčkové strany Oskar  Krejčí
1. 2. 2006 Josef Žáček za oltářem snů Jan  Paul
1. 2. 2006 Ó Tyfone! Ó Sklenáři! Štefan  Švec
1. 2. 2006 Demokraticky zvolení diktátoři Rudolf  Kučera
1. 2. 2006 Jakl: Není pravda, že se přu o výchovu svého dítěte
1. 2. 2006 Užívání titulů v české společnosti Marian  Kechlibar
1. 2. 2006 Jděte se podívat na německé filmy o přistěhovalectví
1. 2. 2006 Sbohem BBC
1. 2. 2006 O škole pořád stejně Alois  Michálek
1. 2. 2006 Student je zákazník, nikoliv sluha Rastislav  Krč
1. 2. 2006 O fachidiotech a osobnostech schopných hlubší reflexe
1. 2. 2006 Psát seminárky o tom, co je pravda, je důležité
1. 2. 2006 Snad se shodneme? Zdeněk  Bárta
31. 1. 2006 Když zbabělci vychovávají zbabělce Tomáš  Stýblo
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 Prosíme, protestuje proti plánům zlikvidovat další lužickou školu
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Jistoty a Prosperita = elektrifikace a sověty Jaroslav  Pour
1. 2. 2006 Klaus by měl veřejně přiznat, že jeho privatizační metody byly katastrofální Václav  Žák
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
31. 1. 2006 Nacionální a ideologická totalita Stanislav A. Hošek
31. 1. 2006 Proč kupovat seminárky? Kupte si rovnou akademický titul! Ivan  Brezina
31. 1. 2006 Svět bez hranic Milan  Černý
31. 1. 2006 OSN chce vyřešit světové problémy uvolněním blokovaných 7 bilionů dolarů   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
31. 1. 2006 "Český Brazilec" v televizi... Jan  Čulík
30. 1. 2006 Trampoty žáka všeobecného gymnázia Jaroslav  Bílek
30. 1. 2006 Chce to (zatím nereálnou) změnu Boris  Cvek
30. 1. 2006 "Boj proti antisemitismu" jako zbraň krajní pravice? Ondřej  Slačálek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček