27. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2006

Zprávy už jen do konce ledna ještě s českou redakcí BBC... a pak? AMEN!

Kde vládnou účetnické mozky, chybí politická předvídavost

Novinařina stojí na dvou nohou - na zpravodajství a na publicistice. Obě mají vytrénované v Britském rozhlasu veřejné služby - snu všech redaktorů- profíků. Česká sekce BBC od 23. 12. 2005 po šedesáti šesti letech s publicistikou definitivně skončila. Stratégové a ekonomičtí účetní jí típli knot. Amen!

Do konce ledna nám Čechům jako poleno naordinovali odvykací kůru- jedenatřicet dnů šestiminutových zpráv zhruba v každou denní lichou hodinu, volajících jako o pomoc, v halasu anglicky mluvících spíkrů.

"Anglikanizace" Česka byla zahájena, pokud britská síť vysílání, pokrývající všechna důležitá městech v zemi, nepřijde o státní rozhlasovou licenci! Proč by ji ale měla mít dál, když zde už nic česky neodvysílá? Kdo zná britštinu málo, má smůlu! Kdo ji umí, slyší, že Angličané z Londýna vidí svět anglicky.

V krajích bylo ranní a večerní vysílání i dopolední rekapitulace o víkendech na dobrém přijímači slyšitelné obstojně. Vyváženost zpráv vedla české katolické rádio Proglas k rozhodnutí přejímat víc zpravodajství z BBC nežli z rádia Vatikán a domácích polostátních médií. V západních a severních regionech a v Praze, na rozdíl od jiných oblastí Čech a Moravy, je toto rádio ještě nedostupné.

Po roce 1989 nalezlo české BBC postupně novou tvář a česká redakce se usadila v Opletalově ulici v Praze, kde se vymezila jako "mluvící rádio" proti "koktejlovým veřejnoprávním rádiím", disponujícím i v regionálních vysílacích studiích jen omezeným technickým, personálním zázemím a zpravodajskými kontakty. Celé oblasti státu zůstávají trvale nezmapované.

Dále BBC za patnáct let ukázala Českému rozhlasu metodičnost v práci při plné výkonnosti, kreativitě a profesionální a všestrannosti svých redaktorů. Co jinde dělají štáby, tam to stíhal jeden!

Do konce ledna lze ještě nahlížet do aktualizovaných a rozšířených českých webových stránek bbc.cz. Pak RÁDIO, nestane-li se zázrak, které tu poslouchaly generace, zmlkne úplně!?

Nějaký nový pán Čembrlajno má zájem, abychom se dál už popelili sami v naší zápecnické rozhlasově- televizní provinčnosti. Důvod likvidace? Politici rozhodli, že musí začít převychovávat muslimy v arabském světě na novém televizním kanálu. Proto zrušili české vysílání a dalších osm v bývalé východní Evropě. Ekonomicky geniální, politicky unáhlené a krátkozraké!

Sehrané redakční týmy přece mohly být dobrým základem pro nové celoevropské rádio, které tu chybí po zániku národních evropských sekcí Svobodné Evropy v Mnichově. Mohlo být obratem ruky funkčně i obsahově schopné duchovně, multikulturně i politicky se podílet na sbližování národů v Evropské unii. Bruselu to možná dojde, ale to už bude pozdě. Takže AMEN! AMEN?

Tzv. seriózní rozhlasové instituce a naše letité iluze

Vysílání Českého rozhlasu jsou zde jen z velké části kulisovitě poslouchatelné instituce. Z toho, s čím přišlo popřevratové české vysílání BBC se nepoučily, aspoň pokud mám zkušenost s ČRo v Západočeském, Středočeském, Jihočeském a Východočeském kraji, jako jejich soustavný posluchač. Kolísavá kvalita obsahů a forem i koncepční dramaturgická bezradnost jsou tam časté.

Rozhlasákům se zde nedaří ani ty nejdůležitější novinářské žánry. Buď to neumí nebo je to nikdo nenaučil. Nepřesvědčivé a zvukově chudé jsou zejména rozhlasové reportáže i rozhovory, zcela neporovnatelné se vstupy na BBC nebo s pořadem BBC OMNIBUS. Povrchní a nekvalifikovaně komentované jsou výběry a "čtení" z regionálního i celostátního. Naši sousedé, jako kdyby většinou neexistovali?

Externí publicisté, herci, spisovatelé, básníci, muzikanti, vědci a další zajímaví lidé v regionech dostávají příležitost jen omezeně. Trapný je nedostatek peněz na jejich honoráře.

Nejzřetelněji se srovnání ČRo a BBC nabídlo v prosinci, když Julek Neumann z české sekce BBC v šesti posledních relacích stihl připomenout hlavní etapy českého vysílání z Londýna a pak z Prahy po roce 1989 od roku 1938 a pojmenovat důvody jeho vzniku, cíle, úspěchy a potíže vysílání a jeho roli v moderní české historii.

Uslyšeli jsme hlasy politiků, herců, spisovatelů , básníků, které povzbuzovaly Čechy, Moravany a Slováky v nacisty a pak komunisty ovládaném Československu. Např. promluvy Jana Masaryka, včetně jeho klavírní produkce s operní zpěvačkou Jarmilou Novotnou, ukázky z původních uměleckých inscenací rozhlasových redaktorů, z kabaretů Karla Buršáka, z literárních a dramatických textů. Také z politických projevů presidenta Eduarda Beneše, komentářů a autentických rozhlasových reportáží z válečného Londýna, které dodnes udivují svojí věrohodností, zvukovou plastičností a osobní odvahou. Původně na krátkých vlnách a pak na VKV pokračovaly v různém redakčním složení a vysílacích časech až do současnosti.

Redaktoři z BBC odkryli i vnitřní poměry, za kterých česká sekce v různých pohnutých historických obdobích musela pracovat za peníze britských poplatníků,přesněji řečeno, jejich politických chlebodárců. Dozorování a cenzurování zpráv fungovalo po celá desetiletí.

Iluze, které jsme jako celoživotní posluchači o BBC měli, jsme si tak mohli částečně poopravit. Od vedoucího českého vysílání na netu Víta Koláře visí přiznání, jak pozdě a jak málo se udělalo pro to, aby se sehraný rozhlasový tým nerozpadl a transformoval do jiného režimu. Vše bylo zřejmě rozhodnuto dávno předem za kulisami.

O takto veřejném zpytování svědomí a sebekritickém bilancování si v našich veřejnoprávních rádiích i s jejich novou mladou a nadměrně sebevědomou krví, podplácející si posluchače stále častěji různými lotynkami, dárečky i jazykovými a společenskými úlety, můžeme zatím nechat jen zdát.

Sbohem a šáteček

Řečeno s básníkem: Sbohem a šáteček, vy naši milí rozhlasoví redaktoři z BBC. Kdybychom se už nikdy a nikde nesetkali, bylo to překrásné a bylo toho dost...

Už neuslyšíte energický hlas s přesnou dikcí a otázkami patřící Martině. Zmizí Jitka, ta noblesní dáma vedoucí kurzů moderní angličtiny s rodilými mluvčími, objevných tematickou, slovní, gramatickou pohotovostí, metodicky znalá umění zaujmout angličtinou všechny zvídavé posluchače.

Skončily nezávislé a tvrdé křížové výslechy politiků a vysokých úředníků vedených každý den v 17.30 Václavem. Odpadly Adamovy reporty ze sněmoven. Budou nám chybět zprávy s průběžnými rozhovory se zahraničními spolupracovníky a komentované rozbory všech vlivných zahraničních listů. I reportáže s nadhledem mapující i jiné země a etnika. Skončily autorské kritické fejetony výrazných domácích kulturních osobností aj.

Zde ostatně nikdy nebylo moc místa pro VIZE i vizionáře.

Ani metodickou laboratoří, kuchařkou pro naše veřejnoprávní stanice v době popřevratové- zejména pro Radiožurnál, ČRo 2 a regionální veřejnoprávní rozhlasy, se BBC nestalo. Čeští kapříci ani štiky nezabrali. Česká sekce BBC tak zůstala dramaturgicky i stylem myšlení osamělá, zcela jiným rádiem, než je tu k mání. Díky za tuto vytrvalou odhodlanost!

Nepřesvědčivá tu zůstane výkonnost v rozhlasové profesi hlasatelské, moderátorské, dramaturgické, redaktorské, nejasnosti v personalistice, v respektu k jazykové a společenské kultuře v porovnání s praxí a kodexy v BBC. Denně dál budeme poslouchat úlety v intonaci, ve slovní zásobě, místní odchylky v dialektech, svévolné nápady hlasatelů, plkání mezi zprávami přerušovanými horoskopy a "kvazi-reportážemi" o počasí nebo bouračkách, jen mírně odlišné jen podle krajů. Familiérní vlezlost , mišmaše z vět a "hudby" umixované šrotovníkem v písíčku naprogramovaných "šlágrů", dokola omílaných celé týdny a měsíce. Velevýznamné, ba i tragické zprávy porcované neadekvátní "hudbou" často k neposlouchání. Finále ve stylu "teď už víte všechno", jak to známe z grimas od hlav na našich obrázkovkách. Módní Daníček i v ČRo 1 "se zabydlel a usadil", aby obojí moderoval v povzneseně bohorovném operetním stylu. Už to skoro vypadá, jako kdyby Český rozhlas měl v zemi jen jednoho rozumného a bystrého komentátora Ivana, kterému po ránu denně povolí vždy těch jeho 27 vět...Aspoň že to!

I paní Závist je možná příčinou, proč 31. ledna je s britsko-českou symbiózou objektivity, hledání pravdy, všetečnosti a dalšími drzostmi konec. Proto ty ruce v klínu? Političtí pleticháři tam i zde se mohou zaradovat! Konečně je s českou BBC AMEN! AMEN!!! AMEN???

                 
Obsah vydání       27. 1. 2006
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček
28. 1. 2006 Organizace Hamas odmítla "vydírání" od poskytovatelů pomoci
28. 1. 2006 Američané hrozí, že zruší pomoc Palestincům ve výši 400 milionů dolarů
28. 1. 2006 Vítězství Hamásu může být prospěšné Bohumil  Kartous
27. 1. 2006 Proč společnosti přežívají či zanikají? Přemysl  Janýr
27. 1. 2006 Studovat nemusíte, stačí si seminárky koupit Jan  Čulík
27. 1. 2006 Zprávy už jen do konce ledna ještě s českou redakcí BBC... a pak? AMEN! Ivo V. Fencl
27. 1. 2006 Podvodník se vysmívá soudům, politikům i médiím Štěpán  Kotrba
27. 1. 2006 Traumata z předražených cen léků nezachvacují jen pacienty, ale i poslance Štěpán  Kotrba
27. 1. 2006 Hřích Sylvie  Richterová
27. 1. 2006 Pacientka po transplantaci srdce se "nemá čeho bát"
27. 1. 2006 Kdo překrucuje dějiny Zdeněk  Bárta
27. 1. 2006 Co je organizace Hamas?
27. 1. 2006 Hamas se musí rozhodnout, zda bude schopna přijmout moc
27. 1. 2006 Volební úspěch organizace Hamas je přínosem
26. 1. 2006 Potvrzeno: Organizace Hamas zvítězila v palestinských volbách
26. 1. 2006 Palestinská vláda odstoupila
27. 1. 2006 Haider se považuje za Ježíše Nazaretského Richard  Seemann
27. 1. 2006 Vězeňkyně křehkosti Jan  Paul
27. 1. 2006 Nemají Indie a Čína právo se chovat jako západní země? Zdeněk  Wognar
27. 1. 2006 Větrná energie: fatální omyly Lestera Browna Ivan  Brezina
27. 1. 2006 Podsouvání cizích přístupů Pavel  Urban
27. 1. 2006 Poplatky za autorská práva vyžadoval už Jan Pavel II.
27. 1. 2006 Jsou práva produktem společenského konsenzu? Luboš  Zálom
27. 1. 2006 ÚIV spustil na adrese www.edu.cz školský portál
27. 1. 2006 Genomové a genové manipulace Petr  Wagner
27. 1. 2006 Nebezpečí genové manipulace
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu
26. 1. 2006 Nepodsouvejte levici názory a přístupy, které jsou jí cizí Michael  Kroh
26. 1. 2006 Jak Čína spotřebovává svět
26. 1. 2006 Po euroústavě už neštěkne ani pes Josef  Brož
26. 1. 2006 "Klienti" versus Ministerstvo práce: pět set ku jedné Milan  Daniel
26. 1. 2006 Google se spojí s čínskými cenzory
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2006 Zprávy už jen do konce ledna ještě s českou redakcí BBC... a pak? AMEN! Ivo V. Fencl
23. 1. 2006 ČTK: médium veřejné služby   
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
5. 1. 2006 Nový týdeník o češtině   
30. 12. 2005 Ohlédnutí za Johannem Sebastianem Bachem v BBC Jan  Čulík
28. 12. 2005 Pane Pehe, novinářovou povinností není stranickost, ale mravnost Jiří  Jírovec
21. 12. 2005 Zaveďte TV okruh "ČT Rodina" - bez televizního násilí Tomáš  Franke
21. 12. 2005 Dürenmatt v BBC   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
20. 12. 2005 Čermákova vyváženost bez obalu a rakouský tiskový zákon Štěpán  Kotrba
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase   
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"   
1. 12. 2005 Bude arabská televize BBC vnímána jako nezávislá?   
1. 12. 2005 Optimismus, odhodlání, nadšení: soudruzi modří, hrr na ně ! Štěpán  Kotrba
23. 11. 2005 Česká televize -- vymývání mozků? Milan  Valach