27. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2006

Traumata z předražených cen léků nezachvacují jen pacienty, ale i poslance

Čtvrteční parlamentní diskuse o neziskových nemocnicích se nesla ve stejném duchu, jako nedávná diskuse o lécích a jejich cenách na Britských listech.

Mnoho emocí a podléhání politickým mýtům, málo věcnosti. Zákon, který ministr předložil poslancům jako jeden z pilířů zdravotnické reformy, drasticky omezuje představy poslanců ODS o ziskových nemocnicích. Ministr a jeho tým si přitom nepřeje, aby nemocnice byly ztrátové, ale aby byly NEZISKOVÉ. Aby léky stály jen tolik, kolik stát musí, ane tolik, kolik se podaří vydíráním z pacientů dostat. Ale - nechme mluvit ministra ze záznamu sněmovné diskuse k návrhu poslanců Jaroslava Krákory (ČSSD), Vojtěcha Filipa (KSČM), Pavla Kováčika (KSČM), Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), Vladimíra Říhy (KDU-ČSL), Svatopluka Karáska (US-DEU), Eduarda Zemana (ČSSD) a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů - sněmovní tisk 810, který poslanci na prvočinitele rozebírali v tzv. druhém čtení.

záznam celé diskuze nad návrhem zákona ZDE

odpověď minsitra zdravotnictví Ratha na repliku polance Janečka (KDU-ČSL), týkající se doplatků za léky ZDE

Stejně jako poslanec Janeček ve Sněmovně, tak i v Britských listech to nejspíše tazatel popletl. Pokud ne, tak lékárníci využívají tísně pacientů a odírají je i o poslední drobné. Aniž mají nárok.... Trestní zákon č. 140/1961 Sb., zná trestný čin dle § 235 vydírání či dle § 237 útisk nebo dle zneužití tísně. Případně § 221 - 224 ublížení na zdraví.

Úplatkem se podle § 162a odst. 1. rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok. Kdo založí zločinné spolčení dle § 163a, nebo kdo se činnosti takového spolčení účastní, anebo kdo zločinné spolčení podporuje, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let nebo propadnutím majetku. Co je Sdružení lékárníků?

Ministr zdravotnictví ČR David Rath Dámy a pánové, už jsem si zvykl, že neustále se operuje takovými silnými termíny, jako je lež, lže atd., a zaznívá to z různých stran. Já vám tady něco ocituji a pak k tomu dám dovětek. Občas to používá pan poslanec Janeček. Něco vám přečtu.

"Před pár minutami mně v telefonu sdělila jedna občanka ČR ve stáří 27 let, onkologicky nemocná, že jí lékaři sdělili, že po nových zásazích ministra zdravotnictví si musí doplácet na opioidy, čili na léky tlumící její bolest, a to v takovém rozsahu, že jí to její sociální situace neumožňuje. "

Prohlásil na posledním zasedání Parlamentu minulý týden poslanec Janeček, KDU-ČSL.

Pátrání po nešťastné oběti ministerských zásahů je snadné. Poslanec Janeček ochotně předává telefonní číslo na lékařku, která je s mladou ženou v kontaktu, ale hle, pak se obraz začíná bořit. "Ne, ne, pan poslanec to nějak popletl", říká vedoucí lékařka domácího hospice "Cesta domů", který pečuje o nevyléčitelně nemocné. "Opioidy, které naše pacientka potřebuje, stále patří do kategorií léků plně hrazených pojišťovnou." Kdo tedy minulý týden vlastně poslanci Janečkovi telefonoval a o jakých potížích byla řeč? "Já na to teď nemám čas", říká poslanec Janeček do sluchátka na dotaz, zda ví, v čem vlastně spočívá těžká situace jeho mladé nemocné ženy a že za ni nemůže ministr.

Pane poslanče, myslím si, že to bude chtít zpovědnici a možná nějakých deset zdrávas a deset otčenášů. (Potlesk z levé strany politického spektra.) Protože jestli mne moje ateistická výchova neklame, tak jste hrubým způsobem porušil jednu zásadu desatera.

Dále k jedné věci. Okres Tachov. Tam , pro vaši informaci, nemocnice stojí. Má smůlu, je zavřená, ale myslím si, že by možná stálo za to ji zase otevřít. Tam ji není potřeba stavět, tam je třeba pouze vyvětrat a sehnat personál.

Zaznělo tady několik věcí o fakultních nemocnicích, jako je Motol, Sv. Anna, Brno a Olomouc. Já nechci tvrdit, že za ředitele těchto nemocnic mohu dát ruku do ohně, to jistě nemohu, ale pokud pan poslanec Langer ví o tom, že se tam ztratily miliony, já o tom nevím.

Pokud to pan poslanec Langer ví, tak bych očekával, že by mohl splnit takovou věc, jako je podání trestního oznámení na to, jaké miliony se ztratily, a pokud ví i kam, tak aby řekl, případně nasměroval orgány činné v trestním řízení, kam se ztratily. Já takovou věc nevím a pokud on s tím tady operuje, tak pokud nechce být označen za osobu říkající nesmysly, pak by měl buď podat trestní oznámení, nebo alespoň mně poslat dopis, kde mně specifikuje, jaké miliony se v těchto nemocnicích ztratily. Já o tom bohužel nevím. Kdybych to věděl, tak bych jistě konal. A ptá-li se, kdo je ředitelem v těchto nemocnicích, tak já se ho zase zeptám, zdalipak ví, jaké politické příslušnosti jsou ředitelé třeba v Uherském Hradišti, Mladé Boleslavi, Kolíně, Benešově, Jeseníku. Bylo by to zajímavé. Některé i pan poslanec zná.

Mimochodem tři soukromé nemocnice v Olomouckém kraji mohou bez problémů existovat dál. Mohou existovat i po roce 2008. A v jakém režimu budou existovat, jestli v plně smluvním či částečně smluvním, to je svobodným rozhodnutím každého ředitele a majitele těchto nemocnic. Na rozhodování má dva roky. A to dva roky v situaci, kdy se nic nezmění. Já jsem se vám přiznal tady k tomu, že si dovedu představit, že v průběhu dvou let, až budeme síť základních neziskových nemocnic, tak já sám za sebe bych byl první, který by hlasoval a navrhoval, aby i ty, které zbyly jako soukromé, měly šanci v řádném výběrovém řízení se dostat k normálním smlouvám. Mně to nečiní problém tak, aby bylo splněno to, co já říkám, tedy 70 % veřejných neziskových, 30 % klidně soukromých jako doplněk systému.

Čili není v žádném případě pravda, že by třem soukromým nemocnicím v Olomouckém kraji hrozilo ukončení existence, pokud si to jejich majitelé, a pan poslanec Langer je zná dobře, nebudou sami přát.

Z toho pohledu pan ministr Rath mluví pravdu, jen pan poslanec Langer je demagog a jeho mapka výplodem bujné fantazie.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dvě faktické poznámky. Pan kolega Janeček a pan kolega Tluchoř.

Poslanec Josef Janeček: Já se musím obrátit na pana ministra z dotazem, zdali na výrocích, které zde řekl, trvá. Jestli zbaběle mlčí, je to také výrok. (Potlesk ze strany poslanců KDU-ČSL.) Děkuji.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. To je první faktická. Pan kolega Tluchoř. Pan ministr bude bezprostředně reagovat, poté ještě platí faktická poznámka pana kolegy Tluchoře, pak je přihlášen pan místopředseda Vojtěch Filip.

Ministr zdravotnictví ČR David Rath Já myslím, že mne, pane poslanče, znáte dlouho. Proto vaši otázku beru jako naprosto irelevantní. Víte a zažil jste někdy mne, abych na tom, co jsem řekl, netrval? (Smích v sále.)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Janeček.

Poslanec Josef Janeček: Já chci jenom upozornit, že to lze doložit i v psané formě. Děkuji.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď pan kolega Tluchoř, faktická poznámka kolegy Kalouska a kolegy Nečase a pan Vojtěch Filip je v pořadí.

Poslanec Petr Tluchoř: Já opravdu jen velmi krátce. Pan ministr tady říkal, že mu něco nečiní problém prohlásit. O tom já nemám nejmenších pochyb. Jemu nečiní problém prohlásit absolutně nic. Já bych se ho chtěl akorát zeptat, když tady dnes říká, že mu nevadí, když budou nemocnice soukromé, krajské v jiné formě než neziskové, financovány z veřejného zdravotního pojištění, jestli lže dnes nebo lhal tehdy, když říkal, že nemocnice nebo nezisková síť nemohou mít nárok na smlouvou s pojišťovnami. Která z těchto variant platí? Ta, kterou říkáte dnes, že byste si uměl představit, že taková věc může být, a nebo tu, která je vtělena v zákoně, který navrhujete a obhajujete tady. Sám jste se přihlásil k autorství ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a několikrát jste tuto variantu potvrdil v novinách. Děkuji.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Kalousek. Poté pan poslanec Nečas.

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já bych jenom rád upozornil na onu část vystoupení pana ministra Ratha, kdy svým bonmotem, halasně aplaudovaným z levé části politického spektra, si učinil vtip či posměch z náboženského přesvědčení či víry pana kolegy Janečka. Je to samozřejmě jeho právo.

Já bych se jenom Sněmovny zeptat. Kdyby pan kolega Janeček byl např. snědé pleti a pan ministr Rath by si učinil vtip z jeho rasové odlišnosti, aplaudovali byste mu stejně? Přitom lidská práva ve vztahu k víře či rase jsou na stejné úrovni. Nedá se nic jiného než konstatovat, že komunisté byli vždycky přesvědčeni, že některá lidská ráva vysmívána být mohou, některá ne. Jsem rád, že pan ministr Rath nás přesvědčil o této tezi. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní pan kolega Vojtěch Filip, poté opět přihláška pana ministra Ratha. Paní kolegyně Šojdrová je stále v pořadí.

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, páni ministři, paní a pánové, ještě než odpovím na otázky, které tady byly kladeny na mě jako na jednoho z předkladatelů, musím učinit jednu poznámku. Mě zaujalo to, co říkal pan kolega Kalousek. Škoda, že také sám sobě neklade tyto otázky, protože ono nejde jenom o svobodu víry, jde také o svobodu politického názoru, o to, jestli ho můžeme dehonestovat nebo ne a jestli všechno, co říkáme, vztahujeme také vždycky k sobě. Zametejme si hlavně před vlastním prahem.

Nyní k otázkám, zda odpovídá předložený zákon zákonu o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Ano, vážený pane předsedající, odpovídá. Když jsme zařazovali tisk 810 před rokem a půl do pořadu schůze Poslanecké sněmovny, myslím, že i vy osobně jste hlasoval pro zařazení do této schůze a všechny podmínky jednacího řádu jsou splněny.

Nyní o tom, co je a co není nemravné. Pokud jsme tady slyšeli otázky, já samozřejmě mohu na ty otázky odpovědět. Odpovím na ně podle svého přesvědčení, podle toho, co je pro mě důležité, tak jako může být pro někoho jiného důležité něco úplně jiného. Já tedy říkám zcela jednoznačně, že pro mě není péče o zdraví kšeft, pro mě je péče o zdraví ústavně zajištěné právo, bezplatné pro občana na základě všeobecného zdravotního pojištění. Tady vidím ústavní právo, tady vidím jasný limit. A pokud jde o to, co je a co není nemravné, tak považuji za zásadně nemravné nechat někoho zemřít jenom kvůli tomu, že nemá peníze. Připomínám, že ve studii akademie věd Velké Británie, která se zabývala ziskovými a neziskovými zdravotními systémy, bylo jednoznačně prokázáno, že v ziskovém sektoru ve Spojených státech amerických a v Kanadě je o 20 % více spotřebovaných nákladů a o 19 % více úmrtí než v sektoru neziskovém. Není to moje tvrzení, je to tvrzení této výzkumné instituce Velké Británie, která tento systém zkoumala. Říkal jsem to nakonec i s citací konkrétního článku v konkrétních novinách v prvním čtení před opakováním druhého čtení v této Sněmovně.
A nyní mi dovolte sdělit něco o příspěvkových organizacích. Pan zpravodaj se tady zmínil, že jsme předali krajům příspěvkové organizace, že nebyly vybaveny správně. Ano, stát předal jednotlivým krajům nemocnice jako příspěvkové organizace, stát je jako příspěvkové organizace provozoval a také věděl, že přispívá ze státního rozpočtu na jejich provoz a zároveň tyto příspěvkové organizace mají svůj hlavní zdroj příjmů ze smluv se zdravotními pojišťovnami. Zdravotních pojišťoven při liberalizaci zdravotního pojištění vzniklo 27, funguje jich 9, tedy jedna třetina. Ne všechny fungují tak, jak by měly. Největší zdravotní pojišťovna měla problémy v roce 1998, 2000, 2002, 2003, 2005. Jestli se na to chcete dále dívat a neustále sanovat tento systém, protože je špatně nastaven a protože tady pan zpravodaj říká, že už deset let má tuto myšlenku, tak se ptám, kdy se ta myšlenka přerodí v čin.

A nyní o tom, co říkal pan kolega místopředseda Langer. Vážení kolegové, vážené kolegyně, rád bych, abychom opravdu té demagogie nechali. Věřím tomu, že pan kolega Langer zná nejméně tak dobře jako já právní řád České republiky a pokud tvrdí, že taková smlouva už nebude existovat, nechť si přečte § 17 zákona o veřejném zdravotním pojištění, tedy zákona 48/97 Sb., včetně toho návrhu, který je předložen tomuto zasedání Poslanecké sněmovny, tedy tomu, co bude platit de lege ferenda (?), čili do příštího období. Nic se neruší, jenom je jasné, že někteří kolegové, kteří nemají právní vzdělání, nevědí, co to je nárok a co to je právo, že něco jiného je to, že tady existuje samozřejmě právní nárok na uzavření smlouvy a potom je tady právo ucházet se o tu smlouvu např. ve výběrovém řízení, které podle zákona 48/97 Sb. bude probíhat i nadále. Děkuji vám. (Potlesk poslancůKSČM.)

(Předsedající Ivan Langer odchází k řečnickému pultu.)
Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane ministře.

Ministr zdravotnictví ČR David Rath Děkuji, pane předsedající. Já myslím, že mě pan předseda Kalousek špatně pochopil. Legraci z víry, to bych si nikdy nedovolil, ovšem dělal jsem si legraci z jeho kolegy Janečka, z toho, že byl veřejně usvědčen z nepravdy a ještě navíc touto nepravdou, kterou sdělil této Poslanecké sněmovně, se mě snažil veřejně dehonestovat. Takže to byla pointa toho vtipu.
Druhá věc je, prosím vás, znova. Samozřejmě, že není rozpor, když cituji to, co je napsáno v návrhu zákona o veřejných neziskových nemocnicích, na kterém se podíleli i naši právníci, na kterém jsem se podílel i já vedle celé řady dalších lidí. Ale to neznamená, že každé slovo, každá věc v tom textu musí znamenat, že za každým slovem Rath stojí ze sto procent. To přece je normální, že takový zákon, taková předloha vzniká i jako určitý konsensus názorů, jako určitý průnik názorů. To není tak, že by někdo rozkázal a tak to bylo. Autorů a právníků je celá řada. Já jsem zde jen sdělil v jednom vystoupení to, co říká dikce návrhu, ale současně říkám, že mým cílem a mojí představou je koexistence zhruba těch 70 % veřejných neziskových nemocnic, které zajistí tu základní akutní lůžkovou péči pro většinu občanů, doplněnou nějakým procentem soukromých nemocnic nebo jakýchkoli nemocnic. A dovedu si představit, že i tyto nemocnice mohou soutěžit o smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Přece mám právo na svůj názor...

ZDE

                 
Obsah vydání       27. 1. 2006
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček
28. 1. 2006 Organizace Hamas odmítla "vydírání" od poskytovatelů pomoci
28. 1. 2006 Američané hrozí, že zruší pomoc Palestincům ve výši 400 milionů dolarů
28. 1. 2006 Vítězství Hamásu může být prospěšné Bohumil  Kartous
27. 1. 2006 Proč společnosti přežívají či zanikají? Přemysl  Janýr
27. 1. 2006 Studovat nemusíte, stačí si seminárky koupit Jan  Čulík
27. 1. 2006 Zprávy už jen do konce ledna ještě s českou redakcí BBC... a pak? AMEN! Ivo V. Fencl
27. 1. 2006 Podvodník se vysmívá soudům, politikům i médiím Štěpán  Kotrba
27. 1. 2006 Traumata z předražených cen léků nezachvacují jen pacienty, ale i poslance Štěpán  Kotrba
27. 1. 2006 Hřích Sylvie  Richterová
27. 1. 2006 Pacientka po transplantaci srdce se "nemá čeho bát"
27. 1. 2006 Kdo překrucuje dějiny Zdeněk  Bárta
27. 1. 2006 Co je organizace Hamas?
27. 1. 2006 Hamas se musí rozhodnout, zda bude schopna přijmout moc
27. 1. 2006 Volební úspěch organizace Hamas je přínosem
26. 1. 2006 Potvrzeno: Organizace Hamas zvítězila v palestinských volbách
26. 1. 2006 Palestinská vláda odstoupila
27. 1. 2006 Haider se považuje za Ježíše Nazaretského Richard  Seemann
27. 1. 2006 Vězeňkyně křehkosti Jan  Paul
27. 1. 2006 Nemají Indie a Čína právo se chovat jako západní země? Zdeněk  Wognar
27. 1. 2006 Větrná energie: fatální omyly Lestera Browna Ivan  Brezina
27. 1. 2006 Podsouvání cizích přístupů Pavel  Urban
27. 1. 2006 Poplatky za autorská práva vyžadoval už Jan Pavel II.
27. 1. 2006 Jsou práva produktem společenského konsenzu? Luboš  Zálom
27. 1. 2006 ÚIV spustil na adrese www.edu.cz školský portál
27. 1. 2006 Genomové a genové manipulace Petr  Wagner
27. 1. 2006 Nebezpečí genové manipulace
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu
26. 1. 2006 Nepodsouvejte levici názory a přístupy, které jsou jí cizí Michael  Kroh
26. 1. 2006 Jak Čína spotřebovává svět
26. 1. 2006 Po euroústavě už neštěkne ani pes Josef  Brož
26. 1. 2006 "Klienti" versus Ministerstvo práce: pět set ku jedné Milan  Daniel
26. 1. 2006 Google se spojí s čínskými cenzory
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce