24. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mark Oaten - čelný britský liberálnědemokratický politik
24. 1. 2006

Pro líné novináře je daleko lehčí psát o sexu než odhalovat skutečně vážné skandály

Sexuální skandály jsou nástrojem pro lenochy mezi novináři, jak odsoudit osoby ve veřejné sféře. Vyhnou se tím totiž úkolu seriózně zhodnotit jejich práci.

Je něco skutečně šokujícím způsobem špatného na našem procesu demokratické odpovědnosti, když Tony Blair zůstává v Downing Street přesto, že zatáhl svou zemi do války na základě falešných předpokladů. Můžete si však být jisti, že kdyby Blair strávil noc s prostitutkou, bude kvůli tomu donucen odstoupit.

O víkendu v důsledku "sexuálního skandálu", který vyvolal jeden britský bulvární list, rezignoval čelný britský liberálnědemokratický politik Mark Oaten. Bývalý šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph Max Hastings o tom napsal v deníku Guardian, že je mu z celé věci trapně - nikoliv však z Oatena, ale z novinářů.

Namísto toho, abychom veřejně debatovali o tom, čeho chtějí Liberální demokraté docílit v britské politice - což je opravdu zajímavá otázka - se bude teď po celou dlouhou řadu dní v britských médiích mluvit o tom, jaké to je, když spolu tři lidé - jako v Oatenově případě - sdílejí jednu postel.

Britská média selhávají - nejsou schopna řádně odhalovat špatnou vládu, špatnou správu podniků a finanční podvody na vysokých místech. Britský tisk vede svět jen při odhalování pohlavního styku...

Jako mladý reportér, píše dále Hastings, jsem jednou seděl v hospodě v Belfastu s dvěma kolegy z bulvárního deníku News of the World. Celé hodiny nám vykládali, jak o půlnoci zvonili na dveře v předměstských bytech a jak nacházeli milionáře bez kalhot v hotelech v londýnské čtvrti Mayfair. Jeden z novinářů nám vyprávěl, že ho jednou pronásledoval po ulici nahý muž se sekerou, rozzuřený, že novinář odhalil jeho cizoložství.

To je tedy profese. Ano, tyhle "zprávy" prodávají noviny po milionech výtisků - a likvidují profesionální kariéry. Oaten nemohl zůstat politikem, jakmile byly jednou informace o jeho najímání prostituta zveřejněny. Osoba, která vystupuje ve veřejném životě, si musí zachovat důstojnost. Protože Oaten svou důstojnost ztratil, nemůže se už stát důvěryhodným šéfem své strany.

Avšak nejsem sám, kdo lituje, že kariéra tak málo politiků je zlikvidována v důsledku jejich profesionálního selhání a kariéra tolika politiků je zlikvidována v důsledku osobního ztrapnění, většinou kvůli nevěře. V době, kdy konzervativní premiér John Major přicházel o četné ministry v důsledku takzvaných sexuálních skandálů, konstatoval konzervativní poslanec George Walden ve skupině přátel nad skleničkou: "Kdo by chtěl být ministrem? Plat je malý, neustále vás ponižují, pracujete osmnáct hodin denně, nemáte žádný sex." Přítomní se tomu zasmáli, Walden však řekl trpce: "Vždyť je to pravda."

Jeden z vládních kolegů Johna Majora konstatoval, že poprvé pocítil pro tohoto bývalého britského premiéra respekt, když bývalá ministryně Edwina Currie prozradila, že měla s Johnem Majorem nemanželský poměr. "Každý, kdo kdy měl funkci ve vládě, ví, jak neuvěřitelně obtížné je udržet nemanželský poměr po celá léta, a ještě k tomu tak, aby se to nedostalo do novin."

Jediným přijatelným měřítkem pro odhalení týkající se politikova života je to, že se dopustil korupce anebo že jeho chování ochromuje jeho schopnost vládnout či efektivně zastupovat své voliče. Z tohoto hlediska si Charles Kennedy, šéf liberálních demokratů, zasloužil svůj osud. Obecně se přiznává, že pil tolik, že se nedokázal vyjadřovat artikulovaně a nebyl schopen normálního úsudku.

Naproti tomu většina "sexuálních skandálů", které likvidují kariéry politiků, neznamená nic ve věci veřejného zájmu. Média o nich informují, protože veřejnost to ráda čte, a také proto, že jde o otázky, jimž čtenáři rozumějí.

Pro veřejnost je daleko jednodušší přijmout, že je nutno zatratit ženatého muže, protože se vyspal s prostitutem, než rozhodovat o tom, zda jeho poslední návrh reformy vězeňství byl kompetentní či nikoliv. Sex umožňuje lenochům mezi novináři a veřejností odsoudit politika, aniž bychom se museli obtěžovat analýzou jeho práce.

Ministr obrany Geoff Hoon je katastrofálním ministrem, který proplýtval v důsledku své nekompetence miliardy liber a v důsledku jeho hlouposti došlo k vážné demoralizaci britské armády. Avšak Hoon je i nadále ministrem obrany, protože lidé nevědí, jak nekompetentně jedná v čele ministerstva obrany, anebo je jim to jedno.

Je něco skutečně šokujícím způsobem špatného na našem procesu demokratické odpovědnosti, když Tony Blair zůstává v Downing Street přesto, že zatáhl svou zemi do války na základě falešných předpokladů. Můžete si však být jisti, že kdyby Blair strávil noc s prostitutkou, bude kvůli tomu donucen odstoupit.

Kdyby média vážně vyšetřovala chyby vlády, znamenalo by to obrovské úsilí pro nejisté výsledky, za něž by jim čtenáři většinou ani nepoděkovali. Odhalování sexuálních skandálů je daleko jednodušší. Stačí jen přesvědčit partnera daného ministra, aby promluvil, a to většinou za peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       24. 1. 2006
24. 1. 2006 Evropské vlády "věděly o letech CIA"
24. 1. 2006 Pro líné novináře je daleko lehčí psát o sexu než odhalovat skutečně vážné skandály
24. 1. 2006 Blair se vyhnul otázkám o britské špionáži v Moskvě
24. 1. 2006 Nemluvte s nimi, nepouštějte je do dveří, pokládejte telefon! Štefan  Švec
24. 1. 2006 * * * Martin  Švanda
24. 1. 2006 Wikipedia.de byla soudně zlikvidována Hynek  Hanke
24. 1. 2006 USA: Pokuta 28 milionů dolarů za falšování dokumentů o děravém atomovém reaktoru Miroslav  Šuta
24. 1. 2006 Nohavica na webu
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
24. 1. 2006 Seriál a seriály Alex  Koenigsmark
24. 1. 2006 Šamanismus v království mlhoviny Václav  Dušek
24. 1. 2006 Tříšť nabiflovaných faktů není moudrost Jan  Čulík
24. 1. 2006 Dvě údobí českého školství -- účtování František  Augusta
24. 1. 2006 Zlaté pravidlo a křesťanská morálka Karel  Sýkora
23. 1. 2006 Ještě k trestnému činu pomluvy Stanislav  Penc
24. 1. 2006 Novináři nemají automatické právo být v premiérově koloně Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Rukola není obyčejná tráva Filip  Sklenář
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
24. 1. 2006 "Neartikulovaní cikánští štváči" Jiří  Staněk
24. 1. 2006 Tvrdošíjně přetrvávající indoktrinace František  Schilla
24. 1. 2006 Rakousko zakázalo řepku společnosti Monsanto Miroslav  Šuta
24. 1. 2006 Proč Tchaj-wan není Japonsko Petr  Fiala
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
24. 1. 2006 Kolik dnes stojí ty léky
23. 1. 2006 Rath slibuje opak toho, co dělá jeho úřad Bohumil  Kartous
23. 1. 2006 Automobilka Ford propustí v Americe 30 000 zaměstnanců
23. 1. 2006 Teroristé na stránkách Mediáře a Českých médií Fabiano  Golgo
23. 1. 2006 Nedělní debaty na Primě a Nově jsou politicky zaujaté Kamil  Abbid
23. 1. 2006 Dokažte svá tvrzení, pane Abbide Martin  Veselovský
23. 1. 2006 Sedmička v neděli 22. ledna
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi
23. 1. 2006 Čierne humory Irena  Zítková
23. 1. 2006 Britští liberální demokraté teď zase zápolí se sexuálním skandálem
23. 1. 2006 Lenin: Ikona alebo karikatúra? Peter  Greguš
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce