20. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Paní Horvátová se svým majetkem na slánské ulici
21. 1. 2006

SPOLEČNĚ PO MODRÉ?

Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama

Tato promyšlená provokace směřuje k tomu, aby vyvolala krvavý střet s Romy a v konečném důsledku je diskreditovala před českou i mezinárodní veřejností. Je povinností každého Roma nenechat se vyprovokovat a bojkotovat neonacistickou provokaci.

Nelze přehlédnout, že neonacisty k provokaci v Letech inspirovalo vyjádření komunistického europoslance Ransdorfa, který tvrdí, že se okolo Letů bezuzdně lže. Stejně tak nelze přehlédnout výrok prezidenta Václava Klause o tom, že v Letech nebyl koncentrační tábor v tom smyslu, jako jej chápeme.

Dva roky starý pokus vyhnat nepřizpůsobivé cigány na ulici a vybudovat malý, dobře střežený koncentrák v opuštěném lomu za městem se stal demonstrační ukázkou toho, jak jsou v České republice chápána práva menšin a jak je řešena jejich mnohdy nezaviněně tíživá sociální situace. Komunální politika starostů za ODS, založená na v praxi rasistickém konceptu nulové tolerance, prosazovaným zejména starostou Rubikem (ODS) ve Slaném, dorazila spolu s dalšími prohřešky do Evropy v podobě Zprávy o situaci Romů, zahrnující všechny země EU. Tu pak projednával Evropský parlament.

Zpráva zde vzbudila zaslouženou pozornost. I poslance Jana Zahradila, předsedy europoslaneckého klubu ODS.

vyhánění Romů a jejich ožebračování v režii ODS: Slzy jsou SLANÝ TÉMA BL

ANALÝZA: Město Slaný a Romové - modelový případ romské segregace ZDE

Předseda klubu ODS (Evropská lidová strana) Jan Zahradil se proti zprávě ostře ohradil:

Poslanecký klub ODS v Evropském parlamentu (EP) hlasoval v EP proti přijetí zprávy o situaci Romů v EU. Ve zdůvodnění svého postoje uvedl: "Rasismus vůči etnickým menšinám, zejména Romům, je v EU nepochybně závažným problémem. Tento jev je třeba potírat, nikoliv však způsobem, kdy se mezi všemi zeměmi vyhledá jeden obětní beránek za všechny ostatní. Výslovné uvádění ČR v obecném textu zmíněné zprávy - jako jediného konkrétního příkladu členské země EU - považujeme za nepřiměřené."

Tento legitimní a zdůvodněný politický postoj byl na půdě EP hrubě napaden vládním zmocněncem pro romské otázky vlády ČR panem Holomkem a zmiňován v souvislostmi s nedávnými provokacemi pravicových extremistů. Postoj a výroky vládního zmocněnce ostře odmítáme, považujeme je za urážlivé a směřující k poškození dobrého jména a demokratické pověsti ODS. Vzhledem k tomu, že se jedná o výroky úředníka stávající socialistické vlády, jsme přesvědčeni, že jde o předem připravený útok, který je již součástí volební kampaně. Takový pokus o zneužití témat, týkajících se romské menšiny, ze strany vlády v předvolebním boji považujeme za mimořádně nechutný.

Zdroj EU.ODS.CZ

Holomek také upozornil při otevření výstavy "The Holocaust against the Roma and Sinti and present day racism in Europe'' ve štrasburském sídle EP o romském holokaustu na přetrvávající existenci vepřína na místě, kde zahynulo více než 400 českých Romů, i na snahu "neonacistů z Národní strany" umístit v Letech kámen s odůvodněním, popírajícím existenci koncentračního tábora.

Předseda EP Borrell ještě před Holomkovým vystoupením ujistil romské aktivisty, že EP je na jejich straně v boji proti předsudkům, rasismu a diskriminaci.

Kámen z blízkého lomu, na kterém extremisté z Národní strany nakonec umístili pouze nápis Obětem, odstranila z příkazu starosty (KDU-ČSL) obec Lety za asistence policie. Dnešní tisk uvedl, že odvoz zajistil senátor Schwarzenberg, kámen pak skončil kdesi v jeho lesích.

"Romský holocaust existoval, existoval romský tábor v Osvětimi i koncentrační tábor v Letech. Jsou věci, na které se prostě nesmí zapomínat," řekl komisař Vladimír Špidla, podle něhož povědomí o vyvražďování Romů není ani v české, ani v evropské historii dost zřetelné.

"Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci," řekl prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus loni v květnu Lidovým novinám.

A úřadující předseda ODS Topolánek přijal před časem předsedkyni extrémně nacionalistické Národní strany Petru Edelmannovou v sídle ODS k rozhovorům o případné povolební spolupráci, jak se ona pak vyjádřila. Předsedkyně strany Petra Edelmannová podle české BBC řekla, že jí Topolánek během půlhodinové schůzky nabídl možnost povolební spolupráce, pokud by se Národní strana dostala příští rok do sněmovny. Jak nás upozornil čtenář Petr Hanousek, Topolánek posléze odmítl jakoukoliv možnost spolupráce s ní. Bylo však moudré pro politika z hlavní české politické strany se s představitelkou extremních nacionalistů vůbec scházet a setrvat s ní v půlhodinovém rozhovoru? "Takových schůzek mám desítky," konstatoval Topolánek pro Rádio Praha

Na internetových stránkách členky ODS Jany Dědečkové, bývalé členky Rady ČT, publikují autoři krajně pravicových uskupení, včetně spolupracovníků e-Portálu a neonacionalisticky orientovaných autorů, včetně Petry Edelmannové, se kterou je zde velký a velmi vstřícný rozhovor. Nejmenším společným jmenovatelem všech těchto literárních výplodů je euroskepticismus, nenávist k "nepřizpůsobivým" menšinám a k levicovým sociálním konceptům. O muslimech nemluvě. Pravicové extremisty legitimují radikální aktivisté ODS.

"Je děsivé, že zde stále ještě existují nacionalistické síly, které se tváří, jako by byl nějaký rozdíl mezi sběrným a koncentračním táborem," reaguje zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek na provokaci Národní strany v Letech i slova prezidenta Klause.

Premiér Jiří Paroubek je ale nespokojený s prací vládního zmocněnce Karáska v otázce vykoupení kontroverzního vepřína. "Myslím, že (Karásek) trošku přecenil své síly, a naše chyba byla, že jsme přecenili jeho síly," řekl předseda vlády pro Lidové noviny. Paroubek považuje Karáska za čestného člověka, ale v ekonomické oblasti je podle něj nezkušený. Díky němu se ale zpozdil odkup vepřína a příprava vytvoření důstojného památníku. Přesto ho Paroubek neodvolal.

Grémium romských regionálních představitelů bylo nyní nuceno vydat výzvu k uklidnění Romů, rozjitřených mediálně ohlášenou přípravou srazu nacionalistů v Letech v místě jimi zakoupeného a obcí odstraněného kamene:

Neonacisté připravují další zneuctění míst posledního odpočinku obětí romského holocaustu z dob druhé světové války. Vedle velkovýkrmny prasat, která zneucťuje lidskou důstojnost obětí romského holocaustu, připravují neonacisté další zneuctění těchto míst 21. ledna 2006 svým srazem a umístěním jakési ohyzdnosti.

Tato promyšlená provokace směřuje k tomu, aby vyvolala krvavý střet s Romy a v konečném důsledku je diskreditovala před českou i mezinárodní veřejností. Je povinností každého Roma nenechat se vyprovokovat a bojkotovat neonacistickou provokaci. Grémium romských regionálních představitelů vyzývá všechny Romy k zachování klidu a chladnému uvažování i přesto, že se jedná o tak citlivou záležitost. Uvědomujeme si, že míra naší trpělivosti je vystavena velice těžké zkoušce, že dochází k posunutí všech hranic civilizovaného chování a kultury lidství, že se jedná o další barbarský projev rasové nenávisti, které v uplynulých 15 letech padlo za oběť 30 stejně nevinných Romů jako těch, kteří se stali obětmi nelidského zacházení v koncentračním táboře v Letech u Písku.

Romové držte se našeho romipen, nenechte se vlákat do pasti neonacistů, kteří kalkulují se vzplanutím našich citů a emocí, a tím chtějí dosáhnout toho, abychom se uchýlili k násilí, které by se v konečném důsledku obrátilo proti nám. Přenechejte celou záležitost těm, co nesou odpovědnost za dodržování pořádku a zákonů.

Nelze přehlédnout, že neonacisty k provokaci v Letech inspirovalo vyjádření komunistického europoslance Ransdorfa který tvrdí, že se okolo Letů bezuzdně lže.

Stejně tak nelze přehlédnout výrok prezidenta Václava Klause o tom, že v Letech nebyl koncentrační tábor v tom smyslu, jako jej chápeme. Proto musíme situaci vidět také v těchto souvislostech, a zachovat si chladnou hlavu. Děkujeme všem Romům, kteří uposlechnou naší výzvy a budou neonacistickou provokaci bojkotovat.

3. prosince 1996 projednala Rada návrh na zřízení pracovní skupiny ad hoc Rady pro národnosti vlády ČR pro záležitosti občanů romské národnosti. Od roku 1997, kdy na návrh Rady vlády pro národnosti přijala vláda první zprávu o situaci Romů v České republice, se tolik nezměnilo. Ani ve struktuře zprávy, ani v sociálním a vzdělanostním vyloučení příslušníků tohoto etnika. Teprve v roce 1999 byla schválena Koncepce politiky vlády vůči příslušníkům romské komunity, napomáhající jejich integraci do společnosti spolu se zprávou zmocněnce vlády pro lidská práva o současné situaci romských komunit a začaly se rozbíhat první projekty. Pokračovalo aktualizování koncepce romské integrace a vláda se zabývala jejím naplňováním.

Naposledy na konci roku 2005, kdy vláda schválila Realizační plán koncepce romské integrace na období 2006 -- 2009. Mezi priority tohoto dokumentu patří zejména zastavení vytěsňování Romů do ghett, zvyšování romské zaměstnanosti a pozornost otázkám vzdělávání Romů. Plán počítá si dalším monitoringem migrace Romů ze Slovenska. Snad už se konečně blýská na lepší časy. Náklady státu na odstranění negativního soužití menšin a majoritní společnosti či sociálního a vzdělanostního vyloučení Romů se totiž celé společnosti vrátí.

                 
Obsah vydání       20. 1. 2006
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává
20. 1. 2006 Skandál se špehováním na amerických universitách
20. 1. 2006 Fabiano Golgo terčem útoků, že prý "prozrazuje důvěrnosti" Jan  Čulík
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech
21. 1. 2006 Policie už zase dělala pravicovým extremistům ochranku Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 Zemře 11 milionů Afričanů hladem? Jan  Klusáček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance
20. 1. 2006 Politická exkurze do blázince Michal  Vimmer
20. 1. 2006 Chirac zaútočí na teroristické státy jadernými zbraněmi
20. 1. 2006 Jak vznikla velká válka roku 2007 - a jak jí bylo možno zabránit
20. 1. 2006 Obránci lidských práv nemohou spoléhat na pomoc západních vlád Karel  Dolejší
20. 1. 2006 O schopnosti PR maskovat problém pendolino (plýtvání veřejnými financemi) Michal  Rusek
20. 1. 2006 O projektu IZIP Petr  Wagner
20. 1. 2006 Až deset policistů bude zřejmě stíháno za usmrcení de Menezese v londýnském metru
20. 1. 2006 Ať žije demokratická diskuse na Britských listech! Jan  Potůček
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 V Číně rostou veřejné nepokoje
20. 1. 2006 Pojem čistý Naděžda  Plíšková
20. 1. 2006 Proč Anglosasové na světě vedou
20. 1. 2006 O české šlechtě mezi včerejškem a zítřkem Josef  Tomeš
20. 1. 2006 Německé zdravotnictví potřebuje reformu Richard  Seemann
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
19. 1. 2006 "Bin Ladin" varuje před dalšími útoky
20. 1. 2006 Nejasnosti v článku "Dost pohodlí v moderním vlaku" Petr  Nachtmann
20. 1. 2006 Vzkaz pro Viléma Kneborta
19. 1. 2006 Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku
19. 1. 2006 Evropská unie zanedbává lidská práva
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 Obránci lidských práv nemohou spoléhat na pomoc západních vlád Karel  Dolejší
20. 1. 2006 O české šlechtě mezi včerejškem a zítřkem Josef  Tomeš
20. 1. 2006 Proč Anglosasové na světě vedou   
20. 1. 2006 Skandál se špehováním na amerických universitách   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
20. 1. 2006 Fabiano Golgo terčem útoků, že prý "prozrazuje důvěrnosti" Jan  Čulík
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu   
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim   
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu   
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský   
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání   

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Policie už zase dělala pravicovým extremistům ochranku Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?   
22. 11. 2005 Rakousko vypracovalo žalobu proti historiku Irvingovi   
21. 11. 2005 Davidovi Irvingovi hrozí dvacetileté vězení Richard  Seemann
18. 11. 2005 Proces s neonacistou Zündelem byl odročen Richard  Seemann
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Policie slouží neonacistům jako ochranka Štěpán  Kotrba
5. 9. 2005 My jsme ta nová generace. My jsme Národní Socialisté! Ondřej  Slačálek
19. 8. 2005 Skutečný komunismus... a skutečný antikomunismus Ondřej  Slačálek
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
30. 5. 2005 Polovina Rakušanů věří v možný holocaust Richard  Seemann
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté Dušan  Lužný

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Policie už zase dělala pravicovým extremistům ochranku Štěpán  Kotrba
30. 9. 2004 "Asociáli z centra von!" František  Kusý
14. 10. 2003 Městský úřad Slaný jako provozovatel fóra k "nulové toleranci" internetovou diskuzi ukončil Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 Proč odešli Červeňákovi? Báli se Romů František  Roček
9. 10. 2003 Rómska samospráva ako súčasť reformy verejnej správy? Martin  Muránsky
8. 10. 2003 Slaný: "nulová tolerance" se mění v krutou šikanu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák

Rasismus RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"   
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc
19. 9. 2005 Několik otázek k problému zahnívajícího rasismu Ondřej  Fér

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická