23. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 1. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že začalo z Iráku stahovat pěší brigádu svých okupačních vojáků. Kontingent čítající 334 mužů opustí Irák do konce prosince. Vzhledem k odporu bulharské veřejnosti proti válce odhlasoval parlament v květnu stažení svých sil. Bulharská socialistická strana, která v červnu zvítězila ve volbách, slíbila okamžité stažení vojáků, na nátlak Washingtonu však byla nucena přistoupit na to, že vojáci Irák opustí až po volbách 15. prosince. Podle oficiálních statistik ztratilo Bulharsko v Iráku 13 vojáků a šest civilistů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 16. prosince 2005

Boje v Ramádí

Třináct těžkých a středních minometných střel vypálili Iráčané kolem 2:00 na americký štáb v bývalé budově provinční správy v centru Ramádí. Střely způsobily požár v budově a zasáhly její zadní dvůr. Po konci ostřelování přistál na střeše objektu vrtulník, který byl zřejmě určen k evakuaci mrtvých a raněných.

Před polednem zaútočil oddíl partyzánů v okrsku Mal'ab na kolonu loutkové armády, zničil její tank MB5 vyrobený v Belgii a džíp. Podle svědků bylo při útoku zabito minimálně šest loutkových vojáků a nejméně deset dalších zraněno.

Krátce po poledni došlo k dalšímu boji ve čtvrti Dubbat na západní straně města.

Okupanti a kolaboranti slídí kolem mešity v Tal Afáru

Během dopoledne se američtí a loutkoví vojáci rozmístili kolem sunnitské mešity ve městě. Podle zdroje z loutkové armády šlo o "preventivní" opatření, protože okupační síly dostaly hlášení, že duchovní této mešity "podněcuje" věřící proti Američanům a loutkovým silám. Vojáci se rozmístili tak, aby mohli zachytit každého, kdo by vedl řeč proti okupantům a aby tak mohli být zatčeni všichni, "kdo jsou proti svobodě".

U Rutby sestřelen americký vrtulník

V 6:00 zahájili ozbrojenci u Rutby u jordánské hranice intenzivní palbu na americký vrtulník a donutili jej k nouzovému přistání blízko amerického tábora R6 jižně od města. O osudu posádky ani stroje nebyly žádné zprávy.

Ozbrojené akce

Na silnici jižně od Tikrítu zahájil oddíl povstalců palbu na hlídku loutkové armády a jednoho kolaboranta usmrtil.

Pozdě večer zasáhl ostřelovač ze střechy vysoké budovy v Ámiríjat al-Fallúdža, ležícím 7 km jižně od Fallúdže, třemi ranami tři příslušníky americké námořní pěchoty, střežící vojenský štáb. Ačkoli byli od něho vzdáleni několik set metrů, všechny tři svými výstřely usmrtil. Okupační vojáci pak celou oblast uzavřeli a zahájili rozsáhlé pátrání po střelci, které však nevedlo k žádnému výsledku.

Ve fallúdžské čtvrti Šuhadá došlo pozdě večer k půlhodinovému boji povstalců s americkými vojáky, jehož rozsah nebylo možno vzhledem k zákazu vycházení (od 22:00 do 6:00) zjistit.

Bombové útoky

Krátce před 12:30 došlo v Ba'adži jihozápadně od Mosulu k explozi auta naloženého výbušninou, která zničila Humvee a zabila jeho čtyřčlennou posádku, a druhé Humvee poškodila.

Po poledni explodovala pozemní mina pod americkou hlídkou projíždějící Sámilátem severně od Abú Ghurajb. Podle kapitána místní policie Udaje Kámila exploze jednoho vojáka usmrtila a dalšího lehce zranila. Na místo pak dorazila řada amerických vozidel a vojáci pátrali po případných dalších minách.

V 15:00 usmrtil výbuch bomby v ba'qúbské čtvrti Mu'alimín čtyři loutkové vojáky a pátého zranil.

Nedlouho před 16:45 zasáhla exploze bomby v centru Basry britskou kolonu, podle svědků a loutkových vojáků vážně poškodila jedno vozidlo, dva britské vojáky zabila a dva zranila.

Ostřelování tzv. Zelené zóny

Před 18:30 dopadly čtyři minometné střely do různých míst oblasti kolem bývalého prezidentské paláce v Bagdádu čili do tzv. Zelené zóny, kde způsobily materiální škody.

Sobota 17. prosince 2005

V Ramádí zničena univerzitní fakulta

V dopoledních hodinách obklíčili američtí vojáci univerzitní budovu, instalovali do ní výbušniny, pak se vzdálili a celý objekt odpálili a srovnali se zemí. Důvod tohoto činu nebyl znám.

Ozbrojené útoky

Ve fallúdžské čtvrti Nazal zastřelil ostřelovač amerického vojáka z hlídky na hlavní ulici.

Po poledni přepadla skupina ozbrojenců na silnici jižně od Baládu kolonu loutkové armády, poškodila jedno z vozidel, zabila jednoho a zranila tři kolaboranty.

Na hlídku loutkové armády zaútočil odpoledne v centru Mosulu oddíl ozbrojenců, zapálil hlídkové vozidlo, zabil jednoho z vojáků a tři zranil.

Terčem útoku se stala rovněž policejní hlídka na hlavní silnici jižně od Tikrítu, z níž byli dva členové zabiti a dva zraněni a jejich vozidlo poškozeno.

Exploze bomb

Dopoledne vybuchla v centru Ramádí poblíž hlavního tržiště bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Kolem poledne zasáhla exploze bomby hlídku loutkových vojáků v západobagdádské Ghazálíji na dálnici vedoucí k mezinárodnímu letišti. Zneškodnila transportní vozidlo, dva vojáky v něm usmrtila a další tři zranila.

Bomba vybuchla také na hlavní ulici v Tádží pod americkou kolonou několika Humvee a kamionů. Zneškodnila jedno Humvee a zranila v něm čtyři vojáky, jednoho z nich těžce.

Ve východní části Fallúdže poškodila bomba vozidlo z americké kolony, v němž zranila tři vojáky, jednoho vážně; v západní části města zničila další bomb americké hlídkové vozidlo, dva vojáky zabila a dva zranila.

Při odpolední explozi bomby na hlavní silnici u Dawrat Baghdád východně od Mosulu bylo zničeno americké obrněné vozidlo, v němž byl jeden voják zabit a tři zraněni.

Další bomba zasáhla kolonu loutkové armády na hlavní silnici mezi Mahmúdíjí a Júsufíjí, zneškodnila džíp a v něm dva kolaboranty zabila a dva zranila.

Na dálnici jižně od Júsufíje explodovala bomba pod konvojem amerických kamionů se zásobami a pohonnými hmotami, jeden z nich poškodila a zranila jeho řidiče.

Ostřelování různých cílů

Kolem poledne zasáhla silná minometná palba spojený štáb amerických a iráckých sil v Júsufíji. Podobný společný štáb v Buhrízu se stal později odpoledne terčem čtyř minometných střel ráže 82 mm.

Tři silné minometné střely dopadly odpoledne na sídlo přepadových sil tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu.

Silná exploze otřásla odpoledne také sídlem kurdské milice pešmergů v Irbílu. Z objektu stoupaly sloupy dýmu,co však výbuch způsobilo, se nedalo zjistit.

Bulharsko začalo stahovat své vojáky

Bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že začalo z Iráku stahovat pěší brigádu svých okupačních vojáků. Kontingent čítající 334 mužů opustí Irák do konce prosince. Vzhledem k odporu bulharské veřejnosti proti válce odhlasoval parlament v květnu stažení svých sil. Bulharská socialistická strana, která v červnu zvítězila ve volbách, slíbila okamžité stažení vojáků, na nátlak Washingtonu však byla nucena přistoupit na to, že vojáci Irák opustí až po volbách 15. prosince. Podle oficiálních statistik ztratilo Bulharsko v Iráku 13 vojáků a šest civilistů.

Neděle 18. prosince 2005

Fallúdža a okolí

Kolem 10:00 došlo na hlavní ulici v centru města k útoku na americkou kolonu, při němž bojovníci zneškodnili Humvee, zabili jednoho a zranili dva vojáky.

Krátce nato zasáhla obrněnou kolonu na polní silnici v Karmě východně od města bomba, zneškodnila jedno obrněné vozidlo a zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Kolem poledne zasáhl střelec stojící nedaleko kontrolního stanoviště v centru Ámiríjat al-Fallúdža dva americké vojáky; jednoho z nich usmrtil a druhého zranil. Poté zmizel a pátrání po něm bylo bezvýsledné.

Kolem 17:30 zasáhlo šest silných minometných střel domy v Ámiríjat al-Fallúdža, do nichž se nastěhovali američtí vojáci. Současně dopadly dvě rakety Kaťuša na další obsazený dům u mostu spojujícího Ámiríjat al-Fallúdža s vesnicí Zawbí.

Ramádí

Americké síly ráno zatkly iráckého tlumočníka Muhammada Abd ar-Rahmána al-Aního (30), který pro ně pracoval na základně Warrár západně od Ramádí a obvinily jej, že podává zprávy odboji. Zdroj, který si nepřál být jmenován, uvedl, že Američané začali tlumočníka podezírat po sérii raketových útoků, které zasáhly na základně důležité cíle. Podezřelým se stal proto, že žije v Ramádí a nikdy se nestal terčem žádného útoku se strany povstalců, kteří pronásledují překladatele podezřelé z kolaborace. Jen tato jediná základna už přišla o deset tlumočníků, kteří byli zabiti.

Střelba na civilisty

Podle zprávy TV al-Džazíra zahájili američtí vojáci poblíž kontrolního stanoviště v Baládu palbu na civilisty, jednoho muže zabili a dalšího zranili.

Ozbrojené akce

V Dulu'íji zastřelil dopoledne ostřelovač amerického vojáka z kolony pohybující se po hlavní ulici. Američané pak zběsilou střelbou vážně poškodili okolní domy. Pozdě odpoledne pak jižně od Dulu'íje přepadla skupina bojovníků konvoj kamionů, dopravujících stavební materiál pro americké základny, jeden z nich poškodila a zabila jeho řidiče.

Před polednem podnikla skupina povstalců útok na kolonu loutkové armády na dálnici do Mahmúdíje jižně od Bagdádu. Těžce poškodili několik vozidel, tři vojáky zabili a tři zranili.

Bombové útoky

Při ranní explozi bomby pod americkou kolonou bylo na jižním okraji Tikrítu zničeno Humvee, v němž byl jeden voják zabit a dva zraněni.

Na hlavní silnici západně od Ramádí vedoucí k americké základně zasáhla po ránu exploze bomby kolonu amerických Humvee, jedno úplně zničila, zabila v něm dva vojáky a dva zranila.

Před 10:00 vybuchla bomba pod americkou kolonou na hlavní ulici v Šahrabánu na jihozápadě provincie Dijála, zneškodnila jedno Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

Po poledni narazila na bombu policejní hlídka projíždějící bagdádskou čtvrtí Mustansiríja. Výbuch poškodil vozidlo, zabil dva (podle zprávy TV al-Džazíra tři) policisty a dva zranil.

Bomba odpoledne explodovala pod kolonou loutkové armády ve čtvrti Muthanna v centru Mosulu. Podle očitých svědků zneškodnila transportní vozidlo, v němž zabila tři loutkové vojáky a další tři zranila.

Večer zasáhl výbuch bomby americkou kolonu pěti obrněných amerických vozidel a tří Humvee v Rijádu jihozápadně od Kirkúku. Zneškodnil obrněné vozidlo a zranil čtyři Američany, jednoho vážně.

O něco později odpálili členové odboje dvě bomby u policejní stanice v Túz Churmátú. První nezpůsobila podle svědků žádné škody, druhá však zasáhla policisty shromážděné kolem místa první exploze, tři z nich usmrtila a tři zranila.

Pozdě večer zasáhla exploze bomby americkou kolonu na hlavní ulici v Miqdádíji, z níž zneškodnila Humvee, dva vojáky zabila a dva zranila.

Na sklonku dne narazila na bombu také americká kolona jižně od Tárimíje. Tady výbuch zničil Humvee, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

TV al-Džazíra mimoto oznámila, že americké velení přiznalo v sobotu smrt jednoho svého vojáka, který byl zraněn v pátek při údajné "ne-nepřátelské palbě" ve Fallúdže.

Ostřelování vojenských štábů

Spojený americko-irácký štáb v Chán Bání Sa'd zasáhly pozdě odpoledne tři minometné střely.

Přibližně v téže době dopadly dvě minometné střely na další společný štáb v Miqdádíji v západní části provincie Dijála.

Pondělí 19. prosince 2005

Sebevražedný útok

Mluvčí irácké loutkové armády na tiskové konferenci v Ramádí přiznal, že při sebevražedném útoku a explozi auta naloženého výbušninou bylo v neděli v Qá 'imu zabito pět amerických a čtyři loutkoví vojáci a další dva Američané byli zraněni.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne zasáhl odboj třemi silnými minometnými střelami sídlo přepadových sil tzv. ministerstva vnitra v  Sajjidíji na jih Bagdádu.

Po poledni dopadlo pět minometných střel na objekt amerického štábu v bagdádské Ridwáníji.

Krátce nato se terčem tří minometných střel stalo americko-irácké kontrolní stanoviště v Abú Dušajr v jižní části bagdádského předměstí Durá.

Čtyři silné minometné střely vypálené ze dvou směrů zasáhly po poledni americko-irácký štáb v centru Hítu, kde podle očitých svědků způsobily požár.

Kolem 16:00 zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm společné americko-irácké kontrolní stanoviště ve čtvrti Šuhadá v Júsufíji. Očití svědkové pozorovali plameny šlehající ze stanoviště, bližší podrobnosti však neznali.

Ozbrojené střety

Skupina bojovníků odpoledne zaútočila na policejní hlídku v mosulské čtvrti Muthanna, dva loutkové policisty zabila a dva zranila. Další oddíl podnikl blízko policejního ředitelství útok na policejního důstojníka a usmrtil ho. Útočníci pak z místa mizeli, aniž sami utrpěli nějaké škody.

K velkému útoku na americký zásobovací konvoj došlo odpoledne na silnici spojující Nahrawán a Buhríz v provincii Dijála. Bojovníci tu přepadli kolonu asi 20 kamionů, všechny zneškodnili a jejich řidiče usmrtili.

Bombové útoky

Na polní silnici v Bú'Ithá explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou několika Humvee, jedno zneškodnila, jednoho vojáka zabila a dva zranila.

Před polednem narazila na hlavní ulici Chálidíje na bombu americká kolona, z níž bylo zničeno transportní vozidlo, zabiti byli dva a zraněni rovněž dva vojáci.

V západobagdádské čtvrti Iskán explodovalo kolem poledne auto naložené výbušninou, které míjela policejní hlídka. Exploze zapálila jedno policejní vozidlo, zabila dva policisty a tři zranila. Zabiti byli rovněž dva civilisté a čtyři utrpěli zranění; shořela i tři poblíž zaparkovaná auta.

V Rawě zasáhla po poledni exploze bomby americkou kolonu několika tanků a obrněných vozidel na dálnici vedoucí do Qá'imu. Zneškodnila jeden tank a zranila čtyři vojáky v něm.

Na hlavní silnici severně od Latífíje vybuchla odpoledne bomba pod kolonou několika Humvee, jedno zneškodnila a zabila nebo zranila jeho tříčlennou posádku.

O něco později zasáhla bomba konvoj dopravující v osmi kamionech doprovázených čtyřmi Humvee zásoby pro americké základny na dálnici jižně od Latífíje, zničila jeden kamion a zranila dva vojáky.

Pozdě odpoledne došlo k explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy na hlavní silnici západně od Fallúdže. Jedno ze čtyř vozidel bylo zničeno, tři gardisté usmrceni a čtvrtý zraněn.

Atentáty

Podle sdělení zdroje z tzv. ministerstva vnitra byl při pokusu o atentát zraněn zástupce guvernéra Bagdádu Zijád Alí az-Zawbí spolu se třemi ze svých tělesných strážců. Další tři strážci a údajně rovněž dva civilisté byli při akci zabiti. Podle sdělení citovaného AFP došlo k útoku časně ráno v bagdádské čtvrti Ámil. Bojovníci ostřelovali úředníkovu kolonu z jedoucího automobilu.

V bagdádském předměstí Durá přepadla skupina bojovníků kolonu automobilů Brigád Badr, těžce poškodila jeden z nich a zabila jednoho z velitelů a dalšího zranila.

Odsouzení zajatých bojovníků

Tzv. irácký nejvyšší soud odsoudil občana Saúdské Arábie Abd ar-Rahíma Muhammada Abdalláha a dva Alžířany, Badíse Kamála Músu a Ámína Balqásima Sadáha Isu, k 15 letům za "terorismus". Podle oznámení vydaného soudem se všichni tři "přiznali" a byli odsouzeni na základě "důkazů a svědeckých výpovědí" za to, že ilegálně překročili hranice a za držení a distribuci zbraní a výrobu výbušnin.

Úterý 20. prosince 2005

Útok na základnu v Latífíji

V 15:20 Mafkarat al-Islam oznámil, že odboj podnikl rozsáhlý útok na vojenskou základnu v Latífíji obsazenou americkými silami a jejich iráckými pomahači.

Impulsem k akci byl sebevražedný útok při němž fidáí navzdory dešti kulek, které ho měly zastavit, narazil s automobilem do brány komplexu a odpálil se. Exploze bránu prorazila a oddíl asi 20 mudžáhidů zaútočil na stráže, zničil strážní věž a dvě Humvee. Proraženým otvorem se dovnitř s autem dostal další fidáí a odpálil se uvnitř základny.

Při útoku zemřelo celkem 20 loutkových a 11 amerických vojáků. Dalších pět Američanů a osm iráckých vojáků bylo zraněno. Kromě sebevražedných útočníků zahynuli další tři bojovníci a sedm utrpělo zranění.

Další bojové akce

V okrsku Kafa'át v centru Mosulu zasáhl dopoledne střelec člena americké hlídky a usmrtil ho. Ani tentokrát pátrání po střelci nevedlo k žádoucímu výsledku.

Skupina bojovníků zaútočila na silnici k americké základně v Dudžajlu severně od Bagdádu na automobil se třemi Iráčany, pracujícími na základně pro okupanty, dva z nich usmrtila a třetího těžce zranila.

Večer přepadlo několik bojovníků policejní hlídku projíždějící západním Bagdádem. Poškodili několik vozidel, čtyři policisty zabili a tři zranili; sami pak beze škody zmizeli.

Večer došlo také k útoku odbojových sil na konvoj cisteren s naftou pro americké síly na dálnici u Ghazálíje v západním Bagdádu. Podle očitých svědků bojovníci dvě cisterny zapálili, řidiče jedné z nich zabili a druhého zranili.

Na dálnici západně od Bagdádu blízko věznice Abú Ghurajb byl večer přepaden také konvoj se zásobami pro Američany. Tady shořel jeden kamion a zabit byl jeho řidič.

Ostřelování vojenských cílů

Štáb tzv. národní gardy v Džurf as-Sachr jižně od Bagdádu zasáhly dopoledne tři minometné střely.

Pozdě večer zahájil odboj ostřelování americké základny v Habbáníji, které pokračovalo ještě ve chvíli, kdy o něm Mafkarat al-Islam informoval. Většina z 15 vypálených minometných střel podle očitých svědků dopadla dovnitř základny, z níž bylo slyšet sirény a nad níž se vznášely sloupy hustého kouře.

Bombové útoky

Kolem 10:00 explodovala v Ámiríjat al-Fallúdža bomba pod americkou hlídkou ve třech obrněných vozidlech. Zasáhla jedno z nich, které dlouho hořelo a jeho posádka zřejmě uvnitř uhořela. Ve stejných místech došlo v 17:00 k explozi pod další americkou hlídkou ve čtyřech Humvee, z nichž jedno poškodila.

Na silnici mezi Ámiríjí na západě Bagdádu a Abú Ghurajb došlo dopoledne k výbuchu bomby pod kolonou loutkové armády, který zapálil transportní vozidlo, tři vojáky zabil a dva zranil.

Před polednem explodovala v okrsku Zajdán na jihu Abú Ghurajb bomba pod kolonou několika amerických obrněných vozidel, jedno zneškodnila, jednoho vojáka zabila a tři zranila.

Kolem 12:00 zasáhl výbuch bomby americkou hlídku na hlavní ulici Hawídže, zneškodnil Humvee a zranil v něm tři vojáky.

Exploze bomby pod americkou kolonou zneškodnila na hlavní ulici poblíž tržiště Ma'aš v Mosulu jedno z kolony amerických obrněných vozidel, v němž jednoho vojáka zabila a čtyři zranila.

Středa 21. prosince 2005

V Dulu'íji zničen dům

Američtí vojáci obložili dům Adnána Kawwána al-Džabbúrího v Dulu'íji náložemi a celý jej vyhodili do vzduchu. Podle informace místních lidí byl dům v současné době prázdný, předtím byl po nějakou dobu Američany používán jako místní štáb. Podle jejich názoru Američané dům zničili, protože se domnívali, že jej partyzáni používají k odpalování raket na blízké americké základny v Dulu'íji a Jathribu.

Vražda duchovního vůdce v Ramádí

Podle zprávy z 18:35 zavraždili krátce předtím neznámí ozbrojenci z automobilu Daewoo súfíjského šajcha Hamída Ammáše, který po skončení večerních modliteb vycházel z mešity al-Burá v centru Ramádí. Zasažen šesti kulkami šajch na místě zemřel. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo zjistit totožnost útočníků ani jejich motiv.

Ozbrojené střetnutí v Bagdádu

V 10:20 Mafkarat al-Islam oznámil, že blízko generálního štábu v bagdádské Ámiríji právě probíhá boj povstalců s americkými vojáky a kolaboranty. V tu chvíli už trval 15 minut a hořelo jedno Humvee. Před útokem postávali na křižovatce čtyři maskovaní muži a varovali obyvatele, aby nevycházeli na ulici, že je tam nastražena výbušnina.

Podle odpolední zprávy byla v boji úplně zničena tři americká obrněná vozidla a zabito nebo zraněno devět vojáků; kromě toho bylo zničeno policejní vozidlo kolaborantů. Kapitán přepadových sil tzv. ministerstva vnitra mimoto korespondentu sdělil, že američtí mariňáci, kterým se nepodařilo uniknout v jejich vozidlech, se zmocnili dvou automobilů patřících povstalcům a ujeli v nich. Nezmínil se o žádných ztrátách na straně odboje.

Ostřelováno vojenské ležení

Čtyři rakety a tři minometné střely zasáhly dopoledne americký vojenský tábor v bývalé základní škole ve východní části Fallúdže. Z objektu se valily husté mraky kouře, podle některých svědků byl z něho slyšet křik vojáků, nic bližšího však nebylo možno zjistit.

Bombové útoky

Za svítání vybuchla bomba u Hawídže jihozápadně od Kirkúku pod americkým zásobovacím konvojem a zničila jedno ze speciálních doprovodných Humvee. Major místní loutkové policie sdělil, že v něm zemřelo pět amerických vojáků a poškozen byl i jeden z naložených kamionů.

V 9:00 zasáhl výbuch bomby americkou kolonu projíždějící Tal Afárem, zničil Humvee a z jeho tříčlenné posádky dva vojáky usmrtil a zbývajícího zranil.

Asi v 10:00 narazila na bombu hlídka loutkových vojáků v Abú Ghurajb. Exploze zničila její Nissan, čtyři vojáky usmrtila a tři zranila. Zbývající členové hlídky začali bezhlavě pálit kolem sebe, zabili dva náhodné chodce a třetího lehce zranili.

Krátce před 15:50 zasáhla v centru Hillá exploze bomby džíp polských okupačních sil a podle sdělení člena městské rady jednoho polského vojáka zabila a dalšího zranila.

Před 19:30 explodovala v Hadíthě bomba pod americkým tankem, který zčásti ohořel; jeho posádka však unikla nezraněna.

Okupantům se znelíbil loutkový ministr vnitra Iráku

Na důkaz toho, kdo skutečně vládne v Iráku, zatkli američtí vojáci ráno tzv. ministra vnitra Bajána Džabra Súlagha, který je současně velitelem proamerických Brigád Badr. Zatčení zřejmě souviselo s vyšetřováním mučení, které bylo rozsáhle praktikováno silami ministerstva a dalších režimních sil, a došlo k němu den poté, co americký velvyslanec Zalmay Khalilzad slovně Súlagha napadl a obvinil ho ze sektářství a zločinů.

Korespondent Mafkarat al-Islam se pokusil získat oficiální stanovisko loutkového ministerstva vnitra, ale neuspěl, protože na celém ministerstvu zavládl po ministrově zatčení chaos. Teprve později odpoledne mu jeden podplukovník sdělil, že ministr byl zatčen, aby mohl být vyšetřován ve spojitosti s informací, že do mučení iráckých vězňů byly přímo zapojeny americké síly. Súlagh byl spolu se svými čtyřmi pobočníky odveden na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti. Zatčen byl poté, co odmítl uposlechnout předvolání a dostavit se k Khalilzadovi, současnému skutečnému nejvyššímu vládci Iráku. Jeho zatčení nařídil americký viceprezident Dick Cheney při návštěvě Bagdádu 18. prosince.

Agentura QudsPress v této souvislosti oznámila, že speciální americký vojenský oddíl prohledal 14. prosince ministrovu kancelář v tzv. Zelené zóně. Vojáci tehdy vyslýchali ministra v záležitosti tajných věznic a mučení zajatců a jeho osobní podíl na tom.

Čtvrtek 22. prosince 2005

Americká letadla zaútočila na obytný dům v Qá'imu

Po poledni podnikly americké bombardéry nálet na dům na východní straně Qá'imu, obývaný sedmičlennou rodinou. Útok usmrtil celou rodinu, pět mrtvých těl se podařilo z trosek vyhrabat, zbývající dvě zůstávala ještě pod nimi. Mezi mrtvými byl jak starý už, tak žena s 18měsíčním synkem.

Od svítání se kolem Qá'imu a podél syrské hranice rozmístily početné americké síly. Na otázku po důvodu k tomuto rozmisťování odpověděl důstojník irácké loutkové armády, že ji také nezná, a že sám zdejší velitel loutkových sil byl postupem svých amerických šéfů překvapen.

Obyvatelé Fallúdže trpí následky používání zakázaných zbraní okupanty

Ředitel fallúdžské nemocnice dr. Muhammad Abdalláh sdělil v rozhovoru korespondentu Mafkarat al-Islam, že za posledních šest měsíců bylo ve městě zaznamenáno 63 případů onemocnění lidí, kteří byli vystaveni účinkům amerických chemických a bakteriologických zbraní. Jde o různá onemocnění od rakovinných po nervová a po záněty vnitřních orgánů.

Ve 22:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že ve fallúdžské čtvrti Šuhadá byla nalezena těla čtyř mudžáhidů, zabitých při druhé bitvě o město (listopad 2004- leden 2005). Mrtvoly byly objeveny pod troskami domu zničeného americkým náletem. U nich ležely osobní předměty včetně pasu z jiné arabské země, univerzitní průkaz z arabské země v Perském zálivu a Korán. Všichni čtyři byli pochováni na fallúdžském hřbitově mučedníků.

Sebevražedné útoky

Fidáí s autem naloženým výbušninou najel odpoledne do brány na základnu tzv. irácké národní gardy v Tádží na severu Bagdádu, prorazil ji a odpálil se u skupiny vojáků. Gardistům se jej střelbou nepodařilo zastavit; exploze 12 z nich zabila a sedm zranila.

Další fidáí prorazil odpoledne betonový zátaras u brány americké základny v Chálidíji a odpálil se blízko skupiny vojáků. Tři z nich výbuch usmrtil a čtyři zranil.

Ostřelování různých cílů

Za svítání kolem 5:30 zazněly čtyři mohutné exploze z americké věznice Bucca u Basry, po nichž bylo deset minut slyšet houkání sirén a objevily se sloupy bílého a černého kouře. Podle zdroje z řad loutkových sil byly exploze způsobeny raketami, které zasáhly části tábora, kde jsou ubikace amerických a britských vojáků.

Ve 14:55 oznámil Mafkarat al-Islam, že americkou základnu v Habbáníji západně od Fallúdže zasáhlo více než 25 minometných střel, vypálených z několika směrů, po jejichž zásazích je základna dosud v plamenech.

Odpoledne dopadla do bagdádské tzv. Zelené zóny raketa středního doletu a vybuchla poblíž budovy užívané tzv. iráckou vládou.

Ozbrojené akce

V 11:00 podnikla skupina bojovníků v Madá'inu útok na dva automobily se členy Brigád Badr jedoucími do Hillá a všechny jejich pasažéry zabili. Podle svědků se badristé při útoku pokoušeli utéci, ačkoli měli u sebe moderní zbraně, a na útěku byli postříleni.

Krátce po poledni přepadl oddíl bojovníků kontrolní stanoviště loutkových sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském předměstí Durá. Stanoviště včetně dvou vozidel zcela zničili, zabili pět a zranili šest kolaborantů.

Odpoledne explodovala na hlavní ulici Durá bomba pod policejní hlídkou a zničila jedno vozidlo. Na stojící hlídku pak zaútočila skupina povstalců, zapálila další vozidlo, zabila čtyři policisty a šest dalších zranila.

Terčem další ozbrojené akce se stala po poledni v bagdádské Ámiríji kolona americké námořní pěchoty. Podle informace plukovníka loutkových sil tu bylo zabito a zraněno nejméně 13 Američanů a zničena dvě vojenská vozidla. Zabiti byli rovněž čtyři útočníci.

Terčem ozbrojeného útoku se stala na dálnici v západní části Bagdádu americká kolona, z níž bylo zničeno obrněné vozidlo, poškozeno Humvee, zabiti tři a zraněni další tři vojáci.

Odbojové síly v Kirkúku uskutečnily dva útoky na zrádce pracující pro okupační síly. Při prvním byl zastřelen jeden kolaborant, při druhém útoku zasáhla bomba auto se čtyřmi stavebními dělníky. Američané pak uzavřeli hlavní ulici do okrsku Rašad, kde k útokům došlo, a raketami ostřelovali domy ve městě, přičemž zabili čtyři a zranili tři civilisty.

K večeru zaútočilo několik bojovníků na sídlo Brigád Badr v šíitské modlitebně v Sajjidíji

jižně od Bagdádu. Usmrtili čtyři badristy a lehce zranili zástupce šíitského ájatolláha Alího as-Sístáního sloužícího USA. Před příjezdem policie pak z místa unikli.

Bombové útoky

Pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra vybuchla odpoledne v Sámarrá bomba, která zničila jedno hlídkové vozidlo, zabila čtyři členy hlídky a tři zranila.

V Miqdádíji severovýchodně od Bagdádu narazila odpoledne americká kolona na bombu, která zničila transportní vozidlo, zabila v něm dva vojáky a další dva zranila.

Další kolona najela na bombu v Ghazálíji na západní straně Bagdádu. Tady bylo zničeno Humvee, zabit jeden americký voják a druhý zraněn.

Sestřelen vrtulník

Po zásahu střel země-vzduch se odpoledne zřítil v oblasti Tharthar západně od Sámarrá americký vrtulník. Stroj klesl k zemi v plamenech, o osudu posádky nebyly žádné zprávy.

Únos tří tlumočnic

Uprostřed Bagdádu byly ráno uneseny tři sestry pracující pro Američany v tzv. Zelené zóně. Únosci v autě BMW donutili na hlavní ulici čtvrti Ílam jejich Daewoo Prince zastavit a ženy i s řidičem odvedli pryč.

Američané zatkli velitele Brigád Badr

Za svítání zatkly americké okupační síly Fádila Džásima, velitele Brigád Badr v provincii Wásit spolu s dalšími deseti členy brigád. Podle kapitána loutkové policie mělo jejich zatčení souviset s objevením cisterny plné falešných volebních lístků před 15. prosincem. Američané podle něho získali důkazy, že do transportu byl zapojen Írán a Brigády Badr pod vedením Abd al-Azíze al-Hakíma.

Pátek 23. prosince 2005

Američané vystěhovali vesnici u Fallúdže

Ve čtvrtek v poledne vtrhli američtí vojáci do vesnice Kartan západně od Fallúdže, s tanky a obrněnými vozidly pročesali oblast a donutili vesničany opustit své domy. Šlo o 14 rodin rolníků a pastevců. Většina jich strávila noc v prosincovém chladu bez přístřeší, některým se podařilo uchýlit do opuštěných domů či škol, majitelé aut spali ve svých vozech.

V pátek proamerické provinční rádio v Ramádí oznámilo, že Američané vesnici "evakuovali" proto, že leží příliš blízko jejich velké základny, která by mohla být z vesnice ostřelována raketami. Okupanti se nevyjádřili, zda jde o opatření dočasné nebo zda má být vesnice vyklizena trvale.

Obklíčení bagdádských mešit

Ve 13:45 Mafkarat al-Islam oznámil, že před malou chvílí obklíčili američtí vojáci nejméně 13 sunnitských mešit v Bagdádu včetně největší -- Umm al-Qurá - v nichž měly být zahájeny páteční modlitby. Jejich cílem bylo, jako jindy, sledovat kázání a případně zatknout imáma nebo věřící, kteří by se vyjadřovali proti okupaci.

Zatýkání v Ba'qúbě

Ve 22:55 přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že síly tzv. ministerstva vnitra právě zahájily hromadné zatýkání sunnitů v několika čtvrtích Ba'qúby. Vojáci v minimálně 20 vojenských vozidlech vtrhli do čtvrtí Mu'allimín, Dubbat, Šurta a na tržiště. Do odeslání zprávy bylo zatčeno 40 místních lidí, razie však dále pokračovala.

Ozbrojené útoky

Ke dvěma útokům na okupační síly došlo dopoledne ve Fallúdže. Ve čtvrti Nazal přepadli mudžáhidové americko-irácký tábor a v 15minutové srážce tu způsobili škody, jejichž přesný rozsah se ale nepodařilo zjistit. Ve druhém případě podnikli bojovníci útok na americký tábor v bývalém imigračním úřadě v centru města, kde usmrtili jednoho a zranili tři vojáky.

Před polednem přepadla skupina bojovníků americkou kolonu na hlavní silnici vedoucí k americké základně v Habbáníji, způsobila značné škody na vozidlech a zranila čtyři vojáky, dva z nich vážně.

Ve městě Azím ležícím severně od Bagdádu zaútočila skupina partyzánů na hlavní ulici na kontrolní stanoviště loutkové armády, zničila tři vozidla tzv. národní gardy, zabila deset kolaborantů a dalších 18 zranila, většinou vážně.

Terčem útoku se stal také tábor tzv. národní gardy ve fallúdžské čtvrti Džaghifi. V 15minutovém boji byli zabiti tři gardisté a čtyři zraněni.

V Hadíthě večer usmrtil irácký ostřelovač amerického vojáka, který stál na stráži nedaleko ležení v centru města.

Bombové útoky

Ráno explodovala na hlavní ulici Hítu bomba pod kolonou několika amerických transportních vozidel a Humvee. Jedno transportní vozidlo bylo zničeno a v něm čtyři vojáci zabiti a tři zraněni.

Před polednem zasáhl výbuch bomby na dálnici severovýchodně od Bagdádu americkou kolonu, z níž poškodil Humvee a zranil tři vojáky v něm, jednoho vážně.

Při dopoledním výbuchu bomby pod americkou kolonou v Azímu severně od Bagdádu bylo zneškodněno Humvee, zabit jeden a vážně zraněni tři vojáci.

Odpoledne vybuchla bomba pod konvojem cisteren s naftou pro americké základny na silnici z Tikrítu do Bajdží. Výbuch zapálil jednu z cisteren a usmrtil jejího řidiče.

Jen o pár minut později zničila další bomba na silnici z Azímu do Kirkúku transportní vozidlo loutkové armády, zabila tři vojáky a dva další zranila.

Na bombu narazila také americká kolona na silnici mezi Chálidíjí a Mádiqem. Zneškodněno bylo obrněné vozidlo, zabit jeden a zraněni tři vojáci.

V Ramádí došlo odpoledne k explozi bomby pod americkou kolonou na hlavní ulici k centrálnímu tržišti. Zneškodnila jedno Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Před 18:00 zasáhla exploze bomby hlídku loutkových sil tzv. ministerstva vnitra na silnici mezi Madá'inem a Salmán Pákem, poškodila její pickup, dva příslušníky loutkových sil zabila a dva zranila.

Večer vybuchla bomba v bagdádské univerzitní čtvrti pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra, zneškodnila vozidlo a zabila v něm tři vojáky a čtvrtého zranila.

Loutkový ministr vnitra zase propuštěn

Několik hodin po příjezdu Donalda Rumsfelda do okupovaného Iráku Američané zatčeného "ministra vnitra" Bajána Džabra Súlagha zase propustili i s devíti dalšími osobami, které byly stejně jako on zapleteny do mučení vězňů, většinou sunnitů v tajných věznicích.

Tajemník proamerických Brigád Badr -- tedy organizace, jejíž členové se na mučení nejvíce podílejí -- Hádí al-Ámirí si mezitím postěžoval, že Spojené státy zatčením ministra porušily "iráckou suverenitu".

Irácký režim vydal zatykače na 25 představitelů bývalého režimu, propuštěných v pondělí Američany z vězení

Irácký soud vydal zatykače na představitele bývalého režimu, kteří byli v pondělí propuštěni ze zajetí na americké základně na bagdádském mezinárodním letišti. Někteří z nich byli vzápětí nato znovu uvězněni. V případě, že by někdo ze zbývajících unikl do zahraničí, byl o jeho zatčení a vydání k výslechům požádán Interpol.

Sobota 24. prosince 2005

Sebevražedný útok u Júsufíje

Na mezinárodní dálnici jižně od Júsufíje najel dopoledne fidáí do americko-irácké kolony a mezi vozidly se odpálil. Exploze zničila Humvee a irácké transportní vozidlo, usmrtila dva americké vojáky a jejich tři irácké sluhy, další dva Američany a dva loutkové vojáky zranila.

Ozbrojené akce

Odpoledne zastřelil ostřelovač na hlavní fallúdžské ulici amerického vojáka. Ani tentokrát Američané při prohledávání okolních domů nenašli střelce ani stopy po něm.

Poblíž mezinárodní dálnice z jordánského Ammánu do Bagdádu nalezli američtí vojáci devět mrtvol, usmrcených střelnými ranami do hlavy a hrudi. Mrtví u sebe neměli žádné doklady, předpokládá se však, že šlo o vojáky loutkové armády, chycené a zabité při jejich návratu z Jordánska, kde prošli výcvikem.

Podle zprávy agentury QudsPress narazil irácký civilní nákladní automobil ve Fallúdže do Humvee americké námořní pěchoty, stojícího na ulici. Čtyři vojáci, kteří v něm spali, byli nárazem usmrceni a jejich těla dopravena na blízkou americkou základnu.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k výbuchu bomby pod policejní hlídkou na hlavní ulici v jižní části Sámarrá. Zneškodnil hlídkové vozidlo, usmrtil tři policisty a další dva zranil.

Další bomba dopoledne zasáhla kolonu několika Humvee u Mušáhady na silnici do Tikrítu. Jedno z vozidel zcela zničila; v něm byli tři vojáci zabiti a čtvrtý zraněn.

Exploze bomby pod americkou hlídkou v talafárském okrsku Sa'da zneškodnila obrněné vozidlo Bradley, jednoho Američana zabila a tři zranila.

Bomba zasáhla také americkou kolonu projíždějící Tárimíjí na silnici vedoucí do Sámarrá. Zneškodnila americké transportní vozidlo, jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

K další explozi došlo dopoledne v okrsku Šajch Umar ve východní části Bagdádu. Zcela zničeno při ní bylo Humvee a čtyři vojáci v něm zabiti nebo zraněni.

Odpoledne došlo k explozi bomby na silnici mezi Kirkúkem a Bajdží. Její výbuch zneškodnil Humvee z americké kolony a zranil v něm tři vojáky.

Z konvoje amerických kamionů a doprovodných Humvee zneškodnila bomba na dálnici u Latífíje jedno Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Další americká kolona se stala terčem bomby, nastražené na nové hlavní silnici u průmyslové zóny ve Fallúdže. Jedno z vozidel výbuch poškodil a tři vojáky v něm zranil.

Pozdě odpoledne najela na bombu americká kolona na hlavní silnici u Ba'qúby. Exploze zničila Humvee a tříčlennou posádku zabila nebo zranila.

K večeru vybuchla bomba pod hlídkou tzv. Irácké národní gardy na hlavní ulici severobagdádského okrsku Azamíja, zneškodnila pickup, dva kolaboranty zabila a dva zranila.

V okrsku Ta'mím na jihu Ramádí najela na bombu americká kolona, z níž bylo poškozeno Humvee, jeden voják zabit a tři zraněni, z toho jeden vážně.

Krátce před 22:00 vybuchla ve čtvrti Dubbat ve východní části Sámarrá bomba pod americkou kolonou, z níž shořelo jedno Humvee.

Ostřelování cílů

Tři rakety středního doletu dopadly dopoledne na americkou základnu Ghazlání v centru Mosulu. Podle zdroje z loutkové policie zasáhly všechny tři rakety střed základny.

Čtyři minometné střely zasáhly sídlo sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádské čtvrti Ámil.

Odpoledne vypálil odboj čtyři minometné střely na americko-iráckou vojenskou základnu v bagdádské Ámiríji

Neděle 25. prosince 2005

Nálet na civilní domy v Tárimíji

Po poledni zaútočila americká bojová letadla na několik obytných domů v Tárimíji severně od Bagdádu. Při náletu byly dva domy zničeny, v nich zahynuli čtyři civilisté a dalších pět bylo zraněno. Většinu obětí tvořily ženy a děti.

Zatýkání v Abú Ghurajb

Američané v doprovodu loutkových sil provedli dopoledne v Abú Ghurajb další masové zatýkání civilistů. Zatčeno bylo minimálně 30 mladých mužů, mezi nimi tři imámové místních mešit.

Ostřelování různých cílů

Ráno vypálil odboj šest minometných střel na americký štáb ve východní části Fallúdže.

Dopoledne dopadly tři minometné střely do štábu amerických vojáků ve východním Ramádí.

Americký štáb na letišti Abbás ibn Firnás v Ba'qúbě zasáhlo odpoledne pět minometných střel.

Terčem minometné palby se stal rovněž štáb tzv. Irácké národní gardy v Mahmúdíji, při němž byli podle sdělení policejního zdroje zabiti tři vojáci a osm zraněno, většinou vážně.

Minometná střela ráže 120 mm dopadla před polednem do bagdádské tzv. Zelené zóny. Podle policejního zdroje zabila dva a zranila další dva policisty u severního vjezdu do zóny. Kolem 20:00 dopadla do zóny další minometná střela, explodovala u kongresového paláce, ale údajně nezpůsobila žádné škody ani ztráty.

Odpoledne dopadlo několik minometných střel ráže 82 mm na sídlo přepadových sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském předměstí Durá. Policejní zdroj uvedl, že při útoku zemřeli dva příslušníci těchto sil a tři byli zraněni.

Ozbrojené střety

Odpoledne zaútočila skupina bojovníků poblíž náměstí Anáfisa v Ba'qúbě na policejní hlídku, dva policisty zabili a dva zranili. Pod policejní posilou, která se vydala přepadené hlídce na pomoc, vybuchla bomba, která zneškodnila její Nissan, zabila další tři policisty a čtvrtého zranila.

V Durá na jihu Bagdádu zaútočilo několik ozbrojenců na automobil podplukovníka sil tzv. ministerstva vnitra a usmrtilo jej.

Na dálnici ve východní části Bagdádu přepadl oddíl bojovníků americkou kolonu, zničil tank Abrams, zabil dva Američany a tři zranil.

Před 23:00 podnikla skupina asi 20 povstalců útok na tábor irácké loutkové armády v Azímu severně od Bagdádu. Zabili tu 18 a zranili 15 vojáků, většinou vážně. Na straně povstalců padli 3 bojovníci a čtyři byli zraněni. Dopoledne pak americké síly v doprovodu iráckých pomahačů celý okrsek obklíčily a za podpory vrtulníků zahájily odvetnou operaci proti odboji.

Exploze bomb

Auto naložené výbušninou a zaparkované nedaleko bagdádské mešity Awruflí explodovalo ve chvíli, kdy je míjela kolona loutkové armády. Výbuch zneškodnil jedno vozidlo, jednoho vojáka zabil a čtyři zranil. Další auto explodovalo v Bagdádu vedle policejní hlídky a čtyři policisty zranilo, dva z nich vážně.

Ráno došlo k explozi bomby na dálnici jižně od Latífíje, když po ní projížděla kolona obrněných vozidel Bradley a Humvee. Poškodila jedno Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Dopoledne zasáhl výbuch bomby kolonu loutkové armády, jedoucí po dálnici ve východním Bagdádu. Výbuch zneškodnil jedno z transportních vozidel, v němž zabil dva a zranil čtyři vojáky.

Na bombu na dálnici v Júsufíji narazila kolona pěti pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti. Exploze jedno auto zapálila, usmrtila v něm tři cizince a dva zranila.

V okrsku Hadíd na západě provincie Dijála vybuchla odpoledne bomba pod americkou kolonou, a zneškodnila Humvee, v němž dva vojáky zabila a dva zranila.

Ve fallúdžské čtvrti Askarí najela odpoledne americko-irácká hlídka na bombu, jež zranila dva americké vojáky a jednoho jejich iráckého sluhu.

Badristé zavraždili šíitského duchovního, který kritizoval lokajství Alího as-Sístáního

Šíitské Brigády Badr sloužící okupantům jsou se vší pravděpodobností odpovědné za vraždu šíitského duchovního Alího an-Nadžafího, k níž došlo ráno, týden poté, co Nadžafí kritizoval proamerického duchovního představitele Alího as-Sístáního.

Nadžafí ve svém kázání obvinil Sístáního z podrývání islámského pilíře -- džihádu. Prohlásil, že kdyby dnes ožil Alí ibn Abí Tálib, zakladatel šíitského islámu, měl by s takovými jako Sístání problémy. Sístáního a další šíitské duchovní obvinil, že nejen mlčí k prolévání krve sunnitských muslimů, ale dávají k jejich zabíjení své požehnání. Dodal, že Sístání, který je Íránec, nemluví arabsky a nečte Korán, i když je duchovním představitelem.

Ihned po tomto ostrém kázání Nadžafí zmizel a zdržoval se doma. Na jeho dům v nadžafské čtvrti Qádisíja však zaútočili ozbrojenci, podle všeobecného mínění badristé. Dům byl po vraždě od rána obklíčen a nebylo možno se k němu přiblížit.

Pondělí 26. prosince 2005

Vystěhovány další vesnice

Američtí okupanti vyhnali z domovů obyvatele (asi 600 lidí) vesnic Diddíqíja, Džazíra a Bú Házim ležících západně od Chálidíje (západně od Bagdádu). Vyhnanci byli nahnáni do tábora v otevřené poušti. V tomto ročním období, kdy je zvláště v noci velmi chladno, jsou nuceni žít ve stanech.

Američané buldozery zničili ve vesnicích desítky hájů a polí, domy a školy proměnili ve svoje ubikace a tábory, inspirováni zřejmě praktikami používanými sionistickými okupanty v Palestině.

Zatýkání v bagdádské čtvrti Furát

Síly rychlého nasazení tzv. ministerstva vnitra zahájily ráno razii v západním Bagdádu, uzavřely všechny přístupové cesty do čtvrti Furát a zatkly tu 35 místních lidí ve věku od 15 do 45 let. Všichni zajatci byli odvedeni neznámo kam a nebyl ani udán důvod jejich zatčení.

Sebevražedný útok

Krátce před 12:00 najel fidáí s autem naloženým výbušninou na hlavní ulici v severní části Bagdádu do policejní hlídky a mezi jejími vozidly se odpálil. Zničil dvě policejní vozidla, čtyři policisty usmrtil a šest zranil.

Další ozbrojené akce

Skupina bojovníků odpoledne podnikla útok na kontrolní stanoviště loutkové armády na jihu Ba'qúby. Svedli tu hodinový boj, v němž zabili tři loutkové vojáky a čtyři zranili. Sami ztratili čtyři druhy a tři další utrpěli zranění.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne ostřeloval odboj čtyřmi silnými minometnými střelami americkou základnu v Ba'qúbě.

Čtyři rakety Taríq středního doletu a čtyři silné minometné střely dopadly dopoledne na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti.

Odpoledne vypálil odboj tři silné minometné střely na americký štáb ve východní části Fallúdže.

Večer zasáhla minometná palba kontrolní stanoviště sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském Durá, zničila dvě vozidla, zabila čtyři kolaboranty a pět jich zranila.

Bombové útoky

V různých částech Bagdádu došlo téměř současně ke třem explozím aut naložených výbušninou. První automobil explodoval poblíž hlavního tržiště v Karradá vedle hlídky sil tzv. ministerstva vnitra, zabil její dva členy a čtyři zranil. K druhému výbuchu došlo na ulici Maghrib v okrsku Wazíríja, zabit byl jeden člen policejní hlídky a tři zraněni. Třetí auto bylo zaparkováno poblíž loutkového ministerstva výchovy a věd v centru Bagdádu. I tady jeho exploze zasáhla policejní hlídku, tři policisty zabila a dva zranila.

Dopoledne explodovalo na silnici směřující z Kirkúku k Bagdádu auto naložené výbušninou, kolem kterého projížděla hlídka kurdských pešmergů. Výbuch zničil jedno jejich vozidlo, tři pešmergy zabil a čtyři zranil.

Odpoledne zasáhla exploze bomby americkou kolonu několika obrněných a transportních vozidel v Mosulu na hlavní silnici směřující do Bagdádu, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila dva a zranila druhé dva vojáky.

Hlídka loutkové policie narazila odpoledne na hlavní ulici okrsku Azadí v centru Kirkúku na bombu, jejíž exploze tři policisty zranila, jednoho z nich vážně.

Před večerem explodovala bomba pod americkou kolonou jedoucí po dálnici jižně od Júsufíje, zneškodnila transportní vozidlo, jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Bomba zasáhla také americkou kolonu východně od Bajdží; v poškozeném Humvee byla zabita nebo zraněna čtyřčlenná posádka.

Večer zneškodnil výbuch bomby na silnici ze Sámarrá do Dulu'íje americké Humvee a čtyři vojáky v něm zranil, jednoho vážně.

Bombová exploze zničila večer Humvee americké hlídky na hlavní ulici bagdádského předměstí Durá, zabila dva vojáky a třetího zranila.

Atentát

Několik ozbrojenců zaútočilo v centru Kirkúku na automobil plukovníka loutkové policie a usmrtilo jej i se třemi strážci. Při přestřelce byl zraněn jeden z útočníků.

Úterý 27. prosince 2005

Z vesničanů se stali bezdomovci, místo jejich vesnice bude americká základna

Vesničané vyhnaní z vesnice Bú Házim u Chálidíje strávili druhou chladnou noc v otevřené poušti. 14 z nich, především děti, staří lidé a ženy, tuto noc nepřežilo. 40 domů v jejich vesnici bylo srovnáno se zemí, buldozery zničily všechna pole, aby mohla být na jejich místě zřízena americká vojenská základna, a celé území ležící nedaleko základny Ajn al-Asad prohlásili Američané za "strategické". Zničení vesnice bylo zdůvodněno tím, že odtud odboj jejich základnu ostřeloval.

Šajch Nawwáf Ibráhím Muslí sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že většina z 356 vyhnaných obyvatel přečkávala noci v poušti pod datlovými palmami, v opuštěných školách, několik jednotlivců našlo azyl u příbuzných. Jedinou blízkou mešitu Američané uzavřeli.

Kromě této vsi naložili Američané podobně s vesnicemi Bú Šibáb a Kartan v oblasti mezi Chálidíjí a Habbáníjí.

Ráno se ke stovkám vystěhovalců pokusil dostat tým Iráckého červeného půlměsíce, američtí vojáci mu v tom však zabránili a lékařům pohrozili, že budou střílet na každé auto, patřící Červenému půlměsíci, které se v okolí objeví.

Sebevražedný útok

Fidáí s autem naloženým výbušninou vjel na silnici vedoucí z Ámiríjat al-Fallúdža na sever do Fallúdže odpoledne do americké kolony a uprostřed ní se odpálil, zneškodnil dvě vojenská vozidla, zabil čtyři vojáky a sedm dalších zranil.

Ozbrojené akce

V Hawídži zasáhl ráno ostřelovač amerického vojáka z hlídky a usmrtil ho.

Odpoledne došlo k prudkému boji mezi mudžáhidy a kolaboranty v okrsku Mulla Fajjád v centru Júsufíje, kde bojovníci přepadli vojenskou kolonu. Boj trval déle než hodinu, podle svědků v něm shořela dvě vozidla, zabito bylo šest a zraněno pět loutkových vojáků. Na straně odboje padli dva bojovníci a tři utrpěli zranění.

Další boj propukl v bagdádské univerzitní čtvrti, kde se bojovníci střetli s americkými a loutkovými vojáky. Boj stále ještě pokračoval, když o něm korespondent Mafkarat al-Islam podával zprávu.

Sestřelen vrtulník

V noci na čtvrtek zasáhli Iráčané západně od Bagdádu americký vrtulník, jehož posádka při pádu stroje zahynula.

Ostřelování různých cílů

Dopoledne dopadly dvě rakety Grad středního doletu do bagdádské tzv. Zelené zóny. Podle svědků měly zasáhnout přímo střed zóny, nad nímž se objevily mraky kouře.

Čtyři silné minometné střely zasáhly odpoledne americký štáb v Madá'inu.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm vypálil odboj k večeru na velitelské stanoviště irácké loutkové armády na hlavní ulici v severním bagdádském předměstí Tádží.

Bombové útoky

Na hlavní ulici v mosulském okrsku Ma'arid dopoledne vybuchla bomba pod americkou kolonou několika obrněných vozidel a Humvee, zneškodnila obrněné vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky v něm.

Na bombu najela i další americká kolona v Šahrabánu severovýchodně od Bagdádu. V poškozením Humvee zemřeli tři američtí vojáci a dva byli zraněni.

V koloně tzv. Irácké národní gardy, kterou výbuch bomby zasáhl kolem poledne v centru Hadíthy, byli v poškozeném pickupu dva vojáci zabiti a tři zraněni.

Na dálnici z Mosulu do Tal Afáru zneškodnil odpoledne výbuch bomby americké Humvee, zabil v něm dva vojáky a dva zranil.

Exploze pod policejní hlídkou v Mahávílu jižně od Bagdádu odpoledne poškodila policejní vozidlo, zabila jednoho a zranila druhého policistu.

Také policejní hlídka v bagdádském předměstí Durá ztratila při explozi bomby vozidlo, v němž byl jeden policista zabit a dva zraněni.

V západobagdádském okrsku Bajjá zneškodnil výbuch bomby Humvee, zabil jednoho amerického vojáka a dva zranil.

Pozdě odpoledne vybuchla bomba pod americkou kolonou na hlavní ulici ve východní části Fallúdže, vyřadila z provozu Humvee a zranila v něm tři vojáky, jednoho vážně.

Atentáty

Ve východní části Kirkúku zaútočilo odpoledne několik bojovníků na kolonu plukovníka loutkové policie a zastřelilo jeho a dva další policisty.

Rovněž odpoledne provedli bojovníci v bagdádském předměstí Durá úspěšný atentát na velitele proamerických šíitských Brigád Badr, který byl současně plukovníkem tzv. ministerstva vnitra.

Polský proamerický režim odvolal plány na stažení svých vojáků; jiné státy naopak své vojáky stahují

Na naléhání Washingtonu se polský pravicový režim rozhodl odvolat stažení svých vojáků z Iráku a naopak přijmout "velmi těžké rozhodnutí" o prodloužení vojenské přítomnosti do konce roku 2006. V Iráku je kolem 1 500 polských okupačních vojáků, což je po USA, Velké Británii, Jižní Koreji a Itálii největší kontingent, nepočítaje v to asi 20 000 žoldáků zaměstnaných v soukromých "bezpečnostních službách", které pracují pro americkou armádu. V březnu by měl jejich počet snížen na 900 a jejich úkolem by měl být výcvik iráckých loutkových vojáků. Rozhodnutí o prodloužení pobytu vojáků v Iráku bylo přijato přes odpor opozice. Podle vyjádření poslance sejmu a vůdce strany Sebeobrana Andrzeje Lepera pro agenturu Novosti toto rozhodnutí "může mít pro Polsko pouze negativní důsledky".

Bulharské ministerstvo obrany naopak oznámilo, že stažením brigády 334 vojáků dokončilo stahování svých vojáků z Iráku. Pouze čtyři vojáci mají do poloviny ledna zajišťovat péči o vojenské vybavení, poté také zemi opustí. Bulharský parlament odhlasoval stažení vojáků v květnu 2005, donucen k tomu silným protiválečným postojem bulharské veřejnosti. Bulharská socialistická vláda, vzešlá z červnových voleb, rozhodla o okamžitém stažení, na nátlak Washingtonu však byla nucena souhlasit s tím, aby vojáci v zemi zůstali alespoň do prosincových voleb. Kromě toho se uvažuje o tom, že by se 120 bulharských vojáků do Iráku vrátilo formou "humanitární mise" jako "stráž íránského uprchlického tábora" v Asrafu, asi 70 km severně od Bagdádu. Za dobu působení v Iráku přiznalo Bulharsko ztrátu 19 osob -- 13 vojáků a šesti "civilistů".

Současně s posledními Bulhary opustili Irák také poslední ukrajinští vojáci. Jejich mechanizovaná kolona osmi vozidel se 44 vojáky jako poslední dorazila v úterý do Kuvajtu.

Středa 28. prosince 2005

Razie v domě šíitského duchovního vyzývajícího k džihádu proti okupantům a kolaborantům

Síly tzv. ministerstva vnitra a tzv. národní gardy vtrhly v noci z úterý na středu do domu šíitského duchovního Ahmada al-Hasaního al-Baghdádího v Nadžafu poté, co vydal fatwu, v níž vyhlásil džihád proti okupantům.

Muhammad al-Hasaní z Baghdádího kanceláře, která byla rovněž prohledána, uvedl, že šajch ve fatwě vyzval k zabíjení okupantů a všech, kdo s nimi kolaborují. Ty, kdož budou okupačními vojáky zabiti, prohlásil za mučedníky. Ve fatwě ocenil džihád lidu Fallúdže, Mosulu, Ramádí, Sámarrá a dalších sunnitských měst.

Ozbrojené akce

Oddíl asi 20 mudžáhidů podnikl útok na věznici tzv. ministerstva vnitra v Kázimíji na severu Bagdádu. Přidalo se k nim několik vězňů, většinou sunnitských Arabů; některým se podařilo zmocnit se zbraní strážců. Zabiti byli čtyři příslušníci loutkových sil ministerstva vnitra a několik dozorců, pět dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými byl i důstojník vězeňské stráže. Při palbě ostrahy však zemřelo také 20 neozbrojených vězňů; třem vězňům se podařilo uprchnout. Podle tvrzení ministerstva bylo oněch 20 vězňů zabito "při pokusu o útěk", když se při vycházce zmocnili zbraní dozorců a tím pak další dozorce přinutili ke střelbě. Místní lidé naopak agentuře QudsPress dosvědčili, že na vězení zaútočili bojovníci zvenčí, a když ostraha přivolala na pomoc síly tzv. ministerstva vnitra, narazily i ty na silnou palbu. Potvrdili také smrt pěti strážců.

Skupina bojovníků odpoledne přepadla na hlavní silnici u Hawídže americkou kolonu několika Humvee, jedno vyřadila z provozu, jednoho vojáka zabila a dva zranila.

Krátce před 23:00 došlo k boji mezi Iráčany a americkou námořní pěchotou v Tárimíji. Vzhledem k zákazu vycházení nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjistit na místě bližší podrobnosti. Někteří obyvatelé sledovali boj ze střech svých domů, viděli hořet vojenská vozidla a přilétat vrtulníky, které však byly příliš vysoko, aby mohly být zasaženy.

Bombové útoky

Ráno explodovala bomba pod policejní hlídkou projíždějící po hlavní ulici blízko policejní stanice v centru Tikrítu, vyřadila z provozu jedno hlídkové vozidlo, zabila tři policisty a dva vážně zranila.

Policejní hlídka se stala terčem bomby také v severovýchodním Bagdádu v okrsku Bunuk. Tady hlídkové vozidlo zapálila a zranila v něm tři policisty, jednoho vážně.

V Ramádí došlo dopoledne ke dvěma prakticky současným explozím pod americkou kolonou několika transportérů, naložených Humvee a transportními vozidly. Výbuchy zničily náklad jednoho transportéru, na němž zapálily dvě Humvee.

Dopoledne zasáhla exploze bomby americkou obrněnou kolonu v okrsku Saláh ad-dín ve východním Mosulu, jedno z obrněných vozidel zneškodnila, jednoho vojáka zabila a tři zranila.

Další americká kolona narazila na bombu na hlavní ulici v Dulu'íji. Výbuch zcela zničil obrněné vozidlo Bradley, v němž tři vojáky zabil a čtvrtého zranil.

Před polednem vybuchla bomba pod americkou kolonou na dálnici blízko Uwajrídže jižně od Júsufíje. Výbuch zneškodnil Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Americkou kolonu několika tanků, obrněných vozidel a Humvee zasáhl výbuch bomby v Baládu, zničil tank, tři vojáky v něm zabil a tři zranil.

Při explozi bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti byl odpoledne v Suwajrá v poškozeném vozidle zabit jeden cizí žoldák a tři zraněni.

Při explozi pod americkou hlídkou v Ámiríji na západní straně Bagdádu bylo poškozeno jedno z vozidel a dva vojáci v něm zraněni.

K explozi bomby došlo odpoledne také na dálnici v Júsufíji pod kolonou několika cisteren a Humvee. Výbuch zapálil jednu cisternu a zranil dva vojáky.

V bagdádském okrsku Wazíríja vybuchla odpoledne bomba pod policejní hlídkou, zničila jedno vozidlo a zranila čtyři policisty, jednoho vážně.

Brigáda Škorpion tzv. ministerstva vnitra odpoledne narazila na bombu na dálnici v Mahmúdíji jižně od Bagdádu. Explozí byl zničen její pancéřovaný automobil, tři členové brigády zabiti a dva zraněni.

Také v Tal Afáru najela na bombu americká kolona několika obrněných vozidel, z nichž bylo jedno vyřazeno z provozu. V něm byl jeden voják zabit a pět ostatních zraněno, dva z toho vážně.

Ostřelování

Před polednem dopadly čtyři minometné střely na americkou základnu Bakara v Hawídži jihozápadně od Kirkúku.

Policejní akademie v Mosulu se před polednem stala terčem čtyř minometných střel ráže 82 mm. Podle sdělení policejního zdroje tři střely objekt zasáhly, zabily jednoho policistu a zranily tři policejní důstojníky, z nichž jeden utrpěl vážná zranění.

Odpoledne odboj vypálil čtyři minometné střely na sídlo tzv. národní gardy v Latífíji.

Dalších sedm minometných střel zasáhlo společný americko-irácký štáb v Salmán Páku.

Čtvrtek 29. prosince 2005

Sebevražedný útok

Poblíž kontrolního stanoviště u brány tzv. ministerstva vnitra v centru Bagdádu na sobě dopoledne odpálil fidáí vestu s výbušninou. Podle policejního zdroje zabil čtyři příslušníky sil tzv. ministerstva vnitra a zranil šest dalších osob, mezi nimi jednoho civilistu.

Ozbrojené útoky

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat zastřelil ostřelovač amerického vojáka, stojícího na stráži u vojenského tábora v jižní části čtvrti.

Kolem poledne zaútočila skupina bojovníků na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů v centru Mosulu. Těžce poškodili sousední budovu, patřící proamerickému Kurdskému svazu, usmrtili tři pešmergy a dva zranili. Lehčí zranění utrpěli při útoku dva bojovníci.

K večeru podniklo několik bojovníků v Bajdží útok na policejní hlídku, vážně poškodili jedno hlídkové vozidlo, dva policisty zabili a čtyři zranili.

V mosulské čtvrti Zuhúr večer zastřelil ostřelovač na hlavní ulici dva americké vojáky.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne do amerického tábora u hadíthské hráze.

Dvě rakety Grad středního doletu zasáhly odpoledne americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Večer dopadlo sedm minometných střel ráže 82 mm na ležení tzv. národní gardy v Chálisu na severozápadě provincie Dijála.

Krátce před 20:00 vypálil odboj čtyři minometné střely na bagdádskou tzv. Zelenou zónu. Jak uvedl policejní zdroj, střely způsobily materiální a lidské ztráty, jejich přesnější rozsah však neuvedl.

Bombové útoky

Dopoledne došlo v okrsku Hadíd v západní části provincie Dijála k výbuchu bomby pod kolonou tzv. Irácké národní gardy. Poškozeno při tom bylo transportní vozidlo, dva gardisté usmrceni a dva zraněni.

Iráckou policejní hlídku zasáhl výbuch bomby v Karmě u Fallúdže a dva z policistů usmrtil.

Kolona několika Humvee najela dopoledne na bombu v bagdádské Džadídě. Jedno z nich bylo výbuchem vyřazeno z provozu, v něm jeden voják zabit a dva zraněni.

Kolem poledne explodovala bomba na hlavní silnici vedoucí do města Dawr jižně od Tikrítu. Zneškodnila transportní vozidlo z americké kolony, v němž zranila čtyři vojáky.

Odpoledne došlo k explozi bomby pod americkou kolonou v Mušáhadě severně od Bagdádu. Vyřadila z provozu americký kamion, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V Mundhiríji u íránské hranice narazila odpoledne na bombu hlídka loutkové armády. Výbuch poškodil jedno vozidlo, zabil jednoho a vážně zranil druhého vojáka.

Na jihozápadě Ba'qúby zneškodnil výbuch bomby americké Humvee, zabil dva vojáky a další dva zranil.

K večeru explodovala bomba na dálnici v bagdádské Ridwáníji, kde vyřadila z provozu obrněné vozidlo z americké kolony a zranila v něm čtyři vojáky, jednoho vážně.

Večer zasáhl výbuch bomby americkou kolonu v Latífíji, zneškodnil Humvee a zranil v něm tři vojáky.

Kolona tzv. národní gardy narazila večer na bombu na hlavní ulici v Tárimíji. Výbuch zapálil pickup, zabiti byli tři gardisté a dva zraněni.

Pěší hlídka tzv. národní gardy se stala večer obětí bomby ve východní části Fallúdže. Čtyři z vojáků byli zabiti a pátý zraněn.

Šíitský duchovní odsoudil proamerického vůdce strany SCIRI

Šíitský duchovní představitel Ahmad al-Hasaní al-Baghdádí kritizoval proamerického šíitského vůdce Abd al-Azíze al-Hakíma, vůdce strany SCIRI, odpovědného za razii provedenou ve středu v Baghdádího domě a úřadovně v Nadžafu. Šajch Baghdádí řekl irácké tiskové agentuře, že k razii došlo "na podnět Abd al-Azíze al-Hákima. To ví v Nadžafu všichni. Bylo to pro náš vlastenecký postoj, pro odpor vůči okupaci, proti podrobení a kvůli tomu, že neschvalujeme politický systém, který se okupanti snaží zemi vnutit."

Pátek 30. prosince 2005

Nálet na Qá'im

Americká letadla ostřelovala za svítání raketami dům u Qá'imu blízko syrské hranice. Podle informace z lékařské kliniky ve vesnici Makr ad-Dhíb, bylo přitom zabito sedm osob, z toho pět dětí a jedna žena. Dům byl, stejně jako většina domů v této malé vesnici, jen z hlíny.

Vesnice je známa od roku 2004, kdy tu Američané zabili desítky svatebčanů pod záminkou, že na svatbě byli přítomni bojovníci.

Americký snajpr zabil ženu se dvěma dětmi

V noci ze čtvrtka na pátek zahájil americký ostřelovač palbu na iráckou ženu, sedící ve svém osobním autě, zabil ji, jejího sedmiletého syna a šestiletou dcerku.

Zatčení sunnité nalezeni mrtví

Ve 22:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že v západobagdádském okrsku Iskán byla nalezena těla tří sunnitů, usmrcených ranou do hlavy, zahrabaná do hromady smetí. Jeden z mrtvých pracoval jako správce mešity a spolu s druhými dvěma věřícími byli ve středu 28. prosince zatčeni silami tzv. ministerstva vnitra, které je obvinily, že patří k "sektě wahhábitů".

Čtvrť Iskán je obývána převážně sunnity a šíitskou menšinou a je považována za jednu z chudých částí města.

Zničeny zbytky Chosrevova paláce v Ktésifóntu

Členové proamerických Brigád Badr spolu s 11 Íránci, velkým počtem vojáků a řadou vozidel zničili zbytky starobylého Chosrevova paláce v Madá'inu (Ktésifóntu) a budovy kolem paláce. Jak oznámil korespondentovi Mafkarat al-Islam Chálid Abd Ajjáš z madá'inského úřadu pro starožitnosti, ozbrojenci po tři hodiny ničili všechno, co se z historických budov dochovalo. Když pak odjeli, zjistil na místě, že palác srovnali se zemí. Zničeny byly také čtyři sloupy a oblouky kolem vnější brány paláce.

Palác se stal už loni terčem útoku amerických a loutkových sil, při němž bylo zničeno 50 % této historické památky.

Zatýkání v Mosulu

Během noci na pátek provedli američtí vojáci doprovázení kolaboranty razie a zatýkání v několika mosulských čtvrtích. Po šest hodin prohlíželi dům za domem a přitom podle údaje ředitele centra lidských práv ve městě zatkli 109 sunnitů ve věku 15-50 let. Dr. al-Hádí ad-Darrádží k tomu dodal, že zatýkání probíhalo podle náboženského klíče -- šlo bez výjimky o sunnity. Jeden zatčený byl po 15 minutách propuštěn, když bylo z jeho dokladů zjištěno, že je šíita. Tato vlna zatýkání byla podle Darrádžího nejsilnější za poslední tři měsíce.

Sebevražedný útok

Ráno explodovalo v bagdádském předměstí Durá auto naložené výbušninou, podle svědků řízené sebevražedným útočníkem, které narazilo do vozidla z americké kolony, zcela je zničilo a usmrtilo jeho posádku.

Ostřelování vojenských cílů

Po poledni zasáhl odboj čtyřmi minometnými střelami ležení amerických vojáků a jejich iráckých slouhů v jihobagdádském předměstí Durá.

Ve 13:30 ostřeloval odboj americký štáb v budově zabrané v centru Ramádí pěti minometnými střelami. Věřící z nedaleké mešity viděli o několik minut později americké sanitky odvážející raněné.

Ozbrojené akce

Kolem poledne ostřelovali povstalci kolonu ředitele místní policie v Saqlawíji, zabili jeho a tři policejní důstojníky a zranili dva ředitelovy tělesné strážce.

Odpoledne došlo v Ámiríji na západě Bagdádu ke srážce bojovníků s loutkovými silami, v níž byl jeden loutkový voják zabit a druhý zraněn. Bojovníci zraněného naložili do auta a odjeli s ním neznámo kam.

Před večerem zastřelil ostřelovač v Zubajru na jihu Basry britského vojáka. Britové pak na půl hodiny uzavřeli okolní ulice a prohledávali okolí, ale bez výsledku.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhl výbuch bomby na hlavní ulici Fallúdže nedaleko amerického štábu americkou hlídku složenou ze čtyř Humvee, jedno zneškodnil, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Další bomba vybuchla pod americkou hlídkou v Ámiríjat al-Fallúdža, jedno Humvee zničila a tři vojáky v něm zabila. Vojáci pak prohledali okolní domy a zatkli dvě osoby.

Také americkou kolonu na dálnici do Nahrawánu severovýchodně od Bagdádu zasáhla před polednem bomba, která zneškodnila Humvee, dva vojáky v něm usmrtila a zbývající dva vážně zranila.

Na hlavní ulici v centru Mosulu najela dopoledne na bombu kolona několika amerických Humvee. Jedno z nich bylo výbuchem vyřazeno z provozu a tři vojáci v něm zraněni.

Večer došlo k explozi bomby pod policejní hlídkou v Iskandaríji jižně od Bagdádu, která zabila jednoho policistu a dva zranila.

Sobota 31. prosince 2005

Vítězný boj odboje ve Fallúdže

V noci na sobotu bylo při zásahu čtyřmi minometnými střelami v okupačním štábu v centru města zabito šest amerických vojáků; jejich smrt přiznal major loutkové irácké armády.

Ve čtvrti Dubbat zastřelil po poledni ostřelovač amerického vojáka.

Ve 21:05 přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že v 18:30 propukly ve Fallúdže boje. Americké letadlo bombardovalo pozice odboje ve čtvrtích Nazal a Šuhadá, na zemi hořela americká vozidla. Korespondent osobně viděl pět hořících tanků, z jednoho bylo přitom slyšet křik posádky, která v něm uvízla. Zničen byl jeden dům, na nějž se zřítil vrtulník Black Hawk. Ampliony mešit opakovaně provolávaly Alláhu akbar! a vyzývaly k modlitbám za vítězství mudžáhidů. Američané sice jednu z mešit ve čtvrti Šuhadá bombardovali, volání z minaretů však bylo slyšet dál.

Šajch Abú Núr z Poradní rady fallúdžských mudžáhidů korespondentovi sdělil, že v boji byla zničena celkem čtyři Humvee a šest amerických tanků nového typu a usmrceny celé jejich posádky. Nad čtvrtí Nazal byl sestřelen vrtulník Black Hawk. Dodal, že boj trval dvě hodiny, v němž "jsme je zlikvidovali". "Připravovali jsme se na boj od rána," vysvětloval. "Dnešní bitva byla pomstou za Korán znesvěcený jejich nohama v našich mešitách. Byla pomstou za Fátimu, vězeňkyni z Abú Ghurajb. Nazvali jsme ji Bitvou Nejvyššího trestajícího Boha. Padl v ní 17letý bojovník, jeden z našich syrských bratří, a jeden irácký bojovník byl zraněn. Toto byla bitva Muhammadovy obce proti nevěřícím, a naše víra v Boha je veliká."

Razie v internetové kavárně

Odpoledne provedli američtí vojáci razii ve dvou internetových kavárnách v centru a v západní část Ramádí. Zatkli přitom nejméně sedm lidí z asi 30 zákazníků kaváren, obvinili je ze surfování na internetu a korespondence s webovými stránkami islamistů a džihádistů. Přitom zkonfiskovali všechny počítače disků a papírů. V rozhlasovém vysílání rádia Hurríja pak uvedli, že k razii došlo na základě udání, podle něhož využívali internetu členové al-Qá'idy a dalších organizací.

Sebevražedný útok

Na silnici mezi městy Rašad a Hawídža jihozápadně od Kirkúku narazil fidáí s autem naloženým výbušninou do americké hledačky min. Exploze podle agentury QudsPress usmrtila osm amerických vojáků. Američané okamžitě uzavřeli celé okolí a prohledali řadu okolních domů. K útoku se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

QudsPress současně uvedla, že předešlé noci bombardovaly americké síly v oblasti Hawídže svatbu, neměla však informace o následcích.

Ostřelování různých cílů

Ráno dopadly čtyři minometné střely do budovy v centru Ramádí, z níž si Američané zřídili svůj štáb. Tři rakety kromě toho v 7:00 zasáhly americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Dopoledne ostřeloval odboj bagdádskou tzv. Zelenou zónu pěti raketami, z nichž jedna dopadla u jižní brány. Podle informace zdroje z loutkových bezpečnostních sil byl přitom zabit podplukovník loutkové armády spolu s pěti dalšími vojáky, kteří bránu střežili.

Odpoledne zasáhly tři minometné střely americký štáb v centru Sámarrá.

Ozbrojené akce

Oddíl povstalců odpoledne zaútočil na hlavní ulici Tárimíje na americkou kolonu, zneškodnil jeden tank a zranil čtyři vojáky v něm, jednoho vážně.

Bombové útoky

V 8:00 zneškodnil výbuch bomby v Hawídži jihozápadně od Kirkúku Humvee a zranil několik amerických vojáků.

Odpoledne explodovala bomba na hlavní ulici okrsku Báb al-Mu'azzam v severovýchodním Bagdádu. Úplně zničila vozidlo policejní hlídky, zabila v něm tři policisty a dva zranila.

K explozi bomby došlo odpoledne také na ulici vedoucí do centra Mosulu pod kolonou několika Humvee. Výbuch poškodil jedno z nich a zranil tři americké vojáky.

Při výbuchu bomby pod americkou hlídkou byl v ba'qúbském okrsku Tahrír v poškozeném Humvee zabit jeden a zraněni dva vojáci.

V bagdádském předměstí Durá poškodila exploze bomby hlídkové vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra, jednoho jejich příslušníka usmrtila a pět zranila.

Dva americké vojáky zabil výbuch bomby na dálnici v jihovýchodním Bagdádu. Další dva vojáci byli zraněni a jejich Humvee poškozeno.

K výbuchu došlo rovněž v Latífíji, kde bylo zneškodněno americké obrněné vozidlo, v něm zabit jeden voják a druhý zraněn.

Kolem 20:00 explodovala bomba poblíž sídla proamerické tzv. Irácké islámské strany v Chálisu, zabila pět členů strany a tři zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       23. 1. 2006
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Rath slibuje opak toho, co dělá jeho úřad Bohumil  Kartous
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
23. 1. 2006 Automobilka Ford propustí v Americe 30 000 zaměstnanců
23. 1. 2006 Rusko obvinilo britské diplomaty ze špionáže
23. 1. 2006 Teroristé na stránkách Mediáře a Českých médií Fabiano  Golgo
23. 1. 2006 Nedělní debaty na Primě a Nově jsou politicky zaujaté Kamil  Abbid
23. 1. 2006 Sedmička v neděli 22. ledna
23. 1. 2006 Dokažte svá tvrzení, pane Abbide Martin  Veselovský
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous
23. 1. 2006 Chceme mluvit do politiky
23. 1. 2006 Britští liberální demokraté teď zase zápolí se sexuálním skandálem
23. 1. 2006 Čierne humory Irena  Zítková
23. 1. 2006 Dost bylo střetu civilizací! Jakub  Wolf
23. 1. 2006 Hitlerův dar židům
23. 1. 2006 Kam se obrátit, jste-li nespokojeni s pražskými Dopravními podniky
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
23. 1. 2006 O Letech po letech... Ladislav  Žák
23. 1. 2006 Novým generálním ředitelem UNIDO se stal Kandeh Yumkella
23. 1. 2006 ČTK: médium veřejné služby
23. 1. 2006 Prostředky politického zápasu Tomáš  Krček
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005
23. 1. 2006 Lenin: Ikona alebo karikatúra? Peter  Greguš
20. 1. 2006 Fabiano Golgo terčem útoků, že prý "prozrazuje důvěrnosti" Jan  Čulík
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Policie už zase dělala pravicovým extremistům ochranku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává
20. 1. 2006 Skandál se špehováním na amerických universitách
20. 1. 2006 O české šlechtě mezi včerejškem a zítřkem Josef  Tomeš
20. 1. 2006 Obránci lidských práv nemohou spoléhat na pomoc západních vlád Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005   
31. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2005   
10. 10. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. září 2005   
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005   
7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje   
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005   
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005   
26. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2005   
20. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. -- 10. července 2005   
18. 7. 2005 "Zpravodajství iráckého odporu" je čirá propaganda, ale je správné jej publikovat Tomáš  Poláček