19. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2006

Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom

Tzv. "extraordinary rendition" je dopravování osob, podezřívaných z terorismu, do třetích zemí, které mohou při výsleších proti nim používat výslechové metody, nepovolené v USA, například mučení. Podle memoranda z britského ministerstva zahraničí adresovaného úřadu britského premiéra v Downing Street, které získal týdeník New Statesman a zveřejnil ho ve čtvrtek, takovéto dopravování vězňů do zahraničních věznic je "téměř určitě" protizákonné. Pokud se na něm britská vláda podílela, bez svého vědomí anebo s vědomím o tom, je to také protizákonné.

Z dokumentu vyplývá, že britská vláda si je vědoma existence tajných výslechových středisek, přestože to ministři popírají. Dokument přiznává, že britská vláda netuší, zda osoby, zatčené britskými vojsky v Iráku a v Afghánistánu, byly dopraveny do tajných výslechových středisek v třetích zemích.

Memorandum je datováno 7. prosince 2005 a podepsal ho tajemník britského ministerstva zahraničí Irgan Siddiq. Je adresováno Grace Cassyové v úřadě Tonyho Blaira. Týdeník New Statesman ho publikoval ve čtvrtek.

Memorandum vzniklo na žádost Downing Street o informace, jak se postavitke kontroverzi ohledně letů CIA, dopravujících osoby podezřelé z terorismu k výslechům do třetích zemí a k podílu Británie na této praxi.

Na otázku: Je dopravování vězňů do třetích zemí ilegální? memorandum odpovídá: V běžném slova smyslu, tedy, jde-li o riziko mučení, nemůže být dopravování vězňů do třetích zemí nikdy legální, protože je zakázáno podle Konvence OSN proti mučení.

Memorandum pokračuje: Většina definic mučení zahrnuje kruté, nelidské či ponižující zacházení, včetně věznění na dobu neurčitou bez právního procesu. Američané ovšem vězní osoby na dobu neurčitou bez právního procesu, v zálivu Guantánamo i jinde. Condoleeza Ricová však opakovala, že Američané své vězně nemučí.

"Byla by spolupráce britské vlády na dopravování osob do třetích zemí k výslechům protizákonná?" ptá se memorandum a odpovídá: "Tam, kde nemáme žádné informace o nezákonném jednání, ale dovídáme se o podezření, že k němu dochází, musíme to rozumně vyšetřit."

Na otázku: "Jak víme, zda osoby, které britská armáda pomáhala zatknout v Iráku či v Afghánistánu, nebyly posléze poslány do výslechových středisek? odpovídá memorandum: "Úřad vlády to nyní ve spolupráci s ministerstvem obrany vyšetřuje. Pokud však víme, odpovědí v podstatě je, že nemáme mechanismus, jak toto zjistit, i když my sami bychom v takovýchto střediscích zadržované osoby nevyslýchali."

Memorandum britského ministerstva zahraničí doporučuje, že by se britská vláda neměla nechat zatáhnout do podrobné diskuse v této věci. "Nemůžeme nyní potvrdit, že jsme neobdrželi žádnou takovou žádost pro užití britského území či leteckého prostoru za účelem převážení vězňů do třetích zemí. Je pravda, že si nejsme vědomi užívání britského území či leteckého prostoru za účelem převážení vězňů do třetích zemí. Měli bychom se však vyhnout podrobné debatě o této věci a poukazovat na to, že Condoleezza Ricová jasně potvrdila, že činnost Spojených států plně odpovídá jejich domácímu právu i mezinárodním závazkům a nikdy nepoužívají mučení.

Reakce v Británii byla už ve středu večer, jak se dalo předpokládat, zcela zuřivá. Shami Chakrabati, ředitelka organizace na obranu lidských práv Liberty, konstatovala v televizi BBC toto:

"Jsem opravdu zklamána z britské vlády. Napsala jsem vládě v dobré víře a požádala jsem o rigorózní vyšetření této věci. Namísto toho, jak se zdá, reakcí byl pokus strategicky se vyhnout celé věci. Nyní musí britská vláda vytvořit jasné pravomoci v domácím britském právu, aby britská policie měla právo vstoupit do amerických letadel, převážejících osoby do jiných zemí a pokud to bude zapotřebí, vyšetřovat, co se děje. Vláda bude muset plně spolupracovat s policií při vyšetřování podezření v této věci, týkající se minulosti. Britská vláda o tom také bude muset razantněji hovořit s dr. Ricovou. Britská vláda ví, že nejdůležitější jsou detaily, a proto se jim snaží vyhnout. Je ale načase, aby položili Američanům podstatně tvrdší otázky."

Andrew Tyrie, konzervativní předseda všestranického parlamentního výboru Dolní sněmovny, který vyšetřuje případy dopravování vězňů do třetích zemí, konstatoval, že nyní vznikl v této věci velký skandál. Celá věc je podle něho děsivá. Vláda a zejména premiér Blair a ministr zahraničí Jack Straw se chovají nesmírně neupřímně. Vyjadřují se přesně tak, jak doporučilo toto interní memorandum a snaží se odvést pozornost veřejnosti od podrobností. Tyree zuří a liberální demokrati se chystají v parlamentě interpelovat Jacka Strawa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       19. 1. 2006
19. 1. 2006 Britská vláda: dopravování vězňů do třetích zemí je protizákonné, ale nemluvme o tom
19. 1. 2006 "Bin Ladin" varuje před dalšími útoky
19. 1. 2006 Evropská unie zanedbává lidská práva
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku
19. 1. 2006 Kalifornie popravila slepého šestasedmdesátiletého diabetika
19. 1. 2006 Temná noci! Jasná noci! Karel Hynek Mácha
19. 1. 2006 Budeme jen přihlížet, nebo provedeme účinnou vzdělanostní ofenzívu? František  Hezoučký
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Smutné, že se BL propůjčují flamewaru mezi Kotrbou a Potůčkem
19. 1. 2006 Heterosex od padesáti! Filip  Sklenář
19. 1. 2006 "Objektivistická" pohádka o státu nestátu Michael  Kroh
19. 1. 2006 Trh, daně a svoboda jednotlivce Hynek  Bíla
18. 1. 2006 Na obranu občanských svobod
18. 1. 2006 Mezinárodně proslulá firma nepodvádí Miroslav  Šuta
18. 1. 2006 Byl to krátkozraký dokument František  Hezoučký
18. 1. 2006 Láska ke třem (neexistujícím) pomerančům Alex  Koenigsmark
18. 1. 2006 Islámské internetové fatwy proti sexu
18. 1. 2006 Mužům vstup zakázán Karla  Ladwigová
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti
18. 1. 2006 Pamatujete na Afghánistán? Nyní jsou tam obyvatelé terorizováni sebevražednými atentátníky
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Západním firmám vyhovuje čínský totalitní režim
18. 1. 2006 Studenti a informace Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce