Vyšetřovatel EU:

Vyšetřovatel EU: CIA unášela vězně za pomoci evropských rozvědek, možná bez vědomí evropských vlád

15. 12. 2005

CIA unášela a protizákonně přepravovala své vězně mezi jednotlivými evropskými zeměmi pravděpodobně za spolupráce s výzvědnými službami evropských zemí, které o tom neinformovaly své vlády. Vyplývá to z první oficiální zprávy týkající se skandálu tzv. "renditions", unášení osob podezřívaných z terorismu a jejich dopravování do třetích zemí k výslechům.

Dick Marty, švýcarský senátor, který vyšetřuje pro Radu Evropy tvrzení, že existovala tajná vězení CIA, vyjádřil názor, že si nemyslí, že by CIA stále ještě zadržovala vězně v Evropě, ale pravděpodobně je v listopadu všechny přesunula do severní Afriky.

Marty konstatoval na tiskové konferenci po pařížském jednání Rady, že informace, které má k dispozici, zatím "potvrzují, že tvrzení o převážení a dočasném věznění osob v evropských zemích bez soudu, jsou věrohodná".

Rada požaduje od svých 46 členů, aby do tří měsíců informovaly o tom, co vědí o tajném převážení vězňů CIA. Marty konstatoval, že jestliže bude dokázáno, že evropské vlády věděly o procesu unášení vězňů a o jejich tajném převážení, "budou obviněny před Radou Evropy z vážného porušování svých závazků v oblasti lidských práv".

Britské poslance v Dolní sněmovně i lordy z Horní sněmovny varoval mezinárodní právník, že britská vláda by porušila zákon, pokud by nevyšetřovala obvinění, že Británie převážela osoby podezřívané z terorismu přes Británii do tajných táborů, kde byly možná mučeny.

"Důvěryhodné informace, že občané cizích států jsou dopravováni pracovníky jiného státu, přes Velkou Británii, do vazebních středisek pro výslechy při mučení, by znamenaly, že byla porušena Konvence OSN proti mučení. Takové informace by musely být vyšetřovány," konstatoval James Crawford, profesor mezinárodního práva na Cambridge University v britském parlamentě.

Ve své předběžné zprávě kritizoval švýcarský senátor v úterý americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Ricovou za to, že odmítla potvrdit či vyvrátit tvrzení, ktera byla poprvé zveřejněna v listě Washington Post, že CIA provozuje v Evropě tajné věznice. "Zpravodaj ...lituje skutečnosti, že paní Ricová během své návštěvy v Evropě neposkytla žádné informace ani vysvětlení," uvedl.

Švýcarský senátor se vyjádřil, že je přesvědčen, že evropské tajné služby spolupracovaly na letech s unesenými osobami, a spolupráce zacházela dále, než je pouhé poskytování informací. "Myslím, že by bylo obtížné, aby byly tyto akce prováděny, kdyby k této spolupráci nedocházelo," uvedl. "Je ale možné, že tajné služby o tom neinformovaly své vlády."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2005