14. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 12. 2005

Otřesný stav české justice:

Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost

Nestěžujte si na nic svému Městskému úřadu. A už vůbec ne na jeho internetových stránkách. Není totiž vyloučeno, že nějaký anonym k vaší stížnosti pak něco - pod vaším jménem - připíše, a třeba to bude na adresu Městského úřadu vulgární nadávka. Soudce Šídlo vás za to odsoudí do vězení, přestože je neprokazatelné, že jste to napsal vy. A že mají mít občané podle zákonů Evropské unie právo kritizovat i zcela drsně státní úředníky? Kdo by se o něco takového v České republice staral!

ZDEZDE ZDE ZDE

TÉMA BL: PŘÍPAD PETRA PARTYKA

Schválně? před Vánoci odvlekla v úterý Policie ČR do vězení k vězeňskému trestu 75 dní Policie ČR právníka Petra Partyka - který se provinil právě jen tím, že si dovolil stěžovat si na Městský úřad v Praze 7. V noci z úterý na středu jsme hovořili s jeho právním zástupcem, dr. Miroslavem Hlavničkou:

Pane doktore Hlavničko, v úterý byl uvězněn na 75 dnů pan Petr Partyk. Předpokládám, že je to na základě pravomocného rozsudku a vy jako právník proti tomu nemůžete mít žádné námitky.
No, je to tak, jak říkáte. Je to pravomocný rozsudek, který jsme se marně, dlouhodobě pokoušeli napravit, jeho znění. Zkoušeli jsme milost u prezidenta republiky, zkoušeli jsme stížnost pro porušení zákona. Zkoušeli jsme samozřejměi dovolání a ústavní stížnost. U ústavní stížnosti jsme trochu zabodovali. Domníval jsem se, že to bude mít vliv i na stížnost pro porušení zákona.Ústavní soud konstatoval, že došlo k něčemu, co by mohlo být považováno za závadu, když pana Partyka odsoudili k trestu prospěšných prací i tehdy, kdy on s tím nesouhlasil. Tak jsme se domnívali, že o toto pochybení soudu opřeme náš návrh na zahájení stížnosti, kterou musí podávat ministr spravedlnosti. Ale ten to neakceptoval. Řekl, že je všechno v pořádku.

Vyřizoval to dr. Balcr. Je to nějaký vedoucí oddělení, snad vyřizování stížností, na ministerstvu spravedlnosti.

A ten konstatoval, že je všechno v pořádku?
Ano. Tvrdil, že neshledal důvod pro to, aby stížnost podával.
V článku, který jsme publikovali dnes, jsme znovu citovali z rozsudku odvolacího soudu tento neuvěřitelný výrok: "Ač tedy skutková zjištění soudu obsahují zčásti i údaje, které nenaplňují znak trestného činu, byl obviněný správně uznán vinným tímto trestným činem."
Pro nás je nepochopitelná záležitost, že tohle mohli napsat čeští právníci. Nemám k tomu další vyjádření. Je to nepochopitelné.
Pokud já tomu rozumím, tak celá věc začala tak, že pan Partyk si stěžoval na příslušného činitele Městského úřadu v Praze 7 a potom se na internetu objevily další, tentokráte urážlivé výroky, které byly sice údajně podepsány Petrem Partykem, ale ono se nedá dokázat, že tyto výroky napsal on. Je to pravda?
Je to právě tak.
Takže byl odsouzen na 75 dnů do vězení za něco, co se nedá dokázat.
Je to tak. Nedá se dokázat, že pachatelem tohoto údajného trestného činu byl Petr Partyk.
Co si myslíte o tom, že vůbec v České republice existuje, to je dlouhodobě velká kauza Britských listů, trestní stíhání za názor? Jak víte, tak v Evropské unii existují ustanovení, že státní úředníci musejí mít menší ochranu před řadovými občany, když si řadoví občané stěžují na jejich nekompetenci, třeba i vulgárně.
S touto evropskou zásadou plně souhlasím. Mám zato, že by se měla i u nás realizovat. Pokud je mi známo, tak se o tom jedná, zatím jenom v přednesu parlamentu. Nejsem si jist, jestli to bude schváleno a odkdy. Možná od roku 2007.
Myslíte si, že pan Partyk potom bude moci uplatňovat nějaké odškodné? Za tento nehorázný pobyt ve vězení?
Pan Partyk může nárokovat odškodné ještě před tím, než se tato změna stane součástí českého právního řádu. Protože došlo k tolika pochybením, že tento trest a způsob, jímž byl v úterý realizován, je bezprecedentní. Pan Partyk bude proto mít jistě úspěch při svém dalším jednání před Evropským soudem pro lidská práva.
Jaké důvody, myslíte, měl pan soudce Šídlo pro to, že pana Partyka odsoudil?
Nemám tušení. Naprosto bez komentáře. Nevím, co si k tomu mám myslet. Jen tuším, že se neseznámil s tímto případem natolik, aby do toho pronikl. Protože pokud znalec z oboru počítačů tvrdí, že nelze říci s určitostí, že to posílal pan Partyk, a pan Partyk to nepřiznal, soud neměl rozhodnout, že došlo k spáchání trestného činu způsobem, jak je to popisováno v rozsudku.
A kromě toho je otázka zda vůbec trestně stíhat za verbální vyjádření názoru.
I v tomto případě soud měl vzít v úvahu, že tento trestný čin existuje v českém právním řádu, ale rozhodně neměl dojít k tomuto rozsudku.
Kritikové by mohli namítnout, že si to pan Partyk celé zavinil sám, protože byl nejprve odsouzen k trestu prospěšných prací a ten trest nenastoupil, a tedy neměl pan soudce Šídlo možnost než ho poslat do vězení.
To je účelový výklad. Chyba byla v aplikaci zákona a hlavně v tom, jak ho odsoudil. Soud se nesnažil zjistit objektivní pravdu.
Co s tím? Zřejmě v ČR není odvolání.
Není odvolání. Neexistuje. Proto byl v úterý pan Partyk uvězněn. Byl vzat do výkonu trestu. Už proti tomu nebyl žádný opravný prostředek.
Nikoho to ale absolutně nevzrušuje. Původně o tom psal Respekt pak Lidové noviny, Britské listy. No a co? Pan soudce Šídlo si odsoudil bez důkazů. Nikdo se nevzrušuje. Co s tím?
Budeme muset počkat, až pan Partyk bude podávat žalobu na Soud pro lidská práva ve Štrasburku, pak uvidíme, zda to bude někoho zajímat. Jinak nevím, jak dosáhnout toho, aby byla věc pana Partyka pro českou justici zajímavá.
Takže je to argument proti euroskeptikům. Práva v ČR se lze domoci pouze apelem na zahraniční instituce?
Nemyslím. Je to především apel na to, aby česká justice pochopila, že není všemocná a neomylná.
Ale ona je všemocná.
Ale měla by si uvědomit, že není neomylná. Pokud dojde k pochybení či k omylu, k něčemu, co není v souladu se zjišťováním pravdy, měla by z toho vyvodit závěry a napravit to.
V procesu došlo k jasným logickým zkratům, na které nikdo nereagoval. Nikdo nereagoval, že byl odsouzen nevinný člověk za blbost, který je neprokazatelná.
To je dobře řečeno.
Jak je to možné? Jak na to reagujete jako právník?
Nechápu.
Můžete pracovat v českém právním systému?
Prostě musím. Taky bych samozřejmě mohl dělat něco jiného. Takovýchto případů může být více. Není vyloučeno, že takovýchto případů je i více, ale málokterý takový případ se dostane prostřednictvím médií do povědomí veřejnosti.
Jde přece o otřesný případ, kdy se tento člověk do této situace dostane naprosto bez vlastního zavinění. Vy si stěžujete korektním dopisem Městskému úřadu na internetu a nemůžete ovlivnit, jestli někdo další k tomu připíše další příspěvky, přece...
Ano, ale už i to počáteční stadium, městský úředník vyhověl v něčem, co hodně zavánělo možná i korupcí. Soud prvního stupně toto také naprosto ignoroval. Vycházelo se z toho, co se nedalo dokázat. Víme, že přiznání není hlavní, ale i důkazy, o které se soud opíral, neprokázaly, za co byl pan Partyk odsouzen.
Jediná možnost je tedy odvolat se do Štrasburku.
No, dneska určitě. Dneska už to jinak nejde.
A pan Partyk stráví Vánoce ve vězení.
Bohužel. Česká justiční mašinérie už nebude pružně pracovat, když na to měla několik roků a stejně nedospěla k spravedlnosti.

                 
Obsah vydání       14. 12. 2005
14. 12. 2005 CIA převážela vězně také přes Českou republiku
14. 12. 2005 George Bush: Výzvědné informace pro válku v Iráku byly chybné, přesto však bylo správné svrhnout Saddáma Husajna
14. 12. 2005 Televize BBC: "Spojenci na lavici obžalovaných"
14. 12. 2005 Poslanci se pokouší komplikovat přístup občanů k informacím
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn
14. 12. 2005 In dubio pro reo
14. 12. 2005 K únosům CIA "zřejmě docházelo"
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
14. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
14. 12. 2005 Landovo Tajemství: Metafyzika pro mateřské školy Štěpán  Kučera
14. 12. 2005 Současný anarchismus Ondřej  Slačálek
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
12. 12. 2005 Presumpce viny Radovana K. Filip  Sklenář
13. 12. 2005 Summit WTO v Hongkongu: zahájení a demonstrace rolníků
13. 12. 2005 Irák: 1000 dní války, 18 000 padlých či zraněných amerických vojáků
13. 12. 2005 Ta hyena se má... Štěpán  Kotrba
13. 12. 2005 Reality show Odhalení: Paroubek se setkal s Richardem Štěpán  Kotrba
13. 12. 2005 Salman Rushdie: Multikulturalismus má své hranice
13. 12. 2005 Co je dobrého a špatného na Britských listech Bohumil  Kartous
13. 12. 2005 Co stojí za teorií pozitivního práva? Přemysl  Janýr
16. 12. 2005 Kompletní Johann Sebastian v rozhlase
12. 12. 2005 Střela, která nikoho nezasáhne Štefan  Švec
12. 12. 2005 MI6 a CIA "poslaly studenta do Maroka na mučení"
11. 12. 2005 Hospodaření OSBL za listopad 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
14. 12. 2005 Zápisky od života odtrženého spisovatele Alex  Koenigsmark
14. 12. 2005 Současný anarchismus Ondřej  Slačálek
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
13. 12. 2005 Salman Rushdie: Multikulturalismus má své hranice   
13. 12. 2005 Co je dobrého a špatného na Britských listech Bohumil  Kartous
12. 12. 2005 Proč si nevážím Britských listů Josef  Bouška
12. 12. 2005 Střela, která nikoho nezasáhne Štefan  Švec
12. 12. 2005 Kdo křičí, je populární Bohumil  Kartous
12. 12. 2005 MI6 a CIA "poslaly studenta do Maroka na mučení"   
12. 12. 2005 Narnie zosobňuje všechno, co je odporné na náboženství   
12. 12. 2005 Presumpce viny Radovana K. Filip  Sklenář
10. 12. 2005 Pro supermarket však jedná magistrát rychle! Vladimír  Mikuša
9. 12. 2005 O mičurinské "biologii" v Československu Valerij  Sojfer

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
28. 11. 2005 Stane se David Irving mučedníkem za svobodu projevu?   
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média   
22. 11. 2005 Rakousko vypracovalo žalobu proti historiku Irvingovi   
21. 11. 2005 Davidovi Irvingovi hrozí dvacetileté vězení Richard  Seemann
25. 10. 2005 O pohrdání soudem a o svobodě projevu   
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse   
21. 9. 2005 Británie: Studenti odmítli zákaz debaty o islámu   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
14. 9. 2005 Díky korporacím máme místo demokracie Pobřežní hlídku   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   
11. 8. 2005 Blairova protiteroristická opatření jsou naprosto v pořádku   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu