29. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 11. 2005

Lidská odhalení

Shakespeare a reality shows

A jak obohacující se dívat se v televizi na hokej nebo fotbal? Není to vůbec obohacující. Ale, jaksi, nikdo netiskne články protestující proti tomuto druhu dekadentní zábavy. Sport, stejně jako reality shows, oslovuje u diváků základní pudy.

Komerční televizní stanice vysílají běžně televizní pořady, které absolutně nemají žádný jiný účel než bavit diváka. Kritizovat, že reality shows nemají inteligentní obsah, je čistý předsudek, protože nikdo totéž neočekává od většiny typických televizních pořadů. A tak se pořady Big Brother a Vyvolení stávají pro mnoho "intelektuálů" obětním beránkem.

A poukazovat na to, že reality shows se vyžívají ze sexuálních pudů, to je puritánství, které neodpovídá místní kultuře. Český národ je sexuálně snad jedním z nejliberálnějších národů na této planetě. Nahota není tabu. Kde jinde na světě může muž močit na veřejném záchodku a při tom hned vedle něho myje podlahu uklízečka?

To, co činí reality shows špatnými, není to, že "hvězdy", vystupující v těchto pořadech užívají vulgárního jazyka (to děláme v každodenním životě všichni a děti znají vulgární jazyk ze školy od velmi útlého věku). Reklama využívá a zneužívá sexuálních narážek. Jen se podívejte do kiosku s časopisy a uvidíte, kolik časopisů prodává na titulní straně ženy v sexuálních pózách. Nejprodávanější deník v České republice, Blesk, a jeho nopodobeniny Šíp a Superspy, tisknou každý den fotografie téměř nahých anebo nahých žen. A to jsou noviny, které si může koupit každé malé dítě, jsou levné a prodávají se na každém rohu. A samozřejmě si to děti ani kupovat nemusejí - každý český kluk či holka najdou ty nahé ženy ve vulgárních pozicích v bulvárních novinách, které si kupují jejich rodiče.

Nikdy nezapomenu na onen večer před mnoha lety, kdy jsem byl v obývacím pokoji s matkou mého partnera a s naším tehdy osmiletým synovcem Filipem a na televizní obrazovce začalo Počasíčko. V tomto "meteorologickém" pořadu televize Nova se vysílaly záběry úplně nahé ženy či muže, kteří se oblékali, podle toho, jaké mělo být následujícího dne počasí. První záběr kamery, poté, co "model" či "modelka" vstoupili na scénu, byl záběr na jejich genitálie. Byl jsem mlčky velmi nervózní, že to chlapec uvidí. Ale jak Počasíčko pokračovalo, má tchýně prostě jen řekla: "Zase bude zima!" a vůbec se nijak neznepokojovala tím, že malý chlapec vidí nahé dospělé. Absolutně jí nenapadlo, že by to nějak mohlo poškodit psychiku dítěte.

Jindy mě tchyně s manželem, se svým druhým synem, jeho manželkou, její starou matkou a Filipem pozvali na pláž. Já jsem měl na sobě dlouhé kraťasy, v typickém brazilském surfařském stylu, většina z nich však byla nahá. Bylo pro mě tak nepříjemné sedět hned vedle pětasedmdesátileté paní s odhaleným rozkrokem a prsy! A ona si chtěla se mnou povídat, takže jsem se na ni musel pořád dívat. U téže říční pláže bylo mnoho takových výletníků, někteří byli nazí a jiní ne.

Podobnou sexuální uvolněnost jsem pak viděl v českém prostředí ještě mnohokrát.

Takže proč se lidé rozčilují nad televizí Nova a Prima, že ukazují své krátkodobé "hvězdy" ve chvílích sexuálního vzrušení?

Pro mě, osobně, je velmi nepříjemné dívat se na Filipa a Lenku v pořadu Big Brother, jak "plavou" pod peřinou v 17.30! Ale já jsem vyrostl v kultuře, kde mohly ženy chodit nahoře bez pouze během 4 dnů karnevalu.

Páté brazilské vydání pořadu Big Brother, na které jsem se díval loni, neobsahovalo vůbec žádný sex. Když se dva účastníci pokusili schovat se pod stůl, pokrytý ubrusem až na zem, televizní produkční tým ten pokus přerušil tím, že jim začal vyhrožoval megafony vyhoštěním ze studia. Místní kultura to nedovolila - Big Brother je v Brazílii rodinné show.

Účastníkům ani nebylo dovoleno, aby ve "vile" kouřili, protože brazilská televize nechtěla mít záporný vliv na mládež.

Toto není součástí licenčních podmínek. Podobně jako restaurace McDonalds, Big Brother a Vyvolení jsou zahraniční licence, které se prodávají a pozměňují se v různých částech světa, podle místních podmínek. Češi mají takové verze těchto pořadů, které odpovídají jejich místním morálním podmínkám.

Samozřejmě, že všechno, co slyšíme a vidíme, nás může ovlivnit. Až na to, že lidské bytosti mají svůj vlastní filtr, a ani malé dítě si nemyslí, že dokáže létat, protože to umí Superman. Chlapci neskáčou z budov jen proto, že Bruce Willis to dělá v různých akčních filmech. Ano, dvě americké děti skončily s vážnými popáleninami, protože napodobovaly kreslený film Beavis and Butthead, ale další miliony amerických dětí nic takového neudělaly. V případě morálních hodnot si lidé tvoří vlastní morální hodnoty z různých zdrojů a je samozřejmě pravda, že i reklamy ovliňují hodnotový systém lidí.

Big Brother a Vyvolení jsou tak špatné pořady, jako jsou telenovely - špatné zápletky, špatné herecké výkony, bezobsažný pořad. Ale je to otázka vkusu: dívat se na pohádku nebo na kreslený film může být úplně stejně pitomé.

Představa, že se děti nedívají na televizi po 22. hodině, je naivní. Samozřejmě, že se mnohé děti na televizi v tu dobu dívají.

"Reality shows" jsou jen rozšířením televizních game shows. Soutěžící, namísto aby se hodnotily jejich triviální, "encyklopedické" znalosti, aplikují jiné, sociální, možná machiaveliánské - schopnosti a soupeří spolu silou vůle. Všechno zde je uměle nastaveno pro kameru a pro vysokou sledovanost.

K těmto pořadům nás také přitahuje určitá míra napětí. Konec není předem napsaný, i když situace jsou zjevně vytvořeny tak, aby spěly k určitému, předem předpokládanému cíli. A protože v těchto pořadech vystupují "skuteční" lidé, jsme schopni se s nimi více identifikovat.

Reality shows jsou populární proto, že se lidem líbí, že mohou vstoupit do soukromí jiných lidí. Jste svědky světa průměrných lidí, kteří jsou hozeni do obtížných situací.

Tak jaký je rozdíl mezi tím, co vidíme v "reality show" a ve filmu, který je fikcí? Jen to, že v "reality show" vidíme na obrazovce neprofesionály. I když si přečtu hru od Shakespeara, co z toho budu mít? Složitý jazyk? Hamletovy existenční otázky, které mají velmi málo co společného s dnešní realitou? Proč je vysokou kulturou sledovat operu? Lidi, kteří zpívají italsky o lásce, nenávisti, vraždění, zradě a dalších rysech, které jsou součástí "reality show"?

Když se kritizuje, že některé ty "reality shows" nabízely odměnou za splněný úkol alkohol, kritikové nemohou mínit vážně, že to povede k špatnému příkladu pro malé Čechy! Konec konců, skutečným nebezpečím je pro ně, když vidí své otce nebo starší bratry, jak přicházejí domů opilí - a to je trvalou součástí místní skutečnosti. Češi se často vytahují, kolik že to vypili piv či tvrdého alkoholu. Českým matkám moc nevadí, že se jejich děti opíjejí. Je docela běžné slyšet místní lidi, jak se vychloubají, jak se o předchozím víkendu opili, smějí se tomu, vzpomínají na kocovinu z předchozího dne.

Z pozornějšího úhlu pohledu nám reality shows mohou nabídnout i určitý vzdělávací obsah. Reality shows ukazují mikrokosmus lidských interakcí. Poskytují exemplární příklady základních lidských pudů a vzorců chování. Reality shows umisťují mnoho lidí do situací, v nichž si musejí vybrat mezi tím, co je správné a co je špatné. Můžeme se poučit ze svého úspěchu, když zvolí správnou věc, a z jejich selhání, když ne. Protože to jsou průměrní lidé a ne celebrity či milionáři, pro diváky je lehké se s nimi ztotožnit.

Reality shows existují i proto, aby ukázaly nejhorší lidské vlastnosti. No a co? Neměly by to děti vidět? Mají si myslet, že je svět férový a krásný? A co videohry? Téměř každé moderní dítě, nemluvě o dospělých, má až drogovou závislost na videohrách. A v nich se většinou vraždí nepřátelé. Znamená to snad, že děti pak budou vraždit i ve skutečném životě?

Reality shows jsou jen levnou zábavou. Není na nic nic zločinného. Nejsou "nebezpečím pro naše děti".

                 
Obsah vydání       29. 11. 2005
29. 11. 2005 Televize Al Džazíra bude konzultovat právníky ohledně Bushovy údajné hrozby ji vybombardovat
29. 11. 2005 Svět peněz je světem svobody? Bohumil  Kartous
29. 11. 2005 Policie vyšetřuje překladatele Harryho Pottera Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 Shakespeare a reality shows Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 O mediální manipulaci, reality shows a o podstatě umění Jan  Čulík
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 Vatikán potvrdil zákaz vstupu do kněžského stavu pro homosexuály
29. 11. 2005 Pochybitelé na Czechteku podle ombudsmana Tomáš  Gawron
29. 11. 2005 SRN: Velká koalice je těhotná problémy Richard  Seemann
29. 11. 2005 Ze světa kolem nás Egon T. Lánský
29. 11. 2005 Boris Cvek komunismus nevyvrátil Michael  Kroh
29. 11. 2005 Odhalení: komu jsme vlastně podobní Štěpán  Kotrba
29. 11. 2005 "Enfant terrible" Rath dostal první pohlavek Josef  Provazník
29. 11. 2005 Dávejte si pozor na penzijní fondy Petr  Říha
29. 11. 2005 Reklama na mě nemá vliv Jana  Radecká
28. 11. 2005 Ideologie žijí za peníze a pro moc Bohumil  Kartous
9. 12. 2005
28. 11. 2005 Peníze na důchody jsou
28. 11. 2005 Slepá spravedlnost ve Slaném Ferdinand  Němec
25. 11. 2005 Peter Drucker: Podniky fungují, dáte-li moc řadovým zaměstnancům a dáte-li přednost vzdělávání
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2005 Shakespeare a reality shows Fabiano  Golgo
29. 11. 2005 O mediální manipulaci, reality shows a o podstatě umění Jan  Čulík
29. 11. 2005 Svět peněz je světem svobody? Bohumil  Kartous
29. 11. 2005 Odhalení: komu jsme vlastně podobní Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Slepá spravedlnost ve Slaném Ferdinand  Němec
25. 11. 2005 První debata z cyklu Zamyšlení nad Evropou Josef  Provazník
24. 11. 2005 CIA: Ředitel pro mučení   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 11. 2005 17. november 1989: Gorbačov hodil Adamca cez palubu Oskar  Krejčí
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
16. 11. 2005 Irák: Ve vládním bunkru nalezeno mezi mrtvolami 173 zbitých a vyhladovělých vězňů   
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně   
15. 11. 2005 Stáří: koně se také střílejí Oldřich  Průša
15. 11. 2005 Když volnomyšlenkář Giorello nemlčí, ale útočí Josef  Brož
8. 11. 2005 "Západ je dokonalý a Francii ohrožují teroristé" Jan  Čulík