24. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 11. 2005

Sexualizace hlouposti do každé rodiny

Moje pětadvacetiletá kamarádka, o níž jsem už psal, bývalá ortodoxní žid (myslím, že si v té chvíli přála být i mužem, nikoli z potřeby konvertovat k druhému pohlaví, nýbrž mít to snazší ve svém životním poslání), budhistka a marxistka-leninistka, opustila definitivně politiku a náboženství a rozhodla se věnovat záchraně potomků velkých osobností českého divadelního umění, což jí vydrželo celé tři neděle. Nyní vstoupila buď do ilegality, neboť se stala členkou nějaké supertajné organizace s cílem ovládnout náš už tak sdostatek globalizovaný svět, nebo ztratila mobilní telefon, který vyzvání, ale majitelka se neozývá. Nebo prostě ohluchla. Záchraně potomka, přesněji řečeno, se přestala věnovat z důvodu zjištění, že se jedná "o stejné pako", jako byli ti před ním, jak ráčila definovat, ale stejně to nebylo tak veselé, jako když se zmítala v kategorii životního utrpení "Muži nad 45".

Zahrnovala mne tehdy zasvěcenými teoriemi o touze žen (tedy její) být milenkou a životní družkou jen mužů minimálně o generaci starších a s napětím jsem čekal, zda dospěje na hranici "mužů okolo 85" a co ženy (tedy ona¨) shledají na vztahu k nim za tak zásadní, že vlastně nelze jinak.

Moje kamarádka trpí už od svých zhruba osmnácti let utkvělou představou, že je pouze nástrojem sil vyšších, a vrhá se do jejich služeb z nutnosti, neboť jí nelze jinak.Vyměňuje ideologie s tak zaníceným přesvědčením, že jí nelze vyčítat, je-li právě zenbudhistka nebo marxistka trockisticko-zinověvského ražení s přihlédnutím k závěrům XX.sjezdu KSSS, aby svou politickou platformu bleskově opustila z důvodu naléhavé potřeby pečovat o muže k padesátce a vyprávět o tom, co všechno jim (mužům k padesátce) brání v rozvodu, a z toho důvodu studovat jak psychologii mužů k padesátce, tak sociologii nefunkčních či formálních partnerských svazků.

Jednoho slunného podzimního odpoledne se v malé pražské kavárně rozplakala a v proudu slz mi sdělila, že se do mne zamilovala, ale ne tak, jak bych si já nebo kdokoli mohl myslet, ale úplně jinak, v jakési eticky i filosoficky nejvyšší formě a to proto, že jsem jediný chlap, který s ní neustále nemluví dvojsmyslně. Jak se jí zdařilo nalézat v životě pouze chlapy, kteří neustále hovoří dvojsmyslně, mi neprozradila a bylo jí úplně jedno, že se celá, naštěstí malá, kavárna s úděsem dívá na scénu, která zdálky musela vypadat jako živý obraz "Cynik se vysmívá nešťastnému děvčeti", protože ona mě prostě bezpečně rozesměje, a to pokaždé.

Také mne dost bavilo, když procházela obdobím boje proti fyzické kráse. Tenkrát se rozhodla zkoumat, zda ji muži neobletují výhradně ohledně sexu, a přála si, aby z ní šíleli pouze kvůli hlubinám či oblinám její duše. Potkal jsem ji tenkrát v metru. Přihlásilo se ke mně rozjásaně stvoření neurčitého pohlaví, které mělo na hlavě manšestrovou bekovku po dědečkovi, kostěné brýle a kabát až na zem. Vypadalo to jako "soudruh z ČKD v kabátě od Pavky Korčagina, připomínající Hurvínkovu kamarádku Máničku, zabloudil cestou ke svému oblíbenému soustruhu v pražské podzemní dráze". Jarda Hutka mi kdysi vyprávěl, že byl pokutován na vesnickém nádraží příslušníkem VB, protože měl vlasy na ramena, "za znečistění nádraží." Bdělý strážce socialistického zákona a mravopočestnosti neměl v rubrice pokut "dlouhé vlasy" nebo "mánička", a tak prostě shledal, že Hutka Jaroslav je skvrnou na čistém nádražním štítu našeho pracujícího lidu a netušil, že to stvoření si veze kytaru proto, aby podkopávalo v místní hospodě naše tehdejší zřízení v jeho samotných základech.

Zmíněná bojovnice proti okázalosti ženské krásy, vystavující na odiv pouze sílu myšlenek, se v metru promenovala okázale a bez pokut, což svědčí o tom, jak tolerantní je naše mladá a křehká demokracie, která to dotáhla k ojedinělé formě "voleného feudalismu, kde místní privilegovaná šlechta vládne s erby vytunelovaného a jinak nakradeného majetku, což posléze platí poddaní, na něž jsou dluhy převáděny formou daní." Ale poddaní jsou už tak dokonale zpitomělí (to není nadávka, pouze diagnóza), že si o zlodějích čtou s dojetím v barevných magazínech a touží se dozvědět, jak žije prominence kategorie V.I.P. za peníze právě dojatých čtenářů.

Jestliže se moje kamarádka rozhodla prozkoumat, zda bude pro muže sexuálně přitažlivá i v podobě strašidla z lesních hlubin, činila tak ve svém obligátním svatém nadšení. Česká prominence zavedla obratně takový politický systém, v němž chladnokrevně prozkoumává, zda by nebylo možné přejít už rovnou k dědičnému feudalismu, aby loupené majetky zůstaly navěky v rodině, a zda by takový systém byl už dost vhodný pro lidové masy, které se odstěhovaly do obchodních center orgiastické zábavy prostého lidu.

V šedesátých letech jsme byli okouzleni heslem "sexualizovat práci!", i to jsme si ovšem vykládali jinak než tehdy jinak potrhlí sociologové, dnes jsme svědky dost smutného úkazu, že národního orgasmu se dosahuje pouze hysterickým nákupem a to v rozměrech "sexualizace spotřeby".

Blíží se Vánoce, příležitost spustit v mnoha decibelech radostnou zvěst, že "nám, nám, narodil se." A to proto, abychom nakupovali jako chovanci psychiatrického ústavu na vycházce. A překonali předešlé rekordy v utrácení vypůjčených peněz. Jen mi není tak úplně jasné, co se bude dít, až banky už nebudou půjčovat peníze, všichni budou bydlet s exekutorem a nejlepší bude dát kluka do učení na vymahače.

Ale je to podobné, jako kdybych se ptal, kdy moje kamarádka přestane blbnout.

                 
Obsah vydání       24. 11. 2005
24. 11. 2005 CIA: Ředitel pro mučení
24. 11. 2005 Monbiotem zmiňovaná hrozná zbraň vznikla  úpravou zastaralé pancéřovky Karel  Dolejší
24. 11. 2005 Joseph Wilson: "Bushovi poradci Blaira podvedli"
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
24. 11. 2005 Profil vraha Zdeněk  Jemelík
24. 11. 2005 Německo-americký konflikt kvůli válce v Iráku je minulostí Radek  Vogl
24. 11. 2005 Proč se ženy nedívají na gay porno? Jan  Stern
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média
24. 11. 2005 Na šachovnici jménem Evropa Karel  Moudrý
24. 11. 2005 Veřejná diskuse o násilí na ženách v Brně
9. 12. 2005
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie
24. 11. 2005 Sexualizace hlouposti do každé rodiny Karel  Moudrý
24. 11. 2005 Matematika Imperiál Glory, aneb svět peněz a moci dle pánů Renčína a Klause Jaroslav  Pour
23. 11. 2005 Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně
23. 11. 2005 Pilsudského stín nad polskými gayi Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné
23. 11. 2005 Francouzští socialisté vyšli ze sjezdu sjednoceně, ale... Lucie  Doleželová
23. 11. 2005 Věž ze slonoviny Alex  Koenigsmark
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005