23. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 11. 2005

Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně

Američtí vojáci mohou těžko tvrdit, že by nevěděli, co tyto zbraně dělají. Článek, který vyšel v roce 2000, podrobně líčí, jak fungují termobarické zbraně, jichž užívali Rusové v městě Groznyj. Termobarické zbraně vytvářejí mrak těkavých plynů anebo jemmého výbušného prachu. Tento mrak se pak zapálí. Vznikne ohnivá koule, která spálí celou oblast a spotřebuje v ní veškerý kyslík. Absence kyslíku vytváří obrovský tlak. Osoby pod ohnivým mrakem jsou doslova rozmačkány na kusy. Mimo oblast mraku letí tlaková vlna rychlostí asi 3000 metrů za sekundu. V důsledku toho mají termobarické zbraně efekt taktických jaderných zbraní bez následné radiace. Osoby, které se octnou pod aerosolovým mrakem, zemřou spálením nebo tlakem. Osoby na okraji mraku jsou postiženy vážnými zraněními. Důsledkem jsou popáleniny, zlámané kosti, zranění z letících trosek a slepota. Zranění ze silného tlaku mohou vyvolat vzdušnou embolii v tepnách, mnohonásobné vnitřní krvácení v játrech a ve slinivce břišní, kolaps plic, protržení bubínků a vytržení očí z očních důlků."

Je velmi obtížné, jak by bývalo bylo možné užívat těchto zbraní ve Fallúdži bez zabíjení civilistů.

Sdělovací prostředky udělaly z aféry kolem bílého fosforu skutečný zmatek. Nejprve tedy musíme odstranit všechna jimi vytvořená nedorozumění, píše George Monbiot v deníku Guardian. Neexistují žádné konkrétní důkazy, že bylo bílého fosforu užíváno proti civilistům. Toto tvrzení obsahoval italský dokumentární film Skrytý masakr. Dokazoval to fotografiemi mrtvol, na nichž oběti "se staly terčem podivných zranění, některé byly spáleny až na kost, jiným visela z těla kůže..." Monbiot požádal Chrise Milroye, profesora forenzní patologie, aby posoudil italský dokumentární film. Milroy uvedl, že ve filmu nejsou žádné důkazy, z nichž by vyplynulo, že uvedené mrtvoly byly spáleny fosforem. Zčernaly a přišly o kůži "v důsledku rozkladu". Nevíme, jak tito lidé zemřeli.

Avšak existují konkrétní a přímé důkazy, že bílý fosfor byl užíván jako bojové zbraně proti povstalcům ve Fallúdži. Jak na to poukázal Monbiot minulý týden, důstojníci americké pěchoty přiznali, že bílého fosforu užívali na vyhánění povstalců z úkrytu. Mluvčí Pentagonu sdělil BBC, že "bylo používáno bílého fosforu jako zápalné zbraně proti nepřátelským bojovníkům". Tvrdil,že "to není chemická zbraň". Tyto zbraně nejsou zakázány ani nejsou protizákonné. Většina médií přijala tato dementi. Avšak konvence o chemických zbraních konstatuje, že používání jedovatých vlastností nějaké chemikálie jako zbraně je protizákonné, ať je cíl jakýkoliv.

Pentagon tvrdí, že bílý fosfor lidi spaluje a neusmrcuje je otravou, proto se ho týká pouze protokol o zápalných zbraních, který Spojené státy nepodepsaly. Avšak bílý fosforus je zápalný i jedovatý. Plyn, který z něho vzniká, napadá sliznice, oči a plíce. Jak řekl Peter Kaiser z Organizace pro zákaz chemických zbraní společnosti BBC: "Jestliže mají být používány žíravé vlastnosti fosforu jako zbraně, to je samozřejmě zakázáno, protože všechny chemické prostředky, užívané proti lidem či zvířatům, které způsobují zranění nebo smrt prostřednictvím jedovatých vlastností chemikálie jsou považovány za chemické zbraně."

Americká armáda dobře ví, že užívání fosforu jako zbraně je ilegální. Ve své Bitevní knize, kterou vydala americká vojenská kolej velitelství a generálního štábu ve Fort Leavenworthu v Kansasu, se praví: "Je proti zákonu pozemní války používat bílý fosfor proti osobám."

Blogger Gabriele Zamparini našel odtajněný dokument z amerického ministerstva obrany, datovaný duben 1991 s titulem: "Možné užívání chemikálie fosfor". "Během brutálního útlaku, které následovalo po kurdském povstání," praví se v dokumentu, "irácké jednotky loajální vůči Saddámu Husajnovi zřejmě použily chemické zbraně bílého fosforu proti kurdským povstalcům a proti obyuvatelům provincií Erbil a Dohuk v Iráku. Chemická látka bílý fosfor byla střílena dělostřelectvem a z bojových vrtulníků. Tyto zprávy o užívání chemické zbraně bílého fosforu se rychle rozšířily. Stotisíce Kurdů uprchly z této oblasti." Jinými slovy, Pentagon nemá pochyb, že je bílý fosfor chemická zbraň.

Povstalci by však byli stejně usmrceni nějakým způsobem. Není tedy jedno, že proti nim byly použity chemické zbraně? Není to jedno, míní autor. Každý, kdo kdy viděl fotografie slepých veteránů z první světové války, pochopí, proč je důležité mezinárodní právo a proč je nebezpečné ho ochromovat.

Avšak užití chemických zbraní byl válečný zločin uvnitř jiného válečného zločinu v dalším válečném zločinu. Invaze do Iráku i útok na Fallúdžu byly protizákonými agresemi. Než američtí vojáci zaútočili na Fallúdžu, zabránili mužům "bojového věku", aby město opustili. Ve městě zůstalo mnoho žen a dětí - reportér deníku Guardian odhaduje, že jich tam zbylo kolem 30 000 - 50 000. Američtí vojáci však s městem zacházeli, jako by tam zůstali jen bojovníci. Zbourali tisíce budov, protizákonně zakázali iráckému Červenému půlměsíci vstup do města a podle zvláštního zpravodaje OSN užívali "hladu a odpírání pitné vody jako válečné zbraně proti civilnímu obyvatelstvu".

Četl jsem svědectví o útocích na Fallúdžu v americkém vojenském časopise Marine Corps Gazette, pokračuje autor. Vojáci, jak se zdáli, naprosto věřili svým velitelům. V jednom článku se tvrdí, že "nepřítomnost civilistů znamenala, že vojáci mohli užívat před vstupem do domů explozivních zbraní." V jiném článku se tvrdilo, že ve městě zůstalo méně než 500 civilistů.

V tomto časopise však bylo publikováno závažné zjištění. Američtí vojáci používali k útokům ve Fallúdži zbraní ozbrojených hlavicemi obsahujícími "asi 35 procent termobarické výbušniny NE a 65 procent standardní vysoce efektivní výbušniny". Těchto zbraní užívali opakovaně ke zboření stropů v domech. Padající stropy rozdrtily povstalce opevněné ve vnitřních místnostech. "Množství munice, užívané pro vyčištění těchto domů, bylo obrovské."

Američtí vojáci mohou těžko tvrdit, že by nevěděli, co tyto zbraně dělají. Článek, který vyšel v tomto vojenském časopise v roce 2000, podrobně líčí, jak fungují termobarické zbraně, jichž užívali Rusové v městě Groznyj. Termobarické zbraně vytvářejí mrak těkavých plynů anebo jemmého výbušného prachu. Tento mrak se pak zapálí. Vznikne ohnivá koule, která spálí celou oblast a spotřebuje v ní veškerý kyslík. Absence kyslíku vytváří obrovský tlak. Osoby pod ohnivým mrakem jsou doslova rozmačkány na kusy. Mimo oblast mraku letí tlaková vlna rychlostí asi 3000 metrů za sekundu. V důsledku toho mají termobarické zbraně efekt taktických jaderných zbraní bez následné radiace. Osoby, které se octnou pod aerosolovým mrakem, zemřou spálením nebo tlakem. Osoby na okraji mraku jsou postiženy vážnými zraněními. Důsledkem jsou popáleniny, zlámané kosti, zranění z letících trosek a slepota. Zranění ze silného tlaku mohou vyvolat vzdušnou embolii v tepnách, mnohonásobné vnitřní krvácení v játrech a ve slinivce břišní, kolaps plic, protržení bubínků a vytržení očí z očních důlků."

Je velmi obtížné, jak by bývalo bylo možné užívat těchto zbraní ve Fallúdži bez zabíjení civilistů.

Vysvětluje to, odkud se vzaly civilní mrtvoly, jejichž záběry obsahoval italský dokumentární film.

Je snad nějaký válečný zločin, který západní koaliční vojska ve Fallúdži nespáchala?

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       23. 11. 2005
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média
23. 11. 2005 Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně
22. 11. 2005 Bílý dům odmítl tvrzení, že Bush chtěl bombardovat Al Džazíru
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě
23. 11. 2005 Věc tak slabá Tomáš  Koloc
23. 11. 2005 Pilsudského stín nad polskými gayi Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné
9. 12. 2005
23. 11. 2005 Česká televize -- vymývání mozků? Milan  Valach
23. 11. 2005 Člověk zahnaný do úzkých -- pohled z druhé strany
23. 11. 2005 Francouzští socialisté vyšli ze sjezdu sjednoceně, ale... Lucie  Doleželová
23. 11. 2005 Věž ze slonoviny Alex  Koenigsmark
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
23. 11. 2005 Čína ještě používá mučení
23. 11. 2005 Říman Kato a dlouhonohý svět úsměvů Karel  Moudrý
22. 11. 2005 Rakousko vypracovalo žalobu proti historiku Irvingovi
22. 11. 2005 Strana zelených odsuzuje cílené použití bílého fosforu proti civilním obyvatelům při válečných operacích USA v Iráku
22. 11. 2005 Angela Merkelová byla zvolena první německou kancléřkou Radek  Vogl
22. 11. 2005 Paměť a zapomnění: Symposium o tom, jak se mění pomníky ve střední a východní Evropě
22. 11. 2005 Proč nejsou v ČR idealističtí novináři Fabiano  Golgo
22. 11. 2005 Brezina versus Zeman: 1 - 1 Fabiano  Golgo
22. 11. 2005 Filip versus Kalousek - souboj o nesmysly v přímém přenosu Zdeněk  Jemelík
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
21. 11. 2005 "Hyde Park" v České televizi Jiří  Jírovec
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   
23. 11. 2005 Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně   
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média   
21. 11. 2005 Irácký prezident: Budu vyjednávat s povstalci   
17. 11. 2005 Irák zkoumá americké fosforové zbraně   
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně   
15. 11. 2005 Španělsko se rozhodlo vyšetřovat "tajné lety CIA"   
11. 11. 2005 Americké zničení Falúdže bylo barbarstvím, srovnatelným s My Lai, Guernikou a Halabžou   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"   
3. 11. 2005 CIA zadržuje osoby podezřelé z terorismu v tajných věznicích ve východní Evropě   
28. 10. 2005 Cheneyho poradce rezignoval a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání   
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud