16. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 11. 2005

Proč neprotestuje Václav Havel proti užívání chemických zbraní v Iráku?

Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali

Dokument italské televize o užívání fosforu v Iráku je špatný a neprůkazný, ale důkazy byly objeveny jinde.

Americká vláda, jak se zdá, otevřeně přiznala, že americká vojska používala bílého fosforu ve Fallúdži jako chemické zbraně. Dobyvatelé byli donuceni vydat podobné přiznání ohledně užívání napalmu v Iráku.

Saddám, který zřejmě čelí trestu smrti, je obviňován z masového vraždění, mučení, věznění nevinných lidí a z užívání chemických zbraní. Je jistě vinen všemi těmito zločiny. A zdá se, že jsou všemi jimi vinni i ti, kdo ho svrhli.

Teď víme, že Američané shazovali na Iráčany napalm a fosforové bomby. Proč o tom jestřábi mlčí? ptá se George Monbiot v deníku Guardian.

Používala americká vojska v městě Fallúdža chemické zbraně? Odpovědí je, že ano. Důkaz nenajdete v dokumentárním filmu italské televize, který se vysílal minulý týden, který vyvolal na internetu celé gigabyty vzrušení. Ten italský film je špatný, jeho důkazy, že Američané odpalovali směrem na Iráčany bílý fosforus, jsou chabé a nepřímé. Ale bloggeři, kteří o této věci debatovali, nalezli kouřící zbraň.

První svědectví, které objevili, vyšlo v časopise, který vydává americká armáda. Ve vydání časopisu Field Artillery (Polní dělostřelectvo) z března 2005 se vychloubají důstojníci z jednotek pro palebnou podporu druhého pěšího pluku o své roli při útoku na Fallúdžu loni v listopadu:

"Bílý fosfor. Ukázalo se, že je bílý fosfor efektivní a mnohostranně použitelná munice. Používali jsme ho ve dvou průlomech pro zacloňovací akce a později, při bojích, jako mocné psychologické zbraně proti povstalcům v zákopech a zemljankách, kdy jsme je nemohli dostat vysoce účinnými výbušninami. Stříleli jsme na povstalce dávky "shake and bake (otřást a upéct)", bílého fosforu jsme užívali k tomu, abychom je dostali ven ze zákopů a děr, a pak jsme je likvidovali vysoce výbušnou municí."

Druhý článek vyšel v listě California North County Times - napsal ho reportér, svázaný s námořními jednotkami při obléhání Fallúdži v dubnu 2004. "'Nabít!'zařval Millikin a vzal soubor nábojů bílého fosforu z blízké bedny na munici a podržel jej nad trubicí. "Střílet!" vykřikl Bogert a Millikin to pustil. Zpětná reakce zvířila kolem jámy prach. Vojáci dělali tuto proceduru znovu a znovu. Stříleli směsici hořícího bílého fosfopru a vysoce efektivních výbušnin, které říkají "shake and bake", do budov, kde byli po celý týden viděni povstalci."

Bílý fosfor není na seznamu zbraní, zakázaných Konvencí proti chemickým zbraním. Je povoleno ho legálně používat k osvětlení bojiště, anebo na vytvoření kouře na skrytí přesunů vojsk před nepřítelem. Stejně jako jiných látek, které nejsou na seznamu chemických zbraní, je povoleno bílého fosforu používat pro "vojenské účely ... které nezávisejí na užívání smrtících vlastností chemikálií jako metody boje."

Avšak fosfor se stává chemickou zbraní, jakmile je použit přímo proti lidem. Chemickou zbraní může být "každá chemikálie, která působením své chemické reakce na životní procesy způsobuje smrt, dočasné anebo trvalé zranění."

Bílý fosfor se rozpouští v tucích a hoří spontánně při styku se vzduchem. Podle serveru globalsecurity.org: "Popáleniny způsobené fosforem jsou většinou četné, hluboké a různých velikostí. Pevný fosfor v oku způsobuje vážné zranění. Částečky fosforu hoří tak dlouho, dokud jsou ve styku s kyslíkem v atmosféře. Pokud zasáhne vojáky bílý fosfor, propaluje se až na kost." Jak se fosfor okysličuje, vzniká kouř, který se skládá z pendoxidu fosforu. Podle standardních informací amerického průmyslu o bezpečnosti práce, tento kouře "uvolňuje ve styku s vlhkostí tepelnou energii a spaluje sliznice. Kontakt s tímto kouřem způsobuje vážné popáleniny očí a trvalé poškození."

Až do minulého týdne tvrdilo americké ministerstvo zahraničí, že americká vojska používala granáty obsahující bílý fosfor "ve Fallúdži jen ve velmi omezené míře, pro osvětlovací účely". Prý byly tyto granáty odpalovány "k osvětlování nepřátelských postavení v noci, nikoliv na nepřátelské bojovníky".

Po konfrontaci s novými důkazy změnilo americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek svůj postoj: "Dověděli jsme se, že některé informace, které jsme poskytly ... byly nesprávné. Granáty obsahující bílý fosfor, z nichž vzniká kouř, byly v městě Fallúdža používány nikoliv pro osvětlování, ale za účelem clonění, tj. maskování pohybů vojsk a podle časopisu Field Artillery 'jako mocné psychologické zbraně proti povstalcům v zákopech a v zemljankách'. V článku se píše, že americká vojska používala série střel s bílým fosforem pro vyhánění nepřátelských bojovníků, aby pak mohli být usmrceni vysoce explozivní municí."

Jinými slovy, americká vláda, jak se zdá, otevřeně přiznala, že americká vojska používala bílého fosforu ve Fallúdži jako chemické zbraně.

Dobyvatelé byli donuceni vydat podobné přiznání ohledně užívání napalmu v Iráku. V prosinci 2004 se v parlamentní interpelaci dotázala britská labouristická poslankyně Alice Mahon náměstka britského ministra obrany Adama Ingrama, "zda používá koalice v Iráku napalm anebo podobnou látku (a) během války (b) od ukončení války." "Koaliční jednotky v Iráku nikdy nepoužily napalmu ani během války ani od té doby."

To se zdálo podivné těm, kdo dávali pozor. V březnu 2003 byly zveřejněny široce publikované zprávy, že američtí námořníci shazovali zápalné bomby cestou do Bagdádu kolem mostů přes řeku Tigris a na Saddámův kanál. Velitel Letecké skupiny námořníků č. 11 přiznal že "Při obou těchto ofenzívách jsme užívali napalmu." Novináři, svázaní s koaličními vojsky, informovali, že byl napalm shazován i na Safwan Hill na hranici s Kuvajtem. V srpnu 2003 potvrdil Pentagon, že američtí námořníci shazovali "zápalné bomby Mark 77". I když látka, které tyto bomby obsahovali, nebyla napalmem, její funkce, konstastoval informační leták Pentagonu, je "pozoruhodně podobná".

Takže letos v lednu položil Mahonovu otázku britskému náměstku ministra obrany přesněji poslanec Harry Cohen. Zeptal se, zda "koaliční jednotky užívaly zápalných bomb Mark 77". Spojené státy, odpověděl britský náměstek ministra obrany, "nám potvrdily, že nikdy v Iráku nepoužily zápalné bomby Mark 77, které jsou v podstatě totožné s napalmem." Americká vláda britskému náměstku ministra obrany lhala. Ingram musel tento svůj výrok v červnu 2005 v dopise poslanci dementovat.

Bylo nám řečeno, že válka proti Iráku je nutná ze dvou důvodů. Saddám Husajn vlastní biologické a chemické zbraně a mohl by je někdy v budoucno použít proti jiné zemi. A irácký lid bylo třeba osvobodit od utlačitelského režimu, který, kromě jiných zločinů, jej usmrcoval chemickými zbraněmi. Tony Blair, Colin Powell a mnozí aktivisté, podporují válku v Iráku, hovořili o tom, jak Saddám jedovatým plynem usmrtil Kurdy v roce 1988 v městě Halabža. Obviňovali odpůrce války proti Iráku, že jim nejde o svobodu a dobro Iráčanů.

Vzhledem k tomu, že těmto aktivistů jde tolik o svobodu a o dobro Iráčanů, proč se nikdo z nich nevyslovil proti užívání těchto nekonvenčních zbraní koaličními vojsky? Saddám, který zřejmě čelí trestu smrti, je obviňován z masového vraždění, mučení, věznění nevinných lidí a z užívání chemických zbraní. Je jistě vinen všemi těmito zločiny. A zdá se, že jsou všemi jimi vinni i ti, kdo ho svrhli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       16. 11. 2005
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
17. 11. 2005 17. november 1989: Gorbačov hodil Adamca cez palubu Oskar  Krejčí
16. 11. 2005 Irák: Ve vládním bunkru nalezeno mezi mrtvolami 173 zbitých a vyhladovělých vězňů
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně
17. 11. 2005 Irák zkoumá americké fosforové zbraně
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali
16. 11. 2005 WTO: rozvojový balíček -- překvapení nebo nadělení? Ludmila  Štěrbová
17. 11. 2005 Ruské rakety i ruské vojenské základny Československu stačily. Polsku nejspíše ne. Nyní totiž zvažují americké. Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Mohl by natahovací počítač změnit svět?
16. 11. 2005 Čína potvrdila výskyt ptačí chřipky u tří lidí
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy
15. 11. 2005 Španělsko se rozhodlo vyšetřovat "tajné lety CIA"
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
16. 11. 2005 Tolikrát ke mně ve snu Marek  Stašek
16. 11. 2005 Od léčby Jahnem nejen VZP nuceně spravovaná? Vladislav  Černík
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
16. 11. 2005 Hledám trafiku, zn. bezpartijní Václav  Dušek
16. 11. 2005 Reality show Odhalení: Se kterou gorilou byste se chtěli poznat blíž? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Přineste svíčku na paměť obětí totality
16. 11. 2005 Ty svíčky nám hoří v srdcích
16. 11. 2005 "Černá kniha kapitalismu" Štěpán  Kotrba
15. 11. 2005 Když volnomyšlenkář Giorello nemlčí, ale útočí Josef  Brož
16. 11. 2005 Komunisti měli pravdu, když mluvili o kapitalistech Josef  Vít
16. 11. 2005 I po roce 1989 vládne v ČR koloniální režim
16. 11. 2005 Šéfredaktor a jeho oči
16. 11. 2005 "Klidný domov za přiměřené ceny"
16. 11. 2005 Elektronické plebiscity? Pavel  Urban
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
15. 11. 2005 Stáří: koně se také střílejí Oldřich  Průša
14. 11. 2005 Microsoft žádá americkou vládou, aby jeho jménem vyvíjela nátlak na EU
14. 11. 2005 Bílý dům prosazuje právo na mučení
14. 11. 2005 Dokonce i Le Monde! Fabiano  Golgo
15. 11. 2005 Jsme v Evropské unii Štěpán  Kotrba
15. 11. 2005 Vznik DVD vyvolal kulturní revoluci
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
16. 11. 2005 Irák: Ve vládním bunkru nalezeno mezi mrtvolami 173 zbitých a vyhladovělých vězňů   
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně   
15. 11. 2005 Stáří: koně se také střílejí Oldřich  Průša
15. 11. 2005 Když volnomyšlenkář Giorello nemlčí, ale útočí Josef  Brož
8. 11. 2005 "Západ je dokonalý a Francii ohrožují teroristé" Jan  Čulík
31. 10. 2005 Dopady kapitalismu: bezdomovectví Eduarda  Heczková
31. 10. 2005 Bezdomovectví z hlediska bytové politiky -- příčiny, důsledky, možnosti politických řešení Jan  Kelbich
31. 10. 2005 Bezdomovectví - pár slov   
31. 10. 2005 Marxovo myšlenkové dědictví nezastaralo Michael  Kroh
27. 10. 2005 Příběh Josefa K. aneb Grand Slam Alex  Koenigsmark
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
27. 10. 2005 Člověk, který chce zavraždit smrt   
26. 10. 2005 Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? Karel  Dolejší
26. 10. 2005 Pozor na inzeráty v Annonci a na Čechy či Slováky, kteří nabízejí práci v Británii!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
16. 11. 2005 Spojené státy oficiálně přiznaly, že ve Fallúdži užívaly bílého fosforu jako útočné zbraně   
15. 11. 2005 Španělsko se rozhodlo vyšetřovat "tajné lety CIA"   
11. 11. 2005 Americké zničení Falúdže bylo barbarstvím, srovnatelným s My Lai, Guernikou a Halabžou   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"   
3. 11. 2005 CIA zadržuje osoby podezřelé z terorismu v tajných věznicích ve východní Evropě   
28. 10. 2005 Cheneyho poradce rezignoval a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání   
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud   
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"   
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
16. 11. 2005 Američané použili v Iráku chemické zbraně - a pak o tom lhali   
9. 11. 2005 "V tajných věznicích se nemučí, pokud vůbec existují!" říká Bílý dům Jiří  Míka
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"   
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud   
18. 10. 2005 Ve středu začne proces se Saddámem Husajnem - Iráčany to nezajímá   
14. 10. 2005 Saddáma Husajna bude zastupovat britský obhájce   
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje