3. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2005

Dvě porážky pro Tonyho Blaira

Ve středu zažil britský premiér Tony Blair dosud snad nejnepříznivější den za dobu, kdy zastává svůj premiérský úřad. K rezignaci byl donucen ministr pro práci a důchody David Blunkett, kterého Blair podpořil ještě v úterý večer, a ve středu večer byla v Dolní sněmovně donucena britská vláda ke kompromisu ohledně nejkontroverznějších rysů nově navrhovaného zákonu proti terorismu.

Většina 66 labouristických poslanců poklesla před hlasováním o novele zákona proti terorismu na většinu jediného poslance. Labourističtí rebelové totiž požadují, aby do kontroverzní novely, která má stíhat kohokoliv za "povzbuzování k terorismu" byla včleněna klauzule o nutnosti dokázat vědomý úmysl.

Půl hodiny před parlamentním hlasováním, které se mělo konat ve středu večer a které mělo rozšířit pravomoc vlády zadržovat osoby podezřelé z terorismu bez soudu na dobu 28 dnů (v současnosti smějí být zadržováni po dobu 14 dnů), avšak nikoliv už na tři měsíce, což je doba, kterou vláda bezúspěšně požadovala, nabídl poslancům ministr vnitra Charles Clarke na poslední chvíli výjimečnou týdenní lhůtu ke konzultacím o této novele zákona a hlasování bylo zrušeno.

Blair opakovaně spojil svou autoritu s údajnou nutností poskytnout policii právo zadržovat osoby, podezřelé z terorismu, na dobu celých tří měsíců, navzdory pochybám v této věci u svých vlastních, labouristických, řadových poslanců,. konzervativců, liberálních demokratů - a podle nepodložených zpráv - i vlastního ministra vnitra Charlese Clarka.

Ve středu dopoledne v Británii už podruhé za relativně krátkou dobu spektakulárně rezignoval na svou funkci ministr práce a důchodů, slepec David Blunkett. Opoziční konzervativci a sdělovací prostředky ho pronásledovaly už celou řadu dní, protože si Blunkett zařídil několik mimoparlamentních podnikatelských postů, když po své poslední rezignaci pět měsíců nebyl ministrem, ale jen řadovým poslancem, a neinformoval o nich předem řádně příslušné parlamentní výbory.

Ve středu bylo potvrzeno, že Blunkett teprve v úterý nechal připsat do rejstříku poslaneckých podnikatelských aktivit pod svým jménem tři další položky v hodnotě příjmu ve výši asi 20 000 liber.

Premiér Tony Blair prý přijal jeho rezignaci "s váháním". Blair konstatoval, že prý Blunkett odchází z úřadu, "aniž by se dopustil čehokoliv špatného". Blunkett byl prý donucen odejít z britské vlády "v důsledku mediální hysterie, která ho obklopila," vyjádřil se Blair.

Na tiskové konferenci, při níž Blunkett hovořil o své rezignaci, se Blunkett energicky hájil. Připustil však: "Dopustil jsem se chyby a platím za to cenu. Netvrdím, že to nebyla moje chyba a že za tím nestojím." Přiznal, že měl žádat parlament o svolení k tomu, aby přijal podnikatelská jmenování, tvrdil ale, že "vlastnit investice a akcie v moderní Británii není žádný zločin".

"Myslím, že nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že události - nejen z posledních dnů a týdnů - odvádějí pozornost od skutečných témat," přiznal Blunkett. Trval na tom, že neudělal nic špatného, ale dopustil se chyb v tom smyslu, že hned neinformoval parlament o svých podnikatelských aktivitách, ve snaze vydělat peníze, které utratil ve sporu o otcovství dítěte jeho bývalé milenky, šéfredaktorky konzervativního týdeníku Spectator Kimberley Quinnové.

Rezignační projev Davida Blunketta obsahuje množství chvály toho, jak přísně a kriticky zkoumají sdělovací prostředky práci ministrů, i když si zároveň Blunkett stěžuje, že část médií a někteří konzervativní poslanci šířili "množství lží" o jeho soukromém životě a o jeho podnikatelských aktivitách.

Dodal, že i když je hrdý, že labouristé zavedli od roku 1997 přísné předpisy, omezující podnikání politiků, varoval, že příliš silná omezení vyženou z politiky "kvalitní lidi".

Při tiskové konferenci Blunkett ostře zaútočil na nejrůznější sdělovací prostředky, které způsobily jeho pád, a vyhrožoval, že si poradí s "absolutními lžemi", které prý proti němu v médiích šířil známý PR agent Max Clifford. Ten vyjednal prodej osobního příběhu asi devětadvacetileté ženy Sally Andersonové, pracovnice realitní kanceláře, která tvrdí, že měla v minulých týdnech s osmapadesátiletým Blunkettem poměr a že jí nabídl manželství. Blunkett ve středu kritizoval četné britské nedělníky a nevyloučil, že novináři odposlouchávali jeho telefon.

Když však Blunkettovi poradci nyní zveřejnili jeho záznam mimoparlamentních příjmů, ukázalo se, že teprve v úterý tento týden tam nechal Blunkett připsal tři veřejné projevy, které pronesl v březnu a v dubnu letošního roku jako řadový poslanec, a za něž dostal honorář ve výši 15 - 20 000 liber. Toto zjištění v úterý vážně znepokojilo Downing Street.

V rejstříku není žádný záznam o podnikatelských stycích Davida Blunketta s firmou DNA Bioscience, která určuje analýzou DNA otcovství dětí. Blunkett se stal krátce členem správní rady této firmy a chtěl si koupit její akcie v hodnotě 15 000 liber. Je ironické, poznamenává list Guardian, že v době, kdy se Blunkett ve středu dopoledne rozhodl rezignovat, už skandál ohledně jeho podnikatelských aktivit pomalu mizel z titulních stránek britských listů.

Není dost dobře jasné, kdy vlastně ve středu se David Blunkett rozhodl rezignovat. První známka vážných potíží přišla ve středu dopoledne, kdy byla zrušena Blunkettova účast při jednání parlamentního výboru pro práci a důchody a namísto toho byl viděn, jak vstupuje do Blairova sídla v Downing Street č. 10.

Jeho rezignace byla potvrzena v 11 hodin dopoledne, kdy mu Tony Blair vyjádřil veřejně dík a pochvalu za jeho dosavadní práci.

Naposledy odstoupil David Blunkett z ministerské funkce v britské vládě loni v prosinci, poté, co se jeho poměru s vydavatelkou konzervativního týdeníku The Spectator, Kimberly Quinnové, dostalo obrovské publicity. Nezávislé vyšetřování totiž zjistilo, že Blunkett jako tehdejší ministr vnitra požádal své podřízené, aby bylo zahraniční chlůvě Kimberly Quinnové přednostně vyřízeno vstupní vízum do Británie. Kimberly Quinnová byla v době svého poměru s Blunkettem vdaná za jiného muže a tou dobou otěhotněla a narodil se jí syn. Blunkett tvrdil, že je to jeho syn, a vyžadoval, za obrovského zájmu britských médií, soudní zkoumání jeho DNA, aby se to prokázalo.

Tato druhá rezignace Davida Blunketta z britského kabinetu téměř zcela jistě bude znamenat konec jeho politické kariéry, která byla výjimečná. Blunkett je slepec, a přesto se dostal až na vrchol hierarchie Labouristické strany. Zastával funkci ministra školství a posléze ministra vnitra.

Tony Blair Blunketta hájil až do úterý večer. Britský premiér argumentoval, že to, že Blunkett přijal soukromé ředitelské posty u firem DNA Bioscience, Indepen Consultin a v charitativní organizace ORT, byly "chyby", ale že to neovlivnilo jeho schopnost dělat svou práci ministra.

Avšak pozorovatelé usuzují, že Blunkettův osud zpečetila skutečnost, že neřekl Blairovi o svém třetím postu, u firmy ORT. Poukazují na to, že kdykoliv začne kvůli nějaké nesrovnalosti nebo skandálu tisk pronásledovat nějakého ministra, premiér se ho vždycky ptá: "Existuje ještě něco jiného, co by se na vás mohlo provalit?" A Blunkett o možnostech dalších "skandálů" týkajících se jeho osoby Blaira prostě neinformoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

                 
Obsah vydání       3. 11. 2005
3. 11. 2005 EU bude vyšetřovat "tajná americká vězení ve východní Evropě"
3. 11. 2005 CIA zadržuje osoby podezřelé z terorismu v tajných věznicích ve východní Evropě
3. 11. 2005 Výkon státní moci jako zločin Aleš  Uhlíř
3. 11. 2005 Je ekologické zákonodárství v ČR příliš restriktivní?
4. 11. 2005
3. 11. 2005 Stát jako pašík Bohumil  Kartous
3. 11. 2005 Husitské konotace Pavel  Kopecký
3. 11. 2005 Pomozte dramaturgům vybrat Večerníček... Štěpán  Kotrba
3. 11. 2005 Česká televize používá renesanční češtinu! Jakub  Žytek
3. 11. 2005 Dvě porážky pro Tonyho Blaira
3. 11. 2005 Dětský svět Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005
2. 11. 2005 Německý politbarometr předvídá špatné počasí Richard  Seemann
2. 11. 2005 Britská vláda: Evropa nás už nezajímá
2. 11. 2005 Dějiny se opakují dvakrát: poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška Petr  Gočev
1. 11. 2005 Dobrá zpráva -- můžeme číst Václav  Dušek
1. 11. 2005 Mitrochin: Castro byl pro Sověty "příliš aktivní", KGB financovala Allendeho
2. 11. 2005 Zahraniční politika SRN Miroslav  Polreich
1. 11. 2005 Česko, Evropa, svět Egon T. Lánský
22. 11. 2003 Adresy redakce