26. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 10. 2005

Středoasijská šachovnice

Chystané volby v Ázerbájdžánu jsou příležitostí pro další barevnou revoluci v postsovětském prostoru. Je ale málo pravděpodobné, že se takovýto pokus zdaří.

Je to jistě pouhá náhoda, že byl Viktor Kožený zatčen měsíc před volbami v Ázerbájdžánu. Vzápětí na to našla Česká televize ve svém archivu rozhovor s Koženým, v němž tento podnikatel v roli věrohodného svědka obviňuje současného prezidenta této zakavkazské republiky Ilhama Alijeva z braní úplatků. A jistě jen omylem se tento rozhovor dostane jako nezávislá informace opozici v Baku.

Volby do ázerbájdžánského parlamentu se konají 6. listopadu. O 125 mandátů se bude ucházet 2059 kandidátů, z nichž 432 patří k vládní Nové ázerbájdžánské straně. To není nic neobvyklého. Jenže od srpna, kdy byla oficiálně odstartována předvolební kampaň, probíhají v této zemi manifestace opozice. Ta předem ví, že výsledek voleb bude zfalšován. Manifestanti jsou oblečeni do oranžové barvy. Barvy vítězů revoluce na Ukrajině.

Opozice se chystá na revoluci, která by měla být součástí série, jejíž konec je zahalen mlhou. 25. května přinesl francouzský deník Le Nouvel Observateur článek Vincenta Jauverta, který se zabývá technikou těchto revolucí. Autor ho nazval Tvůrci revolucí - Proameričtí Che Guevarové. Pozoruhodné je, že počátek těchto tzv. barevných revolucí, které jsou spojovány s událostmi v Gruzii na podzim 2003, Ukrajině koncem loňského roku a letos v létě v Kyrgyzstánu a Uzbekistánu, odvozuje od dění v Jugoslávii v říjnu 2000. Článek je napsán na základě rozhovorů s "misionáři", kteří se podíleli na přípravě zmíněných revolucí a dnes se chystají na "svrhnutí zkorumpovaných a autokratických vůdců v Minsku, Alma-Atě a Baku", tedy v Bělorusku, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. Jauvert mezi těmito misionáři našel Srby a Slováky, Gruzíny a Ukrajince. "Na svrhnutí despotů Východu mají tito revolucionáři unikátní know-how, tvořený sofistikovanou směsicí nenásilnosti, marketingu a fund raisingu (sběru prostředků)," píše Jauvert.

Autor za nejzkušenějšího misionáře pokládá Pavola Demeše, bývalého slovenského ministra zahraničních věcí, nyní šéfa východoevropského oddělení americké nevládní organizace German Marshall Fund. Podle Demeše "většina postkomunistických autokratů připomíná kraby. Mají pevný krunýř, ale všichni mají jedno velmi zranitelné místo: chtějí získat legitimitu ve volbách. Falšují hlasování, ale nadále pokračují v organizovaní voleb... Ale jejich strategie má svoje mezery... V průběhu celé předvolební kampaně sleduje tisk celého světa každý jejich krok. A oni odmítají střílet do davů v přímém přenosu CNN. Právě v takovéto chvíli je možné je svrhnut."

O revoluci v praxi vypráví Srb Srdžo Popovič, který pařil mezi organizátory svržení Slobodana Miloševiče. Popovič si k uspokojení "aktuální poptávky" otevřel úřad expertů na revoluci pod názvem Canvas Group. A zároveň popisuje scénář, kde první etapou revoluce je organizování mladých lidí. "Mladí lidé jsou entuziasti, smělí, a moc na ně nemá velký vliv: nemají děti, práci, ani majetek - nemají se o co bát." A dodává: "Na demonstraci, na které hrozí, že skončí srážkami, postavte do prvních řad mladé dívky v bílých blůzkách. A čekejte na útok policie. Efekt je zaručený: po několika zásazích se na bílých blůzkách objeví trochu krve (nebo, naneštěstí, hodně). Vyjdou tak skvělé záběry, které obletí televize celého světa... A režim bude zdiskreditovaný."

Hned v první etapě realizace scénáře je nutné pro tuto skupinu mladých vybrat vhodný název. Podle Alexandra Mariča, dalšího ze Srbů podnikajících v "oboru" revoluce, musí být název této skupiny krátký, lehko zapamatovatelný. Tak například na jaře 2003 vyslal Sorosův fond Mariče a jeho tým do Gruzie, kde vymysleli název - Kmara! (Dost!). Na Ukrajině zase vznikla organizace Pora! (Je čas!). A je nutné školit aktivisty: například Kmara shromáždila tři měsíce před revolucí v Gruzii 700 vlastních aktivistů v bývalém pionýrském táboře nedaleko Tbilisi; v srpnu 2004 se mladí Ukrajinci sešli v v pionýrském táboře na Krymu, další na plážích u Oděsy.

Od vydání Jauvertova článku se mnohé událo. V říjnu byla v Tbilisi založena organizace Anti-Soros, která se snaží prokázat, že zemi řídí politici placení ze zahraničí, a činí tak v rozporu jak s tradicemi pravoslavné Gruzie, tak i se zájmy USA. Už na květnových manifestacích proti návštěvě Georgie Sorose létala v Tbilisi vajíčka. A ekonomická situace země se nezlepšuje, ale zhoršuje. V zemi je ovšem stále vzedmutá silná nacionální vlna, kterou živí rozpory se separatistickými republikami Jižní Osetie a Abcházie. Ty sice nikdo oficiálně neuznal, ale v Rusku se těší velkým sympatiím.

Gruzie také vyvíjí diplomatické aktivity. V srpnu bylo v bývalém carském sídle v gruzínském Borjomi podepsáno letos již třetí komuniké Michaila Saakašviliho a Viktora Juščenka. V něm gruzínský a ukrajinský prezident vyzývají k vytvoření Společenství svobodné volby od pobaltských zemí po Kaspické moře. Pás, který by oddělil svobodnou Evropu od nedemokratických států východu. Cordon sanitaire pro 21. století... Jenže: má a může si Brusel nechat vnutit roli strašáka Ruska?

Někteří analytici předpokládají, že intenzivně zbrojící Gruzie (v srpnu schválila česká vláda pro Tbilisi dar v podobě munice) by mohla v nejbližší době vypovědět dohodu s Ruskem o mírových sborech v nárazníkovém pásmu a pak by mohl začít útok na Jižní Osetii. Protiruské emoce v gruzínské elitě rozhodně neopadají. Je ale zřejmé, že v současné chvíli není ozbrojený konflikt v Gruzii v zájmu USA.

V říjnu přijal gruzínský parlament Koncepci národní bezpečnosti, podle níž jsou strategickými spojenci teto kavkazské republiky Spojené státy a Ukrajina, s Ruskem ji prý toho spojuje velmi málo; cílem je vstoupit do NATO. Pohled na mapu může při čtení této koncepce vyvolat rozpaky. V každém případě se ale již diskutuje o otevření amerických leteckých základen v Gruzii. A Rusko zareagovalo: zvýšilo ceny do Gruzie dodávané ropy na světovou úroveň. Hrozí divoká zima.

Nabízí se řešení. Do konce letošního roku by měl být uveden do provozu ropovod BTC do Turecka, který vede přes Gruzii a z něhož by mohlo Tbilisi něco odčerpat. Když to někdo zaplatí. Ale komu bude za ropu platit? Zemi, z níž ropovod vede, tedy Ázerbájdžánu. Což ale nebude možné, když bude v Baku nestabilní politická situace. A to hrozí.

Přípravy na barevnou revoluci v Baku mezitím pokračují. Například v září byl z Ázerbájdžánu vyhoštěn Sergej Jevtušenko, zástupce ukrajinských vývozců revoluce z organizace Pora, který byl v zemi na pozvání opoziční Strany rovnosti. Ovšem opoziční organizace se dále aktivizují. Vytvořily jednotný blok Azadlyng (Svoboda), složený ze Strany rovnosti, Ázerbájdžánské strany lidové fronty a Demokratické strany. A pilně nacvičují manifestace, nemluvě o zkušenostech z mohutných manifestací po prezidentských volbách v roce 2003. V září Soros ve The Finantial Times volal po vytvoření "reálné demokracie bez revoluce". Když to půjde. Americký velvyslanec v Ázerbájdžánu Reno Harnish v rozporu s diplomatickým protokolem veřejně kritizuje vládu za podvody v přípravě voleb. Od července americký Kongres projednává rezoluci o volbách v Ázerbájdžánu.

Z oficiálních míst středoasijských republik, Číny a Ruska nezaznělo žádné obvinění Washingtonu z provádění barevných revolucí. Ovšem i z veřejných zdrojů je známé, že v červenci schválil senátní výbor pro úvěry v návrhu rozpočtu USA na příští rok 565 miliónů dolarů jako finanční injekci postsovětským zemí na to, aby lépe čelili "posilovaní Ruska". Není divu, že komentáře v tisku, ale i politici v soukromí hovoří mnohem ostřejším jazykem. Není to studenoválečnická konfrontace, ale k přátelské spolupráci mají světové velmoci ve středoasijském a zakavkazském regionu daleko.

Podle knihy Zbigniewa Brzezinskeho Velká šachovnice je Ázerbájdžán "geostrategickým ohniskem", místem, kde se střetávají zájmy mocností. Důvod je prostý: tato země s 8,3 miliony obyvatel by podle údajů OPEC měla příští rok těžit 500 tisíc barelů ropy denně. Loňský ekonomický růst v Ázerbájdžánu představoval 11 % HDP. Navíc již dnes americká armáda provádí v Ázerbájdžánu modernizaci dvou kdysi sovětských lokátorů, jednoho 50 km od hranice s Ruskem, druhý je zas jen 20 km od hranice s Iránem. Tyto radary by měly zaznamenat pohyb na vodě, ve vzduchu i na zemi. A nelze také zapomínat, že Ázerbájdžán je jedinou zemí s převážně muslimským obyvatelstvem, která vyslala po boku americké armády své vojáky do Iráku. Pouze 140, ale přece.

Jde hlavně o ropu. Destabilizace v Baku může nejen zatřást světovými cenami ropy, ale i zkomplikovat situaci USA ve Střední Asii. Po krvavém potlačení povstání v Andijanu se Taškent rozhodl uzavřít letecké základny USA v Uzbekistánu. Následovalo embargo z Washingtonu a z Bruselu. Taškent ale již předtím vystoupil z Američany podporované organizace GUUAM, do níž patřila i Gruzie, Ukrajina, Ázerbájdžán a Moldávie. Ta měla sloužit jako protiváha Šanghajské organizace spolupráce (ŠOS) a Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, jejímiž členy jsou vedle Ruska i Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Právě do té se ovšem nyní Uzbekistán chystá vstoupit.

Stejně tak se Spojeným státům zkomplikovala situace v Kazachstánu. Souběžně medializované úvahy o nutnosti svrhnout tamní režim Nursultana Nazarbajeva a umístit tam vojenské základny rozhodně v Astaně nepřeslechli. Jenže Kazachstán by podle OPEC měl příští rok těžit 1,38 milionu barelů ropy denně. A tak se za poslední necelé dva měsíce v Kazachstánu (ale i Kyrgyzstánu, kde je ještě americká vojenská základna) střídá jedna americká delegace za duhou: náměstek ministryně zahraničních věcí USA, ministryně sama a naposled byl v Kazachstánu ministr obrany USA...

Kazachstán, Kyrgyzstán a Uzbekistán jsou ovšem členy ŠOS. Spolu s Čínou, Ruskem a dalšími středoasijskými republikami. Na setkání představitelů ŠOS i Kazachstán a Kyrgyzstán podepsaly komuniké, které vyzývá USA ke stažení vojenských základen z Uzbekistánu. A ve středu se v Moskvě sešli předsedové vlád této organizace, aby se dohodli na další spolupráci.

Idea barevných revolucí má v sobě zakódovány dva velké problémy. Předně svrhnout v postsocialistických či postsovětských zemích vládu dobře organizovanou pouliční anarchií za pomoci světových medií není tak obtížné, jako udržet ji. Sociální diferenciace a někde i velká chudoba vytváří pro takovýto převrat velmi dobrou základnu. Jenže nové elity zpravidla směřují především k privatizaci (Jugoslávie) či reprivatizaci majetku (Ukrajina), tedy k přerozdělování vlastnictví. Jak v Gruzii, tak i na Ukrajině či Kyrgyzstánu přivedla revoluce k moci lidi, kteří se ve vysokých funkcích nejdříve podíleli na vytváření režimu, který pak svrhli. I vůdce opozice v Ázerbájdžánu, v USA žijící Rasul Gulijev, který je předsedou Demokratické strany, byl za prezidentství Gejdara Alijeva předsedou parlamentu.

Očekávat, že barevné revoluce představují dramatickou změnu sociálně-ekonomické či politické situace, je přehnané. Zpravidla jde jen o výměny na vrcholech moci, výměny vlastníků a změnu zahraniční politiky. Změna vlastníků je ale v Ázerbájdžánu obtížná, neboť tamní ropný průmysl je již zahraničním investicím otevřený - například největším podílníkem na ropovodu BTC je British Petroleum, reformy jsou zde zaváděny podle doporučení Světové banky atd. Výsledkem takovýchto změn je nespokojenost a napětí nejen ve veřejnosti, ale i uvnitř politické elity. Proto též původní revoluční vládu v Jugoslávii vystřídala vláda "méně prozápadní", proto odchod Julie Tymošenkové a dohoda oranžových s modrými na Ukrajině, proto stoupá napětí v Gruzii.

Vývoz demokracie je problém sociální struktury a kultury. Těžko mluvit o demokracii v zemích, kde nejsou silné střední vrstvy. Pro lepší názornost lze uvézt extrémní příklad: představa liberální demokracie a svobodných voleb v kmenové afghánské, kde se sociální stabilita udržuje tolerancí k vývozu opia, vyžaduje skutečně fantazii. Těžko lze opomenout i skutečnost, že současné revoluční gruzínské vedení získalo ve volbách dobře známých 96 % odevzdaných platných hlasů.

Dalším problém je fakt, že vítězství v malých bitvách je spojeno velkými ztrátami. Revoluce růží i oranžová revoluce představují tlak, který stmelil středoasijské republiky s jejich velkými sousedy. A i když se v souvislosti s nimi hovoří o zápasu s Ruskem, vojenské základny USA v dané oblasti jsou větším rizikem pro Čínu; obdobně kazašské ropné zásoby potřebuje víc Čína než Rusko.

Rusko varuje před "násilnou demokratizací". Komuniké Světový pořádek v 21. století, podepsané na setkání ruského a čínského prezidenta letos v červenci, uvádí, že "konkrétní modely sociálního vývoje nelze vyvážet". A letos se také konalo první společné vojenské cvičení Ruska a Číny, před dvěma týdny ruský ministr obrany mluvil dokonce o možnosti společného rusko-čínsko-indického cvičení. Taktika barevných revolucí není spojena s širší regionální strategií. A málo počítá s časem. Například Ázerbájdžán dnes představuje "geostrategické ohnisko", ale podle informací z databanky CIA by tamní ropné zásoby měly být vyčerpány do dvaceti let.

Zdá se, že barevné revoluce v Ázerbájdžánu a Kazachstánu tentokrát narazí. Narazí na mnohem větší odhodlání mocenské elity bránit své postavení. Po změnách na Ukrajině ani nadšení veřejnosti nebude tak velké, jako se zdálo ještě v květnu. Zároveň plány USA týkající se Střední Asie jsou v posledních dnech přehodnocovány. A zřejmě se bude měnit i pozadí kolem kauzy Viktora Koženého.

Až 7. listopadu vyrazí manifestanti do ulic Baku, aby poukázali na volební podvody, mnozí z nich budou upřímně věřit, že bojují za demokracii. Ve hře ale bude mnohem víc zájmů.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       26. 10. 2005
26. 10. 2005 Názorová pluralita v MF Dnes
26. 10. 2005 Pozor na inzeráty v Annonci a na Čechy či Slováky, kteří nabízejí práci v Británii!
26. 10. 2005 Osvícení Milan  Ohnisko
26. 10. 2005 Tak nekecejte a zažalujte mě!
26. 10. 2005 Švéd odsouzen za kopírování filmu z internetu
4. 11. 2005
26. 10. 2005 Haider se vytrácí z rakouské politické scény Richard  Seemann
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? Karel  Dolejší
31. 10. 2005
26. 10. 2005 Mediář, Mladá fronta Dnes a krácení anketní odpovědi Štěpán  Kotrba
25. 10. 2005 BBC zlikviduje rozhlasové vysílání v 10 jazycích
26. 10. 2005 Křehká rovnováha Oskar  Krejčí
27. 10. 2005
25. 10. 2005 Zemřela Rosa Parksová Irena  Ryšánková
25. 10. 2005 Štěpán Kotrba: Opice si nechodí pro instrukce do režie Filip  Rožánek
25. 10. 2005 Začnou Češi jednat proti korupci? Jan  Čulík
25. 10. 2005 Nemá ten Klaus možná nakonec trochu pravdu ? Stanislav  Křeček
25. 10. 2005 New York Times: Jak se major Zeman stal agentem CIA
25. 10. 2005 Fanatický ateista Monbiot? Stanislav A. Hošek
24. 10. 2005 Štvanice Štěpán  Kotrba
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005

Ruská zahraniční politika RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
30. 3. 2004 Čína -- velmoc současnosti Miroslav  Polreich
29. 8. 2003 Signály z Moskvy II. Ladislav  Žák
28. 8. 2003 Signály z Moskvy I. Ladislav  Žák

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Evropská komise o ropném zlomu   
23. 10. 2005 Newyorská konference o ropném zlomu Jindřich  Kalous
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
29. 9. 2005 Minimální cena benzinu -- utopie, nebo schůdné řešení? Jan  Hošek
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   
12. 9. 2005 Bionafta - pouhá náhrada bez řešení problému?   

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
25. 10. 2005 Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International Štěpán  Kotrba
21. 10. 2005 S Adrianou Krnáčovou z Transparency International ČR o korupci Michal  Rusek
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
9. 6. 2005 Milióny dolárov "nezávislým" inštitútom Eduard  Chmelár
26. 4. 2005 "Barevné" revoluce s dolarovým pozadím Jiří G. Müller
25. 4. 2005 Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám Štěpán  Kotrba
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
7. 1. 2004 Británie: Dotace pro ožebračování třetího světa?   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí