19. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 9. 2005

Studenti, jeďte do Sýrie!

Dejte si pozor na kulturní šok. Hrozí při návratu do ČR: Lidé už nebudou tak přátelští a nikdo vám nenabídne nic zadarmo.

Z hlediska Západu je na tom Sýrie dost špatně. Americká vláda ji označuje za součást tzv. osy zla. Sýrie patří ke skupině zemí, které jsou podezřívány z podpory terorismu a už několikrát se objevily spekulace o tom, že USA budou chtít rozšířit své mezinárodní pěstounství i na tuto socialistickou lidově demokratickou republiku. Z tohoto pohledu se proto může zdát následná výzva nezodpovědná, ale na základě osobních zkušeností je velmi uvážená: Studenti (a nejen vy), chcete-li zažít skutečně autentický zážitek a poznat zemi s neopakovatelným charismatem zaprášeného klenotu s nejrozmanitějšími stopami lidské historie, jeďte na pár týdnů právě do Sýrie.

Levná, rušná, osobitá, starobylá, inspirativní, voňavá i špinavá, přátelská, relativně bezpečná a před turistickým průmyslem zatím spolehlivě chráněná... taková je současná Sýrie. Spolu s přítelkyní Pavlínou jsme zde jako studentský pár strávili krásné tři týdny. Jaký na nás zanechala dojem?

Z hlediska bezpečnosti je nutno říci toto. Od roku 1963 v této muslimské, převážně sunitské zemi, vládne Socialistická strana arabské obrody Baas, která sloužila jako vládní nástroj také Saddámu Husajnovi. Ano, Sýrie je policejní stát, jehož president je autokratický vládce, diktátor. A tak byste sem dle mnohých raději neměli vůbec jezdit. Ale ve skutečnosti situace tak dramatická není.

Ano, president Bašár Asada si sice v každém městě staví za státní peníze pomníky, busty a kouká z obrazu v každém úřadu, vedle něj navíc často stále visí i podobizna jeho otce, presidentského předchůdce a zakladatele "moderní" Sýrie Háfize Asada, který už je více než pět let mrtev. Každé čtvrté auto má na skle samolepku s jeho podobiznou, obchodníci za výlohou jeho plakát s výrazem státníka -- hrdiny.

Jako běžných turistů se vás však toto politické klima nijak zvlášť nedotkne. S represí ze strany ozbrojených složek se v Sýrii nesetkáte. Policisty uvidíte jen na křižovatkách, kterak se snaží koordinovat pro Evropana chaotickou dopravu a hlídat významné budovy. Ač jsou angličtinou méně vybaveni než municí, s navigací po městě vám vždy rádi pomohou. Během celého pobytu nás státní orgány nijak neobtěžovaly, takže spíše než telefonní číslo na českou ambasádu využijete živočišné uhlí...

Společně jsme procestovali stále ještě pohádková města Damašek a Aleppo, pouštní Palmýru, Bosru s krásným římským amfiteátrem (všechna 4 místa jsou v seznamu světových památek UNESCO), křesťanskou vesnici Maalulu, šedivý Homs, Hamu, přístavní Latakii, opuštěné vesnice Dead Cities i ještě obývané domy ve tvaru včelích úlů Been Houses a mnoho dalšího. Za návštěvu zde ale nestojí jen památky, okouzlí vás především vřelost místních lidí. Už se s vámi někdy chtěli fotit čtyři zelináři?

Sýrie se -- právem - chlubí na plakátech nápisem: Syria -- cradle of civilisation -- Sýrie -- kolébka civilizace. V pobřežním Ugaritu vznikla první abeceda na světě, atmosféru prastarých dob můžete bez zástupů turistů nasávat např. v Palmýře, Bosře a Afamii, které jsou plné trosek starodávných měst, amfiteátrů, zachovalých sloupořadí a chrámů. Váš dojem z cestování časem bude moci nabýt velkých rozměrů, protože s velkou pravděpodobností si unikátní historické památky vychutnáte bez zástupů turistů či zcela sami...

Když byl založen Řím, bylo Aleppo již přes 2000 let staré. Místní súk (zastřešený trh) vás uchvátí svou atmosférou. V jeho uličkách o celkové délce neuvěřitelných 16 kilometrů se při procházce za nákupem určitě ztratíte. Dá se zde pořídit vše a při správném smlouvání i zábavně a levně. Olivové mýdlo se zde kupuje na kila, nejlepší vodní dýmky jsou postaveny na baňkách z Čech, prodejci vás zdraví, ovívají kašmírovými šátky, zvou na prohlídku svých obchůdků a ceny se můžete pokusit usmlouvat tak na polovinu.

Damašek je dnes nejstarším trvale obydleným hlavním městem na celém světě! Také zde leží jediná mešita na světě, kde se mohou modlit zároveň muslimové i křesťané. Uvnitř je totiž hrob Jana Křtitele. V Damašku jsem vyzkoušel tradiční hammam -- turecké lázně. Místní starší pán, který nás pozval na čaj, mi jeden levný doporučil -- za 100 Kč jsme s kamarádem -- návštěvní hodiny pro ženy a muže jsou pochopitelně odděleně - usmlouvali vstup, čaj a masáž od statného Syřana. Budete možná ohromeni tím, jak vás tento tradiční způsob relaxace dokáže osvěžit, a to bez fast foodu, tobogánu a umělých mořských vln.Vyfasujete osušku kolem beder, kus mýdla, žínku z kokosových vláken, nádobku na polívání a pod kopulovitým stropem s dírkami na odchod páry se budete se cítit moc dobře.

S návštěvou hammamu se váže ještě jedno, pro laického pozorovatele života v islámských zemích velice překvapivé zjištění. Po hodině a půl polívání se horkou vodou u mramorového umyvadla, po masáži a po sauně jsme zasedli k místním mužům do studenější místnosti a čekali na suché ručníky. Náš klid a relaxaci narušil silnější Syřan otázkou, zda víme, že je to gay-hammam!

Vztah syrské společnosti vůči homosexulám lze vyjádřit asi takto: homosexualita je v Koránu zakázána, ale co naděláte proti přírodě. Homosexuálové jsou syrskou společností tolerováni a mají zde vlastní oblíbené podniky! Z médií se však pravidelně dovídáme pouze to, jak jsou homosexuálové podle islámského práva perzekvováni.

Příjemné je město Hama, které přitahuje především obřími vodními koly, která ve starověku vyháněla vodu do aquaduktů, aby pomáhala zavlažovat okolní políčka. Dnes jsou využívána jako pohon pro vodní elektrárnu. Kola mají až 22m v průměru (zapsaná v GKR) a místní specialista na nich předvádí precizní skoky do říčky s úsměvem nasměrovaným na objektiv fotoaparátu. Pochopitelně jsme očekávali, že za své antré bude požadovat bakšiš, ale nic takového -- dělá to jen pro radost.

Jinak na místním trhu s masem samozřejmě nekoupíte vepřové, ale vedle půlky krávy lze vidět i téměř dvoumetrový krk s hlavou velblouda.

Palmyra je královna pouště. V oáze rostou palmy i granátová jablíčka, pastevci zde vodí stáda koz kašmírských, z hradeb místní citadely lze vidět západ slunce na poušti. Zde narazíte také na největší koncentraci bakšišáků, dětí žádajících o nějaký ten dáreček. Uspokojí je propiska i samolepka a vykouzlí pak na vás krásný úsměv nebo vás nechají vyfotit na jednohrbé velbloudici.

Doprava v Sýrii se zdá být nepřehlednou, ale funguje výborně. Mezi městy jezdí nepřetržitě servisy (minibusy), které jen čekají na zaplnění, ale i velké klimatizované západní autobusy. Po městě jezdí davy levných žlutých taxíků a ještě levnějších servisů, do kterých se vejde i 15 lidí, nasedá se kdekoli u krajnice po zamávání. Z křižovatky odjede 10 aut, ještě než blikne zelená a nikdo nepoužívá blinkr. A přitom žádné bouračky. Řidiči neustále troubí a tím upozorňují okolní na svou pozici, jejich um a vzájemná tolerance zabraňují kolizi.

Podle oficiálních stránek ministerstva zahraničích věcí ČR není Sýrie vhodnou zemí k využití autostopu. Naše zkušenosti jsou opačné. Někdy nemusíte ani stopovat a přeprava je vám nabídnuta sama od sebe. Často je s tím spojena i následná nabídka k pohoštění, kterou nebudete schopni odmítnout, takže pokud jedete někam na čas, použijte raději placené dopravní služby:)

A jací zde žijí lidé? Neustále vás zdraví, vítají v Sýrii, ptají se vás a zvou na čaj. Několikrát nám bylo nabídnuto přespání a koupena limonáda. Ulice jsou velmi živé, ale také plné odpadků. Hlavně podél hlavních silnic polétávají tisíce černých igelitových pytlíků.

Sýrie je sice policejním státem, ale na život tamní společnosti to zjevně nemá takový vliv, jaký bychom očekávali z vlastních historických zkušeností. Žádná atomizace a uzavření do sebe - navečer se rodiny schází v parcích a pod stromy dělají pikniky na dekách. Popíjí čajík a povídají si. Muži posedávají u šálku maté a kouří nargileh (vodní dýmku). Pocítíte zde specifickou atmosféru muslimského světa -- 5x denně uslyšíte z minaretu azán (volání k modlitbě). Ženy budou chodit zahalené, aby se neukazovaly cizím mužům. Evropanky by místní kulturu měly respektovat a sami mít zahalená nejen ramena a kolena, při vstupu do mešity i veškerý vlas. Vyhnete se tak nepříjemnostem a místní si vás budou více vážit. S minisukní vám hrozí nepříjemné pohledy syrských žen, mlsné okukování muži a především by s vámi na ulici zřejmě ani nenavázali rozhovor.

Na co si dát pozor při návštěvě Sýrie?

  • na cukráře: v Hamě se nám jeden svým pozváním a následnou ochutnávkou postaral o hyperglykémii -- 10 kousků v sobě, ale "tenhle kousek jste přece ještě neochutnali..."
  • na (ne)znalost angličtiny: fifteen je někdy fifty
  • na jehněčí kebaby a falafely: nezachrání vás pak ani černé uhlí (doporučuji aspoň naučit frázi: "min fadlek, mafi chijár muchalel" -- prosím, žádnou kyselou okurku)
  • na kulturní šok: hrozí při návratu, lidé už nebudou tak přátelští a nikdo vám nenabídne nic zadarmo
  • na nabídky masáže: od vyškoleného hotelového maséra ANO, od provozovatele restaurace či řemeslníků NE
  • na nákup limonády ve skle: v Latakii nám místní slepý prodejce nevěřil, že mu láhev vrátíme, beze slova nám ji vzal a obsah přelil do igelitového sáčku a servíroval s brčkem:)

Za celé 3 týdny jsme nečelili žádnému ataku, opomenu-li bombardování hrozny ze strany osmiletého kluka a kousnutí pelikánem na pobřeží. Sýrie je vážně půvabná a její krásu můžete vnímat téměř sami(!) a bezpečně; není zde na koho plánovat teroristické útoky, narozdíl od Egypta, kam jezdí miliony turistů ročně. Lidé jsou skutečně přátelští, spousta zajímavostí, skutečné objevování. V kombinaci s nízkými cenami výborný tip na dovolenou. Zejména studentské slevy jsou velice výrazné, takže jako držitel ISIC zaplatíte za návštěvu památek pouhý zlomek běžné turistické ceny -- většinou 10 SYP místo 300 SYP. Nakoukněte do muslimského světa a poznávejte jiné kultury. V době globalizace, a s ní související rostoucí migrace, se právě vzájemné poznání a tolerance zdá být základem plnohodnotného soužití lidí různých hodnot, kultur a etnik.

Fotogalerie z cesty ZDE

                 
Obsah vydání       19. 9. 2005
20. 9. 2005 Severní Korea chce civilní jaderný reaktor
19. 9. 2005 Deutsche Wahl 2005: Politický zlom i potvrzení starých pravd Martin  Kunštek
19. 9. 2005 Odkud, s kým a kam Tomáš  Krček
19. 9. 2005 Německo: volby skončily ve slepé uličce
19. 9. 2005 Proč česká média zamlčela volební úspěch německé Levicové strany?
19. 9. 2005 Levicová strana jásá, že se dostala do parlamentu
18. 9. 2005 Volby v Německu: nikdo jasně nevyhrál
31. 10. 2005
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"
19. 9. 2005 Okurky, okurky, kupte si okurky! Zralé, čerstvě sklizené! Jaromír  Kohlíček
19. 9. 2005 Studenti, jeďte do Sýrie! Stanislav  Komínek
19. 9. 2005 * * * Viola  Fischerová
27. 9. 2005
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
19. 9. 2005 Média skandalizovala starostu Hřenska; o tom, že byl osvobozen, už nereferovala
19. 9. 2005 Policie slouží neonacistům jako ochranka Štěpán  Kotrba
19. 9. 2005 O co jde české policii? Josef  Provazník
19. 9. 2005 Nesouhlasím s potlačováním politických názorů Jan  Čulík
19. 9. 2005 Volby 2006: zajímá nás diskuse racionální nebo iracionální? Michal  Rusek
19. 9. 2005 Investice v roce nula Václav  Dušek
19. 9. 2005 Turci v Německu a tvrdý postih dvojího občanství Tomáš  Krček
19. 9. 2005 Zbrojovka Brno je v dobrých rukou.... Ladislav  Žák
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
19. 9. 2005 Pro ženy se nesluší hájit zapáleně svůj názor?
19. 9. 2005 Lesk a bída Evropských sociálních fondů Lubomír  Brožek
19. 9. 2005 Konec mýtů o dělnících z Východu Ondřej  Liška
18. 9. 2005 Jack Straw: Mezi Západem a islámem není podstatnějšího rozdílu
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe
16. 9. 2005 Bush: Se sociální nerovností ve státech u Mexického zálivu musíme skoncovat
19. 9. 2005 Akční síť BBC proti geneticky modifikovaným potravinám Miroslav  Šuta
19. 9. 2005 Váleční zločinci, táhněte z Prahy!
19. 9. 2005 Osud horší než znásilnění František  Schilla
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?
19. 9. 2005 O rasismu v médiích a ve společnosti Jan  Čulík
19. 9. 2005 Několik otázek k problému zahnívajícího rasismu Ondřej  Fér
19. 9. 2005 Prodaná černoška Filip  Sklenář
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc
16. 9. 2005 Všeho s mírou Alex  Koenigsmark
16. 9. 2005 Oboustranně rasistická diskuse Bohumil  Kartous
16. 9. 2005 Vy to vážně necítíte? Jan  Čulík
19. 9. 2005 Konala se konference o přímé demokracii
19. 9. 2005 I americké úřady pro výživu už přehodnotily svůj pozitivní postoj k vegetariánství
19. 9. 2005 Vegetariánství neškodí zdraví
18. 9. 2005 Vegetariánská strava
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Studenti, jeďte do Sýrie! Stanislav  Komínek
16. 9. 2005 Mír na Blízkém Východě? Lukáš  Blažek
13. 9. 2005 Synagogy by se vypalovat neměly Josef  Provazník
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje   
17. 6. 2005 Lži o Palestincích?   
23. 5. 2005 Mnoho jich zemřelo a mnozí, trpící rakovinou, čekají   
18. 4. 2005 Izraelská okupační moc nechala vyvrátit 160 třešňových stromů na syrských Golanských výšinách   
29. 3. 2005 Jaký palestinský stát? Pavel  Mareš
3. 3. 2005 Blair, Sýrie a Blízký východ   
3. 3. 2005 Americká invaze do Iráku způsobila vznik hnutí za demokracii na Blízkém východě   
3. 3. 2005 Svoboda Filip  Sklenář
8. 2. 2005 Mahmoud Abbas oznámil příměří s Izraelem   
26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel
22. 11. 2004 Opustil tento svět pokojně, na rozdíl od tisíců obětí, které poslal do hrobu předčasně