1. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 9. 2005

Německé voliče vyděsila rovná daň

Návrh nového finančního experta opozičních křesťanských demokratů CDU Paula Kirchhofa na zavedení jednotné daně ve výši 25% narazil na vlnu odporu nejen u současné vládní koalice.

Bývalý soudce ústavního soudu, bezpartijní odborník, který byl jmenován do volebního týmu kandidátky na kancléře Angely Merkelové, přišel s návrhem, který není neznámý ani v našich končinách. Kirchhof nabídl daňovým poplatníkům, že by podle jeho receptu mohli vyplnit dosud složitá přiznání během deseti minut, protože budou zbavené komplikovaných výpočtů.

Půjde především o zrušení dosavadních 418 výhodných výjimek a ani unionistický návrh na snížení nejvyšších daní z 42 na 39 procent není dostatečný. "Mým cílem je dlouhodobě zajistit takový daňový systém , který občany a podnikatele bude stejně zdaňovat a ve kterém nebude brán zřetel na to, jakým způsobem své peníze vydělávám"- prohlásil Kirchof, o kterém se začalo uvažovat jako o příštím ministru financí v Merkelové vládě. Podle jeho názoru by měla být odstraněna všechna daňová privilegia. Jeho stoupenci v řadách CDU/CSU jsou přitom přesvědčeni, že bude hnací silou připravované velké daňové reformy, která by měla být urychleně zavedena již od 1.ledna 2007. Ta je spojována se zvýšením daně z přidané hodnoty, která by měla přinést zvýšení příjmů o 17 miliard Euro.

Předseda zemské skupiny bavorských křesťanských sociálů Michael Glos podpořil Kirchhofův návrh především na zjednodušení daňových předpisů. Jako příklad uvedl různé odpisy při získávání větrné energie nebo spoluúčasti na lodní dopravě. "Existují stovky věcí, které činí daňové právo komplikované. Bylo by v budoucnosti lepší zavést nižší daně a žádné výjimky v již tak v komplikovaných daňových předpisech, které konec konců přijdou k dobru tomu, kdo má vysoké příjmy a může si nechat dobře poradit".- prohlásil Glos. Rovněž saský ministerský předseda Georg Milbradt z CDU uvítal principiálně návrh na radikální změnu daňového systému Kirchhofa. "Model povede k zjednodušení, a to si lidé přejí" řekl současně s tím, že je osobně přesvědčen o nutnosti jít dále než jsou současné plány unionistů na daňovou reformu. Samotný Kirchhof nešetří svým sebevědomím. Na dotaz jednoho z nejčtenějších periodik "Welt am Sonntag", zda je připraven vstoupit do CDU, prohlásil "že o tom přemýšlí, protože v Německu je jen málo takových lidí, kteří jsou tak dobře připraveni jako on na úřad ministra financí".

Volební manifest sociálních demokratů jasně hovoří, že v příštích čtyřech letech budou naopak současné vysoké příjmy ještě silněji zdaněny. Takto získané peníze budou věnovány na vzdělání a výzkum. Plánovaný přírůstek o tři procenta nad dosavadních 42% se bude týkat jednotlivců, kteří vydělávají 250 000 Euro ročně a půl milionu Euro u ženatých. Dále pak má být zvýšeno zdanění vyšších příjmů z dědictví a současně odbourány různé subvence a daňová zvýhodnění. Na straně druhé mají se daně snížit u malých a středních podnikatelů z dosavadních 25 na 19% a malé živnosti mají být prakticky osvobozeny od živnostenské daně. Rovněž podnikové dědictví má být upraveno tak, aby "malé podniky při předání dalším generacím mohly dále existovat". Zvýšení daně z přidané hodnoty sociální demokracie odmítá.

Pokud jde o pracovní trh, Schröder znovu potvrdil, že jeho strana trvá na reformní agendě, která se zakládá na vyrovnané balanci odpovědnosti jednotlivce a požadavku na solidaritu sociálního státu. To znamená, že tzv. Hartzovy reformy nebudou staženy. Vychází stranické levici vstříc tím, že starší nezaměstnaní budou v budoucnosti mít právo na delší vyplácení podpor a východním Němcům budou upraveny na západní úroveň. Volební manifest SPD přitom vyzývá při vyjednávání tarifních dohod dodržet ve všech odvětvích jednotnou minimální mzdu. Pokud by toho nebylo dosaženo, sociální demokraté ji uzákoní. Matky nebo otcové budou při přerušení zaměstnání první rok dostávat tzv. rodičovské peníze ve výši 67% průměrné mzdy. SPD přitom se chce stát garantem pracujících, především pak pokud se jedná o ochranu pravidel při propuštění, tarifní autonomie a platnost všeobecných tarifních dohod.

Ve zdravotnictví SPD, pokud se stane volebním vítězem, zavede pojištění obyvatelstva tak, aby v budoucnosti bylo zabezpečeno zdravotní pojištění. Všichni pracující, včetně s vysokými příjmy, úředníci, samostatní zaměstnanci a politici budou mít povinné pojištění, které se bude kapitalizovat. Pacienti budou moci si volit svou zákonnou pojišťovnu svobodně, soukromé pojišťovny musí nabízet rovnocenné služby jako ze zákona a každého občana převzít bez rozdílu. Souběžně bude sanováno dosavadní deficitní pečovatelské pojištění a bude zrušen rozdíl mezi jednotlivými pojišťovnami. Současně bude posilovat jak podnikové tak soukromé starobní pojištění. Nárok na penzi bude nadále od 65 let a zvýšení o další dva roky se ve volebním manifestu SPD nenachází.

Víkendový předvolební sjezd unionistických stran se nemohl vyhnout konfrontaci mezi návrhy obsaženými v programu SPD a Kirchhofovými plány na zavedení rovné daně. Ve světle obav veřejnosti z takové radikální daňové reformy i uvnitř CDU/CSU narazila na silnou opozici. Rovná daň by se podle oponentů rozešla se společenským konsensem, že nemůže existovat rovnost mezi chudými a bohatými, pokud jde o daňový systém. Nebylo proto náhodou, že ještě před sjezdem generální tajemník CDU Volker Kauder přibrzdil spekulace o radikální daňové reformě. V rozhovoru pro týdeník "Focus" k plánům Kirchhofa prohlásil, že "rovná daň ve výši 25 procent je v současném vládním programu neprosaditelná". Ta dává pouze prostor pro možná budoucí koaliční jednání, protože v současné době se totiž stále více rýsuje, že CDU/CSU nebude mít možnost sama získat nadpoloviční většinu ve Spolkovém sněmu.

Její případný partner Svobodní demokraté FDP ústy svého čestného předsedy Otto Graf Lambsdorffa sice prohlásili, že návrhy Kirchhofa jsou jim bližší než ve "vypraném" programu CDU/CSU. Nelze však ani vyloučit vznik velké koalice s SPD, která rozhodně odmítá rovnou daň. Sociálně demokratický předseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse ostře kritizoval Kirchhofovy plány a označil je za protiústavní. Dvacetipětiprocentní rovná daň je podle něho "svůdná, ale brutálně nespravedlivá a nefinancovatelná". Je výhodná pro osoby s vysokými příjmy, což odporuje ústavě, která zakotvila zásady sociálního státu.

Ředitel Institutu pro makroekonomii a průzkum konjunktury Gustav Horn prohlásil, že podporuje vysoké zdanění vysokých příjmů a staví se i za požadavky sociálních demokratů na zavedení daně z bohatství. "To je jistě nejen symbolický politický akt, ale je to správný symbol"- prohlásil v "Lübecker Nachrichten". Nebylo proto ani překvapením, že nakonec rovnou daň za této situace odmítl i volebního lídr CDU/CSU Angela Merkelová. V rozhovoru pro Druhý německý televizní program ZDF prohlásila, že platí dosavadní stranický program, který neobsahuje návrh rovné daně. Za svého budoucího ekonomického poradce současně oznámila bývalého šéfa Siemensu Heinricha von Pierera, který byl nejen poradce Kohla, ale i vlády rudozelené koalice a není příznivec radikálních experimentů.

Paul Kirchhof zatroubil poté k ústupu a prohlásil, že zavedení rovné daně je dalekým cílem pro rok 2009. Prvním krokem by mělo být, že jeho daňový koncept by měl obsahovat nový stranický program CDU/CSU, který bude vyhlášen v roce 2007. Není bez zajímavosti, že bavorský premiér Edmund Stoiber, s kterým Merkelová zřejmě nepočítá v příští spolkové vládě, zavedení rovné daně v příštích letech znovu uvítal.

Podrobnosti ZDEZDE

                 
Obsah vydání       1. 9. 2005
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
1. 9. 2005 Střelba zastavila evakuaci z New Orleansu
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku
1. 9. 2005 Jak námi manipulují Britské listy
31. 10. 2005
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"
31. 8. 2005 "Zemřely stovky, možná tisíce lidí"
1. 9. 2005 Kostel Petr  Odehnal
1. 9. 2005 Konec vše napraví? Major Zeman byl po celou dobu agentem CIA! Jan  Čulík
31. 8. 2005 Ministerstvo zahraničí šíří v médiích polopravdy o obchodu se zbraněmi
1. 9. 2005 Kdo určí, co je skutečná kultura? Jan  Samohýl
27. 9. 2005
1. 9. 2005 Co je podstatou uměleckého díla? Jan  Čulík
31. 8. 2005 Férové a vyvážené: Je úplně jedno, zda jste černoch nebo běloch
31. 8. 2005 Irák: Při panickém útěku zahynulo až 1000 šiitských poutníků
1. 9. 2005 Kenneth Clarke do čela britských konzervativců? Jan  Čulík
1. 9. 2005 Americká studie varuje před pěstování GM pšenice Miroslav  Šuta
1. 9. 2005 Německé voliče vyděsila rovná daň Richard  Seemann
1. 9. 2005 Stoiber, Paroubek a Klaus Miroslav Václav Steiner
31. 8. 2005 Klavírista a mediální pábení o psychiatrii Ivan  David
30. 8. 2005 "Cizinci jsou zločinci"
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
30. 8. 2005 Láska všechno překoná?
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce