26. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 8. 2005

Proč? Odpověď je prostá: nehodilo se mu to do krámu

Advokát Greenpeace Petr Novotný nemá pravdu

Pokud se člověk rozhodně veřejně angažovat, musí počítat s podrážděnou odezvou těch, kterým "šlápne na kuří oko". Útoky lidí, jako je Petr Novotný, zkrátka patří k věci a nepřisuzuji jim větší váhu. Chci ale opravit neznalosti a nelogičnosti, které jeho text obsahuje.

Že nejde o věcnou polemiku, dokazuje už zarážející množství osobních urážek. Pokud od nich odhlédneme, snaží se Novotný úporně obhájit fakt, že "panenský bio-" olivový olej, produkovaný bývalým ředitelem Greenpeace Davidem McTaggertem, obsahoval dioxiny.

V úvodu autor opakuje notoricky známé údaje o těchto jedovatých látkách, opsané z populárních příruček. Patří mezi ně i to, že v důsledku dálkového přenosu jsou dnes stopová množství dioxinů zjistitelná prakticky všude na světě včetně běžných potravin. Novotný ovšem demagogicky zamlčuje, že to svědčí jen o citlivosti analytických metod. Ze zdravotního hlediska mají totiž faktický význam jen koncentrace, překračující tzv. tolerovanou dávku.

V případě oleje, kterým šéf Greenpeace krmil své důvěřivé zákazníky, je tedy klíčová otázka, kolik dioxinů vlastně obsahoval. Novotný píše, že šlo o "nepatrné stopy". Zdrojový článek z kanadského tisku s odvoláním na analýzu laboratoře Phillips Environmental uvádí konkrétní údaj: "2.06 parts per trillion", česky tedy 2,06 částice na miliardu. Jsou to opravdu jen "nepatrné stopy" (rozuměj běžná stopová dávka, běžná v jiných druzích jedlých olejů), nebo je to dávka nadlimitní, a tedy potenciálně ohrožující zdraví? Tuto otázku jsem položil člověku v ČR zřejmě nejpovolanějšímu a nejobjektivnějšímu: Ing. Tomáši Ocelkovi, vedoucímu Národní referenční laboratoře pro perzistentní organické sloučeniny Ministerstva zdravotnictví. Odepsal mi:

"V tom článku (míněn článek z kanadského tisku, pozn IB) by měl být jasně uveden nejen číselný údaj, ale také jednoznačné jednotky. Jak asi víte, koncentrační jednotky (u dioxinů) jsou obvykle uváděny v jednotkách TEQ (tato informace zde však není uvedena). Dále zde není uvedeno, k jaké celkové části (tuk, vzorek, litr, atd..) je výsledek vztažen. Také nevím, jaké limity máte na mysli (zda-li evropské nebo z Kanady či USA). Každá země může mít své specifické limity a zejména to platí pro persistentní organické látky v různých složkách životního prostředí či potravinách. Protože mi nejsou známy tyto informace, nemohu Vám jednoznačně odpovědět na Váš dotaz. S pozdravem Tomáš Ocelka".

Pokud tedy Petr Novotný tvrdí, že dioxinů v McTaggartově oleji byly jen "nepatrné stopy", nemůže mít pravdu -- takto formulovaný závěr odborníků zkrátka nemůže mít k dispozici.

Proč jsem naopak já v článku mohl použít formulaci, že koncentrace dioxinů byla "vysoká"? Protože i přes nedostatečnou vstupní informaci jen stačí zapojit obyčejný "selský" rozum. Kdyby šlo o běžnou neškodnou stopovou koncentraci, proč by o tom kanadská média vůbec psala? Do médií se přece dostanou jen události, které nějakým způsobem vybočují z normálu. Například potraviny, které mohou reálně ohrozit zdraví konzumentů (připomeňme třeba skandál s belgickými "dioxinovými kuřaty). Logická úvaha tedy zní, že laboratorní analýza odhalila v McTaggartově oleji vysoce nadlimitní obsah dioxinů a autory zdrojového článku tato neobvyklá událost zaujala. Kdyby byl býval nalezen srovnatelný stopový (neškodný) obsah jedovaté látky jako v olivových olejích jiných producentů, neměli by žádný důvod o tom psát. Nejspíš měli k dispozici podrobný výsledek analýzy, ale v článku pak bohužel přesně neuvedli nalezenou koncentraci.

Nejen že se tedy Petr Novotný nepokusil získat vyjádření českých odborníků na dioxiny -- ve svém článku ani nenaznačil výše popsané logické vysvětlení. Proč? Odpověď je prostá: nehodilo se mu to do krámu. Rozbilo by to totiž konstrukci, kterou potřeboval ke svému mediálnímu útoku na nenáviděného nositele jiných názorů.

Jako publicista, specializující se na odbornou polemiku s ekologisty jsem si samozřejmě nadělal poustu nepřátel. Petr Novotný patří k těm nejagresivnějším. V českých médiích mně opakovaně napadá a obviňuje ze všech možných "hříchů".

Jeden příklad za všechny: loni na podzim jsem v Týdnu publikoval komentář o tom, že podle rozhodnutí soudu v Kolíně nad Rýnem vedli aktivisté Greenpeace "pomlouvačnou kampaň" proti německému mlékárenskému koncernu Muller. Ačkoliv moje informace vycházely přímo z textu rozsudku, Petr Novotný mi v dopise redakci nadával do "bulvárních skandalistů, demagogů a lhářů" a vyzýval Týden, aby se mnou ukončil spolupráci. Síla jeho urážek překvapila i redaktory Týdne. Panu Novotnomu odepsali, že jsem své informace "věrohodně doložil" a dodali: "Chápeme, že máte jiný názor než autor, ale proč ho hned urážet?" 1)

V další e-mailové korespondenci s Týdnem pak pan Novotný přišel s šokujícím odhalením: "nápadně často" prý "mediálně obhajuji zájmy bývalých agentů Státní bezpečnosti". Jsou jen dvě vysvětlení: buď odhalil široce rozvětvené mediální spiknutí tajných služeb, nebo jde o projev paranoi, vyvolané nezvládnutým vztekem na člověka, který se odváží veřejně prezentovat jiný než zelený pohled na svět.

Petr Novotný mně navíc opakovaně obtěžoval mejly plnými osobních urážek a dalších nepodložených obvinění. Jeho útok v Britských listech je dalším pokračováním pokusů o mé umlčení.


(1) Z dopisu mohu citovat proto, že nešlo o dvoustrannou důvěrnou korespondenci mezi Petrem Novotným a Týdnem. Do e-mailové výměny názorů na causu Muller jsem se zapojil i já sám.

                 
Obsah vydání       26. 8. 2005
28. 8. 2005 Británie: Ochranu proti smrtelné "ptačí chřipce" dostanou jen "příslušníci elit"
26. 8. 2005 Nákup transportérů pro armádu ČR: Ochrana životů, nebo kšeft? Karel  Dolejší
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání
27. 8. 2005 BBC zpřístupní své kompletní televizní vysílání na internetu
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin
26. 8. 2005 Itálie: Právníci pro podezřelého londýnského atentátníka požadují, aby nebyl vydán do Británie
26. 8. 2005 Čína usiluje o stabilní vztahy se Spojenými státy
26. 8. 2005 Soudcova odpovědnost a právo na právní názor Zdeněk  Jemelík
26. 8. 2005 Seznam četby pro studenty Vysoké školy mlíkařské Tomáš  Koloc
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
26. 8. 2005 Pohádka O mladém stromku Alex  Koenigsmark
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
26. 8. 2005 VyVolený Velký bratr, anebo kdo chce kam... Jiří  Mašek
26. 8. 2005 Ropný zlom -- velké dobro pro lidstvo? Michal  Mašín
26. 8. 2005 Proč? Odpověď je prostá: nehodilo se mu to do krámu Ivan  Brezina
26. 8. 2005 Taggartův pančovaný olej Jan  Rovenský
26. 8. 2005 Malé zamyšlení nejen nad houbami Petr  Vařeka
26. 8. 2005 CzechTek 2005: To není hudební nadšení, ale spíše se to podobá rizikovým adrenalinovým aktivitám
25. 8. 2005 OSN: Britské rozhodnutí vyhostit "extremisty" je protizákonné
25. 8. 2005 Koho hodlá britská vláda vyhostit za vyjadřování extremistických názorů
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou
24. 8. 2005 Konzervatismus se stal lidovou ideologií, a tak přestal intelektuálně stimulovat
25. 8. 2005 Musíme se připůsobit terorismu
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Proč? Odpověď je prostá: nehodilo se mu to do krámu Ivan  Brezina
26. 8. 2005 Taggartův pančovaný olej Jan  Rovenský
16. 8. 2005 Globalizace podle Ulricha Becka Martin  Škabraha
29. 7. 2005 Kolik nebezpečných chemikálií má v těle Vaše dítě Miroslav  Šuta
26. 7. 2005 Dioxiny jsou všude   
25. 7. 2005 Ferndando Pereira byl zavražděn! Jan  Rovenský
22. 7. 2005 Černobílé příběhy vždy něco podstatného zatajují a manipulují realitu Ivan  Brezina
20. 7. 2005 Pár otázek Ivanu Brezinovi Jan  Rovenský
18. 7. 2005 Co nám utajil Miroslav Šuta Ivan  Brezina
11. 7. 2005 20 let od útoku na Rainbow Warrior Miroslav  Šuta
7. 7. 2005 Jaderná energetika: osobní urážky do věcné polemiky nepatří Ivan  Brezina
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
30. 6. 2005 Malé děti si hrají v prostředí plném nebezpečných chemikálií   
27. 6. 2005 Chěli byste raději bydlet vedle jaderné, anebo větrné elektrárny?   
9. 6. 2005 Milióny dolárov "nezávislým" inštitútom Eduard  Chmelár