25. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2005

Koho hodlá britská vláda vyhostit za vyjadřování extremistických názorů

Britská vláda ve středu podstatnou měrou rozšířila svá měřítka pro deportaci cizinců z Británie, o nichž se domnívá, že ohrožují "národní zájem". Podle těchže měřítek bude také některým cizincům odepřeno povolení ke vstupu do Británie.

Ministr vnitra Charles Clarke ve středu odpoledne zveřejnil nové předpisy po třítýdenních konzultacích s náboženskými organizacemi. V důsledku těchto konzultací britská vláda zrušila jednou svou definici nepřijatelného chování.

Šlo o definici, která se týkala názorů, "které britská vláda považuje za extremní a za názory v rozporu s britskou kulturou snášenlivosti".

Britská vláda vyhostí ze země od nynějška všechny osoby, které "píší, vytvářejí, vydávají či distribuují materiál, pronášejí veřejné projevy včetně kázání, provozují internetové stránky, využívají odpovědného postavení, jako je například postavení učitele, komunitního vedoucího představitele či vedoucího mládeže, za účelem podporování, ospravedlňování či glorifikace teroristického násilí k prosazování určitého přesvědčení, snaží se přesvědčit jiné osoby, aby páchaly teroristické činy, podporují závažnou trestnou činnost či snaží se nabádat druhé k závažné trestné činnosti, nebo šíři nenávist, která by mohla vést k násilí mezi jednotlivými komunitami ve Velké Británii."

I když tento seznam neposkytuje britskému ministru vnitra více pravomocí pro deportaci extremistů, než kolik jich má dosud, specifiikuje chování, které má definovat podstatu toho, co "protiřečí veřejnému blahu".

Očekává se, že nová vlna deportací z Británie má být zahájena v nejkratší možné době.

Ministr vnitra Charles Clarke uvedl: "Uznáváme, že je nutno tyto pravomoci využívat citlivě a máme v úmyslu jich používat uměřeným a zacíleným způsobem. Účelem těchto pravomocí není potlačovat svobodu projevu ani legitimní debatu o náboženství a o dalších otázkách. Británie je právem hrdá na svou otevřenost a rozrůzněnost a nesmíme dovolit osobám, které jsou motivovány extremismem, aby tuto tradici zlikvidovaly.

Clarke však dodal, že hodlá "velmi rychle" zahájit proces deportací a zákazů vstupu do Británie pro určité osoby. Imigrační úředníci na všech místech vstupu do Británie dostanou databázi jmen osob z celého světa, považovaných podle těchto měřítek za extremisty.

Nová opatření opatrně přivítali britští opoziční konzervativci i liberální demokraté, avšak právníci, zabývající se lidskými právy, vyjádřili znepokojení, nad praxí, která znamená deportaci osob do zemí, obviňovaných z porušování lidských práv.

Evropská konvence o lidských právech, která je součástí britského zákona, takové deportace zakazuje. Británie se tomuto zákonu chce vyhnout uzavřením bilaterálních dohod s takovými státy, které mají Británii slíbit, že osoby, které jim Británie pošle, mučit nebudou.

Avšak Manfred Nowak, zvláštní "reportér" OSN pro mučení, varoval, že takové přisliby nestačí k tomu, aby riziko mučení odstranily.

Gareth Crossman, jeden z vedoucích pracovníků organizace Liberty, řekl ve středu v britském rozhlase, že i jeho organizace, která brání lidská práva, je znepokojena takovými přísliby. "Samozřejmě, že vám to slíbí, ale my bychom chtěli, aby takové přísliby ověřovaly pak v praxi nezávislé mezinárodní organizace, jakou jsou Amnesty International nebo Human Rights Watch anebo OSN, která má vlastní výbor proti mučení," uvedl.

Mluvčí britského ministerstva vnitra tuto politiku hájil: "Jsme přesvědčeni, že dohoda s příslušnými zeměmi je dobrým příkladem mezinárodní spolupráce, jaké je zapotřebí v boji proti terorismu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       25. 8. 2005
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
25. 8. 2005 Musíme se připůsobit terorismu
25. 8. 2005 Ticho Natálie  Kocábová
25. 8. 2005 Vulgárně přízemní politická spekulace ODS Bohumil  Kartous
24. 8. 2005 Vedena zájmem o symbolické ocenění aktivních odpůrců nacismu a prohloubení historické paměti ...
25. 8. 2005 OSN: Britské rozhodnutí vyhostit "extremisty" je protizákonné
25. 8. 2005 Koho hodlá britská vláda vyhostit za vyjadřování extremistických názorů
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál
25. 8. 2005 Jak si lidé kupují obrazy Alex  Koenigsmark
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
24. 8. 2005 CzechTek 2005: závažné svědectví pracovníků Drop In Štěpán  Kotrba
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství
23. 8. 2005 Americký kazatel požadoval zavraždění venezuelského prezidenta
24. 8. 2005 Humanistický prorok Milan Machovec Pavel  Žďárský
24. 8. 2005 Konzervatismus se stal lidovou ideologií, a tak přestal intelektuálně stimulovat
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce