25. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2005

Jak si lidé kupují obrazy

Jako občasný galerista setkávám se tu a tam s kupci obrazů. Jakýsi atavistický pozůstatek pozitivistického vědce z devatenáctého století -- každý takový atavista chce něco objevit, aby se po něm jmenovala aspoň houba nebo nějaká hnusná nemoc - ve mně mne nutí se zabývat aspoň fejetonisticky jejich kategorizováním. S tímto výzkumem a jeho výsledky vás chci seznámit.

Nuže, dělí se na dvě prosté kategorie: kupec a kupec v uvozovkách. Kupec bez uvozovek chce něco koupit. Až na to, že je to velmi, velmi vzácný druh, není na něm z fejetonistického hlediska vůbec nic zajímavého.

Zato verze v uvozovkách nemá v úmyslu koupit nic, z nějakého důvodu, nám ostatním těžko pochopitelného, však vždycky předstírá, že ano. Je velmi obtížné rozeznat, zejména zpočátku, zda je ten sympatický klient klientem v uvozovkách či nikoli a někdy to trvá velmi dlouho - často zejména proto, že si toužebně přejete, aby dotyčný byl skutečně kupec a proboha bez uvozovek. Zpočátku totiž vystupují naprosto stejně.

Zpravidla jejich skutečnou podstatu poznáte až druhý či třetí den, podobně jako u balených sýrů. Kupec uměleckého díla, ať už v uvozovkách nebo bez, si vás většinou nachází sám, objeví se například na vernisáži, prohlédne si vystavené práce a je viditelně nadšen. Usrkává víno (vaše), ukousne chlebíčku (vašeho) a stále se vrací k některým obrazům (vašim). Obchází je a tváří se mlsně.

Nadšeně si pak nechá rezervovat hned tři. Jeden stojí padesát tisíc. Časem se naučíte už v tomto okamžiku zpozornět. To není kupec, to nastoupily uvozovky.

To je málo, soudí kupec uvozovkách. Jakmile někdo plácne něco takového, máte ho vyhodit, ale poraďte to nadšenému, chudému a začínajícímu galeristovi!

Pseudokupec obchází ty obrazy. Krásně o nich mluví, hlas se mu lehce třese. Nesmírně se mu líbí, obdivuje je, připomínají mu jeho dětství, dospívání a první lásku. Vyrostl totiž přesně na takovém předměstí, jaké ten malíř maluje. Musí mít všechny tři, jeden mu nestačí. Teprve všechny tři vedle sebe ty obrazy vypovídají, co mají vypovědět. Srovnává je s nějakým světovým velikánem, kterého neprodáváte, samozřejmě, s Picassem, Dalím, Vermeerem nebo Jiřím Davidem.

Samozřejmě tento potenciální kupec u sebe nemá peníze, tedy ne tolik, aby si mohl obrazy hned koupit, nenosí -- až potud logicky -- u sebe sto padesát tisíc. Proto vám nechá svou vizitku a navrhne, že vám hned zítra složí dvoutřetinovou zálohu. Řeknete, že stačí třetinová záloha, ale to on odmítne, ale kdepak, to by bylo neseriózní. Nene, dvě třetiny vám dá hned zítra a zbytek při odběru.

Ještě se s vámi jednou napije vašeho vína, ukáže ty "své" obrazy každému, kdo je ochoten vyslechnout, kam všude si je doma hodlá pověsit, na rozloučenou všechny tři malby políbí a pak už, bohužel, musí odejít.

Druhý den se neobjeví, třetí den taky ne, pak zavoláte a na tom čísle, které vám dal, je jenom jeho stará matka, která o ničem neví, ví toliko, že syn odjel na tři týdny do Ostravy nebo Londýna, v horším případě žádného syna nemá.

Kolega mne poučil, jak kupce v uvozovkách jednoduše odehnat: nechci dvoutřetinovou zálohu zítra, stačí, když tu necháte tisícovku, kterou, jak vidím, u sebe máte, ale hned.

Kupec v uvozovkách pak viditelně ochladne, někdy se i urazí, ale ušetříte si čas. Jeden takový se u nás ale objevoval i nadále, ještě nejméně pětkrát, asi dvakrát naznačil, že by si vzal těch tisíc korun a druhý den přinesl těch tři sta tisíc pro malíře a vždycky předvedl tytéž paví tance, snad v naději, že si tu hru konečně zahrajeme.

Zlikvidoval jsem ho nakonec jednoduchým , že jsem ho seznámil s malířem - autorem těch obrazů osobně a tomu malíři jsem předtím řekl, že tento pán jeho obrazy rozhodně chce, touží po nich a miluje je, nechce se mu ale platit galerijní přirážku.

Protože si vážím malířova umění a kupcova zápalu, řekl jsem s tremolem v hlase a se slzami v očích, že galerijní přirážky se zříkám a ať si to dohodnou sami. Před duchovním zrakem malířovým vytanulo tři sta tisíc, byl nadšen a zlíbal mě, zatímco kupec znervózněl, na čele mu vyrazily krůpěje potu a vyhlížel tak, jak si představuji, že vypadal Heinrich Himmler, když prvního amerického vojáka napadlo, že ten německý voják, jehož doklady právě kontroluje, je nějak moc podobný Reichsführerovi SS.

Ubohý pseudokupec se podíval na hodinky, zakoktal cosi o nemocné tetě a odkvapil. Malíř mi ještě jednou poděkoval a věnoval mi jednu starší, jen docela málo rozmazanou kresbu.

Od té chvíle byl od kupce v uvozovkách pokoj, protože malíř mu denně telefonoval, číhal na jeho manželku před domem a začal ho navštěvovat. Nakonec umělec kupce udeřil baseballovou pálkou, kupec umělce postřelil legálně drženou zbraní, oba byli zatčeni, odsouzeni a uvězněni. Dlouho jsem neměl větší radost, přiznám se. Jen by mě zajímalo, zda také seděli ve stejné cele... To by bylo milé.

Čert ví, proč pseudokupci utrácejí svůj i váš čas a proč tráví hodiny a hodiny vyjednáváním koupí, které nemají ani omylem, ani na zlomek sekundy v úmyslu uskutečnit. Našel jsem jediné vysvětlení -- činí to z touhy po velikosti, ze snu, z touhy být na chvíli Vincencem Kramářem a Peggy Guggenheimovou, aspoň na zlomek sekundy, na jedinou prchavou chvíli zahlédnout ve vašich očích záblesk radosti a cítit u srdce závan mecenášské ušlechtilosti, jež prý je něco jako spirituální orgasmus...

No, nekopli byste je do p.....?[1]

Footnote:

[1] Prdel - sprosté české slovo

                 
Obsah vydání       25. 8. 2005
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou
25. 8. 2005 Nejen piloti jsou pod tlakem Hynek  Hanke
25. 8. 2005 Musíme se připůsobit terorismu
25. 8. 2005 Ticho Natálie  Kocábová
25. 8. 2005 Vulgárně přízemní politická spekulace ODS Bohumil  Kartous
24. 8. 2005 Vedena zájmem o symbolické ocenění aktivních odpůrců nacismu a prohloubení historické paměti ...
25. 8. 2005 OSN: Britské rozhodnutí vyhostit "extremisty" je protizákonné
25. 8. 2005 Koho hodlá britská vláda vyhostit za vyjadřování extremistických názorů
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál
25. 8. 2005 Jak si lidé kupují obrazy Alex  Koenigsmark
25. 8. 2005 Nakrmíme buď auta, nebo sebe
23. 8. 2005 Spor o CzechTek - ohledávání hranic demokracie Jan  Čulík
24. 8. 2005 CzechTek 2005: závažné svědectví pracovníků Drop In Štěpán  Kotrba
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství
23. 8. 2005 Americký kazatel požadoval zavraždění venezuelského prezidenta
24. 8. 2005 Humanistický prorok Milan Machovec Pavel  Žďárský
24. 8. 2005 Konzervatismus se stal lidovou ideologií, a tak přestal intelektuálně stimulovat
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
19. 8. 2005 Hospodaření OSBL za červenec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce