17. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Štěpán Kotrba pro Český rozhlas Online: CzechTek05 - Rozhovor ČT s policejní mluvčí
17. 8. 2005

CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež

aneb premiéra Paroubkových právníků

reakce na komentář předsedy vlády České republiky v Právu ze dne 16. 8. 2005 pod názvem "Kdo nechce slyšet pravdu?"

< Štěpán Kotrba pro Český rozhlas Online: CzechTek05 - Rozhovor ČT s policejní mluvčí

Nemám rád neobjektivitu ČRo 6, která má do vyváženosti i veřejnoprávnosti opravdu daleko. Kdyby bylo po mém, měla by jiného ředitele a polovinu jiných redaktorů. I když nemusím milovat expresivitu a jednostrannou zaujatost komentářů Martina Schulze, tentokrát se jej musím zastat vůči útoku, který vůči němu zahájil předseda vlády v deníku Právo. Schulzovi se povedl (možná náhodou, ale každý máme právo povlovným stářím zmoudřet) vynikající a rychlý postřeh. Vystihl přesně právní stav věci, poukázal na právní přehmaty státního orgánu - policie. Nezapomněl vypočítat ani prohřešky technařů, jejichž chování má do "Kájů Maříků" hodně daleko. Ač není ve věku dupajících teenagerů, poukázal přesně a s neomylností pamětníka na absurdní roli státu při potlačování nepohodlné máničkové (dnes dredové) subkultury. V druhém komentáři zase navíc na otřesnou mediální argumentaci premiéra, která byla navíc zbytečná, kdyby Jiří Paroubek užíval více rozumu a méně listoval v zažloutlých stránkách Práva z dob, kdy bylo Rudé. Tajemství oblíbenosti bývalého režimu tkvělo v něčem jiném. "Nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení" je perla, ne nepodobná svým stylem Jakešovu projevu z Červeného hrádku. Ještě pikantnější, přepsání a zvukového šíření hodný je premiérův dialog s redaktorem Rádia 1...

Ze stejného důvodu se musím zastat i kolegů z České televize, i když jejich profesionální chyby jim nepromíjím. Ty ovšem vidím v tom, že nebyli schopni okamžité reakce a konfrontace policejní mluvčí s její lží. Paroubkem předhozená policejní videodokumentace je hezká ukázka manipulace ve střižně, nic jiného. K oficiální dokumentaci, kterou si může dovolit pustit ministr či premiér poslancům, má velmi, ale velmi daleko.

Nejhoší je, že premiér ještě dnes netuší, proč jej nikdo nechápe, proč mu nikdo nerozumí. Vidí všude jen mezinárodně propojené anarchisty a pak - správně - ony parazity z ODS, kteří se přiživili na mediální příležitosti, ke které zavdal podnět.

Dovolím si vzít předsedu vlády za slovo: a nyní zpět k faktům. Je třeba je stále opakovat, aby ti, kdo je zkreslují, neměli pro své opakované lži velký prostor.

foto: David Němec, Český rozhlas

Opravník oblíbených omylů policie ZDE

originální audiozáznamy redakce BL ZDE

CzechTek 2005 - FOTOGALERIE ČRo ZDE
CzechTek 2005 - FOTOGALERIE BL ZDE

Stručná chronologie CzechTek 2005 - Wikipedia ZDE

Názor právníka na serveru ČTK ZDE

rozhovor redaktora Radia 1 s premiérem Paroubkem ZDE

prohlášení rozhlasové stanice Radio 1 ZDE

CzechTek05 - Český rozhlas TÉMA

DIY, techno a CzechTek - BL TÉMA

Cesta

Tak za prvé: Uzávěra dálníčního exitu policisty byla neodůvodněná, šikanující, a tudíž nezákonná. Majitel pozemku a jím zmocněná osoba má právo vstupu na pozemek. Ke každému pozemku v ČR musí vést přístupová cesta, kterou může použít kdokoliv s oprávněním na pozemek vstoupit. Nikdo nemá právo se o své vůli vzepřít a "nepřát si" průjezd komunikací. K pozemkům firmy Italinvest vede asfaltová cesta s nosností dostačující pro těžká zemědělská vozidla. Pokud policista jedná ve zjevném rozporu se zákonným oprávněním, porušuje zákon, nepožívá odchrany veřejného činitele a občan má právo mu bránit v protizákonném jednání. Má právo bránit svá práva. Tolik ústavní práva. Tolik první mnou zvýrazněná pasáž v páně premiérově komentáři.

Policejní dokument a útoky

Druhá a třetí zvýrazněná pasáž premiérova komentáře. Česká televize ale odvysílala plné znění "policejního dokumentu" na ČT24. Není pravda, že mu nevěnovala pozornost. Nikdo navíc nezpochybňuje, že někteří techanři na policisty útočili. Klacky, lahvemi i kamením. Komentář k policejnímu videu je humoristická povídka. Záznam sám je ale pro televizní profesionály nevěrohodným pramenem. Je manipulativním sestřihem a nikoliv nezcenzurovaným záznamem všeho, co se na louce událo, když tlustý důstojník kriminální služby v propoceném triku natáčel. Natáčel několik hodin. Byl ode mne minimálně dvacet metrů a točil i záběry, které se v záznamu neobjevily. Možná měl málo kazet či slabé baterie... Zato na fotografiích několika fotografů je on. Některé záběry z policejního videa ovšem jsou ve výsledném sestřihu dvakrát, každý ale na jiném místě. I proto neobsahuje záznam časový kód. Ale tento argument páně premiérovi připomenu ještě později. Protože časovou osu událostí nyní kompletujeme s fotografiemi, zvukovými záběry a videozáznamy několika dalších lidí, z nichž každý nasnímal stovky záběrů. Hin sa hukáže. K soudu bude muset policejní důstojník vydat originální záznam, ne sestřih.

ČT

Česká televize je podle zákona vázána - stejně jako Český rozhlas - nikoliv "zájmy" občanů, ale Kodexem, který jejím zaměstnancům jednoznačně ukládá, co vše musí dodržet ve zpravodajství ve vztahu k realitě a jejímu komplexnímu popsání. Česká televize v tomto případě byla ještě hodně krotká, Český rozhlas byl realitě blíž. Fotoaparát či minidisk rozbitý obuškem stojí rozhodně méně než videokamera i s kameramanem. Policie během zásahu nerespektovala novináře na ploše a útočila i na ně.

Ochrana vlastnických práv

Nemám nic proti ochraně vlastnických práv. I kdyby nákady na rekultivaci louky dosáhly astronomických tří milionů, náklady policejní megapárty dosáhly 31 milionů - podle policie. Při ochraně vlastnických práv jedněch vlstníků policie znemožnila jinému vlastníku využít jeho práva - už jen tím, že si z jeho pozemku udělala parkoviště pro několik desítek dodávkových aut, aniž se jej zeptala, zda souhlasí s jejích průjezdem či příjezdem na pozemek. Znemožnila svou přítomností nájemci organizaci nájezdu aut na pronajaté pozemky, neb ho vláčela půl dne k "podávání vysvětlení". Narozdíl od techanřů si policie po svých příslušnících neuklidila a ani tak nehodlá učinit. Neoprávněný vjezd na pozemek je maximálně přestupek, nikoliv trestný čin. O pokutování řidičů se tisícovka policistů nepokusila. Rovnou je zmlátili. Všechny, včetně pěších účastníků.

Vyzvání k opuštění

Vyzvání několika tisíc osob na loukách a lese o sto hektarech se účastnila tři auta policie jedoucí spolu. Bez velkých megafonů. Na místo, odkud jsem je fotografoval já či odkud je natáčela Česká televize, jejich amplión nebyl slyšet. Auta dojela na spodní část louky a odtud halekala, ki když tlakové reproduktory soundsystémů jejich halekání musely přehlušit už po padsáti metrech. Do poslední chvíle před zásahem policie na místo vpouštěla další osoby, které neupozornila, že zasáhne za použití násilí. Naopak nezasáhla na oněch dalších loukách. Vůbec.

Devadesát hektarů

Hezky se to manipuluje s čísly. Devadesát hektarů ona louka, na které policie zasahovala, nemá. Katastrální mapy hovoří jasně.

Kopání do police

Kopnul bych si také. Do policajtů, kteří se spřáhli s mafiány a podvodníky. Do policajtů, kteří napomáhají gangsterům, šmelinářům a majitelům bordelů. Do policajtů, kteří nechají uprchnout zločince z policejní služebny. Kopnul bych si do policajtů, kteří pomáhají k útěku miliardářům v Maseratti. Kopnul bych si. Do policajtů, kteří nehoní drogové dealery v centru Prahy, ale zatýkají kluky dvůli dvěma kytkám konopí. Do policajtů, kteří jsou spřáhnutí s překupníky pašovaného a kradeného zboží. Do policajtů, kteří čenichají v policejních databázích pro mafiány. Kopnul bych si. Namísto kopání do grázlů a blbců v policejních uniformách stojím a hledím na tu spoušť v policii, tajné službě, justici a nestačím se divit, pane premiére.

A to jsem, stejně jako vy, sociální demokrat. Přesto bych nemlátil lidi, dupající po trávě. Protože ti lidé nic víc nedělali, dokud jim někdo neřekl, že kvůli tomu, že mají anarchistické sklony a jsou mezinárodně organizovaní, jsou špatní občané, i když platí daně. Ze kterých žijete i vy, pane premiére, na dovolené v Alpách.

Lži

Stydím se, když vidím představitele policie, který lže novinářům do očí. Ať už náměstek Husák v pořadu televize Nova Na vlastní oči, či policejní mluvčí na louce u Mlýnce. Stydím se, když vidím táty od rodin, jak se z nich stávají policejním výcvikem tupá nemyslící zvířata. Řezat a řezat... Stydím se, když vidím bezcharakterní vytáčky disidenta a kněze, kterého jsem doteď považoval za nejslušnějšího ministra vnitra za posledních deset let. Stydím se, když o morálce žvaní ti politici, kteří ještě před těmi destilety rozkradli či nechali rozkrást polovinu českého průmyslu. Stydím se, když levicový premiér nechává bez povšimnutí mezinárodní srazy neonacistů po českých hospodách, ruské gangstery a pasáky, vietnamské šmelináře, arabské a albánské dealery heroinu - a české anarchisty, squattery, zelené aktivisty či technaře nechá mlátit policií. To mlácení stálo podle policie 31 milionů. Stydím se, i když vím, že každá jiná vláda už bude vůči právům obyčejných lidí jenom horší. Protože bude.

Z CzechTeku se nestává vyčpělé téma, ale politikum, ilustrující poměry v České republice.

Kdo nechce slyšet pravdu?

Právo, 16. 8. 2005

Z CzechTeku se zvolna stává vyčpělé téma. A tak, tu a tam, je třeba věci trošku resuscitovat.

Jako pan prezident Klaus o tomto víkendu. Za politicky odpovědné označil za zásah při CzechTeku na vlnách Českého rozhlasu ministra vnitra a vedení české policie. Politická odpovědnost ministra snad (ostatně každý ministr odpovídá za svůj resort), vedení České policie však mohlo udělat jen faktickou chybu, vždyť není politickým orgánem. A udělalo vedení policie chybu, pane prezidente? A jakou? A pokud neudělalo vedení české policie chybu, těžko fabulovat politickou odpovědnost ministra.

Ve stejných zprávách jsem se od hlasatelky dozvěděl, že účastníkům CzechTeku bylo zabráněno policií ve využití pronajatého pozemku. Nemám nic proti jednostranným informacím na soukromých rádiích, ale na veřejnoprávních vlnách? Nemám nic ani proti komentářům pana Schulze, které jsou soustředěnou agitací pro ODS, pokud budou na soukromé stanici a ne právě na vlnách ČRo 6. Totéž platí o objektivitě ČT, která dokáže mnohokrát opakovat jeden odporný příklad policejní brutality, ale vůbec nevěnuje pozornost záběrům zdokumentovaným "policejními kamerami". Tedy útokům technařů na policii. Nebo se mi těch 90 zraněných policistů snad jenom zdá? Kdo má zájem na tom, aby občané neznali celou pravdu? Má ČT sloužit všem občanům, nebo jen některým zájmovým skupinám či přímo nejsilnější opoziční straně?

A nyní zpět k faktům. Je třeba je stále opakovat, aby ti, kdo je zkreslují, neměli pro své opakované lži velký prostor. A také, aby byla slyšena druhá strana. To je totiž v demokracii zcela běžné (nebo by spíše mělo být).

Na loukách a v lese u obce Přimda se zhruba na 100 ha pozemků sešlo v pátek a sobotu 29.-30. 7. odhadem 5000 účastníků CzechTeku. Pronajatých měli ovšem pouze 13 ha pozemků přímo u dálnice, které nebyly odděleny od jiných soukromých pozemků, s jejichž využitím pro technoparty jejich majitelé nesouhlasili. A tak majitelé technaři neprávem užívaných pozemků podali trestní oznámení a požádali policii o ochranu svých vlastnických práv.

Podle zákona o policii policisté několikanásobně vyzvali shromážděné technaře k rozchodu a když se rozchod nekonal, zasáhli. Je potřeba dodat, že majitelům pozemků, kteří podali trestní oznámení, vznikly škody v řádech set tisíců korun. Zaplatí je organizátoři CzechTeku, anebo to udělají jako v předchozích letech?

Chci se zeptat V. Klause, M. Kocába, H. Pawlovské a dalších, zda by jim bylo milé, kdyby na jejich soukromé pozemky u domu přijel jimi nezvaný návštěvník. Na jejich pozemku by postavil auto, vedle něj by postavil na jejich pozemku stan - alespoň na týdenní pobyt. Porazil by na jejich zahradě tak zbytečně stojící strom a z jeho dřeva by udělal táborák či dva. A pěkně u dalších stromů, aby jim "ohřál kořeny". No a k tomu všemu by od rána do večera pouštěl z přivezených "reprobeden" hlučnou hudbu. Nepochybuji o altruismu všech těch jmenovaných, ale ptám se, jak dlouho by trvalo, nežli by zavolali policii na č. 158?

To není akademický příklad, k tomu opravdu na 90 ha soukromých pozemků u obce Přimda došlo! To tak prostě je, ať se to někdo snaží zkreslovat, jak se dá. Když policie v loňském roce nekonala, snesla se na ni zdrcující kritika (státní zástupce vyšetřoval celou věc půl roku a vyjádřil nespokojenost). A nyní, když policie konala, je také zle.

Já vím, co je politický boj. Chápu, že je nutné ránu přijmout, ale také občas nějakou dát. Jde však o to, že politizovat zásah policie při CzechTeku, jako to udělala ODS a její čestný předseda, není prozíravé, a už vůbec ne v zájmu státu a jeho občanů. Pánové, najděte si k politickému boji jiná témata! Jsem na to připraven! Jinak nám hrozí, že z celé Evropy k nám budou jezdit lidé kopnout si do naší policie. A policii v dnešním složitém světě budeme potřebovat v mnohem složitějších situacích, při ochraně našeho majetku i životů.

Jiří Paroubek

Zdroj: Právo ZDE

                 
Obsah vydání       17. 8. 2005
17. 8. 2005 Velmi nepodařené Otázky Václava Moravce o neparlamentních stranách Petr  Šafařík
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež Štěpán  Kotrba
16. 8. 2005 Evoluce nebo kreacionismus?
17. 8. 2005 Sedm rudozelených let Německa Richard  Seemann
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Chucpe aneb malé věci řežte ruky mávnutím Ivo  Železný
17. 8. 2005 Woodstock 1969 a dnešek: Zpátky dopředu, anebo úplně jinam? Lubomír  Brožek
17. 8. 2005 Třeba jen za půlku Bohumil  Kartous
17. 8. 2005 Jak "dopadnem" ve Štrasburku Stanislav  Křeček
16. 8. 2005 Muži jsou nyní "nezaměstnatelní dárci spermií"
16. 8. 2005 Naše noční teroristické můry Jan  Čulík
17. 8. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. července - 3. srpna 2005
16. 8. 2005 Co je to svoboda a demokracie?
17. 8. 2005 CzechTek 2005: policejní náklady 31 milionů
17. 8. 2005 Angličtina ztratí prvenství na internetu, zanedlouho převáží čínština
17. 8. 2005 Terazky som majorom a za melouna se svlíknu Ivan  Sosna
16. 8. 2005 Šokují mě vulgarismy Štěpána Kotrby
17. 8. 2005 Vítám upřímnost výpovědí Štěpána Kotrby Tomáš  Gawron
15. 8. 2005 Američtí konzervativci jsou nadšeni z Blaira a kritizují Bushe
16. 8. 2005 Globalizace podle Ulricha Becka Martin  Škabraha
16. 8. 2005 Dvojí metr v exekučním řízení u českých soudů Aleš  Uhlíř
15. 8. 2005 Jak se Britové neučí jazyky
16. 8. 2005 Topol.doc Jiří  Paroubek
15. 8. 2005 Proč přijímají "malé strany" vnucovaný status quo? Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 "Už zase bijou děti... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Scénáře ropného šoku - mediální odezva Jindřich  Kalous
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky
15. 8. 2005 Máte zajímavé fotografie, videozáběry, audiodokumentaci?
15. 8. 2005 Nežijeme v policejním státě... Ondřej  Slačálek
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 CzechTek 2005: policejní náklady 31 milionů   
17. 8. 2005 Třeba jen za půlku Bohumil  Kartous
17. 8. 2005 Woodstock 1969 a dnešek: Zpátky dopředu, anebo úplně jinam? Lubomír  Brožek
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež Štěpán  Kotrba
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 "Už zase bijou děti... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Nežijeme v policejním státě... Ondřej  Slačálek
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba   
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
12. 8. 2005 CzechTek 2006: nechte maličkých Jiří  Tyl
12. 8. 2005 ČEK TEK MEK II. Alex  Koenigsmark
12. 8. 2005 CzechTek 2006: Bod Omega a generační smír s rodiči Michael "xChaos" Polák
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
11. 8. 2005 Naše vlastní strana zla Jindřich  Jůzl

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2005 CzechTek 2005: Kdo už nechce slyšet opakovanou lež Štěpán  Kotrba
15. 8. 2005 Uniformovaná zvůle je následkem infiltrace deprivantů mezi policisty Jan  Paul
15. 8. 2005 Nežijeme v policejním státě... Ondřej  Slačálek
15. 8. 2005 Blažek popírá, že by mystifikoval, BIS neví nic o teroristické hrozbě Štěpán  Kotrba
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba   
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
12. 8. 2005 Topolánek jako slon v porcelánu Josef  Provazník
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie udělala přesný opak toho, co by bývalo bylo ve vzniklé situaci nejrozumnější a rozhodně menším zlem Viktor  Holý
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Další lži policie Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
9. 8. 2005 Další nepravda ministra vnitra: Jedna louka, která patří více majitelům Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
23. 5. 2005 Jak se nechal politik ČSSD úkolovat policajty, honil autem kolegu z ODS přes půl Moravy a oba ohrožovali své okolí   
4. 5. 2005 Inspekci ministerstva vnitra: Proč policie přihlíží kriminálním aktivitám neonacistů?