11. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 8. 2005

Izrael a Palestina: Ostrý konflikt mezi dvěma americkými profesory

V Americe v současnosti zuří drsný boj mezi politologem, profesorem Normanem Finkelsteinem z DePaulovy univerzity a profesorem práva na Harvardu Alanem Dershowitzem. Jde o připravovanou Finkelsteinovu knihu Beyond Chutzpah: On the Misuse of Antisemitism and the Abuse of History (Víc než chucpe [jidiš: trapnost, drzost]: O zneužívání antisemitismu a znásilňování historie). Jde o kontroverzi, o které nyní píše většina amerického tisku a dostala se až na stůl kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Profesoři si nadávají opravdu barvitě. Finkelstein konstatuje, že je Dershovitz "absolutní lhář", a dodává, že "kdyby mu z úst vypadlo slovo pravdy, explodoval by". Dershovitz sám na Finkelsteina osobně neútočí, to dělají jeho spojenci. "Je nevyrovnaný... je jako dítě ... vymýšlí si fakta."

Podstatou kontroverze jsou velmi závažné věci: Izrael, Palestina, lidská práva na Blízkém východě, antisemitismus, akademická svoboda a intelektuální poctivost. Ve Spojených státech - je to, jak známo, nejvěrnější spojenec Izraele - je prostor pro debatu o těchto skutečnostech poněkud omezený.

"Chcete-li zde v Americe vydat knihu, která se staví kriticky k Izraeli, musíte být opravdu odvážný," zdůrazňuje Colin Robinson z nakladatelství New Press, který původně chtěl Finkelsteinovu knihu vydat.

Finkelstein svou knihu inzeruje jako "odhalení zkorumpované 'vědecké'práce ohledně izraelsko-palestinského konfliktu", avšak v podstatě je to útok na Dershowitze a na jeho bestseller The Case for Israel (Proč má pravdu Izrael), kteroužto Finkelstein charakterizuje jako "nejdramatičtější akademický podvod, jaký kdy byl k palestinsko-izraelskému konfliktu vydán".

Finkelstein je nejznámější svou knihou The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering (Holocaustový průmysl: Úvahy o exploataci židovského utrpení). Tato kniha, která vycházela na pokračování v deníku Guardian, argumentujke, že by se nemělo přistupovat k holocaustu jako k posvátné události, které zneužívá obrovský "nostalgický průmysl", ale že by se měl chápat jako jedna z mnoha genocid. Tato Finkelsteinova kniha byla přeložena do 17 jazyků a vyvolala silnou kritiku od židů, kteří si stěžovali, že je kniha zneužitelná pro antisemitská tažení.

Dershowitz není jen významným americkým profesorem, ale je součástí amerického kulturního života. Byl součástí týmu obhájců O.J. Simpsona i Mika Tysona. V roce 1991 napsal knihu Chutzpah (Drzost), v níž argumentoval, že by se američtí židé měli zbavit svých komplexů a angažovat se plně v americké společnosti. V roce 2003 vydal knihu Proč má Izrael pravdu.

Dershowitz je vášnivým obhájcem sionismu a Izraele a po 11. září 2001 argumentoval jako právník, že je přípustné, aby úřady mučily podezřelé osoby, o nichž se domnívají, že mají informace o "bezprostřední hrozbě životům mnoha lidí". Dershowitze také nenávidí levice. Noam Chomsky ho charakterizoval jako "stalinského lumpa".

Finkelstein argumentuje, že se ho buď Dershowitz snaží vyprovokovat, anebo je šílený. "Mí přátelé mi radí: Normane, nereaguj na to."

Finkelstein v zásadě kritizuje Dershowitze ve dvou věcech. Zaprvé ho obviňuje z akademických podvodů. Původně tvrdil, že Dershowitz "téměř určitě [tu knihu] nenapsal a možná ji ani před vydáním nečetl". Také Dershowitze obvinil, že opsal velké části své knihy z publikace From Time Immemorial od Joan Petersové, což je kniha z roku 1984, kterou už Finkelstein zdiskreditoval. Petersová se snažila podpořit sionistický argument, že Izrael má dnes příliš málo obyvatel a že jde o soubor nejrůznějších národů, že tedy Palestinci na tuto zemi nemají nárok.

Druhým obviněním je, že Dershowitzova obhajoba toho, jak Izrael údajně dodržuje lidská práva během druhé intifady, je založena na podvodných faktech, které Finkelstein zpochybňuje pomocí zpráv od organizací, jako je Amnesty International, americká organizace Human Rights Watch a izraelská organizace na obranu lidských práv, B'Tselem.

Finkelstein například poukazuje na to, že když Dershowitz počítá jako oběti jen nevinné civilisty, dojde k závěru, že bylo usmrceno daleko více Izraelců než Palestinců. Avšak, podle organizace Amnesty International, i když počítáme jen neozbrojené civilisty, je jasné, že bylo usmrceno třikrát tolik Palestinců než Izraelců.

Dershowitz trpce odmítá obvinění, že svou knihu nenapsal a obvinění z plagiátorství odmítá jako zlovolnou pedantérii. Poukazuje na to, že Finkelsteinova obvinění zkoumala harvardská knihovna a odmítla je, že může dokázat, že používá některé citace ve veřejných debatách už od sedmdesátýchy let, že sice viděl tyto citace nejprve v knize od Petersové, ale že si v harvardské knihovně zkontroloval originály.

Co se týče toho, co se ve skutečnosti děje v Izraeli, Dershowitz tvrdí, že Amnesty International a Human Rights Watch nemají všechny své údaje správné. Finkelstein je prý "dočasný vědec", který nemá praktické znalosti z Blízkého východu. "Nedávno v Izraeli ani nebyl."

Když Dershowitz zjistil, že Finkelstein chce vydat svou knihu v nakladatelství New Press, získal si adresy členů správní rady tohoto nakladatelství a naléhal na ně, aby tu knihu nevydávali. Nakladatelství si uvědomilo, že kniha vyvolá obrovskou kontroverzi, a tak vydání odložilo z letošního jara na letošní podzim s tím, že si chce právně ověřit všechna sporná tvrzení.

Finkelstein se urazil a nakladatelství New Press svou knihu odebral. Poskytl ji k vydání nakladatelství University of California s tím, že chce, aby vyšla co nejdříve. Jakmile ji toto nakladatelství přijalo k vydání, Dershowitz napsal stížnost kalifornskému guvernéru Schwarzeneggerovi, aby zabránil jejímu vydání. Ten to odmítl. "Požádal jste pana guvernéra, aby zabránil vydání této knihy," napsal mu Schwarzeneggerův právní tajemník. "Pan guvernér se v této věci nebude angažovat, protože jde zcela zjevně o otázku akademické svobody."

Dershowitz pak přiměl čelnou americkou právní firmu, aby napsala výhrůžné dopisy vedení univerzity, všem 17 ředitelům univerzitního nakladatelství a 19 členům fakultního redakčního výboru.

Univerzitní nakladatelství Finkelsteina hájí: "Jeho knihy jsou velmi pečlivě vyresearchovány," konstatovala ředitelka nakladatelství Lynne Ashley. Dershowitz obvinil nakladatelství Kalifornské univerzity, že je "extremně levicové" a "velmi antisionistické". "Žádné jiné univerzitní nakladatelství by nevydalo takovýto škvár."

Dershowitz tvrdí, že se nesnaží zabránit vydání Finkelsteinovy knihy: "Chci, aby vyšla. Chci, aby ji na trhu myšlenek zcela zlikvidovali. Požaduju jen, aby vyškrtli falešná osobní obvinění."

Kalifornské univerzitní nakladatelství přesvědčilo Finkelsteina, aby z knihy vyškrtl, že Dershowitz není autorem své knihy. Finkelsteinova kniha má vyjít během srpna. V říjnu pak ve Velké Británii.

Dershowitz prý neplánuje "toho šílence" žalovat. Vychází mu tento měsíc také kniha. Jmenuje se: Argumenty pro mír.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       11. 8. 2005
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti
11. 8. 2005 Zatčeno 10 muslimů, "kteří jsou hrozbou bezpečnosti státu"
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje
11. 8. 2005 Izrael a Palestina: Ostrý konflikt mezi dvěma americkými profesory
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Škody způsobily zasahující vozy policie, říká majitel pozemku
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Hranice pozemku Italinvestu nebyla hranicí zásahu Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 Arogantní Paroubek na Radiu 1 Bohumil  Kartous
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
10. 8. 2005 Vyjádření Ministerstva životního prostředí k akci CzechTek 2005
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie udělala přesný opak toho, co by bývalo bylo ve vzniklé situaci nejrozumnější a rozhodně menším zlem Viktor  Holý
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Další lži policie Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 Michael  Marčák
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
11. 8. 2005 Naše vlastní strana zla Jindřich  Jůzl
10. 8. 2005 Šéf Konzervativní strany varoval před přílišnou soudcovskou nezávislostí a "soudním aktivismem"
11. 8. 2005 * * * Michal  Šanda
11. 8. 2005 Blairova protiteroristická opatření jsou naprosto v pořádku
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Proč lidé umírají častěji ve spánku
10. 8. 2005 O vlastenectví a o šovinismu
10. 8. 2005 Kachny, hausnumera a Rakousko-Uhersko Karel  Dolejší
10. 8. 2005 Michael  Marčák
10. 8. 2005 Velké prázdniny s lůzou Ivo V. Fencl
10. 8. 2005 Jako lékař se cítím dotčen Petr  Wagner
10. 8. 2005 CzechTek jako symbol boje za skutečnou a jedinou demokracii Josef  Provazník
10. 8. 2005 CzechTek 2005: Absence zdravotníků na místě zásahu je "psychologicky pochopitelná" Jan  Rovenský
10. 8. 2005 Michael  Marčák
10. 8. 2005 CzechTek 2005: Technaři přiznávají, že dosavadní taktika jejich protestů selhala Štěpán  Kotrba
9. 8. 2005 CzechTek 2005: Státní rostlinolékařská správa v Tachově označila poškození pozemků za bagatelní Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005