9. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2005

Jak poslanec ztloukl publicistiku

Titulek textu Pavla Severy, místopředsedy výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za KDU-ČSL, "Jak pořadatel ztloukl policii i technaře," publikovaný v PRÁVU 6. 8. 2005, se mi líbí. Tím však spokojenost končí. Autor hned v úvodu píše, že "není přece možné sdělit účastníkům místo konání akce až v den konání akce samé." Svatá Boží prostoto! Takové tvrzení budí obavu o stav myšlení osoby stojící téměř na vrcholu pyramidy činovníků, bdících nad bezpečností a obranou této země.

Teknaři opravdu nemají zájem pořádat předem oznámené akce v místech se zabezpečenou tekoucí teplou vodou a elektronicky splachovanými WC. Z výroku lze dovodit, že autor by si přál i vyhlášení války (naštěstí nehrozí) s několikadenním předstihem. Obávám se, že ani o hrozícím teroristickém útoku nebude pan Severa včas zpraven, jak požaduje, a měl by na to být ministrem vnitra upozorněn.

Naopak mne uklidnilo jeho další sdělení, "občas si rád poslechnu tekno, jsem příznivcem každé solidně připravené akce." To zní jako výrok Marťana, ne současného politika. Věta spíše potvrzující, že autor na nějaké nesolidně připravené akci byl a pěkně to tonfou schytal.. Ten podbízivý tón přeci není zapotřebí, technaři PRÁVO nečtou, a před ostatními se není třeba zesměšňovat.

Pozvednutí obočí se dostavilo po přečtení věty, která požaduje "možnost změny povrchu pozemku v případě deštivého počasí." Žádá snad autor v případě přeháněk, či bouřky vyasfaltování louky a tím změnu charakteru pozemku a vznik škody velkého rozsahu?

Panem Severou položená "otázka, zda utajování akce nebylo záměrné z důvodů snížení možnosti opatření vůči distributorům drog, distribuci alkoholu mladistvým na této akci atd," dává textu nehledanou gradaci nutící k nekřesťanskému klení nad autorovým myšlenkovým směřováním. Bez utajování si drogy, alkohol ... může zájemce opatřit na Václaváku či desítkách dalších míst po celé republice. Během deseti minut. To, jak se zdá, zůstalo autorovi utajeno. Opomněl ještě dodat, že organizátory nebylo záměrně zajištěno - střežení prostoru s baterkou, aby se nám tam ti naši mladí, nedej Bože, snad potmě tak nějak bez požehnání zástupce Božího neosahávali.

Další perla "očekával jsem, že ministr vnitra bude neustále ještě před dnem konání akce opakovat do médií, že pokud dojde k porušení zákonů a poškozování soukromého majetku, že policie zasáhne." Obdobnou větu vyřkl premiér a s jakou se potázal?

K završení erupce křesťanského myšlení pan Severa píše "jeví se naprosto nepodstatný fakt, zda byla činnost policie na louce přiměřená nebo brutální." Jak komu, panáčku, jak komu. Jeden by se spíš zjevil, když to čte. Je-li někdo znehybněn na velkém širém rodném lánu a mydlí-li do něj težkooděnci, má dotyčný ze žabí perspektivy s očima zalitýma vlastní krví poněkud jiný úhel pohledu na svět, než z ptačí perspektivy na zásah hledící místopředsednický veleduch.

Shrnuto: kéž by alespoň ostatní náš Nejvyšší při smyslech zachovati ráčil! Chce se, přikázání nepřikázání, vzkřiknout: "Kalousku, trhej!" Závěrečný povzdech k CzechTeku: Hlavně, aby nebyla válka. Ono stačí, že je mír.

Jak pořadatel ztloukl policii i technaře

Pavel Severa, Právo 6. 8. 2005, str. 8

Hodnotit, zda byl zásah policistů proti účastníkům techno-party v Mlýnci u Tachova adekvátní, brutální, špatný či dobrý, nemohu, protože jsem tam nebyl. Stejně tak bude o tomto zásahu hovořit jinak každý z místa samého, protože na takové rozlehlé ploše docházelo ke stovkám různých méně či více dramatických situací.

K těmto situacím ale vůbec nemuselo dojít. Tvrdím, že zásadní pochybení leží na straně pořadatelů. Občas si rád poslechnu techno, jsem příznivcem každé solidně připravené akce. Každý seriózní pořadatel akce musí zvážit počet účastníků, kapacitu příjezdových komunikací, požární a zdravotnické zabezpečení, potřebná hygienická opatření, stravovací služby, možnost změny povrchu v případě deštivého počasí apod.

Pořadatelé této akce byli buď naprostí diletanti, anebo podvodníci, kterým nešlo o zorganizování dobré akce, ale jen o to vybrat od účastníků poplatek. Není přece možné sdělit účastníkům místo konání akce až v den konání akce samé. Není možné je posílat na byť deklarované pronajaté pozemky přes soukromé pozemky jiných osob, které si tam tuto akci nepřejí. Neobstojí argument, že cesta je věcné břemeno a musí být umožněn průjezd - ano, ale za účelem obdělávání pozemku a péči o tento prostor. Není možné tam poslat stovky osobních a nákladních automobilů a tvářit se, že nic nepoškozují. Pořadatel by zasloužil pár facek za to, že pouze vyinkasoval peníze, nezajistil nic, neinformoval ani účastníky, ani policii, ani občany sousedních obcí a ani majitele sousedních pozemků. Proto byli účastníci rozhořčeni na policii v přesvědčení, že jsou na řádně pronajatém pozemku, řádně připravené akci a že je policie bezdůvodně šikanuje. Proto si zoufali zemědělci na sousedních pozemcích i občané okolních obcí.

Neinformovanost vzedmula vlnu pocitu nespravedlnosti a v tu chvíli už bylo rozhodnuto, že cílem výlevu budou zasahující policisté. Takto katastrofálně připravovaná akce vyvolává otázku, zda účelem nebylo na jedno místo soustředit velké množství lidí, a z pozice síly si vynutit opět strpění celé akce po dobu několika dní, jako tomu bylo v minulých letech. Pak se nabízí další otázka, zda utajování akce nebylo záměrné z důvodu snížení možnosti opatření vůči distributorům drog, distribuci alkoholu mladistvým na této akci apod. Pokud by pořadatelé byli vedeni jen seriozními myšlenkami, pak by nevybrali pro pořádání akce neznámý nevyhovující a nezajištěný prostor na louce, ale např. prostor některých letišť se zpevněnou plochou. Přičemž lze nalézt i taková místa, která leží uprostřed přírody.

Bylo nutné nechat situaci dojít tak daleko, aby na obou stranách byly desítky zraněných lidí? Tvrdím, že ne. To by však policie musela jednat docela jinak v době přípravy této akce. Očekával jsem, že při přípravě celé akce bude policie mít dostatek informací o tom, kde a co se chystá. Očekával jsem, že ministr vnitra bude neustále ještě před dnem konání akce opakovat do médií, že pokud dojde k porušení zákonů a poškozování soukromého majetku, že policie zasáhne.

Pokud neměl ministr vnitra dostatek informací, pak se ptám: jak chcete, pane ministře, zabránit jakémukoliv teroristickému aktu, když si nejste schopen zajistit dostatek informací o tak banální aktivitě, jakou je technoparty? A ve světle tohoto argumentu se jeví naprosto nepodstatný fakt, zda byla činnost policie na louce přiměřená, nebo brutální. To lze postupně došetřit. Ministra vnitra je třeba se ptát, co dělala policie nejen v pátek, sobotu a neděli, ale co dělala týdny před touto akcí. Doufám, že na mnohé z těchto otázek nám ministr vnitra podá uspokojující odpověď. V opačném případě bych byl asi minimálně nervózní a nespokojený jako zemědělci, kterým stát neuměl ochránit jejich soukromé vlastnictví. Za což státu platí nemalé daně.

Autor je místopředsedou výboru pro obranu a bezpečnost Sněmovny za KDU-ČSL

Pozn. autora: Vůči redakci PRÁVA vyjadřuje autor kritické recenze přesvědčení, že jen v rámci snahy o vyváženost, otiskuje vedle dobrých komentářů i komentář špatný.

                 
Obsah vydání       9. 8. 2005
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu
9. 8. 2005 Psychologické pozadí útoku na Czechtek Michal  Spáčil
9. 8. 2005 Jak poslanec ztloukl publicistiku Oldřich  Průša
9. 8. 2005 Občanské fórum 2006 aneb kůly v plotě Štěpán  Kotrba
9. 8. 2005 CzechTek 2005: Státní rostlinolékařská správa v Tachově označila poškození pozemků za bagatelní Štěpán  Kotrba
9. 8. 2005 Další nepravda ministra vnitra: Jedna louka, která patří více majitelům Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
9. 8. 2005 Tekno-saturnálie Michal  Rusek
9. 8. 2005 Česká avantgarda 1905 a 2005 Miroslav Václav Steiner
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
9. 8. 2005 Bipolární řešení společenských problémů Miroslav  Uhlíř
9. 8. 2005 Jak soud v Příbrami shledal spisovatele Jana Beneše vinným z trestného činu
9. 8. 2005 Šéf programu OSN "ropa za potraviny" prý bral úplatky
8. 8. 2005 Nejextremističtější islámský duchovní opustil Británii
8. 8. 2005 Ze zámoří přicházejí znepokojivé zprávy Jindřich  Kalous
8. 8. 2005 CzechTek - odpad kapitalismu Milan  Valach
6. 8. 2005 Válka idiotů Štefan  Švec
8. 8. 2005 Vytrvalý protest v Londýně Karel  Musílek
5. 8. 2005 c23chtek 2oo5 SUMMARY
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce