25. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2005

SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu

Sociálně demokratická levice je však odhodlána pokračovat v konfrontaci se spolkovým kancléřem a její prominentní poslanci žádají, aby koalice s Levicou stranou nebyla kategoricky odmítána. Poslankyně Bundestagu Sigrid Skarpelis-Sperk přímo prohlásila: "Kdyby unionisté a FDP nedosáhli většiny , pak přichází v úvahu červeno-rudě- zelená. Velká koalice posiluje radikální síly na levém a pravém okraji"

Poté, co spolkový prezident Horst Köhler rozpustil Spolkový sněm, zdá se nanejvýše nepravděpodobné, že by ústavní soud v Karlsruhe odmítl potvrdit platnost vyhlášení parlamentních voleb na 18. září tohoto roku. Rozhodnutí prezidenta podporují tři čtvrtiny obyvatelstva, když těsně po televizním projevu Köhlera vyslovilo souhlas 78% posluchačů a pouze 15% bylo proti.

Souhlas jde napříč politickými stranami  a většina obyvatel očekává střídání na místě kancléře. Pouhá necelá pětina počítá se znovuzvolením Gerharda Schrödera na úřad kancléře, který podle 74% dotázaných obsadí předsedkyně CDU Angela Merkelová. Více jak polovina počítá s vytvořením vlády křesťansko-liberální , 27% s velkou koalicí CDU/CSU se sociálními demokraty a pouze deset procent obnovení červenozelené většiny.

I většina prognostiků  předvídala, že volby jednoznačně vyhraje společenství křesťansko konzervativních stran CDU/CSU se Svobodnými liberály s jasnou nadpoloviční většinou. Ručičky posledního průzkumu tzv. volebního barometru ale klesly u černožluté barvy na 49 % a jsou již pouze těsně nad 48% u červené, rudé a zelené. Preference činí k 22.7  u unionistů 42%, sociálních demokratů 27%, u nové levicové strany 12%, u zelených 9% a liberálů FDP 7%.

K obdobnému závěru došel i  průzkum Druhého německého televizního programu ZDF, podle kterého  unionisté by získali   43% , sociální demokraté  26%, nová levicová strana  12% a zelení 10% a liberálové  7%.  Ani zde konzervativci a liberálové se nedostali přes 50%, přičemž především pozoruhodný je neustálý vzestup nové "Levicové strany-WASG", která by získala 12%, v západním Německu 8% a ve východním dokonce 32%.

 Největší počet hlasů, pokud jde o jednotlivé staré spolkové země, by získala v rodném Sársku Lafontaina, kde by mu každý pátý volič  odevzdal svůj hlas. Za této situace se stále více proto hovoří o možnosti vytvoření velké koalice CDU/CSU s SPD, která by podle některých politologů jediná byla schopna dosíci národního a sociálního konsensu při neodvratitelné reformě důchodové a sociální a nastartování ekonomického vzestupu země. Nelze však přehlédnout , že se stále více  stává "Levicová strana/WASG" nepřehlédnutelnou politickou silou, vyvolávající představu u značné části obyvatelstva  o bezbolestné cestě, která by byla schopna vyřešit stávající problémy, které nakonec vyvolaly nutnost předčasných parlamentních voleb.

Podle průzkumu Infratestu Dinap pro veřejnoprávní televizní a rozhlasovou ARD nová levice získala 29 % hlasů od současné SPD, 28% od dosavadních postkomunistů PDS, 23% od nevoličů a dokonce 7% z řad CDU. To za situace, kdy dvě třetiny z tisíce dotázaných vyslovilo přesvědčení, že levicová strana prosazuje populistické věci, které nemůže však ve skutečnosti prosadit. Více než polovina však prohlásila, že zastupuje  nejlepší zájmy  obyvatel východního Německa.

   Profesor   Micha Brumlik, ředitel frankfurtského "Institutu Fritze Bauera a dokumentačního centra dějin holocaustu",  v této souvislosti vystoupil s ostrou kritikou Oskara Lafontaina, protože podle jeho názoru se jím ovládaná WASG  systematicky vzdaluje duchu Ústavy a právního státu. Poukazuje přitom na jeho kritiku tzv,,Fremdarbeitrů" - cizích dělníků a na tvrzení, že "nacisté nebyli nepřátelé cizinců, ale rasisté". Rovněž za protiústavní považuje Lafontainovy názory, že ačkoliv kriminalita v důsledku stárnutí obyvatelstva je v současné době nejnižší , je nutno, aby v boji proti zločinnosti se nedržel stát zákonů, ale aby se je nebál překračovat. Tak vzniká podle Brumlika Lafontainův projekt, který zlepšení životní úrovně chudých a nejchudších vyřeší Německo vybudováním záchytných táborů pro uprchlíky v Africe a silnou policií, která může použít i mučení.

Otevírá se tím opět spor kolem odsouzeného náměstka frankfurtského policejního ředitele  Daschnera, který hrozil únosci mučením, pokud nevyzradí úkryt své oběti. Lafontaine odmítl tak argumenty policejních odborníků,  právníků a většiny veřejnosti, že bylo možné jiným způsobem dosáhnout doznání  s tím, že se s "jejich názorem nekryje". Vzniká tak obava, že by Lafontaine jako poslanec  se mohl snažit prosadit co by zákonodárce princip, že je možné mučení za určité situace právně legitimovat.  Kritici tak stále více poukazují, že Lafontaine prosazuje  nejen  zlepšení sociální situace obyvatelstva, ale též nacionální protekcionismus. Výsledkem je obava, že levicově populistický program ohrožuje demokratickou kulturu Spolkové republiky.

  Nelze se proto divit, že  "Levicová strana-WASG"  je kritizována zprava i zleva - bavorští křesťanští sociálové prohlašují, že má barvu "temně červenou" (v němčině je slovo rudá nepřeložitelné), která se spojí s červenou (SPD) a zelenou do jedné koalice. To vedení sociálních demokratů jak ústy svého předsedy tak spolkového kancléře rozhodně odmítá, protože jde o "kazatele nenávisti"a zelení je označují za "haiderovce". Současné vedení SPD jednoznačně  odmítlo jakoukoliv koalici se stranou Lafontaina a Gysiho.

Z berlínského ústředí SPD  zaznívá, že s těmito politiky se "spojuje stará levice, která vždy ví, oč jde, ale nikdy neví, co vlastně chce a kdo to zaplatí". Ministr obrany Peter Struck (SPD) však upozornil , že nemůže být pochyb, že voliči nejsou spokojeni s reformní agendou spolkové vlády a nejsou ochotni akceptovat její dopady na životní úroveň. To bude stát hlasy i voličů CDU, a proto je nutno vysvětlit lidem,. že " kde je Lafontaine, tam je SED-PDS". Předseda sárské SPD Heiko Maas varoval odboráře před příklonem k nové levicové straně. "Právě odbory musí vědět, že sociální stát může být udržen díky sociální demokracii a pracujících". Pokud se ztratí spojení mezi SPD a odbory, pak zbudou jen "poražení".

   Sociálně demokratická levice je však odhodlána pokračovat v konfrontaci se spolkovým kancléřem  a její prominentní poslanci  žádají, aby koalice s Levicou stranou nebyla kategoricky odmítána.  Poslankyně Bundestagu Sigrid Skarpelis-Sperk přímo prohlásila: "Kdyby unionisté a FDP nedosáhli většiny , pak přichází v úvahu červeno-rudě- zelená. Velká koalice posiluje radikální síly na levém a pravém okraji". Varuje přitom před úvahou uzavřít velkou koalici s unionisty. Skupina mladých sociálních demokratů uvnitř poslanecké frakce prohlásila, že přece není možno koalovat se stranou, která chce zvýšit daň z přidané hodnoty, a tím vytáhnout peníze z kapes občanů. Též spolkový ministr hospodářství Wolfgang Clement varoval svou stranu zahrávat si s myšlenkou velké koalice.

Gerhard Schröder zatím vyloučil jakoukoliv spolupráci s Levicovou stranou. V rozhovoru pro "Bild" řekl , že není nic jiného než  rozšířená PDS,  nástupnická strana SED. Lafontaine i Gysi již potvrdili, co si představují o odpovědnosti. "Oba jednoduše utekli, když se ukázaly těžkosti", prohlásil Schröder. Pokud by vznikla velká koalice, pak bez jeho účasti, kategoricky zdůraznil.

                 
Obsah vydání       25. 7. 2005
25. 7. 2005 Londýnská policie jmenovala osoby, podezřelé z útoků z 21.7.
23. 7. 2005 Britská policie zastřelila Brazilce
25. 7. 2005 Britský ministr zahraničí hájil usmrcení Jeana Charlese de Menezese
24. 7. 2005 Brazílie požaduje vysvětlení, proč a jak byl zabit
23. 7. 2005 Muž zastřelený v Londýně nebyl atentátník
25. 7. 2005 Oni o koze a já o voze Jan  Čulík
23. 7. 2005 Britští muslimové: Máme strašlivý strach
25. 7. 2005 Boj proti terorismu přináší na hranicích konečně své ovoce
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
25. 7. 2005 Tajemství smokingu Alex  Koenigsmark
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 7. 2005 Nevadí mi, že Klaus kritizuje EU, ale jak to dělá a s kým se spojuje Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Vystřiženo z dobových komunistických žurnálů? Josef  Provazník
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
25. 7. 2005 "Nobelova cena" za ekonomii Josef  Vít
25. 7. 2005 Prešov chce sídlisko, kde žijú Rómovia, obohnať múrom
25. 7. 2005 Sociální stát a problémy imigrantů Veronika  Valachová
25. 7. 2005 Jste vozíčkář, práce není
25. 7. 2005 Panská rasa, divoký odsun a zlí Čechové Michael  Marčák
25. 7. 2005 Postřílet Němce? Štefan  Švec
22. 7. 2005 Der Tag kommt nicht Štěpán  Kotrba
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Co mělo přijít místo odsunu? Ondřej  Slačálek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy
25. 7. 2005 Název Česko s cizojazyčnými variantami je kodifikován již řadu let Jiří  Kratochvíl
25. 7. 2005 Ať žije bordel a nikdy jinak! Václav  Dušek
25. 7. 2005 Hus -- chaot a kruťas? Jan  Novotný
25. 7. 2005 Ferndando Pereira byl zavražděn! Jan  Rovenský
25. 7. 2005 SRN: Deficit i letos přes 3 %
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
12. 7. 2005 Prázdniny německých neonacistů   
13. 5. 2005 SPD: Kapitalisté nebo kapitalismus? Štěpán  Steiger
9. 5. 2005 Případ Zachariase Moussaouiho Mojmír  Babáček
9. 5. 2005 Předseda SPD vzbudil nebývalé emoce kritikou kapitalismu Richard  Seemann
25. 4. 2005 Německo mělo spoluodpovědnost za genocidu Arménů   
13. 4. 2005 SRN: 12 % nezaměstnaost   
11. 4. 2005 Pád Třetí říše: další zbytečný "velkofilm" Josef  Provazník
4. 4. 2005 Český Aufschwung na pozadí německých omylů v evropském kontextu Miloslav  Zima
23. 2. 2005 Německo: Protiameričtí demonstranti a psí výkaly   
10. 2. 2005 Krajiny bývalej NDR žiadajú o zaručenie pomoci zákonom   
4. 2. 2005 Každý osmý Němec bez práce ?   
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
4. 1. 2005 Více než polovina Němců chce zpět marku   
28. 12. 2004 SRN: Odbory varují před dobrovolným zkracováním dovolené   

Die Linke - levicová volba německé politiky RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
19. 7. 2005 PDS se přejmenovala na Levicovou stranu Milan  Neubert
27. 6. 2005 Německá radikální levice před volbami Milan  Neubert
20. 6. 2005 Lafontainův pokus o comeback Richard  Seemann
25. 5. 2005 Útěk dopředu Tomáš  Krček
25. 5. 2005 Lafontaine na protest vystoupil z SPD Milan  Neubert
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
30. 9. 2004 Co přinesly volby v Německu? Tomáš  Krček