4. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 7. 2005

Ozdoba Krnova

Nahý Červinka s auťákem v lese

Mé rodné město, slezský Krnov, vlastní již od dávných dob nádherné a rozlehlé lesy, jež tvoří jedno z nejmalebnějších míst jesenického podhůří. K jejich části, obklopující kolem dokola osadu Ježník, jsem si za dvacet let pravidelných procházek utvořil hluboký vztah... znám tu, jako nadšený a vděčný pozorovatel zdejší zvířeny i květeny, snad každý kout. Je moc dobře, že i v dnešním světě taková místa existují, a rozhodně si zaslouží ochranu. Kdysi tu bývali např. čolci a mloci, plno ještěrek, netopýrů, nádherné druhy nočních můr apod.

Ještě dnes se tu potkáte se zmijí, užovkou, ropuchou, skokanem, datlem, káňaty, s potápníky, s velkými mraveništi, se čmeláky, sršni... a občas uvidíte snad i ještěrku, slepýše nebo čápa. V lese roste lýkovec, již za komunistů (srv. Barevný atlas rostlin, Obzor-Profil 1986 Bratislava-Ostrava) chráněná rostlina, štíhlé jedle, dubové aleje, statné buky a ne na posledním místě spousta hub. Už podle komunistických zákonů (srv. Kapesní atlas chráněných a ohrožených živočichů I, SPN Praha 1983) byly chráněny všechny druhy ropuch, všechny druhy ještěrek, všechny druhy mravence lesního, všechny druhy čmeláka, slepýš křehký, datel černý, čáp bílý, také všechny druhy strakapouda (na Ježníku velmi hojného) a oba druhy ježků (nepochybně po ježcích se Ježník jmenuje, kdysi jich tu bylo nepočítaně).

Město se rozhodlo ježnické lesy poněkud kultivovat, obnovit jejich význam, jaký měly za dob německého osídlení. Když jsem viděl obrázky německého Ježníku z dob před válkou, zdálo se mi, že se dívám do rajské pohádky: všechno upravené, civilizované a zároveň romanticky panenské. Naopak v době, kdy se tu mí rodiče spolu se mnou nastěhovali (1986), stavěla se středem lesa zpevněná cesta pro sovětské tanky, jež tudy jezdívaly na tankodrom. Není divu, že tehdy bylo zvykem jezdit do lesa autem, mýt si ho v řece a odhazovat použité pneumatiky do příkopů. Díky Bohu je toto barbarství pryč, někde ovšem přece jen na vandaly znovu a zas budete narážet. Kdo by však čekal, že i v samotné krnovské Lesní správě?

Jak si kdokoli může přečíst na internetových stránkách města Krnova, ježnické lesy jsou tu pro občany, aby se mohli rekreovat a sžívat s přírodou.

"Všechny výše uvedené aktivity by měly vést ke stavu, aby městské lesy byly místem příjemného odpočinku, místem poučení a seznámení se vším, co v lese roste, komu všemu poskytuje les přístřeší. Nezbývá než věřit, že je občané jako takové přijmou a naučí se vztahu nejen k lesům, ale celému přírodnímu prostředí." (http://www.krnov.cz/_programs/Article.asp?sid=69&part=2)

Mnozí toho také využívají, jezdí sem milenci, starší manželé, rodiny s dětmi, v zimě se tu hodně běžkuje, na podzim houbaří. Když jsem ale dnes (4. července 2005) před čvrtou hodinou odpolední procházel po své pravidelné trase kolem panenské tůně blízko pramínku ježnického potoka, nevěřil jsem svým očím. Ač je všude kolem zákaz vjezdu do lesa autem (což demonstrují i závory), u tůně stálo veliké auto s poznávací značkou (snad si ji pamatuji dobře) BRA 27-71. Zprvu jsem si myslel, že to jsou nějací ekologové, kteří vědí, proč museli autem... ale pak mi to nedalo. Sleduji život v tůni už od května a jako laik procházející se každý víkend po břehu a hledící do vody mohu sice na leckoho působit úchylným dojmem, ale pozorování ropuších pulců, mločích nebo čolčích larev, plovoucích užovek a pářících se potápníků považuji za jednu z nejšťastnějších věcí na světě. Jsem prostě takový... Tůň je malá, její plocha by mohla opovídat tak šesti metrům čtverečním, bohužel u ní není cedule s prosbou o to, aby se v ní lidé nekoupali, ale zatím jsem nikoho, koho by něco takového napadlo, nepotkal.

Když jsem se dneska příbližil k vodě, zdálo se mi, že se tam na hrázce opalují dva nudisté a že jeden z nich jde do vody. Kdyby si takhle každý mohl smýt své deodoranty v panenské vodě kousek od pramene... cítil jsem vztek. Zeptal jsem se dvou nahých lidí (muže kolem padesátky jsem identifikoval zřetelně, ale protože jsem viděl, že oba jsou nazí, nepřibližoval jsem se příliš a zaujal jsem cudný odstup), zda jim to nepřijde trapné, že jsou tu autem (parkoviště je asi 10 minut chůze od tůně po směru toku potoka). Pán ihned odpověděl, že nikoli... a když jsem se mu představil a řekl, že o něm napíšu do novin, hrdě se mi představil: Červinka z Lesní správy. Později jsem jeho obličej popsal člověku, který pana Červinku zná, a potvrdil mi, že se jedná vskutku o něho.

Čili Červinka může jezdit do lesa autem, když se mu zachce opalovat se nahý na veřejném místě, určeném k rekreování mj. i rodin s dětmi, neboť on je z Lesní správy. Občan ze svých daní pana Červinku pěkně zaplatí, aby ten si mohl milostivě dojet dvě stě metrů autem místo toho, aby zaparkoval tam, kde musí parkovat obyčejný smrtelník, a deset minut šel pěšky. Je též otázkou, zda se nejel opalovat služebním autem a náklady na cestu si nenechal zaplatit námi. Nebo byl snad v práci? Platíme pana Červinku za to, že se v pohodě opaluje -- je to snad náplní jeho práce? Doufám, že nikoli. Bohatě stačí to, že nám krnovská Lesní správa jde příkladem a učí nás, jak se máme chovat v lese: jezdit do něho autem, parkovat hned u tůně s ropušími pulci a rozvalovat se nazí na hrázce, kam ústí veřejná lesní cesta, po které jsem nejednou viděl běhat děti.

Až jednou, milí občané města Krnova nebo turisté z jiných koutů světa, uvidíte na krnovsku naháče, jak si myje auto v řece, vůbec bych se nedivil, kdyby na váš vyděšený údiv arogantně reagoval řevem: já jsem Červinka z Lesní správy! Tak se na to, prosím, připravte... Mimo to: budete-li se chtít okoupat na Ježníku v rybníku kousek pod zdejší plicní léčebnou, nečiňte tak -- je sice dost velký a ke koupání se přímo nabízí, nicméně -- a to Lesní správa, jež sídlí spolu s Červinkou hned nad rybníkem, zapomněla nějak zveřejnit -- potok, který do něj vtéká, slouží zmíněné léčebně jako kanalizace. Ono už to tak chodí... jestliže vás město Krnov vítá do svých lesů, musíte tomu zřejmě rozumět takto: můžete se vykoupat v odpadní vodě jedné léčebny, a pak se podívat na nahého Červinku s auťákem v lese. Kdo by mohl odolat, že?

                 
Obsah vydání       4. 7. 2005
6. 7. 2014 Zpráva o smrti Mistra Jana Husa Petr z Mladoňovic
5. 7. 2013 Proglas
6. 7. 2005 Pavel z Tarsu, věrozvěstové Cyril s Metodějem a Jan Hus Boris  Cvek
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
3. 7. 2004 Proč pravoslavní neslaví svátek svatých Cyrila a Metoděje dne 5. července?
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field
6. 7. 2005 Olympijské hry v roce 2012 se budou konat v Londýně
6. 7. 2005 Skotsko: Policie zakázala protesty proti summitu G8
5. 7. 2005 Blair se domnívá, že "dojde k dohodě"
5. 7. 2005 Summit G8 bude zřejmě zklamáním
5. 7. 2005 Edinburk: Demonstranti proti summitu G8 stanuli před soudem
4. 7. 2005 Summit skupiny G8 je irelevantní
5. 7. 2005 Delicate relations painted intricately Ema  Čulík
5. 7. 2005 Jemné vztahy vylíčené složitě Ema  Čulík
5. 7. 2005 Hvězdy a festivaly Markéta  Sulovská
4. 7. 2005 American Indie Films Deal with the War on Iraq, but Fail to Convince Ema  Čulík
4. 7. 2005 Americké nezávislé filmy o válce v Iráku nepřesvědčily Ema  Čulík
5. 7. 2005 Návrat domů jako deja vu zmrzačené genereace Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 George Bush: Dám přednost americkým zájmům
5. 7. 2005 Ozdoba Krnova Boris  Cvek
3. 7. 2005 Proti globální chudobě: Jde o spravedlnost!
3. 7. 2005 Geldof se s tím nepáře Jiří  Staněk
2. 7. 2005 Británie: obrovská mediální akce proti africké chudobě
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů
4. 7. 2005 Politické informace a rady Michaela Moora Stanislav  Heczko
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu
4. 7. 2005 Buďme sebevědomí! Jan  Paul
4. 7. 2005 Psychosociální vývojové krize v životě Martina Luthera Stanislav  Heczko
4. 7. 2005 Nemáte jasno, co o prázdninách? V létě do Milkovic ! Stanislav  Penc
4. 7. 2005 O vztazích asijských zemí
4. 7. 2005 Výborné divadlo, které nikdo nezná, protože "to není v Praze"
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
4. 7. 2005 Mezinárodní festival rozvojové spolupráce
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce