9. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 6. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 26. května 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Očití svědkové potvrdili, že v bagdádských ulicích se objevila skupina neznámých křesťanských misionářů doprovázená americkými Humvee. Projížděli ulicemi a zvláště v jižních šíitských částech rozhazovali značné množství exemplářů Nového zákona. Nápisy v knihách slibovaly přinést klid a mír do celého Iráku a seznámení zájemců se životem Ježíše Krista. Sunnitští duchoví a úřadovny Muqtady as-Sadra shromáždili velké množství těchto knih přinesených místními lidmi a kolem 10:00 je společně spálili. Podle zjištění korespondenta Mafkarat al-Islam se do země dostalo severní cestou přes Irbíl přes 100 000 exemplářů Nového zákona. Knihy se prodávaly po 1 000 iráckých dinárů, tj. 50 amerických centech. Jeden z těch, kdo pomáhali knihy sbírat, korespondentovi řekl, že jde sice o první případ podobné agitace v Bagdádu, nikoli však v jižním Iráku.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 18. května 2005

Chálidíja

V 7:00 podnikli Iráčané útok na kolonu amerických vojenských vozidel. Asi 40 bojovníků ukrytých za železným mostem v okrsku Džazíra zničilo palbou tři Humvee, zabilo devět nepřátelských vojáků a dalším pěti způsobilo zranění. Američané byli nuceni zavolat na pomoc vrtulníky a v odvetné palbě zabili pět mudžáhidů. Poté, co se iráčtí bojovníci stáhli, začali okupanti ostřelovat okolní domy, obvinili místní lidi ze spoluúčasti na útoku a nakonec na dvě hodiny vyhlásili zákaz vycházení. K útoku se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

V Ámiríjat al-Fallúdža bylo nalezeno sedm těl, patřících se vší pravděpodobností iráckým kolaborantům, zaměstnaným u bezpečnostní služby na americké vojenské základně v Chálidíji. Jeden z nich byl Turkmen z Kirkúku. Všech sedm bylo zastřeleno.

Fallúdža

Korespondent Mafkarat al-Islam večer oznámil, že šest členů tzv. národní gardy navštívilo lázně ve staré části města, aby se vykoupali. Po 15 minutých byla ve zcela prázdných lázních nalezena jejich podřezaná těla. Američani a iráčtí vojáci okolí lázní uzavřeli a snažili se najít nějakou stopu, která by je dovedla k útočníkům, a sháněli se po majitelích lázní.

Několik minometných střel zasáhlo americké velitelské stanoviště u východního vjezdu do města.

K půlhodinové srážce došlo na americkém vojenském stanovišti v budově guvernérského úřadu, odkud byla slyšet silná kulometná palba, ale podrobnosti se korespondentovi zjistit nepodařilo.

Terčem střelby se stala také hlídka loutkové národní gardy na ulici Tharthar, kde byli tři z gardistů zabiti. Kromě toho došlo k explozi u kontrolního stanoviště kolaborantů na západním okraji města u čtvrti Sakaj.

Webová stránka al-Džazíry přinesla s odvoláním na saúdsko arabský deník al-Watan zprávu, podle níž se ve vedení NATO v Bruselu za zavřenými dveřmi projednává informace z vojenských kruhů, že po ukončení vojenských operací u Fallúdže byly desítky zmasakrovaných obyvatel města zahrabány americkými vojáky do masových hrobů, do nichž byly přidány chemikálie včetně tzv. Active Lime, zaručující, že veškeré důkazy zmizí ze světa. Tyto masové hroby jsou podle zprávy rozesety v poušti v severním Iráku.

Ramádí

Kolem 10:00 došlo k explozi bomby pod kolonou šesti vojenských vozidel projíždějící čtvrtí Tamím. Zničila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky. Američané pak okrsek uzavřeli a zabránili všem novinářům přiblížit se k místu exploze.

Odpůrci okupace obvinili režim z podpory náboženských konfliktů

Irácké síly, které odmítají americkou okupaci země, vydaly varování před rostoucím sektářstvím v irácké společnosti a obvinily novou loutkovou iráckou vládu, že tento trend svými aktivitami podporuje. Prohlášení, které převzala katarská agentura QudsPress, podepsal Nejvyšší výbor vlasteneckých sil, skupina nazývající se Wahdž al-Iráq (Oheň Iráku) a její generální tajemník šajch Madžíd al-Kaúd. Praví se v něm: "Vítězství iráckého odboje vzbudila strach a paniku mezi sluhy okupantů, placenými agenty a sektáři, protože vědí, jaký bude jejich osud, až budou okupanti poraženi a jejich síly, které je nyní chrání, budou muset odejít."

Podle šajcha Ka'úda obsahují mnohá prohlášení ministrů a dalších úředníků nové "vlády" jasné direktivy k provedení plánu vyvolávání etnických a náboženských rozbrojů, které charakterizoval jako útok proíránských sil vůči arabskému světu a islámu. Jejich cílem má být zničení arabského charakteru Iráku, jeho zničení jako státu a podpora okupantů v boji proti odboji. Výsledkem jsou útoky na mešity, vraždy imámů a strážců mešit, terorizování mírumilovných rodin a útoky na nevinné civilisty, jejichž počet v poslední době dramaticky vzrostl.

Prohlášení vyzvalo všechny náboženské a politické představitele a sociální organizace, aby "odsoudily tyto nízké činy, zasadili se o jejich okamžité ukončení a odhalili ty, kdo za nimi stojí a ty, kdo je provádějí". Irácký lid vyzvalo, aby zůstal stranou těchto sektářských hanebností a nedal se do nich vehnat.

Atentát na generála z loutkového ministerstva vnitra

Podle zprávy kuvajtské tiskové agentury KUNA zahájili dopoledne ozbrojení muži v Zafaráníji jižně od Bagdádu palbu na auto brigádního generála Ibráhíma Chammáse. Zdroj z loutkové policie potvrdil, že generál byl na místě usmrcen a jeho žena vážně zraněna.

Sionistické útoky na irácké intelektuály neustávají

Ředitel bagdádské Nu'mánovy nemocnice dr. Abdalláh Júnús byl neznámými muži zastřelen v autě cestou do nemocnice. Lékaři z této nemocnice prohlásili, že jde o první útok na jejich zaměstnance a odsoudili všechny útoky na zdravotnické pracovníky. Dr. Muhammmad Hasúní, ředitel Preventivního lékařského programu, poznamenal, že od počátku okupace bylo již uneseno a oloupeno 130 iráckých lékařů, 15 z nich bylo zavražděno.

Jiné zdroje v Bagdádu oznámily, že od jara 2003 bylo zavražděno přes 100 iráckých vědců a intelektuálů, přičemž za těmito útoky se vší pravděpodobností stojí sionistický Mosad.

Příslušníci křesťanských sekt verbují lidi v Iráku

Očití svědkové potvrdili, že v bagdádských ulicích se objevila skupina neznámých křesťanských misionářů doprovázená americkými Humvee. Projížděli ulicemi a zvláště v jižních šíitských částech rozhazovali značné množství exemplářů Nového zákona. Nápisy v knihách slibovaly přinést klid a mír do celého Iráku a seznámení zájemců se životem Ježíše Krista. Sunnitští duchoví a úřadovny Muqtady as-Sadra shromáždili velké množství těchto knih přinesených místními lidmi a kolem 10:00 je společně spálili.

Podle zjištění korespondenta Mafkarat al-Islam se do země dostalo severní cestou přes Irbíl přes 100 000 exemplářů Nového zákona. Knihy se prodávaly po 1 000 iráckých dinárů, tj. 50 amerických centech. Jeden z těch, kdo pomáhali knihy sbírat, korespondentovi řekl, že jde sice o první případ podobné agitace v Bagdádu, nikoli však v jižním Iráku.

Brigády Badr veřejně obviněny z útoků na sunnitské obyvatelstvo

Předseda Rady muslimských ulamá Hárith Sulajmán ad-Dárí oficiálně obvinil kolaborantské Brigády Badr, že jsou pachateli vlny únosů, zatýkání, mučení a vražd sunnitských duchovních a veřejných činitelů a občanů a tím dále vyhrocují situaci v zemi. Prohlásil, že rada má pro své tvrzení nezvratné důkazy. Jde o první veřejné obvinění určité skupiny z odpovědnosti za útoky na sunnitskou komunitu.

Iskandaríja

Ve čtvrti Ma'alif v centru města explodovala kolem 13:00 pod pěší kolonou americké hlídky pozemní mina. Zabila čtyři vojáky a dalších pět zranila, jednoho z nich vážně. Američané nato v celé čtvrti vyhlásili zákaz vycházení a zahájili zatýkání, během něhož odvlekli z domů 11 sunnitských obyvatel. Domům šíitů se razie vyhnula, aby tím bylo vytvořeno další ohnisko svárů mezi obyvatelstvem. Z téhož důvodu používají Američané při podobných příležitostech šíity, aby je dovedli k domům obývaným sunnity.

Ačkoliv bylo v oblasti v několika posledních dnech zabito přes 20 šíitských kolaborantů, velké peněžní sumy nabízené Američany jsou stále přitažlivé. Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že Američané udavačům a zrádcům dávají i 10 000 dolarů měsíčně -- v zemi, kde roční příjem často nepřesahuje 200 dolarů.

Ba'qúba

Auto stojící u silnice naložené výbušninu explodovalo dopoledne v blízkosti policejní hlídky a zranilo 14 loutkových policistů, šest z nich vážně. Zprávu přinesla agentura QudsPress s odvoláním na policejní zdroj a dodala, že útoky na americké okupanty a jejich sluhy ve městě v nezmenšené míře pokračují navzdory neustálým americkým raziím a zatýkání.

Ostřelování základen

Osm minometných střel dopadlo v poledne na americkou základnu v Tárimíji.

Terčem minometné palby se stala rovněž základna ležící západně od Ramádí.

Dulu'íja

Kolem 11:00 tu zasáhla exploze bomby třetí vozidlo z kolony čtyř Humvee, zničila je, zabila v něm tři a zranila čtvrtého vojáka.

Sámarrá

V centru města zastřelil irácký ostřelovač v 10:00 amerického vojáka stojícího v zástupu pěšáků. Vojáci pak prohledali střechy všech okolních vysokých budov, ale bez úspěchu.

Mosul

Asi 9 minometných střel zasáhlo dopoledne zdejší policejní akademii, kde způsobily silnou explozi. Loutková policie a armáda uzavřely celou oblast a provedly v okolní čtvrti razii spojenou se zatýkáním.

V okrsku Hammám al-Alíl jižně od města zaútočil odboj v 10:00 na americkou hlídku, zničil její Humvee, zabil čtyři vojáky a další čtyři zranil. V akci padli rovněž dva bojovníci.

Tal Afár

Baráky okupačních vojáků západně od města zasáhlo v 5:00 devět minometných střel. Podle nadporučíka loutkové policie střely zničily dvě Humvee, tank a část hlavní budovy. Současně potvrdil smrt nebo zranění nejméně 20 amerických vojáků.

Basra

V centru Basry zaútočili večer mudžáhidové na auto se členy Brigád Badr a dva z nich zastřelili. Američtí vojáci pak okolí místa spolu s policisty obklíčili.

Čtvrtek 19. května 2005

Ostřelování základny v Baghdádí

Kolem 7:00 zasáhlo americkou základnu v Baghdádí osm silných minometných střel ráže 120 mm. Nad základnu stoupaly sloupy kouře a nízko létající vrtulníky neúspěšně hledaly původce útoku.

Fallúdža

Odpoledne podniklo asi 20 mudžáhidů útok na velitelské stanoviště kolaborantů z tzv. národní gardy u jižního okraje města na silnici k Ámiríji. Gardisté se po krátkém boji dali na ústup a přivolali americké vojáky, kteří se do boje zapojili. Celá srážka trvala asi 15 minut. Utrpělo v něm zranění sedm bojovníků, na druhé straně byla zraněna řada Američanů. Zda byli na jejich straně i mrtví, se korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo zjistit.

Atentáty v Bagdádu

Ráno zastřelili povstalci generálního ředitele loutkového ministerstva ropného průmyslu Alího Hámida, když vycházel ze svého bagdádského domu.

V noci 10:00 zaútočil oddíl asi 10 bojovníků na kolonu Muhammada al-Budajrího, ředitele výzvědné služby Brigád Badr, zabili jeho, čtyři strážce a auto zapálili. V několika městech se objevilo provolání Základny džihádu v Zemi dvou řek, jímž se tato organizace k atentátu přihlásila.

Ba'qúba

Na hlavní ulici okrsku Habhab západně od města explodovala v 8:00 bomba pod hlídkou pěti Humvee, zničila jedno a zabila dva vojáky. Další tři byli zraněni, jeden z nich vážně.

Tikrít

Auto zaparkované na kraji hlavní ulice ve čtvrti Álam explodovalo kolem 9:30, kdy je míjela americká obrněná kolona. Zničila jedno z pěti vozidel, čtyři vojáky usmrtila a tři zranila.

Júsufíja

Bomba, instalovaná na kraji silnice vedoucí do centra města, vybuchla kolem 11:00 pod kolonou několika amerických obrněných vozidel. Jedno z nich zneškodnila, zabila jednoho vojáka a pět zranila.

Mosul

Ve čtvrti Šurta na levém břehu Tigridu zničil ráno výbuch zaparkovaného auta jedno vozidlo americké hlídky a zabil nebo zranil několik vojáků. Poškozeno bylo také několik obchodů a aut v okolí.

Mosulská americká základna Ghazlání se stala kolem 9:00 terčem sedmi raket Grad, které zasáhly jídelnu, zabily 12 vojáků a dalších 10 zranily.

Člen kolaborantské tzv. Vlastenecké skupiny v iráckém "parlamentu" šajch Fawwáz al-Džarba přežil v poledne pokus o atentát, k němuž došlo ve chvíli, kdy opouštěl svůj dům v mosulské čtvrti Falá. Američané vytvořili kolem celé oblasti "bezpečnostní kordon" a přivolali vrtulníky. Ty však v domnění, že jde o dům, kam se ukryli útočníci, vypálili na dům rakety a zabily sedm lidí, vesměs šachových příbuzných a hostů. Další tři osoby byly vážně zraněny, zničeno bylo rovněž pět osobních aut, patřících příbuzným a hostům a zaparkovaných kolem domu.

Basra

Pod hlídkou čtyř britských obrněných vozidel explodovala v okrsku Bihár na jihu města v 10:00 bomba. Zapálila jedno z vozidel, zabila dva Brity a tři zranila.

Muqtadá as-Sadr vyzval k pošlapávání amerických a "izraelských" vlajek odvetou za znesvěcení Koránu

Šíitský duchovní Muqtadá as-Sadr vyzval muslimy po celém Iráku, aby cestou na modlitby šlapali před mešitami po vlajkách USA a tzv. Izraele na protest proti znesvěcení Koránu na americké věznici na Guantanámu: "Ve jménu Božím, věřící Iráku, zvláště ti, kdo jsou' a amerických vlajek u vchodů do mešit a husajníjí a u všech modlitebních míst. Kdokoli to udělá, zúčastní se džihádu proti nevěřícím."

Iráčané v několika bagdádských šíitských mešitách a ve svatém městě Nadžafu, kde Sadr žije, tak také činili.

Pátek 20. května 2005

Ramádí

Exploze bomby v Džazíře severně od Ramádí zasáhla v 10:00 americkou pěší hlídku a pět vojáků usmrtila. Při následující razii zatkli Američané čtyři místní civilisty.

Hásiba osvobozena od okupantů

Iráčané svedli dopoledne tříhodinovou bitvu s okupačními vojáky, jejímž výsledkem byl ústup americké námořní pěchoty z města. Odboj pak vyhlásil Hásibu za osvobozené město zbavené okupantů, nad jehož veškerým životem převzal kontrolu. Důstojník loutkových sil potvrdil, že námořní pěchota město opustila poté, co utrpěla těžké ztráty.

Bagdád

Výbušninou naložený Landcruiser, zaparkovaný po straně hlavní ulice v okrsku Sabá al-Búr s severní části města, explodoval kolem 16:00, když jej míjela kolona několika amerických vozidel. Výbuch zničil jedno z nich, čtyři vojáky zabil a dva zranil.

O něco později explodovala v západobagdádské Ámiríji na silnici vedoucí k mezinárodnímu letišti bomba pod kolonou čtyř Humvee, zapálila jedno, zabila jednoho z vojáků a čtyři zranila.

Abú Ghurajb

Také tady došlo hned ráno k explozi bomby pod americkou kolonou na silnici vedoucí do Fallúdže. Ve zničeném Humvee byli zabiti čtyři vojáci.

Sunnitský šajch dostal během výslechu infarkt

Rada muslimských ulamá oznámila, že její člen šajch Abd al-Karím Abd ar-Razzáq, imám bagdádské mešity Umar al-Muchtar, utrpěl při mučení loutkovými silami ve vyšetřovacím středisku ve čtvrti Baládíjat silný infarkt. Oznámili to vězni, kteří byli vězněni spolu s ním a v pátek byli propuštěni. Podle jejich sdělení je šajch v kritickém stavu a může i zemřít.

Mafkarat al-Islam oznámil, že šajch Abd ar-Razzáq utrpěl infarkt už před rokem při zatčení americkými vojáky.

Latífíja

V 18:30 došlo k explozi bomby pod společnou americko-iráckou hlídkou projíždějící městem. Podle sdělení člena tzv. národní gardy výbuch zničil americké obrněné vozidlo a pickup iráckých sil. Zabit byl jeden americký voják, zraněni dva Američané a pět iráckých vojáků.

Hillá

Iráčtí povstalci vybavení lehkými zbraněmi a ručními granáty zaútočili ráno v Mašrú severně od Hillá na kolonu automobilů Brigád Badr. Podle svědků zničili dvě auta a zabili sedm kolaborantů.

Útok na kolonu kamionů v Baládu

V 10:00 podnikl oddíl bojovníků s lehkými a středními zbraněmi útok na kolonu vojenských kamionů projíždějící městem. Dva kamiony při útoku shořely a tři američtí vojáci byli zabiti.

Ostřelování základny v Bajdží

Šest silných minometných střel zasáhlo v 6:00 americkou základnu v oblasti Siníja západně od města. Obyvatelé oblasti slyšeli silné exploze a pozorovali kouř stoupající ze základny.

Šíitské protesty proti americké okupaci v Násiríji, Kúfě a Nadžafu

Asi 6 000 demonstrantů, mnozí z nich s Korány nad hlavami, demonstrovalo v šíitských městech Násiríja, Kúfa a Nadžaf. Uposlechli tak středeční výzvy svého duchovního Muqtady as-Sadra, aby protestovali proti americké okupaci a raziím ve svatých místech.

V Násiríji došlo ke střetu Sadrových stoupenců s loutkovou gardou střežící sídlo guvernéra provincie Dhí Qár Azíze Ábida Alwána, když asi 2 000 členů Mahdího armády pochodovalo k Sadrově úřadovně, umístěné poblíž Alwánova sídla. Podle nemocničních zdrojů byli ve srážce zraněni čtyři policisté a čtyři civilisté, podle Sadrova úředníka šajcha al-Chafádžího utrpělo zranění rovněž devět Sadrových stoupenců.

V Kúfě a Nadžafu malovali demonstranti na ulicích kolem mešit americké a "izraelské" vlajky a šlapali po nich. V Kúfě po poledních modlitbách skandovali: "Pryč, pryč s 'Izraelem', pryč, pryč s USA".

Sobota 21. května 2005

Habbáníja

Ve čtvrti Si Si v západní části města explodovalo asi v 11:00 auto naložené výbušninou, když je míjela kolona několika Humvee. Podle zdroje z loutkových sil rychlého nasazení zničila exploze dvě obrněná Humvee, zabila šest a zranila dva americké vojáky. Plukovník loutkové policie mimoto dodal, že zraněno bylo několik civilistů, kteří byli ve chvíli výbuchu poblíž.

Ostřelování základny v Hítu

Odpoledne vypálil odboj 14 minometných střel na zdejší americkou základnu Ajn al-Asad. Na základně došlo k několika mohutným explozím a přiletěla řada amerických vrtulníků. Podle údajů loutkových sil bylo zabito a zraněno několik amerických vojáků. K útoku se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Další útoky ve Fallúdže

Sebevražedný útočník najel kolem 8:00 do amerického kontrolního stanoviště v okrsku Halábísa západně od Fallúdže. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam člen loutkových sil, stanoviště bylo takřka úplně zničeno, sedm vojáků zabito a čtyři zraněni.

Po poledni ostřeloval odboj americkou základnu v zemědělské oblasti osmi raketami Grad. Ze západní a jižní části základny pak stoupal hustý černý kouř, bylo slyšet zvuk sirén a vzápětí nato přiletěly na základnu tři vrtulníky.

Hásiba zůstává v rukou odboje

Zdejší korespondent potvrdil, že odboj stále kontroluje město a všechny důležité přístupy do něho. Americké síly se pod ochranou vrtulníků stáhly na dálnici vedoucí do Qá'imu. S nimi ustoupily též irácké loutkové síly. Oficiální mluvčí loutkových sil plukovník Nazím ad-Darádží přiznal v pátek večer, že Američané ztratili nad městem kontrolu a že "je nutno brát v úvahu situaci v různých regionech kolem města Hásiby a otevření další fronty není logické", čili že s novým útokem na město Američané zatím nepočítají.

Útok na okupační kolonu v Bagdádu

Na silnici vedoucí k mezinárodnímu letišti došlo odpoledne ke střetu povstalců s okupačními vojáky. Iráčané krátce před objevením se americké hlídky odpálili bombu, Američané pak zastavili a vylezli ze svých vozů, aby okolí prohledali. V té chvíli na ně bojovníci zaútočili, zničili tři Humvee, zabili sedm vojáků a další zranili. Z Iráčanů padli tři bojovníci a byli zabiti také tři civilisté.

Abú Ghurajb

V 16:00 explodovala pod americkou hlídkou bomba, jež zabila čtyři příslušníky námořní pěchoty a zničila jejich Humvee.

Latífíja

Pod společnou hlídkou několika amerických Humvee a vozidel loutkových sil explodovaly na hlavní ulici města dvě bomby. Plukovník loutkové "irácké armády" Alí Hajdar sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že zničily dvě Humvee a zabily nebo zranily devět Američanů. Americké síly pak celou oblast obklíčily a vyhlásily zákaz vycházení. K akci se přihlásila Islámská armáda v Iráku.

Balád

Při útoku lehkými zbraněmi zničili povstalci ve městě vozidlo americké hlídky a vážně zranili několik vojáků.

Za svítání vypálili několik raket na zdejší americkou základnu Bakr, nad níž se objevil černý kouř.

Střet mezi Mahdího armádou a kolaboranty v Násiríji

Ve městě propukl v 8:00 asi hodinový střet mezi Mahdího armádou a iráckými kolaboranty. Mahdisté se stáhli teprve potom, co loutkovým silám přiletěly na pomoc americké vrtulníky a k bojišti se blížili italští okupační vojáci.

Sebevražedný útok v Mosulu zničil kontrolní stanoviště

Sebevražedný útočník najel v poledne ve čtvrti Džuma v centru města se světle modrým Chevroletem do amerického kontrolního stanoviště a odpálil se. Výbuch zničil dvě Humvee, šest vojáků usmrtil a 11 zranil. Američtí vojáci uzavřeli celou oblast kolem zničeného stanoviště a zastřelili čtyři civilisty, kteří přihlíželi příletu čtyř vrtulníků. Mrtvé odvezlo několik vozidel na základnu Ghazlání. K odpovědnosti za útok se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Útok na sídlo Brigád Badr v Basře

V 16:00 podnikly zdejší odbojové síly útok na sídlo kolaborantských Brigád Badr ve čtvrti Džaríšan. Podle policejního zdroje zabily čtyři jejich členy a pět zranily. K útoku se nepřihlásila žádná organizace, loutková policie si však pospíšila s tvrzením, že jde o dílo "sunnitských wahhábitů" a využila toho k zatýkání sunnitů.

Neděle 22. května 2005

Rozsáhlý útok na americký konvoj u Chálidíje

Početný oddíl povstalců podnikl v okrsku Džazíra útok na velký americký konvoj dopravující obytné buňky na základnu v Chálidíji. Podařilo se jim zcela zničit osm transportérů i s nákladem a dvě doprovodná Humvee. Zabito bylo 15 příslušníků námořní pěchoty. Jeden voják z prvního vozidla utekl a místní lidé ho viděli, jak se zraněnou rukou prchá přes pole do palmového háje. Američané pak celou oblast obklíčili a po uprchlém vojákovi pátral vrtulník.

Ramádí

Dva mudžáhidové ráno pronikli mezi americké vojáky stojící kolem tanku a dovnitř vozidla vhodili ruční granáty. Jejich exploze usmrtila vojáky, kteří byli uvnitř a tank byl zničen následnou explozí munice. Oba bojovníky pak zastřelili loutkoví vojáci. Podle člena loutkových sil bylo v tanku zabito pět vojáků.

Sestřelen další americký vrtulník

Dopoledne zasáhl odboj raketou nad městem Rawa vrtulník Apache, stroj vybuchl a jeho trosky dopadly na střechu budovy zemědělského ředitelství, kde usmrtily jednoho zdejšího zaměstnance. Ve vrtulníku zahynula dvoučlenná posádka.

Atentát na úředníka tzv. ministerstva obchodu

Auto generálního ředitele tzv. ministerstva obchodu Alího Músy Salmána ostřelovali ráno v bagdádské čtvrti Iskán neznámí útočníci a zastřelili ředitele i řidiče.

Sebevražedný útok v Tádží

Sebevražedný útočník v černém Cherokee naloženém výbušninou najel večer poblíž severní brány do kolony amerických vojenských vozidel. Podle svědků byl výbuch po nárazu neobvykle silný a usmrtil 11 příslušníků americké námořní pěchoty, řada dalších stihla předtím ze stanoviště utéci. Americké síly pak prohledaly celou oblast, ale nikoho nezatkly.

Abú Ghurajb

Tři americké vojáky stojící u statku Abd as-Samá'a v okrsku Sámilát zastřelil odpoledne z vyvýšeného místa irácký ostřelovač a na místě je usmrtil. Jejich smrt potvrdil nadporučík loutkové policie.

Bagdád

V předměstí Durá ostřeloval večer neznámý muž skupinu amerických vojáků a zasáhl do hlavy Kuvajťana s americkým občanstvím, který pro americkou armádu pracoval jako tlumočník.

Tikrít

Na dálnici jižně od města v okrsku Dudžajl vybuchla kolem 18:00 bomba pod americkou kolonou pěti obrněných vozidel. Jedno z nich zneškodnila, zabila dva vojáky a čtyři zranila.

Polské vojáky zabila bomba

Silná bomba umístěná na silnici Amúr severně od města explodovala pod obrněným vozidlem polských okupačních vojáků a zapálila je. Exploze munice uvnitř vozidla je pak úplně zničila. Místní lidé slyšeli křik polských vojáků v zasaženém vozidle, který utichl poté,co se je ostatním Polákům nepodařilo vytáhnout z hořícího stroje, protože každou vteřinou hrozila exploze munice. Polský vrtulník, který měl oheň uhasit, přiletěl příliš pozdě, kdy už posádka ve vraku byla mrtvá.

Sámarrá

Exploze bomby pod policejní hlídkou zničila Nissan a usmrtila sedm policistů. K odpovědnosti za útok se přihlásila Salafíjská skupina Qa'qa; přiznalo jej i tzv. ministerstvo vnitra, nezmínilo však žádné ztráty.

Ostřelování základen

Osm minometných střel zasáhlo odpoledne americkou základnu západně od Ramádí, odkud pak bylo slyšet druhotné exploze a k nebi stoupaly sloupy kouře.

Večer ostřeloval odboj západní část americké základny v Ba'qúbě devíti raketami, zřejmě typu Grad, které tam způsobily požár.

Čtyři rakety, pravděpodobně typu Kaťuša zasáhly v 18:00 také japonskou základnu v Samáwě. Zasáhly zřejmě střed základny

Mosul

Ve čtvrti Muhandisín v západní části města explodovala v 10:00 bomba pod projíždějící americkou hlídkou. Podle nadporučíka loutkové armády výbuch zničil Humvee a zabil pět vojáků, zatímco Američané tvrdili, že zemřel pouze jeden a dva byli zraněni. K odpovědnosti za útok se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Pondělí 23. května 2005

Útok na zásobovací konvoj u Hítu

Síly odboje zaútočily 8 km západně od Hítu na americký zásobovací konvoj směřující na základnu Ajn al-Asad. Podle svědků byly zničeny dva kamiony s minerální vodou a v nich byli zabiti čtyři vojáci; zbývající čtyři kamiony ujely. Američané prohledávali široké okolí, ale bojovníci okamžitě po útoku beze stopy zmizeli.

Ramádí

Za svítání explodovala ve městě bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee a zabila pět vojáků. K útoku se přihlásila První armáda Muhammadova.

Odpoledne provedli Američané rozsáhlou razii ve čtvrti Tamím na západě města a zatkli přes 50 lidí, mezi nimi čtyři ženy.

Abú Ghurajb

Za svítání kolem 4:00 začaly americké síly v doprovodu loutkových sil a vrtulníků obkličovat město, znemožnily obyvatelům pohyb z města ven nebo dovnitř a zakázaly veškerý silniční provoz ve všech čtvrtích města. U západního vjezdu do města se v datlových hájích shromáždila obrněná vozidla a vrtulníky, zatímco vojáci prohledávali všechny mešity a domy, jakož i ohrady s ovcemi a jinými zvířaty.

Odpoledne tzv. Vlčí brigáda, součást sil loutkového ministerstva vnitra v doprovodu amerických vojáků zatkla šajcha Abd as-Saláma Alího Husajna as-Zábidího, člena rady ulamá, jen se vracel do svého domu ve městě. Jak oznámilo prohlášení rady, loutkoví vojáci zastavili šajchovo auto a bez vysvětlení ho odvedli. "Vlčí brigáda se podílela od rána na blokádě města a na raziích po domech. Ke zmizení šajcha as-Zábidího rada ulamá podotkla, že podobným způsobem byl v polovině měsíce za záhadných okolností unesen a zavražděn šajch Ijjád Chálid Muhammad as-Samarráí, muezzin mešity v bagdádské Ghazálíji, jehož znetvořené tělo bylo později nalezeno.

Ve 20:35 místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že před chvílí sebevražedný útočník ve vestě naplněné výbušninou vběhl do skupiny amerických vojáků a odpálil se. Podle svědeckých údajů výbuch zabil čtyři vojáky a další vážně zranil.

Bombový útok na bagdádskou restauraci

U restaurace Habáibúna v Bagdádu explodovalo auto naložené výbušninou ve chvíli, kdy tam obědvali příslušníci loutkových sil. Podle zprávy agentury AP bylo sedm osob zabito a nejméně 82 zraněno. Nemocnice al-Kindího přijala tři mrtvé a 54 zraněných, další tři mrtví byli dopraveni do Sadrovy nemocnice a zranění do nemocnice imáma Alího nebo do lékařského centra.

Atentát na poradce tzv. premiéra Džafarího

TV al-Džazíra ráno oznámila, že byl zabit generálmajor Wajl ar-Rubájí, velitel operací tzv. ministerstva národní bezpečnosti a poradce loutkového premiéra Džafarího. Zprávu poději upřesnila BBC v tom smyslu, že Rubájí byl cestou do práce zabit i s řidičem, když na jeho auto zaútočili v bagdádské čtvrti Mansúr povstalci ve dvou jedoucích automobilech. Rubájí byl podle zprávy BBC pověřen koordinací všech operací tzv. ministerstev a okupačních vojáků proti iráckému odboji. K atentátu se později přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Poprava řidičů-kolaborantů

Armáda partyzánů sunny oznámila prostřednictvím internetového videozáznamu, že popravila tři arabské řidiče kamionů, kteří sloužili okupačním silám. Podle záznamu se před popravu přiznali ke spolupráci s firmami zásobujícími americké síly. Jeden z řidičů, Jordánec Hamád Ismáíl as-Sání, radil při té příležitosti svým jordánským bratřím, aby neprodleně zanechali práce pro Američany a vyzval též Iráčany, aby pro okupační síly dál nepracovali. Druzí dva řidiči pocházeli z Iráku. Všichni tři byli zastřeleni.

Ba'qúba

V centru města vybuchla kolem 10:00 bomba pod americkou hlídkou projíždějící ulicí vedoucí ke guvernérskému úřadu. Výbuch zničil Humvee, čtyři vojáky zabil a pátého těžce zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Sebevražedné útoky

Kolem poledne najel bojovník s autem naloženým výbušninou ve městě Miqdádíja ležícím severovýchodně od Ba'qúby do americké kolony a odpálil se. Exploze zničila dvě Humvee a zabila nebo zranila celkem devět vojáků. Irácké loutkové síly tvrdily, že k výbuchu došlo ve chvíli, kdy z nedaleké školy vycházely děti; korespondent Mafkarat al-Islam však od svědků zjistil, že výbuch nastal půl hodiny po skončení vyučování ve chvíli, kdy byla ulice s výjimkou americké kolony úplně prázdná.

Přibližně ve stejnou dobu se terčem podobného útoku stala americká kolona v centru Madá'inu, ležícího 30 km jihovýchodně od Bagdádu. Exploze černého auta Deawoo zabila nejméně 10 amerických vojáků, jejich mrtvoly byly rozhozeny po zemi kolem dvou zničených Humvee.

U íránské hranice sestřelen americký vrtulník

Korespondent Mafkarat al-Islam z města Mundhiríja na irácko-íránské hranici oznámil, že zdejší odboj sestřelil nad městem vrtulník Black Hawk a jeho hořící trosky leží v okrsku Salmáníja. Nad oblastí létaly další stroje, zřejmě pátrající po posádce sestřeleného vrtulníku.

V Latífíji zastřelen velitel Brigád Badr

V Latífíji jižně od Bagdádu zastřelili mudžáhidové ve 14:00 Hajdara al-Músáwího, velitele Brigád Badr, zodpovědného za vraždy řady sunnitských duchovních. Současně s ním byli zabiti jeho čtyři pobočníci.

Rozsáhlý útok na základnu v Habbáníji

V noci na úterý podnikl odboj více než hodinový útok na americkou základnu ve městě. Začal v době nočních modliteb kolem 21:30 a skončil kolem 23:00. Rakety a minometné střely zasáhly všechny části základny. Požáry osvětlovaly celou základnu, nad níž stoupaly mraky kouře. Američané odpověděli dělostřeleckou palbou, ale prudkou palbu odboje nezastavili. Hodinu po útoku přistála na základně řada vrtulníků, určených pro převoz mrtvých a raněných. Kapitán irácké loutkové armády, který v úterý ráno hovořil se skupinou novinářů, prohlásil, že ostřelování, které bylo nejrozsáhlejší za několik posledních měsíců, zabilo desítky vojáků a desítky dalších zranilo. Způsobilo též rozsáhlé škody materiální. Že byly následky ostřelování značné, dokazuje i to, že k pomoci při odvozu mrtvých a raněných a při hašení byly povolány i irácké loutkové síly.

Mahmúdíja

U šíitské mešity Abú al-Fadla Abbáse explodovalo kolem 20:00 podle sdělení policie auto naložené výbušninou. Jak uvedl ředitel místní nemocnice, bylo do ní dopraveno 10 mrtvých a 30 zraněných.

Útoky na americké základny

Kolem 16:30 provedli povstalci raketový útok na okupační základnu v Habbáníji západně od Fallúdže. Dopadlo na ni pět raket a nad základnu pak vzlétly vrtulníky. Nebylo však vidět kouř ani oheň.

Další útok byl namířen na americkou základnu v prostoru starého ředitelství celnice u Qá'imu. Tady po zásahu několika raketami stoupaly k nebi velké kotouče kouře. Američané pak v odvetu podnikli letecký útok na obytné domy ve městě, zabili několik lidí a dalších sedm zranili. Tři domy byly bombardováním úplně zničeny.

Při útoku na americkou základnu v Sámarrá explodovala dvě auta naložená výbušninou, která měla odlákat americké vojáky, aby se dva sebevražední bojovníci ve vestách s výbušninou mohli dostat mezi ně. Vojáci je však zpozorovali a zastřelili je, bojovníci se však ještě stihli odpálit. Výbuchy zranily čtyři vojáky a čtyři civilisty.

Nejméně 22 raket zasáhlo v 16:00 mosulskou základnu Ghazlání, kde způsobily požáry. Plameny šlehající ze základny mohli obyvatelé města pozorovat i ze svých bytů, aniž by vycházeli na střechy domů. Rovněž exploze -- nejsilnější za poslední dva týdny -- byly slyšitelné v mnoha částech města. Nad základnou se objevila řada vrtulníků. Loutková policie potvrdila korespondentu Mafkarat al-Islam, že při útoku byly zabity a zraněny desítky vojáků, přičemž zranění byli převáženi do městské nemocnice.

Tal Afár

Ozbrojenci s kalašnikovy zaútočili kolem 16:30 na auto s několika členy Brigád Badr a dva z nich zastřelili. K útoku se přihlásila Základna džihádu v Zemi dvou řek

Atentát na kurdské kolaboranty v Túz Churmátú

Před úřadem zdejšího starosty explodovala bomba, která usmrtila 5 osob a dalších 18 zranila. Podle sdělení loutkové policie byl mezi mrtvými bratr vysokého představitele Kurdského vlasteneckého svazu Muhammada Mahmúda, který byl přitom zraněn. K útoku, namířenému na kolonu činitelů strany, v jejímž čele stojí tzv. prezident Džalál Tálabání, se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Američané přiznali za celý den pět mrtvých vojáků

Okupační velení v Iráku bez uvedení podrobností oficiálně přiznalo, že v Mosulu byli zabiti tři američtí vojáci. Čtvrtý voják zamřel na následky zranění, které utrpěl při výbuchu auta u Tikrítu. Pátý voják byl smrtelně zraněn při dopravní nehodě u Kirkúku a příčiny "nehody" se vyšetřují.

Úterý 24. května 2005

Ramádí

V centru čtvrti Tamím v západní části města vybuchla v 10:00 bomba pod americkou kolonou, zasáhla a zničila Humvee, v němž zabila tři a zranila další tři vojáky. Ve svém vysílání pro místní obyvatelstvo přiznali Američané útok, ale zmínili pouze dva mrtvé a o zraněných se nezmínili vůbec.

Útoky v Bagdádu

Ráno kolem 7:00 zasáhlo sedm raket přistávací dráhy v západní části bagdádského mezinárodního letiště, používané bojovými letouny a vrtulníky. Americká letadla pak půl hodiny kroužila nad letištěm, ale neodhalila pozice, z nichž byly rakety vypáleny.

Po poledni explodovala bomba na dálnici procházející předměstím Durá pod americkou kolonou. Korespondent Mafkarat al-Islam dorazil na místo krátce po útoku a našel okolní ulice uzavřené. Zjistil, že hořící vozidlo se Američané snaží odtáhnout a že na místě přistály dva vrtulníky, aby odvezly raněné či mrtvé.

V severobagdádské čtvrti Qanát vybuchla další bomba v 15:00, když po tamní dálnici projížděla hlídka pěti Humvee. Jedno z nich zničila, zabila dva vojáky a dalšího zranila.

Júsufíja

Pod hlídkou čtyř Humvee vybuchla kolem 13:00 ve čtvrti Surajsar bomba, jež zcela zničila jedno vozidlo a zabila čtyři americké vojáky.

Útok na zásobovací konvoj v Bajdží

Severně od města na dálnici v okrsku Hawl provedl odboj v poledne dvojnásobný útok na zásobovací konvoj amerických kamionů. Tamní obyvatelé vylíčili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že nejprve pod kolonou explodovala bomba a jeden kamion zapálila. Na ostatní pak bojovníci zaútočili lehkými a středními zbraněmi, zapálili další dva kamiony, zabili čtyři řidiče a dva zranili.

Sámarrá

Osm střel, zřejmě minometných, zasáhlo kolem 14:00 zdejší americkou základnu. Obyvatelé blízké čtvrti Sisak slyšeli silné exploze a pozorovali sloupy kouře stoupajícího k nebi.

U Tárimíje sestřelen další americký vrtulník

Večer se Iráčanům podařilo zasáhnout raketou Strela nad městem vrtulník Apache, který se zřítil do houštin u říční zátoky západně od města. Američané pak celé okolí uzavřeli a snažili se zjistit, co se stalo s posádkou.

Sebevražedné útoky v Kirkúku a Mosulu

Dopoledne narazil sebevražedný útočník s autem do amerického kontrolního stanoviště ve čtvrti 1. března v jižní části Kirkúku. Exploze zničila stanoviště, zabila sedm vojáků 82. výsadkové divize a několik dalších zranila. Americké síly pak celou čtvrť uzavřely a znemožnily studentům blízkého technického institutu dostat se do školy.

Útočník v bílém Oldsmobilu najel v centru Mosulu kolem 16:00 mezi vozidla americké vojenské kolony a odpálil se. Zničil Humvee, zabil šest a zranil tři vojáky. K akci se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Středa 25. května 2005

Ostré boje v Hadíthě

U severního okraje Hadíthy a v Haqláníji došlo k ozbrojenému boji mezi asi 50 bojovníky hnutí odporu a okupačními vojáky doprovázenými loutkovými iráckými silami a vrtulníky. Boj začal krátce po půlnoci a trval do 3:00. Podle sdělení jednoho z velitelů odboje byla zničena čtyři obrněná vozidla a jeden tank nepřítele a zabito bylo 14 amerických vojáků a desítky dalších byly zraněny při ostřelování z minometů, jímž mudžáhidové pronásledovali ustupující vojáky. Američané ráno oznámili zranění několika svých vojáků a zabití tří povstaleckých bojovníků, místní mešity však oznámily konání obřadů za šest padlých mudžáhidů. Mezi nimi mučedníky byl i jeden z velitelů, šajch Ismáíl Abdalláh Ašíš (71), imám mešity Sajf al-Haqq. V boji si počínal jako dvacetiletý mladík. Patřil mezi známé velitele odboje a byl jedním z prvních, kdo vedl bojovníky z provincie Anbár na pomoc Muqtadu as-Sadrovi do Nadžafu v době tamních bojů.

Agentura QudsPress citovala zdroj blízký odboji, podle něhož mají Američané v plánu útok na mudžáhidy, který by je donutil vyjít z města a pustit se do nerovného boje. Kolem města je údajně na 1 000 amerických vojáků, je vyhlášen zákaz vycházení, jsou uzavřeny školy a úřady a tzv. národní garda začíná prohledávat domy.

V další dopolední zprávě korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že v některých částech města je plno Američanů, zatímco povstalci odtud v časných ranních hodinách zmizeli. CNN oznámila, že americké síly zahájily v Hadíthě rozsáhlou operaci nazvanou "New Market".

Sebevražedné útoky v Ramádí a Mosulu

Kolem 7:00 narazil sebevražedný útočník s autem do kolony amerických vojenských vozidel v okrsku Malab v západní části Ramádí, zneškodnil tank a zničil Humvee. Podle údajů kapitána loutkových sil bylo přitom zabito šest amerických vojáků a dva byli zraněni. Američané pak pozatýkali majitele domů v oblasti a strážce nedaleké školy.

V mosulské čtvrti Islá az-Ziráí najel v 9:00 sebevražedný útočník s červeným pickupem naloženým výbušninou do kolony devíti obrněných vozidel. Exploze zničila vozidlo, zabila devět vojáků a čtyři zranila.

Odboj přechodně obsadil vládní budovy v Ramádí

V 16:05 oznámil ramádský korespondent Mafkarat al-Islam, že mudžáhidové svádějí v centru města boj s americkými silami.Získali přitom kontrolu nad sídlem guvernéra a velitelstvím místní policie, v němž zajali řadu loutkových policistů. Podle další zprávy odeslané v 16:45 ovládal odboj stále policejní štáb, v němž se zmocnil množství zbraní. Na střechách okolních budov rozmístili Iráčané střelce, kteří znemožňovali námořní pěchotě, aby se pokoušela o znovuobsazení budovy. Nad městem létaly vrtulníky, ale ve značné výšce, protože se bály sestřelení.

Zpráva z 20:59 oznamovala, že se bojovníci z policejní budovy stáhli poté, co důstojníci policie souhlasili s tím, že rezignují na své funkce a zanechají svých služeb okupantům. Při útoku na policejní štáb bylo zabito přes 30 zrádců z "Vlčí brigády" a iráckých loutkových vojáků. Jejich mrtvá těla nalezli Američané potom, co bojovníci budovu opustili a přemístili se do úzkých uliček staré části města. Jak oznámilo prohlášení Základny džihádu v Zemi dvou řek, bojovníci se zmocnili 14 odpalovacích zařízení, velkého množství kulometů a lehkých zbraní.

Po ústupu bojovníků uzavřeli američtí vojáci mosty a ulice vedoucí z města a zahájili razie.

Ostřelování základny v Hítu

Čtyři rakety dopadly ve 23:00 do prostoru americké základny Ajn al-Asad. Po jejich explozích bylo ze základny slyšet další dva mohutné výbuchy a ze středu komplexu pak stoupal hustý kouř.

Miqdádíja

Uprostřed města vybuchla odpoledne bomba, která zničila Humvee a zabila čtyři americké vojáky v něm. Američané pak prostor uzavřeli a přerušili veškerý silniční provoz.

Bojovníci ozbrojení lehkými a středními zbraněmi zaútočili odpoledne na Nissan Brigád Badr, přijíždějící do města ze zdejší americké základny. Podle svědků vozidlo zničili a zabili čtyři členy brigád. K odpovědnosti za akci se přihlásily Eskadry Qa'qa.

Nad Sámarrá sestřelen vrtulník Cobra

Za svítání sestřelil odboj nad okrskem Tharthar, jenž je celý zbaven okupantů i zrádců, americký vrtulník Cobra. Podle některých zdrojů se pak bojovníci zmocnili vraku a těl dvoučlenné posádky, která při pádu zahynula.

V okrsku Isháqí 20 km jižně od Sámarrá explodoval červený automobil Opel, zaparkovaný na kraji hlavní silnice vedoucí do centra Sámarrá, když jej v 16:00 míjela kolona šesti amerických obrněných vozidel. Výbuch zničil jedeno vozidlo, tři vojáky usmrtil a další tři zranil.

Dahúk

Kolem 15:00 explodovaly ve městě dvě bomby pod hlídkou několika Nissanů kurdských kolaborantů. Korespondent Mafkarat al-Islam v Irbílu oznámil, že při explozích zahynulo 10 pešmergů, dvě vozidla byla zničena a třetí poškozeno. Útok přiznalo kurdské vysílání místního rozhlasu, k odpovědnosti za něj se přihlásila Armáda partyzánů sunny.

Nejvyšší rada vlasteneckých sil vyzvala Muqtadu as-Sadra k připojení

Generální tajemník Nejvyšší rady vlasteneckých sil Iráku odmítajících okupaci (známé jako Wahdž al-Iráq) Madžíd al-Kaúd vyzval nedávno listem šíitského duchovního Muqtadu as-Sadra, aby se připojil k odboji proti okupaci a vystříhal se sektářských tendencí. Vyjádřil nadšení nad Sadrovým postojem proti okupaci a prohlásil, že Wahdž al-Iráq nebude nikdy kupčit s iráckou zemí a iráckým lidem, a odmítá veškeré pokusy o dělení země a vyvolávání sektářského, náboženského či etnického napětí. Nabídl Sadrovi spolupráci při projevech odporu vůči okupaci formou stávek, demonstrací, pochodů a bojkotu politických institucí, které fungují pod záštitou okupantů. Naznačil nezbytnost bojkotu zrádců, kteří pomohli okupantům vstoupit do země a převzít kontrolu nad jejím bohatstvím. Ve jménu Wahdž al-Iráq vyzval všechny vlastenecké síly, aby nespolupracovaly s okupanty.

V závěru listu znovu opakoval, že Wahdž al-Iráq a síly spojené pod jejím praporem budou potěšeny, připojí-li Sadr se k nim, a jsou připraveny s ním spolupracovat na osvobození Iráku.

Čtvrtek 26. května 2005

Boje v Hadíthě pokračují

Od rána pokračovaly boje mezi mudžáhidy a tisícem amerických vojáků s obrněnými vozidly a letadly. Kolem 9:00 propukly hodinu trvající boje v okrscích Dawáhir a Sabhán, do nichž se Američané snažili proniknout. Jak sdělil kapitán loutkové armády, byla v bojích zničena dvě obrněná vozidla a tank a zabito nebo zraněno nejméně 10 Američanů. Na straně mudžáhidů padli tři bojovníci. Přiznal rovněž, že bojovníci zastavili postup námořní pěchoty a nadále kontrolují části území ve městě a v okolí, především v Haqláníji. V jiných částech jsou ovšem rozmístěni američtí vojáci a jejich iráčtí přisluhovači.

Odpoledne byl severovýchodně od města dvěma raketami sestřelen vrtulník Apache, vybuchl ve vzduchu a zřítil se k zemi. K vraku hořícímu na zemi přiletěly další dva vrtulníky, aby zabránily bojovníkům přiblížit se; osud posádky korespondent Mafkarat al-Islam neznal.

Později odpoledne zaútočily síly odboje na skupinu amerických vojáků v hadíthské odborné škole, kterou Američané předtím obsadili, když se jim podařilo proniknout od severu do středu města. 16 minometných raket mezi vojáky způsobilo značné ztráty; zdroj z řad tzv. protiteroristických sil odhadoval jejich počet kolem 20. Na školním dvoře přistál vrtulník Chinook, určený pro jejich odvoz.

Hít

Během odpoledne se američtí vojáci rozmístili za podpory vrtulníků Apache a Black Hawk po městě a prohledali hrobku historické postavy Abdalláha ibn Mubáraka. Pomocí amplionů vyhlásili zákaz vycházení od půlnoci do 6:00 s tím, že zastřelí každého, kdo v tu dobu vyjde na ulici. Zatkli přes 10 osob, které obvinili z terorismu.

Ramádí

Irácký ostřelovač zasáhl kolem 20:00 ze střechy vysoké budovy dva americké vojáky stojící uprostřed ulice. Američané na střeše pak nalezli pouze lano vedoucí na sousední prázdnou budovu, kterého zjevně střelec použil k opuštění střechy.

O hodinu později zasáhl ostřelovač ze střechy guvernérského úřadu ve městě tři americké vojáky. Američané pak prohledali obchody a další prostory v celé čtvrti, ale opět bez výsledku.

Fallúdža

Ve čtvrti Šuhadá explodovala pod americkou pěší hlídkou bomba, ukrytá pod hromadou stavebního odpadu. Zabila šest vojáků a další zranila.

K prudkému, hodinu trvajícímu boji mezi odbojem a Američany s iráckými loutkovými silami došlo pozdě večer ve čtvrti Nazal poté, co Američané svévolně postřelili místního civilistu. Jeho výsledkem bylo pět mrtvých iráckých a dva američtí vojáci. Střelbou bylo zraněno 11 civilistů včetně dvou dětí.

Američané čtvrť Nazal obklíčili a vyhlásili velmi přísná opatření vůči civilistům. Obrněná a jiná vozidla hlídkovala po celém městě, vstupy do Fallúdže byly uzavřeny a střeženy americkými vojáky a kolaboranty.

Ostřelování základny v Habbáníji

Sedm raket Grad středního doletu zasáhlo v poledne základnu, z níž bylo slyšet silné exploze, po nichž se nad komplexem objevily mraky kouře.

Útok na kolonu v Abú Ghurajb

Dopoledne zaútočili bojovníci na americkou kolonu mířící z Bagdádu do Abú Ghurajb, obklíčeného po dva dny americkými silami. Na staré silnici vedoucí do městy vybuchly tři bomby, bojovníci pak využili překvapení nepřátel a zahájili na ně palbu, zničili čtyři Humvee a dvě zneškodnili. Poté beze škody zmizeli. Podle loutkové policie bylo při útoku zabito nebo zraněno 21 Američanů

Americká armáda přiznala, že ze zdejšího vězeňského tábora uprchli před rozedněním dvěma otvory ve dvojité hradbě tři vězni. Jejich útěk byl odhalen v 5:50, poté bylo prohledáno okolí tábora, uprchlíky se však nepodařilo najít.

Bagdád

V Ghazálíji v západním Bagdádu explodovala pod americkou hlídkou v poledne bomba, zničila Humvee a zabila čtyři vojáky.

Loutkové síly tzv. ministerstva vnitra zatkly při razii v obytném komplexu ve východním Bagdádu dva palestinské občany Iráku a zbily několik palestinských žen. Agentura QudsPress k tomu uvedla, že stovky Palestinců žijících v Iráku jsou loutkovými silami obviňovány z podpory iráckého odboje.

Neznámí muži zastřelili z jedoucího automobilu Opel zástupce děkana fakulty vzdělávání univerzity Mustansiríja Músu Salluma al-Ámira a další tři osoby, které s ním jely v jeho autě. Útoky na irácké vědce a intelektuály jsou od jara 2003 poměrně časté a jsou připisovány agentům Mosadu.

Atentáty na kolaboranty

Bojovníci vnikli do domu bratra Fachrího al-Ámirího, vedoucího činitele strany Dawa v bagdádské čtvrti Qádisíja, všechny přítomné zavřeli do jedné místnosti a přítomného Fachrího al-Ámirího pak zastřelili. Ámirí byl kandidátem na vysoké místo na loutkovém ministerstvu vnitra, do Bagdádu přicestoval z Nadžafu.

V Bagdádu byl kolem 16:00 zastřelen generální ředitel tzv. ministerstva průmyslu Thámir Ghajdán.

V mosulské části Šurúqát byl v noci na čtvrtek zabit generální ředitel zdejší policie, brigádní generál Ahmad Husajn. Bojovníci na něho zaútočili, když vycházel z úřadu, aby odjel domů. Současně s ním bylo zabito jeho šest strážců.

Hillá

Dvě bomby explodovaly v 16:00 asi 10 metrů od sebe pod polsko-iráckou hlídkou západně od města. První zničila polské vozidlo a zabila v něm čtyři polské vojáky, druhá usmrtila tři irácké vojáky.

Šíité se v Tal Afáru zmocnili dvou sunnitských mešit

Jak sdělili korespondentu Mafkarat al-Islam svědkové, loutkoví vojáci vnikli do talafárských mešit al-Farúq a al-Ašara al-Mubaššárún bi-al-Džanna pod záminkou, že se v nich skrývají "teroristé". Po razii přivedli šíity a mešity jim předali, imámům sdělili, že obě budovy jsou od této chvíle majetkem šíitů. Mešity pak zůstaly uzavřeny a modlitby se v nich nekonají, před oběma stojí na stráži loutkoví vojáci.

Šíité představují asi 20 procent obyvatel Tal Afáru, ale šíitští kolaboranti z Brigád Badr se snaží s požehnáním svých amerických velitelů vyostřit vztahy mezi šíitskou a sunnitskou komunitou.

Agentura QudsPress citovala zdroj z mosulské policie, podle něhož připravují Američané operaci proti povstalcům v Tal Afáru. Podle zdroje blízkého odboji bojovníci v očekávání operace zahájili přesun do okolí města se všemi zbraněmi.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       9. 6. 2005
9. 6. 2005 Zmizely plány na výrobu jaderných zbraní
9. 6. 2005 Americká vláda ustoupila tabákovým koncernům
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon
9. 6. 2005 Rusko je zralé na oranžovou revoluci, varuje Solženicyn
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
9. 6. 2005 Koniec jedného príbehu? Igor  Daniš
8. 6. 2005 Nevím, o co jde, ale chci o tom rozhodovat Jan  Friedlaender
9. 6. 2005 Britskému hackerovi hrozí vydání do USA
9. 6. 2005 Věda a politici Petr  Wagner
9. 6. 2005 Milióny dolárov "nezávislým" inštitútom Eduard  Chmelár
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman
9. 6. 2005 Civilizované národy respektují mrtvé
9. 6. 2005 Těžké časy (pro Washington) před námi Immanuel  Wallerstein
9. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 26. května 2005
9. 6. 2005 Jak tomu má být při kulturních akcích Jaroslav  Štemberk
9. 6. 2005 Spectacle L'Ange Gardien-Václav Havel-le 14 juin 2005
9. 6. 2005 Referendum a Československo Miloslav  Zima
8. 6. 2005 Evropský parlament: Podpořte rozumnou drogovou politiku Evropské unie
7. 6. 2005 Firmy dávají zaměstnancům elektronické náramky, aby zvýšily jejich výkonnost
8. 6. 2005 Virtuální normalita a deviace Petr  Sak
8. 6. 2005 Jak je to s právy návštěvníků na kulturních akcích Patrik  Šebesta
8. 6. 2005 Ukrajinci v českém otroctví
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?
8. 6. 2005 Britské listy nejsou levicové Jaromír  Hořák
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 26. května 2005   
23. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. května 2005   
16. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. dubna - 7. května 2005   
9. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 18. - 27. dubna 2005   
2. 5. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 17. dubna 2005   
25. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 7. dubna 2005   
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005   
1. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. března 2005   
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005   
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005   
11. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. února 2005   
8. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 14. - 21. února 2005   
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005