18. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2005

Největší distributor dálničních kuponů přišel o 5,7 procenta z 1,3 miliardy korun

Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK

Kdo navrhne dnes vládě zrušení prodeje státního podílu v ABA - ministr průmyslu Milan Urban? Ministr financí Sobotka nevyloučil, že vláda v případě návrhu některého z členů vlády by nemohla své usnesení revokovat. Dopis, který dostal premiéra Paroubka i ČKA do prekérní situace, obsahuje ale i některé nesrovnalosti...

Trestní oznámení odboru ministerstva financí, o kterém se zmiňuje dopis členky dozorčí rady ABA premiérovi Paroubkovi, bylo policií odloženo jako neopodstatněné, což už v dopise nebylo. Škodou je v tomto případě zmařený prodej dálničních známek společností ÚAMK na konci roku 2004 a počátku roku 2005. Trestní oznámení připravil bratr ministra průmyslu Milana Urbana, ředitel odboru řízení územních finančních orgánů Jan Urban, do jehož kompetence spadá i oddělení dálničních kupónů a kolkových známek. Vysoký státní úředník, kerý má ale náročného koníčka. Ve volném čase je to automobilový závodník, jehož tým se nechává sponzorovat řadou polostátních průmyslových firem a jehož spolujezdkyní je tisková mluvčí televize Prima.

ÚAMK vydala včera tiskové prohlášení, ve kterém tvrdí, že splnila všechny smluvní podmínky a trvá na dodržení podmínek i ze strany státních orgánů. Stát především má podle mluvčího ÚAMK odpovědnost nejen vyhlašovat vykonatelnost práva v zemi, ale především, je-li účastníkem obchodněprávních vztahů, je povinen se tímto principem sám řídit. Pokud Česká konsolidační agentura akcie ABA nepředá, poruší tím právní závazek a ÚAMK se bude domáhat právními nástroji nejen splnění tohoto závazku, ale i náhrady škody. Předání akcií měl být výsledek mnohaměsíčního procesu schváleného Usnesením vlády ČR ze dne 15. 9. 2004. Odkládací podmínky v podobě souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a doplacení kupní ceny byly splněny dne 29. 4. a 3. 5. 2005 v souladu s příslušnými smlouvami.

Prodej dálničních známek, který je mimo jiné špinavosti českého podnikatelského světa v pozadí privatizace Autoklub Bohemia Assistence - ABA, byl předmětem sporu mezi ministerstvem finací a ÚAMK. Ministerstvo podalo trestní oznámení na statutární orgány ÚAMK a.s. za neodvedení prostředků stržených za distribuované ceniny - dálniční známky. Následně podal prezident Autoklubu České republiky, menšinový akcionář ABA, Roman Ječmínek, trestní oznámení na Oldřicha Vaníčka pro údajný podvod v souvislosti s nepravdivým čestným prohlášením o bezdlužnosti ÚAMK a.s. v návaznosti na proces prodeje státního podílu v ABA a.s.

Šlo o to, že Roman Ječmínek obvinil Oldřicha Vaníčka, že vystavil čestné prohlášení o tom, že ÚAMK a.s. nedluží nic státu a přitom (údajně) dlužil Ministerstvu financí za odvoz z dálničních známek.

Případ řešila Služba odhalování korupce a finanční kriminality. Souběžně probíhala jednání s Ministerstvem financí, při kterých ÚAMK tvrdil, že spornou částku, zjištěnou při kontrole v listopadu 2004 ve výši cca 32 miliónů nemohl odvést proto, že ji nedostal od koncových distributorů (tzn. čerpacích stanic, směnáren ap). Těchto distributorů měl ÚAMK dle vyjádření vedoucího odboru vnějších vztahů a komunikace ÚAMK Pavla Kuchálika v loňském roce více než 1200. Ten celou situaci komentoval slovy:

"O platební morálce řady z nich si nemusíme dělat iluze... Argumentovali jsme přitom tím, že známky distribuujeme na základě komisionářské smlouvy, jejíž podstatou je ta skutečnost, že něco dáváte do "komise" a peníze dostanete až po prodání věci. Tento náš právní názor podpořila i renomovaná advokátní kancelář Češka, Císař, Smutný. Také jsme uznávali, že konečné datum vzájemného vyučtování této loňské emise je 15. 3. 2005 a k tomuto datu musíme Ministerstvu financí uhradit všechny prostředky - tedy i ty, které bychom do tohoto data nedostali od distributorů. To je již naše podnikatelské riziko. Další vývoj nám dal za pravdu: k 15. 3. 2005 jsme udělali doúčtování, uhradili zbylou částku, ministerstvo nám uvolnilo bankovní záruku ve výši 40 milionů (o které se nikde nehovořilo, protože se to protistraně nehodilo do argumemtace) a za dalších několik dní bylo trestní oznámení odloženo jako neopodstatněné. A tak v duchu italského filmu: "Vyšetřování skončeno, zapoměňte" má tato kauza pouze jeden hmatatelný výsledek - tedy kromě poškození jména ÚAMK a.s. - že nebyla podepsána smlouva na distribuci dálničních známek na tento rok. A když si uvědomíte, že loňský obrat za známky byl cca 1 300 000 000,- Kč....?"

"ÚAMK dlužnou částku uhradil a ministerstvo je připraveno s ÚAMK opět uzavřít koncesionářskou smlouvu už na letošní rok," potvrdil bezdlužnost ÚAMK 8. 4. 2005 redaktorovi EURO OnLine Rudolfu Markovi mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Britským listům potvrdil 17. 5. 2005 rozporování dluhu a uhrazení všech částek za dálniční známky i ministr financí Bohuslav Sobotka. Řekl ovšem i to, že tento stav zvýhodnil Českou poštu a ABA, kterým byly pro letošek navýšeny kvóty s tím, že v letošním roce bude uspořádáno výběrové řízení na dalšího prodejce. Mimo tyto dva koncesionáře se na trhu pohybují ještě privátními distributoři, například německá firma Lekkerland O.K. FOODS a firma MTX, které zásobují zejména čerpací stanice. MTX s.r.o., bývalý METALEX, je přitom ovládán Petrem Boldem, bývalým předsedou představenstva ABA a současným předsedou představenstva firmy Global Assistance, zapsané na rejstříkovém soudě 17. září 2004...

Ministerská kontrola došla k závěru, že vznikl dílčí rozdíl mezi měsíčním hlášením o prodeji kuponů a fakticky odvedenými částkami. Skutečnost je ale podle EURO OnLine často taková, že koncesionáři vymáhají peníze od drobných distributorů ještě týdny poté, co dálniční kupony prodali.

To ředitel odboru řízení územních finančních orgánů ministerstva financí Jan Urban nevěděl?

Napadnuté a údajné nepravdivé čestné prohlášení o bezdlužnosti ÚAMK a.s. vůči státu a jeho orgánům, které bylo součástí přihlášky do soutěže o ABA, bylo vyplněno a ověřeno dne 3. 5. 2004. Na ČKA, která si ho vyžádala, bylo spolu s dalšími dokumenty odesláno dne 10. 5. 2004. Dne 25. 5. 2004 (tedy tři týdny poté) proběhla kontrola Ministerstva financí ČR týkající se plnění komisionářské smlouvy o prodeji dálničních kuponů. Tato kontrola konstatovala, že odvody jsou v pořádku.

Bratr ministra průmyslu Milana Urbana ovšem nejspíše nemá na takové prkotiny čas. Věnuje se automobilovému závodění s vervou, která se u vysokého státního úředníka dá stěží očekávat. Je jezdcem stáje bývalého soutěžního jezdce Stanislava Matějovského, která má nezanedbatelné zázemí na Autodromu v Mostě, který sponzoruje ČEZ . Partnerem tohoto týmu je i Česká pojišťovna (PPF - Kellner, Maděryč), Český telecom a Eurotel, ropovody Mero, Sokolovská uhelná, Unipetrol, Česká pošta, Škoda Auto, Sdružení pro cenu ČR za jakost Czech made (MPO ČR) či televize Prima (GES - Zach). V té je stále ještě ředitelka marketingu a PR Linda Kozáková, Urbanova spolujezdkyně. I to byl nejspíše důvod, proč se případu ABA věnovalo zpravodajství televize Prima a přitom s takovou povrchností. Jako tlačný píár dobrý...

Namísto výčtu hráčů v této špinavé hře je načase se zeptat jinak: s kým vším privatizace státního podílu v ABA propojena není?

                 
Obsah vydání       18. 5. 2005
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
18. 5. 2005 Jak já bych si chtěl zvolit prezidenta...! Bohumil  Kartous
18. 5. 2005 Michael  Marčák
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 ODS už jednou u moci byla
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Statistika - první člověk sní kuře a druhý se na něj kouká Josef  Vít
17. 5. 2005 Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo Jan  Bláha
18. 5. 2005 Na stejnou věc je vždy možný i jiný pohled...
18. 5. 2005 Wright vystoupí na Karlově univerzitě s kritikou kapitalismu Martin  Brabec
17. 5. 2005 Česká konsolidační agentura nevydala 69 procent akcií ABA Štěpán  Kotrba
17. 5. 2005 Jak popisuje spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA televize Prima? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu
17. 5. 2005 Demokracie v akci
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce   
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Více než polovina Francouzů žije na vzdálené planetě   
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli   
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář