18. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jiří Paroubek
18. 5. 2005

Paroubek odstartoval

Přijetí programového prohlášení Poslaneckou sněmovnou ukončilo vládní krizi. To ale znamená, že je nutné řešit nové problémy.

Třetí program vlády jedné koalice během tří let těžko mohl přinést nějaké překvapení. Porovnání jednotlivých textů také neukazuje převratně nové cíle, neskrývá ani žádné dramatické posuny v prioritách. Přesto je vláda nová. Nová v postavě svého předsedy. Proto se jako mnohem zajímavější než program jeví nový styl vládnutí, který premiér Jiří Paroubek nasadil.

Někteří političtí psychologové tvrdí, že státníkův styl je určen podobou prvního politického úspěchu. Porovnání tří posledních premiérů může tuto tezi podpořit. Špidlovy první úspěchy na úřadu práce, Grossovy zkušenosti v  Parlamentu a Parobkovy v pohostinství jako by předurčily jejich způsob řešení problémů: Špidlovo nekonečné vyčkávání, Grossovo úsilí porazit na hlavu každého faktického i potenciálního protivníka -- a Paroubkovu snahu dohodnout se. I když může Paroubkova první zkušenost jevit jako méně důstojná, působí v této zemi a v této době nejen uklidňujícím dojmem. A může mu dokonce přinést úspěch.

VEDLE BĚŽNÉHO PROVOZU vlády, jehož podoba je nastíněna v programovém prohlášení, čekají Paroubka na cestě k všeobecným volbám tři velké politické problémy: euroústava, Lidový dům a Modrá šance. Už při hledání nového premiéra se ozývaly z okolí budoucí vlády hlasy, že přijetí euroústavy bude supertéma nového kabinetu. Tento přístup obsahuje tři rizika:

  • Ústava je špatné téma pro referendum. Mnozí politologové upozorňují, že referendum může jako nástroj přímé demokracie fungovat jen tehdy, když řešený problém umožňuje jednoduchou odpověď -- ano, nebo ne. Složité téma nepřináší jen nekvalifikované odpovědi. Příliš mnoho lidí si při pohledu na ústavu řekne, že se jim něco na jejím textu líbí a něco ne -- což povede ke snížení účasti.
  • Hlasování v Parlamentu by odstranilo anonymitu, což by sociálním demokratům pomohlo: výzkumy ukazují, že vedení ODS je sice proti přijetí euroústavy, ale volební základna této strany je ve své většině pro její přijetí. Převzetí osobní odpovědnosti za případné neschválení euroústavy by tak ztížilo volební pozici ODS.
  • Není jasné datum referenda. Obecně se soudí, že pro ČSSD je výhodnější spojit referendum a volby do Poslanecké sněmovny, neboť pak by lidé mohli hlasovat pro euroústavu pod vlivem ekonomických úspěchů vlády. Euroústava by též mohla zastínit skandály kolem předsedy ČSSD. Možný je však i opačný efekt: emotivní a pravděpodobně i malicherné diskuse o euroústavě zastíní sociálně-ekonomická témata. To oslabí volební pozici ČSSD na poslední frontě, na níž má šanci poměrně významně bodovat.

Přijetí euroústavy není v Česku supertéma -- jako jím nebylo v nedávných britských volbách. Lidé v této zemi pokládají za důležitější jiné otázky. Navíc neúspěch při prosazování euroústavy neznamená žádnou tragédii ani pro tuto zemi, ani pro zastánce této ústavy. Porážka v referendu či neúspěch hlasování v Parlamentu pravděpodobně jen postaví otázku, kdy bude nové referendum či nové hlasování. Význam úspěchu či neúspěchu při prosazování euroústavy v Česku bude určen výsledkem hlasování ve Francii, který může pozměnit strategii Bruselu.

VELKÝM PROBLÉMEM PAROUBKOVY MISE bude jeho vlastní strana. Všechny úspěchy vlády i růst Paroubkovy osobní prestiže mohou být znehodnoceny volební kampaní, v jejímž čele by stál Stanislav Gross. Je téměř vyloučené, aby se současnému předsedovi ČSSD podařilo vylepšit vlastní obraz tak, aby nestrhával preference své strany ke dnu. Je neuvěřitelné, že po celou dobu vládní krize CVVM vykazovalo stabilní volební preference ČSSD. Podle posledního výzkumu ale již i tato agentura hlásí pokles prestiže ČSSD k hladině deseti procent. Zůstane-li tento stav nezměněn, bude muset Paroubek -- i když se mu to nebude příliš líbit - zahájit útok na Lidový dům.

Na první pohled se zdá, že pro Paroubka bude snazší získat post předsedy ČSSD po prohraných volbách. V této tezi je kus pravdy, ovšem se závažnou výhradou. Jestliže zůstane Gross předsedou ČSSD do voleb, pravděpodobně se smrskne dnešní poslanecký klub této strany na třetinu. Navíc hrozí, že bude složen téměř výhradně z Grossových příznivců. Ohlídat si krajské kandidátky je totiž přesně ten úkol, který Gross vždy zvládal. A jestliže bude v poslaneckém klubu ČSSD zastoupeno pouze jedno křídlo této strany, prohloubí to její vnitřní krizi.

Na síle odporu Grossovy skupiny proti změnám ve vedení ČSSD závisí, jestli bude Paroubek sjednocovat stranická křídla, nebo se bude muset dohodnout především s levicí - a možná dokonce i s Milošem Zemanem. Je ale třeba připomenout, že ti grossovci, kteří na sjezdu ČSSD nejvíce horovali proti rozdělení funkce premiéra a předsedy strany, v poslední fázi vládní krize urychlili Grossův pád.

TŘETÍM VELKÝM PAROUBKOVÝM ÚKOLEM bude rozmělnit dosavadní volební preference ODS. Tento cíl se může zdát neřešitelným. Postavení ODS je ale ohroženo z několika směrů. Především se zdá, že zveřejnění programu Modrá šance bylo uspěchané. V současné době jak na vládě, tak i v odporech a v některých politických stranách jsou dokončovány analýzy dopadů jednotlivých částí programu ODS, což bude jistě ve volební kampani náležitě využity. Zároveň koaliční vláda dostala možnost vyzobat některé líbivé části Modré šance. To snižuje propagační potenciál ODS.

Paroubkův politický styl dává též možnost rozebírat podnikatelské pozadí ODS. Tím, že je připraven na dohody v zásadě s kýmkoliv, mnozí z těch, kteří se těší na svoji šanci po vítězství ODS, mohou dostat šanci již dnes. V této situaci bude ODS muset nasadit konfrontační tón, aby více zviditelnila své odlišnosti od vládní koalice. Udrží-li Paroubek i v takovéto atmosféře svůj nekonfrontační přístup, bude mít více nadějí na úspěch než jeho dva předchůdci ve funkci premiéra.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       18. 5. 2005
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
18. 5. 2005 Jak já bych si chtěl zvolit prezidenta...! Bohumil  Kartous
18. 5. 2005 Michael  Marčák
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 ODS už jednou u moci byla
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Statistika - první člověk sní kuře a druhý se na něj kouká Josef  Vít
17. 5. 2005 Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo Jan  Bláha
18. 5. 2005 Na stejnou věc je vždy možný i jiný pohled...
18. 5. 2005 Wright vystoupí na Karlově univerzitě s kritikou kapitalismu Martin  Brabec
17. 5. 2005 Česká konsolidační agentura nevydala 69 procent akcií ABA Štěpán  Kotrba
17. 5. 2005 Jak popisuje spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA televize Prima? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu
17. 5. 2005 Demokracie v akci
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce   
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Více než polovina Francouzů žije na vzdálené planetě   
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli   
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář