18. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2005

George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce

Řekl jsem světu, že Irák, navzdory vašim tvrzením, nemá žádné zbraně hromadného ničení. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá žádnou vazbu na al Kajdu. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá nic společného se zvěrstvem z 11. září 2001. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že irácký lid se postaví se zbraní v ruce proti britské a americké invazi do jejich země a že pád Bagdádu nebude začátkem konce, ale pouze koncem začátku.

Senátore, ve všem, co jsem řekl o Iráku, se ukázalo, že jsem měl pravdu, a zároveň se ukázalo, že vy jste pravdu neměli. A za to zaplatilo 100 000 lidí životem, 1600 z nich byli američtí vojáci, vyslaní na smrt na základě lží. 15 000 z nich bylo zraněno, mnoho z nich je nadosmrti invalidy kvůli vašim lžím.

Bojovný britský poslanec George Galloway v úterý energicky zkritizoval pravicové americké senátory, kteří ho obvinili z údajného korupčního přijímání velkého množství ropy od bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Galloway v americkém senátě zdůraznil, že proti němu nemají senátoři žádné důkazy, že se dopustili při svém obviňování věcných chyb a že celosvětově pošpinili jeho jméno, aniž by mu předem dali možnost se hájit. Poukázal na to, že celé obvinění, vznesené proti němu, je "kouřovou clonou", jejímž účelem je odvrátit pozornost od fiaska irácké války a obvinil pravicové senátory, že zavinili smrt 100 000 osob, z toho 1600 amerických vojáků, vyslaných do irácké války "na základě prolhaných důvodů".

George Galloway byl před časem vyloučen z Labouristické strany za to, že nazval Blaira a Bushe "vlky" a apeloval na britské vojáky v Iráku, aby se protivili rozkazům svých velitelů. Spektakulárně vyhrál soudní spor nad konzervativním deníkem Daily Telegraph, který ho neprávem obvinil z korupčního přijímání Saddámovy ropy - a obdržel finanční odškodné ve výši 150 000 liber (cca 7,5 milionu Kč). V britských všeobecných volbách dne 5. května 2005 Galloway dramaticky zvítězil v londýnském volebním okrsku Bethnal Green a Bow nad labouristickou kandidátkou s původně velkou volební podporou, která prosazovala Blairovu politiku vůči Iráku. Galloway kandidoval na základě politiky ostře kritizující útok na Irák a vyhrál na celé čáře.

Protiválečný poslanec George Galloway vyčetl americkému senátnímu podvýboru, že se dopustil "školácké chyby", když vyšetřoval protizákonný prodej irácké ropu do zahraničí. Zdůraznil, že se senátní výbor snaží odvrátit pozornost od toho, co se v posledních měsících děje v Iráku.

Ve vzdorném projevu na Kapitolu, o němž přinesly všechna britská média podrobné informace jako o první zprávě úterního večera, Galloway konstatoval, že si američtí senátoři spletli dataci údajných důkazů, zaměřených proti němu, a že příliš spoléhali na svědectví bývalého iráckého viceprezidenta, který byl vězněn v Abu Ghraib.

"Vím, že tady ve Washingtonu za posledních několik let hodně poklesla úroveň, ale jako právník se stavíte pozoruhodně neodpovědně k jakémukoliv pojmu spravedlnosti," vyčetl Galloway americkému konzervativnímu senátoru Normu Colemanovi, republikánskému předsedovi tohoto podvýboru.

Galloway odmítl, že "mnohokrát" navštívil Saddáma Husajna, a poukázal na to, že se s ním setkal jen dvakrát, tolikrát jako americký ministr obrany Donald Rumsfeld:

"Rozdíl spočívá v tom, že Donald Rumsfeld mu prodával zbraně a mapy, aby Saddám mohl ty zbraně lépe zaměřit. Já jsem se se Saddámem setkal v úsilí skoncovat se sankcemi, s utrpením a s válkou," uvedl.

Galloway také odmítl obvinění, že je apologetou Saddámova režimu, a poukázal na to, že demonstroval před iráckým velvyslanectvím proti Saddámovu porušování lidský práv už dávno, ještě v době, kdy britská a americká vláda se Saddámem vesele obchodovaly.

"Jsem tady dnes - ale vy jste mě shledali vinným už minulý týden. Pošpinili jste mé jméno po celém světě, aniž byste mi položili jedinou otázku, aniž byste se se mnou spojil, aniž jste mi napsali anebo mi zatelefonovali, aniž jste mě jakkoliv kontaktovali - a tomu vy říkáte spravedlnost."

Galloway argumentoval hlavně dvěma věcmi: irácké dokumenty, které obsahují jeho jméno, jsou týmiž dokumenty, na něž spoléhal deník Daily Telegraph, nad kterým kvůli tomu Galloway spektakulárním způsobem vyhrál svůj soudní spor; a dále tím, že senátní podvýbor nemá žádné důkazy, že Gallowayovi byly z Iráku kdy vyplaceny jakékoliv peníze.

"To, na čem záleží, nejsou jména na papíře. To, na čem záleží, je, kde jsou, pane senátore, ty peníze? Kdo mi dával peníze, pane senátore? Kdo mi dal statisíce dolarů, pane senátore?

Odpovědí je, že nikdo - a kdybyste vy měli někoho, kdo mi vyplatil jediný halíř, předvedli byste ho tady dnes."

Galloway řekl senátorům, že učinili "školáckou chybu", když určili, že údajné důkazy proti němu pocházejí z let 1992-1993, kdy program OSN "ropa za potraviny" vůbec neexistoval. Podle Gallowaye použil těchže dokumentů americký list Christian Science Monitor, který však pak sám zjistil, že to jsou falza, a hluboce se omluvil.

"Nemáte proti mě nic, senátore, kromě mého jména na nějakých seznamech z Iráku, a mnohé tyto seznamy byly vypracovány až poté, co jste instalovali v Bagdádu svou loutkovou vládu," uvedl Galloway.

Ve svém vystoupení Galloway také ostře odsoudil postoj amerických republikánů vůčí válce v Iráku těmito plamennými slovy:

"Senátore, celým svým tělem a duší jsem bojoval proti politice, kterou vy jste podporoval. Věnoval jsem krev svého politického života na to, aby se pokusil zabránit hromadnému vraždění Iráčanů sankcemi proti Iráku, které usmrtily jeden milion Iráčanů, většinou dětí, většina z nichž zemřela, než si vůbec mohli uvědomit, že jsou Iráčané, ale zemřeli z jediného důvodu, a to proto, že to byli Iráčané a měli smůlu, že se zrovna tehdy narodili. Celým tělem a duší jsem se snažil zabránit tomu, abyste přivodili tuto katastrofu v Iráku. A řekl jsem světu, že vaše argumentace ve prospěch útoku na Irák jsou jen samé lži.

Řekl jsem světu, že Irák, navzdory vašim tvrzením, nemá žádné zbraně hromadného ničení. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá žádnou vazbu na al Kajdu. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá nic společného se zvěrstvem z 11. září 2001. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že irácký lid se postaví se zbraní v ruce proti britské a americké invazi do jejich země a že pád Bagdádu nebude začátkem konce, ale pouze koncem začátku.

Senátore, ve všem, co jsem řekl o Iráku, se ukázalo, že jsem měl pravdu, a zároveň se ukázalo, že vy jste pravdu neměli. A za to zaplatilo 100 000 lidí životem, 1600 z nich byli američtí vojáci, vyslaní na smrt na základě lží. 15 000 z nich bylo zraněno, mnoho z nich je nadosmrti invalidy kvůli vašim lžím.

Kdyby býval svět poslouchal Kofiho Annana, jehož odstoupení jste požadovali, kdyby býval svět poslouchal prezidenta Chiraka, kterého jste chtěli vylíčat jako nějakého zkorumpovaného zrádce, kdyby svět poslouchal protiválečné hnutí v Británii, nebyli bychom dnes uprostřed současné irácké katastrofy. Senátore, toto je matka všech kouřových clon. Snažíte se odvrátti pozornost od zločinů, které jste podporovali, od krádeže miliard dolarů iráckého bohatství.

Pohlédněte na skutečný skandál "ropa za potraviny". Pohlédněte na oněch 14 měsíců, kdy jste vládli v Bagdádu, na oněch prvních 14 měsíců, kdy se ztratilo 8,8 miliard iráckého bohatství, za které jste byli odpovědni. Zkoumejte firmu Haliburton a další americké korporace, které ukradly nejen irácké peníze, ale i peníze amerických daňových poplatníků.

Zkoumejte tu ropu, kterou vy jste ani neměřili, kterou jste dopravovali z Iráku do zahraničí a prodávali, kampak zmizel z toho finanční výtěžek? Zkoumejte oněch 800 milionů dolarů, které jste dali americkým vojenským velitelům, aby je rozdávali po celém Iráku, aniž by to vůbec spočítali anebo zvážili.

Zkloumejte skutečný skandál, který se objevil dnes v novinách, který vyšel najevo u tohoto podvýboru při předchozích svědectvích. Že největšími porušovateli sankcí, to jsem nebyl já ani ruští politikové, ani francouzští politikové. Skutečnými porušovateli sankcí byly vaše vlastní firmy a dovolovala jim to vaše vlastní vláda."

Norm Coleman se vyjdářil, že Gallowayovo svědectví bylo "nepřesvědčivé", napsal americký list Washington Post.

Text Gallowayova projevu v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       18. 5. 2005
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
18. 5. 2005 Jak já bych si chtěl zvolit prezidenta...! Bohumil  Kartous
18. 5. 2005 Michael  Marčák
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 ODS už jednou u moci byla
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Statistika - první člověk sní kuře a druhý se na něj kouká Josef  Vít
17. 5. 2005 Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo Jan  Bláha
18. 5. 2005 Na stejnou věc je vždy možný i jiný pohled...
18. 5. 2005 Wright vystoupí na Karlově univerzitě s kritikou kapitalismu Martin  Brabec
17. 5. 2005 Česká konsolidační agentura nevydala 69 procent akcií ABA Štěpán  Kotrba
17. 5. 2005 Jak popisuje spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA televize Prima? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu
17. 5. 2005 Demokracie v akci
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce   
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Více než polovina Francouzů žije na vzdálené planetě   
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli   
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář

Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce   
27. 4. 2005 Prečo Amerika nechce dôchodkovú "reformu" Joseph E. Stiglitz
1. 3. 2005 Amerika sama: neokonzervativci a globální řád Greg  Evans
12. 2. 2005 Američtí Demokraté zvolili svým novým šéfem Howarda Deana   
23. 12. 2004 Jak republikánští dárci vydělávají na pornografii   
16. 12. 2004 Levičáci ohrožují národní bezpečnost amerického státu