8. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2005

Klekat před touto mrtvolou je jako klekat před Leninem

Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí

Vatikán není šarmantní Monako pro turisty. Je to moderní, silná moc, šířící pokrytectví a působící krutost. Svým zákazem prezervativů způsobila katolická církev smrt milionů katolíků a dalších osob v oblastech, které zcela ovládají katoličtí misionáři, v Africe i po celém světě. V zemích, kde je nemocí AIDS nakaženo padesát procent obyvatelstva, jsou miliony mladých sirotků bezprostředními obětmi vatikánské kurie.

Je ostudné, že bohatí lidé v Evropě tiše ignorují výstřední učení katolické církve týkající se antikoncepce a nevzbouří se jménem bezmocných chudých v třetím světě, kteří umírají, protože pošetile věří v katolictví. Tito "civilizovaní" katolíci mají krví potřísněné ruce stejně jako Vatikán, který podporují. Jsou jako britští bolševici, kteří hájili Sovětský svaz a jeho vražednou ideologii, přestože mohli učinit tolik, aby jej přiměli ke změně.

Jak si dovoluje Tony Blair pokleknout před mrtvolou člověka, jehož edikty usmrtily miliony lidí, napsala v britském deníku Guardian v pátek, v den pohřbu papeže Jana Pavla II. komentátorka Polly Toynbee.

Racionalisté, kteří se domnívali, že rozumí dnešní světské, skeptické éře, byli šokováni tím, jak média informovala o událostech v Římě. I televize BBC sama sebe zostudila. [Polobulvární pravicový list] Daily Mail zešílel svými titulky na první straně: "Bezpečně v nebi" a "Amen".

Miliony lidí, kteří se nahrnuli do Říma neznamenají obnovu nadšení pro katolickou víru. V podstatě je to jako při pohřbu princezny Diany. Lidé stojí frontu, aby se mohli účastnit významné veřejné události. Podílet se na výlevech veřejných emocí je dnes lehké - cestovat je levné. A výlevy emocí podporuje profesionálně manipulativní televizní vysílání, které tvrdí lidem, že se odehrává "velká událost" a zaměřuje se na pár hysterických osob v slzách.

Bill Clinton to řekl přesně: "Tenhle člověk věděl, jak vytvořit dav." Je pozoruhodné, že celebritální status této události výmluvně dokázal, že lidé úplně zapomněli, čím je vlastně katolická církev. Stali se naprostými ignoranty, co se týče historie a teologie. Je jim to jedno. "Zatraceně, vždyť byl Wojtyla tak sympatický, chodil v bílých rouchách, žehnal lidi, modlil se za mír - tak proč ne?"

V Evropě rychle klesá počet lidí, kteří chodí do kostela, a to dokonce i v Polsku, v srdci reakčního katolicismu. V Británii neznají mladí lidé už ani ty základní křesťanské příběhy. Viz onen diskdžokej, který zahájil svůj pořad přáním: "Veselý Velký pátek!" Galerie nyní musejí vysvětlovat agonii v Getsemanské zahradě, Lazarovo vzkříšení a dokonce i zvěstování Panny Marie. V průzkumech veřejného mínění nedokázalo padesát procent Britů vysvětlit, proč se slaví Velikonoce. Je to přesně tato bezstarostná nevědomost, která způsobuje, že se lidé nekriticky podílejí na davových emocích - protože nevědí, co činí.

Vatikán není šarmantní Monako pro turisty, sbírající ruritánské známky anebo civějící na slavné obrazy z minulosti v Sixtinské kapli. Je to moderní, silná moc, šířící pokrytectví a působící krutost. Její světský vliv je slabý, takže se George Bush může bez problémů pomodlit u mrtvoly člověka, který kritizoval válku v Iráku a trest smrti. Ono na tom totiž nezáleží, protože papež své názory v těchto věcech nezačal nikdy vážně prosazovat a nenařídil katolické církvi v Americe, aby začala v těchto věcech jednat.

Nejhlubší moc Vatikánu spočívá v jeho osobním vlivu na 1,3 miliardu věřících, která je nejsilnější v případě nejchudších, nejbezmocnějších lidí.

Svým zákazem prezervativů způsobila katolická církev smrt milionů katolíků a dalších osob v oblastech, které zcela ovládají katoličtí misionáři, v Africe i po celém světě. V zemích, kde je nemocí AIDS nakaženo padesát procent obyvatelstva, jsou miliony mladých sirotků bezprostředními obětmi vatikánské kurie.

Odmítání podporovat lidi, kteří nabízejí prezervativy, šíření lži, že virus AIDS dokáže pronikat údajnými mikroskopickými póry v prezervativech - je to tak neodpovědné, že je to nepochopitelné.

Hovoří se o tom často, i během tohoto falešně patetického týdne - a přesto si jaksi lidé neuvědomují, o jakou hrůzu jde. Navzdory tomu byl prý papež dobrý, milosrdný člověk - jako by tato skutečnost byla jen jakýmsi drobným omylem. Avšak poklekat před touto mrtvolou se nijak neodlišuje od vyjadřování pocty Leninovi: oba dali přednost extremní ideologii před lidským životem a před štěstím, a to na úkor neuvěřitelného lidského utrpení.

Jak si dovoluje britský premiér jet tam naším jménem, a naším jménem vatikánský postoj schválit? Bude Tony Blair myslet na Afriku, až bude klečet před papežskou mrtvolou?

Jsem přesvědčena, že historie jednoho dne vyjádří překvapení nad tím, že se morálně rozčilujeme nad sexuálními podružnostmi, zatímco papežská celebrita a charisma skryly tento velký zločin Vatikánu.

Abstinence a celibát není normální lidské chování. Kdyby se Vatikán naučil něco o normálním lidském chování, pokorně by meditoval o případech 4450 katolických kněží - jen z USA - kteří tam byli od roku 1950 obvinění ze sexuálního zneužívání dětí.

Není to nijak překvapivé - většina lidí praktikuje sexuální styk. A vatikánský edikt ze šedesátých let hrozil, že z církve exkomunikuje každého, kdo prozradí, že jsou katoličtí kněží obviňováni ze sexuálního zneužívání dětí.

Dodneška se Vatikán snaží skrývat tuto nejodpornější sexuální praxi, zneužívání malých dětí, které přijdou za knězem. Zároveň burácivým hlasem vyjadřuje nesouhlas se sebenevinnějším sexem. Ničí životy milionů lidí svým učením o homosexuálech, o rozvodu, o potratech a o nerealistickém odpírání sexu.

Nikdo nespočítal, kolik nejchudších žen na tomto světě zemřelo, protože byly nuceny rodit více dětí, než je možno fyzicky snést.

V roce 1971 jsem interviewovala Matku Terezu a zeptala jsem se jí, jak ospravedlňuje to, že dovoluje, aby se - v důsledku neexistence antikoncepce - na ulicích Kalkaty rodiny hladovějící děti. Odpověděla mi, že každé narozené dítě je další duše, zrozená na boží počest a nezáleží na tom, jestli to dítě žije jen několik hodin. Utrpení, řekla, je darem, jímž Bůh umožňuje, aby ti, kteří se starají o trpící, projevili svou lásku. Jan Pavel II. ji pro její náboženskou mánii, kterou s ní sdílel, povýšil do stavu blahoslavených.

Páteční přeslazené svatouškovství se bude snažit nabílit náhrobek dalšího papeže, jehož obskurantistická víra způsobila nesmyslné utrpení.

Na pohřbu se sejde shromáždění muslimských kněží, rabínů a dalších středověkých věr, které dnes stále intenzivněji konspirují proti modernímu světu. Islámské organizace vážně varují Vatikán, aby se postavil proti liberálním vlivům a odmítl homosexualitu, potraty, antikoncepci a ženské kněží. Proč jsou náboženští představitelé tak jednotni ohledně sexu? Vždycky se to vyjadřuje jako zhnusení nad ženským tělem, a to vede k nutnosti potlačovat ženy ve všem. Proč je hlavním rysem všech náboženství touha ovládat tělo všech žen?

Je ostudné, že bohatí lidé v Evropě tiše ignorují výstřední učení katolické církve týkající se antikoncepce a nevzbouří se jménem bezmocných chudých v třetím světě, kteří umírají, protože pošetile věří v katolictví.

Tito "civilizovaní" katolíci mají krví potřísněné ruce stejně jako Vatikán, který podporují. Jsou jako britští bolševici, kteří hájili Sovětský svaz a jeho vražednou ideologii, přestože mohli učinit tolik, aby jej přiměli ke změně. Nezapomínejme, co všechno se skrývá za vatikánskými pohřebními ceremoniemi.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       8. 4. 2005
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí
10. 4. 2005 Indonésii postihlo další zemětřesení
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
10. 4. 2005 Chce se mi zvracet
10. 4. 2005 Kdo páchá genocidu? Boris  Cvek
10. 4. 2005 Vatikán a antikoncepce Boris  Cvek
10. 4. 2005 Britské listy nechápou odkaz člověka Karola Wojtyly Michal  Rusek
8. 4. 2005 Ministr kultury Dostál lobbuje za Rádio Limonádový Joe Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Jsem (anarchistický) komunista a revolucionář -- zažalujte mě! Ondřej  Slačálek
8. 4. 2005 Výzva k podání trestního oznámení
8. 4. 2005 Jedna poznámka k panu Slačálkovi Boris  Cvek
9. 4. 2005 Michael  Marčák
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Kdo je skutečný demokrat Martin  Mrzena
8. 4. 2005 Proč nezakázat KDU-ČSL Jan  Žižka
8. 4. 2005 Třikrát a dost, katolíci Stanislav A. Hošek
8. 4. 2005 Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí
8. 4. 2005 Český klérus proti Vatikánu Miroslav  Polreich
8. 4. 2005 Miloš Zeman a jeho definice blbosti Jan  Čulík
8. 4. 2005 Jak český tisk zkreslil smysl Zemanovy knihy
9. 4. 2005 Hospodaření OSBL za únor a březen 2005
8. 4. 2005 S Koženým to jde stále ztuha Jan  Sýkora
8. 4. 2005 Jak ovlivnit chování politiků
8. 4. 2005 Zemřel papež, ach jo Bohumil  Kartous
8. 4. 2005 Zlý sen o Janu Čulíkovi Josef  Bouška
8. 4. 2005 Chápu nyní atmosféru politických procesů padesátých let
8. 4. 2005 Hnus tu je
8. 4. 2005 O komunistech jinak Jan  Hruška
8. 4. 2005 Studenti - generační problém? Petr  Wagner
8. 4. 2005 Některé zkušenosti jsou nesdělitelné
8. 4. 2005 Člověk může legitimně odmítat i to, s čím neměl vlastní zkušenost Boris  Cvek
8. 4. 2005 Ještě jednou o štěstí v umírání Jan  Paul
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Poslední věci člověka Miloš  Dokulil
7. 4. 2005 Papež chtěl odstoupit už v roce 2000
8. 4. 2005 Závěť Svatého Otce Jan  Pavel II.
8. 4. 2005 Smrt v přímém přenosu Jindřich  Jůzl
8. 4. 2005 Zase budeme "v peci pálit laciný žito -- aby zdražil chleba" Jaroslav  Pour
8. 4. 2005 Máme svůj vlastní krásný kapitalismus
8. 4. 2005 ...tak jsme se konečně dočkali... Oldřich  Průša
8. 4. 2005 Co je tak špatného na pálení obilí?
8. 4. 2005 Pro pána Jáhna! Vladislav  Černík
8. 4. 2005 Rodiče postavili dětem hřiště, městský úřad ho nyní zlikvidoval
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Modrá šance zdravotnictví Josef  Vít
8. 4. 2005 Čím onemocněl svět podle Ruedigera Dahlkeho Stanislav  Heczko
8. 4. 2005 Čipové cestovní doklady s otisky prstů Martin J. Kadrman
8. 4. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 31. března 2005
8. 4. 2005 Američtí vojáci v Iráku: 13 000 z nás už zahynulo a 49 000 je zraněno
8. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
8. 4. 2005 Zpáteční lístek do Říma František  Schilla
7. 4. 2005 Lidi v tomto státě, kterým není jedno, v jakém "hnusu" žijí Jan  Čulík
7. 4. 2005 Kde budou lišky dávat dobrou noc? Bohuslav  Sedláček
7. 4. 2005 Čeho jsme se to dožili? Jindřich  Kalous
7. 4. 2005 Papež věrný koncilu Boris  Cvek
7. 4. 2005 Generační problém Josef  Vít
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
7. 4. 2005 Proti rudé hvězdě a proti modrému ptáku Zdeněk  Hrabica
22. 11. 2003 Adresy redakce

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě František  Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   
22. 2. 2005 Frommova Karkulka: Jak se bouří ženy Jan  Stern
10. 2. 2005 Rekordní počet žen je obětí osahávání v tokijském metru   
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2005 Britské listy nechápou odkaz člověka Karola Wojtyly Michal  Rusek
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
10. 4. 2005 Vatikán a antikoncepce Boris  Cvek
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
10. 4. 2005 Chce se mi zvracet   
10. 4. 2005 Kdo páchá genocidu? Boris  Cvek
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Poslední věci člověka Miloš  Dokulil
8. 4. 2005 Zemřel papež, ach jo Bohumil  Kartous
8. 4. 2005 Smrt v přímém přenosu Jindřich  Jůzl
8. 4. 2005 Zpáteční lístek do Říma František  Schilla
8. 4. 2005 Závěť Svatého Otce Jan  Pavel II.
8. 4. 2005 Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí   
8. 4. 2005 Český klérus proti Vatikánu Miroslav  Polreich
7. 4. 2005 Papež věrný koncilu Boris  Cvek

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2005 Britské listy nechápou odkaz člověka Karola Wojtyly Michal  Rusek
10. 4. 2005 Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí   
10. 4. 2005 Dogma, dogma Bohumil  Kartous
10. 4. 2005 Chce se mi zvracet   
10. 4. 2005 Kdo páchá genocidu? Boris  Cvek
8. 4. 2005 Smrt v přímém přenosu Jindřich  Jůzl
8. 4. 2005 Závěť Svatého Otce Jan  Pavel II.
8. 4. 2005 Inpytlopedický týdenní úslovník Lýdie Junkové Lýdie  Junková
8. 4. 2005 Český klérus proti Vatikánu Miroslav  Polreich
8. 4. 2005 Fidel Castro a Jan Pavel II. Zdeněk  Jemelík
8. 4. 2005 Poslední věci člověka Miloš  Dokulil
8. 4. 2005 Zemřel papež, ach jo Bohumil  Kartous
7. 4. 2005 Papež chtěl odstoupit už v roce 2000   
7. 4. 2005 Papež věrný koncilu Boris  Cvek
7. 4. 2005 Blýská se konečně na lepší časy? Patrik  Veselý