Válka světů

28. 2. 2005 / Jiří Nezval

V sobotu 26.2.2005 vysílala BBC, World Service, v rámci svého pravidelného cyklu rozhlasových a divadelních her "Play of the Week", remake Wellesovy a Kochovy adaptace a dramatizace románu H.G. Wellse Válka světů.

Jedná se pravděpodobně o nejslavnější a nejúspěšnější rozhlasovou dramatizaci všech dob. Welles a Koch přenesli přistání a následný útok marťanských kosmických lodí z Anglie do New Jersey ve Spojených státech.

Hru je možno si vyslechnout ZDE

Dramatizaci hry uvedli pak originálním způsobem v celonárodním rozhlasovém okruhu koncem října 1938. Welles se při realizaci hry prý nechal inspirovat rozhlasovými reportážemi katastrofy německé vzducholodi Hindenburg. Hra byla natolik působivá, že vyvolala masovou paniku. Průzkumy veřejného mínění provedené po vysílání ovšem naznačovaly, že většina lidí se domnívala, že se jedná o invazi Němců. Dodnes se mnozí lidé domnívají, že události doprovázející vysílání dramatizace způsobily, že později, po vypuknutí války, byla zpráva o napadení Pearl Harboru přijímána se značnou nedůvěrou.

Remake je kopií slavného provedení. Proto je toto provedení nesmírně zajímavé. Jediným rozdílem je přeměna reportéra Carla Philipse na reportérku Carlu Philipsovou. Vše ostatní zůstalo přesně tak jako v roce 1938. Včetně závěrečných dojatě-pokorných vět astronoma Peirsona -- myšlených nepochybně obecněji - , že naši civilizaci nakonec nezachránila naše inteligence, ani naše tolik preferovaná vědecko-technická vyspělost, ale nepatrná, zdánlivě bezvýznamná a nezajímavá b a k t e r i e , kterou ve své nekonečné moudrosti stvořila příroda nebo - Bůh.

P.S. Hra je stále na výše uvedené adrese, i když vizuálně je tam již něco jiného !!!

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2005