28. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
El Mercurio: Chilský národní park  Las Torres del Paine po návštěvě českého turisty
28. 2. 2005

Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana

Minulý týden světová i česká média přinesla zprávu o bezohledném českém turistovi z Brna, který založil ničivý požár v jednom z nejkrásnějších koutů zeměkoule. Česká republika má zase pořádnou mezinárodní ostudu. Naštěstí nejsou všichni čeští turisté podobného ražení, a najdou se i tací, kteří nám naopak dělají velkou čest.

Tím prvním turistou je Jiří Šmiták, jehož případ zde shrnuji a doplňuji o informace, které se v českém tisku ještě neobjevily. Šmiták, v trekkařské a horolezecké komunitě známý pod přezdívkou Jurin, byl českým velvyslanectvím v Chile před médii prezentován jako velký milovník a znalec přírody. Ale jak tomu věřit, když podle vlastního přiznání tábořil v přírodní rezervaci mimo kemp, což je tam přísně zakázáno právě proto, aby se příroda ochránila? Navíc používal otevřený oheň uprostřed vyprahlého porostu za větrného počasí - chyba, jaké by se nedopustil snad ani ten nejpitomější skautík školního věku. Stačila pak obyčejná nešikovnost, převrhl se mu benzínový vařič a neštěstí bylo hotovo. Oheň se začal šířit takovou rychlostí, že mohl už jen bezmocně hledět na to, co nechtěně způsobil.

Místo této nešťastné události, chilský národní park Las Torres del Paine, je přírodní rezervace pod ochranou Fondu biosféry UNESCO, v níž se nacházejí vzácné přírodní druhy jak flóry, tak i fauny. Část vypáleného území pokrýval původní patagonský prales, jehož zbytky jsou předmětem Úmluvy o biologické rozmanitosti - Convention on Biological Diversity (1992). Šmitákův čin měl a dosud má dalekosáhlé důsledky, protože po týdnu se požár rozšířil již na ploše přesahující 14 tisíc hektarů a ohrožuje nejenom přírodní druhy obývající toto území, ale i ekonomickou prosperitu celého kraje závislého na turistickém ruchu generovaném dotyčným národním parkem.

Velkým problémem jsou silné větry, jejichž směr se co chvíli mění, které v těchto dnech vanou v oblasti. Následkem toho se dost dobře nedaří omezit požár na stávající plochu a oheň se dle chilského deníku El Mercurio šíří k severovýchodu. Do boje proti zničujícímu živlu se již zapojilo přes tisíc požárníků a dobrovolníků a už jsou nasazena i letadla. Podle chilských úřadů bude trvat pouhý odhad vzniklých škod 2 až 4 měsíce, ale již dnes je jasné, že vzhledem k závažnému poškození místního vzácného biotopu budou tyto škody nenahraditelné.

V Chile tento případ vyvolal velké pobouření veřejnosti, protože nezodpovědný český trekkař, který za tuto obrovskou škodu na přírodním bohatství naší planety může, byl odsouzený podle platných chilských zákonů pouze ke směšně nízké pokutě ve výši 210 amerických dolarů. Podle informací v chilském tisku se česká vláda nabídla, že pomůže napravit škody způsobené naším občanem, ale neuvedla jakým způsobem ani v jakém rozsahu. V každém případě se jméno českého turisty Šmitáka stalo mezinárodně známým, jen v Googlu je na něj více než stovka odkazů v mnoha světových i nesvětových jazycích včetně vietnamštiny.

Můžeme tedy pouze konstatovat, že jsme si ve světě zase utrhli parádní ostudu. Vždyť to není poprvé, co se čeští turisté předstírající lásku k přírodě a její bůhvíjakou znalost dopouštějí činů, nad nimiž i laikovi vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Nedávný případ dvou českých milovníků exotických květin, kteří na Novém Zélandu ukradli zákonem chráněné druhy orchidejí a pak se je pokusili propašovat do České republiky, snad ani není možné komentovat společensky přijatelnými výrazy.

V takovém kontextu potom slušného občana potěší zpráva z 24. února 2005 informující o činu, kterého se v Bratislavě dopustili dva mladí čeští turisté. Při projevu George W. Bushe, prezidenta Svatých států amerických, našli odvahu dát najevo názor velké části naší mládeže a veřejně spálili americkou vlajku na protest proti válce v Iráku. Mladí lidé v Česku tím dali najevo, že nejsou jen poslušným pudlíkem tancujícím podle amerických not, jako jejich vláda. Vyjádřili tak, že podobně jako ostatní civilizovaní Evropané zastávající hodnoty lidskosti a ctící lidská práva ani oni nemíní podpořit válku vyvolanou hrstkou neokonzervativních šílenců, kteří dnes vládnou v nejmocnější zemi světa.

Skutečnost, že u jednoho z výše zmíněných mladých lidí se nalezla "suchá rostlinná hmota", již slovenská policie později identifikovala jako konopí, je jen důkazem, že hulení naši mládež rozhodně nepřipravilo o soudnost a že se naši mladí lidé nenechají zmást řiťolezeckou propagandou našich mainstreamových médií. A všem obstarožním kritikům dnešní mládeže bych doporučila, aby raději mlčeli a v duchu těm dvěma poděkovali, protože právě v takových mladých lidech je naděje, že se této zemi podaří vybřednout z marasmu, jehož jsme v posledních týdnech svědkem.

Stávající politická garda je beznadějně zkorumpovaná, od mladých politiků až po ty v důchodovém věku, a naši politickou scénu již může zachránit jen příchod nové generace nespojené se sekretariáty parlamentních politických stran. V české politice zoufale chybí mladí lidé, kteří již vědí, zač je toho v životě loket, a uznávají přitom jiné hodnoty než ty nabízené konzumním způsobem života. Příchod takových nových mladých politiků by pak měli ocenit především sociálně slabí občané a důchodci, protože reformy připravované současnou vládní i opoziční garniturou politiků jim v žádném případě nepřinesou nic dobrého.

Nedělám si iluze o tom, jak negativně na naši širokou veřejnost asi zapůsobila informace o nálezu konopí u českého demonstranta v Bratislavě. Po vzoru USA a na rozdíl od většiny západoevropských zemí a dokonce i Ruska (tam je konopí pro osobní potřebu již dekriminalizované) postihuje česká legislativa držení tzv. konopných drog nesmyslně represivním zákonem prosazeným KDU-ČSL. Jedná se o tzv. Severův zákon z dílny dalšího "odborníka" na drogovou problematiku, jimiž tato strana disponuje v opravdu překvapující míře. Na rozdíl od legislativy většiny civilizovaných zemí tento Severův zákon nečiní rozdíl mezi postihem konopí a heroinu. Inspiruje se v metodách protidrogového boje země, v níž se 50% osazenstva věznic provinilo jen prostým držením několika gramů marihuany a která je notoricky známá tím, že sama svůj problém s drogami není schopná inteligentně vyřešit. Není tedy divu, že pod vlivem takto odborně nepodložené a lživé propagandy starší generace odsuzuje marihuanu jako něco strašně nebezpečného. Jenže tak činí, aniž by vlastně věděli, jaká je to dokonce i pro ně užitečná rostlina.

Konopí je účinný přírodní lék, který ulevuje v případě mnoha nemocí -- příkladem budiž třeba astma, zelený zákal nebo roztroušená skleróza -- a osvědčilo se i proti mnohým chorobám a obtížím spojeným se stářím. Mnozí lidé v důchodovém věku to již začínají chápat a čím dál tím více starších lidí nejen v České republice se dnes léčí touto bylinou v podobě mastí nebo koupelí ze spařeného listí zmírňujících bolesti kloubů. Konopí pro léčení svých nemocí si dokáží vypěstovat doma za oknem nebo na zahrádce, nebo jim je dokonce někdy pěstují vnoučata. Jsou spokojeni, že ušetří za drahé léky, které mají navíc často i velmi nepříznivé vedlejší účinky na jiné orgány nebo jsou návykové podobně jako tvrdé drogy. A vzhledem k tomu, že většina lidí v důchodovém věku v České republice není nijak zvlášť dobře finančně zajištěná, tak by podobnou možnost levné léčby zajisté ocenili i mnozí další.

Jenže situace u nás je taková, že většina lidí ani netuší, že ta zlá čarodějka marihuána je také léčivá bylina. Na rozdíl od Kanady a mnoha evropských zemí totiž u nás není povolené ani užívání konopí pro léčebné účely, takže nedochází k veřejné diskusi o jeho léčebných vlastnostech, jejichž znalost zůstává omezena na relativně úzkou skupinu odborníků a laických nadšenců. Pro starší lidi bývá navíc obtížné zjistit si o léčbě konopím informace, protože nejsou tak zběhlí jako ti mladší v používání internetu. Právě s tímto problémem by jim ale ti mladší mohli pomoci a pomohli by si tak i sami sobě, protože jakmile by jejich rodiče či prarodiče poznali, do jaké míry jim konopí pomáhá od bolestí kloubů, páteře, nespavosti a jiných obtíží, tak by i změnili svůj názor na tuto rostlinu a určitě by se stali tolerantnějšími i vůči jejímu rekreačnímu využití.

                 
Obsah vydání       28. 2. 2005
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu
28. 2. 2005 ČSSD: Partaj a kolektivní (ne)rozum Ivan  David
28. 2. 2005 Michael  Marčák
28. 2. 2005 Bitva o zrno... Ladislav  Žák
28. 2. 2005 Poor education leads to workplace problems Jan  Čulík
28. 2. 2005 Zubaři, stát a chrup Ivan  David
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
28. 2. 2005 Padesát dalších britských vojáků bude postaveno před soud za "zločiny spáchané v Iráku"
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
28. 2. 2005 Smrt čísla a výhodný nákup Bohumil  Kartous
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005
28. 2. 2005 Odvšivení Jan  Hruška
28. 2. 2005 Desatero pro společnost Jindřich  Kalous
28. 2. 2005 A vy, že na takových věcech nezáleží... Petr  Fiala
28. 2. 2005 Mojšeho funus Filip  Sklenář
26. 2. 2005 Svoboda slavila Vítězný únor Bohumil  Kartous
28. 2. 2005 Existuje levicový liberalismus? Radim  Valenčík
28. 2. 2005 Havlova blbá nálada mezi námi? Karel  Sýkora
28. 2. 2005 Bůhví v Lucerna Music Baru Claudia  Just
28. 2. 2005 Bůhví in Lucerna Music Bar Claudia  Just
28. 2. 2005 Haiti: Začátek nových nadějí? Simone  Radačičová
28. 2. 2005 Anarchie je klystýr! Pavel  Houdek, Ondřej  Slačálek
26. 2. 2005 Proč a v čem je komunismus vlastně totéž co nacismus Boris  Cvek
26. 2. 2005 Není křesťanství odpovědné za nacismus i komunismus? Bohumil  Kartous
28. 2. 2005 Michael  Marčák
25. 2. 2005 Kubinyi se neztratí Ivan  David
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
25. 2. 2005 Zádušní mše za Karla Kryla
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005
25. 2. 2005 Co se může dít v obci Úhonice Zdeněk  Belušík
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Kalousek stále neví, kolik nemovitostí si pořídil... Štěpán  Kotrba
24. 2. 2005 Proč média nevyšetřují také případ Miroslava Kalouska?
11. 2. 2005 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
28. 2. 2005 Bůhví v Lucerna Music Baru Claudia  Just
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
28. 2. 2005 Mojšeho funus Filip  Sklenář
28. 2. 2005 Havlova blbá nálada mezi námi? Karel  Sýkora
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
28. 2. 2005 Bitva o zrno... Ladislav  Žák
28. 2. 2005 Zubaři, stát a chrup Ivan  David
28. 2. 2005 ČSSD: Partaj a kolektivní (ne)rozum Ivan  David
26. 2. 2005 Svoboda slavila Vítězný únor Bohumil  Kartous
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Co se může dít v obci Úhonice Zdeněk  Belušík
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
22. 10. 2004 Marihuana -- hra ministra s lžou Ladislav  Ďurkovič
12. 10. 2004 Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme Miloš  Kaláb
11. 10. 2004 Vstupenka na ples je v pořádku, teď ještě dýchněte do balónku Miloš  Kaláb
9. 6. 2004 Drogy hýbou světem Jiří  Šimůnek
25. 5. 2004 Cannabis: Perspektivní protinádorový lék?   
3. 5. 2004 Medzi politikou a rozumom Erich  Goode
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog   
26. 3. 2004 Lidovci míří klidně do hrobu Boris  Cvek
19. 3. 2004 Pořadatelé letošního MMM podporují usnesení vlády, úřadu Prahy 7 se to nelíbí   
1. 12. 2003 Holandsko si ponechá coffee shopy   
3. 10. 2003 Policejní trávobraní: manévry ve squattu Milada kvůli dvěma pytlíkům marihuany Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Christianie v ohrožení Marta  Taberyová
30. 6. 2003 Tráva, Mareš a Komorous Michael "xChaos" Polák