21. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
21. 1. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED PROGRAMOVOU KONFERENCÍ

Sociální demokraté -- roztříštěni na prach

Poslance sociální demokracie spojuje dnes už snad jen to, že jsou všichni poslanci a hodlají jimi zůstat. Kdekoliv. Poslanci za jakýkoliv názor. Klub se změnil ve skupinu lidí bez společného programu, bez společné vize, o idejích sociální spravedlnosti už ani nemluvě.

Liberálně pravicový pragmatický tandem Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka je sic možná schopný, ale schopný snad všeho. Do jejich politiky sousloví sociální demokracie nepatří. Poslední jednání parlamentního klubu to ukázalo zcela jasně. Slova, která občas k novinářům doléhala přes zavřené dveře, poněkud připomínala sjezdová rokování úplně jiné strany v úplně jiné době. Padala slova o povinné jednotě, stmelování i o tom, nakolik je přípustné, aby měl poslanec vlastní názor. A co se stane, když ho mít bude.

Vyšlo na serveru ČM

Největší problém nemělo předsednictvo klubu s tím, že se jim frakce rozpadá pod rukama. Největší problém celého jednání bylo, jak zabránit novinářům, aby ty výkřiky slyšeli. Odhánění parlamentních zpravodajů ode dveří či vyhnání z části předsálí poskokem jednoho s členů klubu vypovídá o úrovni poslanců i diskuze snad více, než by sami poslanci chtěli. "Nepřejí si, aby bylo slyšet, o čem mluví, cítí se jistější, když tu nebudete," pravil růžový poskok. Snad by se možná ČSSD mohla zbavit i voličů, aby jim do toho nekecali.

Klub se vytasil s novým jednacím řádem. V mnohém je zajímavý. Například místopředsedové klubu mají mít své přesně definované kompetence. Zahraničí, ekonomiku, média. Proč, to snad vědí jen sociální demokraté. Takto definované kompetence mají totiž místopředsedové strany. A ani ti v odborné práci nikdy za moc nestáli. Média dělal sám Stanislav Gross. Zahraničí Marie Součková. Ani jeden z nich se příliš nevyznamenal. Součková se odmítala o zahraničí s kýmkoliv bavit, na mezinárodní jednání nejezdila. Jezdili za ni dva pracovníci mezinárodního oddělení - Balabán, bývalý armádní důstojník a Muller, také bývalý důstojník, dnes náměstek ministra zahraničí. Jezdili bez mandátu. Bez znalostí. Bez stranického zadání. Za českou sociální demokracii na jednání předsedů a místopředsedů stran jezdili dva zaměstnanci aparátu. Ne politici. Celou dobu, pokud snad nebyli v baru, nejspíš mlčeli... Protože jejich proamerické a proválečné názory bývalých vojáků byly v mnoha případech v příkrém rozporu s názory strany a v mnoha případech i s názory ostatních socialistických a sociálně demokratických stran Evropy či třetího světa. Genderová problematika, pracovní doba, odbory, dětská práce, Tobinova daň, ekologie, divoká globalizace, privatizace přírodních zdrojů -- to vše jsou témata, která bývalé armádní důstojníky až tak nezajímají. Socialisty v celém světě ano.

Mediální strategie Grosse o sesedání z koní dostala též trhliny praxe. Koně nejsou. Vysvětlovat tváří v tvář lidem v Ostravě, na Mostecku, Kladensku nebo v Ústí nad Labem, proč mají být chudí ještě chudší a bohatší ještě bohatší díky politice sociální demokracie, je riskantní. Rozhořčené náměstí by nemuseli zvládnout ani jindy agresivní bodyguardi.

Ekonomické představy současného vládního týmu se od dva roky starého programu strany schváleného sjezdem, liší na míle.

Proč si dnes vytváří poslanecký klub další strukturu, de facto strukturu stínového vedení strany, tedy není zjevné a zjevené. Jasné to je, i když interpretací je víc... Buď je to signál, že strana je natolik bezradná, že její aparát musí nahrazovat poslanecký klub, nebo je to známka osamostatňování klubu, který již funguje nezávisle na čemkoliv a komkoliv, včetně vedení i členské základně, o voličích nemluvě. A nebo takto vzniká kádrový aparát nové budoucí strany. Spíše je to ale znamení rozpadu. Rozpadu komunikace, koordinace, koncepce. Na jedné straně sice odstupující Petr Ibl slíbil, že po každém klubu bude mediální výstup, zřejmě dokonce tisková konference, na straně druhé ale zevnitř frakce proniklo, že poslanci budou mít povinnost mlčenlivosti -- čili zákaz hovořit s novináři o tom, co se na klubu projednává. To je to vylepšení komunikace a zlepšení mediální politiky, kterého mají všichni plná ústa?

Jsou komunikací vyděšené myšky, které prchají před novináři po jednání klubu, na němž se jedná o samé jeho podstatě? Stejně se nic neudrží v tajnosti. Úniky informací "nejlépe informovaným novinářům" jsou stranickým folklórem a zárukou slušného zacházení pro řadu lidí.

Je to tristní pohled -- nepochybně by jej sociální demokraté měli dopřát každému svému voliči.

Jistě -- existuje několik výjimek, které jasně vidí, že jejich zpravicovělá strana se zpronevěřila svému vlastnímu programu. Je tedy docela možné, že se ve sněmovně brzy dočkáme i nového poslaneckého klubu, který může vzniknout z těch, kteří chápou, že ČSSD již jen tuneluje sama sebe. Zatím je ticho a jen někteří stateční po straně přiznávají, že nad něčím takovým uvažují. V případných volbách by měli daleko větší šanci. Proslýchá se ale, že někteří chtějí ale svou myšlenku realizovat až po sjezdu. Jenže to už bude pozdě a karty budou rozdány. Velikonoční sjezd nic nevědoucích delegátů pozmění klidně program doprava a ČSSD již nebude strana pro dolních deset miliónů (Miloš Zeman), ale strana nikoliv pro chudé (Lubomír Zaorálek), strana pro středového voliče (Ota Novotný) případně strana pro liberální voliče, neboť levice byla v historii vždy liberální (Radim Valenčík). Namísto vzkříšení přijde poslední večeře. Příklad US-DEU a jejího volebního potenciálu nikdo nechce vidět. Namísto demokratického socialismu pro lidi práce se cílem stane globální liberalismus a zájmy konzumně orientovaných středních vrstev. Marketing moci a peněz namísto střetu idejí.

Pokud by opravdu měl vzniknout druhý, alternativní parlamentní klub ČSSD -- klub socialistické orientace, znamenalo by to ještě před programovou konferencí ostrý mocenský útok zleva na středopravě koaličně vládnoucího Grosse. Namísto bezmocných odborných komisí by Gross čelil struktuře, schopné zablokovat jakýkoliv "sociálně asociální" zákon. Namísto směšné platformy za renesanci by předsedovi strany a vlády vyvstala hrozba zcela reálná. Nutnost se domlouvat s dvěma, názorově zcela odlišnými kluby v jedné straně. Sněmovnou by prošly pouze ty zákony, pro které by hlasovaly kluby oba. Možná. Vláda by musela změnit nejen styl práce, kdy na poslance své strany kašle, ale nejspíš částečně i obsazení. Jak prohlásil jeden z poslanců -- myšlenka je to odvážná. Ale kde najít odvahu?

Další politické analýzy Ireny Ryšánkové

ZDE ČSSD: Zůstanou z rebela jen kruhy na vodě?

ZDE ČSSD: Hrozba programové konference a Zdeněk Škromach předsedou

ZDE Unie svobody -- pád do hlubin

ZDE KDU-ČSL se připravuje na příchod nového koaličního partnera
ZDE Komunisté získávají body
ZDE ODS na cestě vzhůru
                 
Obsah vydání       21. 1. 2005
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"
22. 1. 2005 Američané a Britové "plánují odchod z Iráku"
21. 1. 2005 Čelní islámští duchovní apelují na poutníky, aby odmítli terorismus
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla
21. 1. 2005 George Bush byl znovu uveden do prezidentského úřadu
21. 1. 2005 Platforma a Škromach se vzájemně podporují
21. 1. 2005 Orientální kult sebeupalování je svou podstatou škodlivý Filip  Sklenář
21. 1. 2005 Blíží se klíčový okamžik sociálních demokratů Štěpán  Kotrba
21. 1. 2005 Sociální demokraté -- roztříštěni na prach Irena  Ryšánková
21. 1. 2005 Pragmatická sociální demokracie? Jan  Baláč
21. 1. 2005 Zdravotnictví vládnou soukromé zájmy, nikoli všeobecná snaha o ještě větší veřejné blaho Ivan  David
21. 1. 2005 Islámská komička v britském rozhlase Jan  Čulík
21. 1. 2005 "Obludárium věd" z druhé strany Marian  Kechlibar
21. 1. 2005 Vivat obludárium Štefan  Švec
21. 1. 2005 Bez jazykového ozvláštnění není Švecův text ničím Jakub  Tayari
21. 1. 2005 Já vám dám parazity! Štefan  Švec
19. 1. 2005 Obludárium humanitních věd a arogance přírodních vědců Štefan  Švec
21. 1. 2005 CME versus ČR: Několik otázek Štěpán  Kotrba
21. 1. 2005 V kleštích etikety Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
21. 1. 2005 Francie: Jak otevřít hranice? Simone  Radačičová
21. 1. 2005 Nelíbí se kritikova kritika? Podáme si kritika u soudu! Miloš  Dokulil
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
21. 1. 2005 Pokrok ve výzkumu Titanu: šutry a šum Filip  Rožánek
20. 1. 2005 Prodej českých zbraní mimo veřejnou kontrolu pokračuje
20. 1. 2005 Smutek, rozptýlený v esejích František  Hrdlička
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík
20. 1. 2005 Podle iDnes je ODS usměvavá... Bohumil  Kartous
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
20. 1. 2005 Svět se obává nové Bushovy éry
19. 1. 2005 Firma zvířat Filip  Rožánek
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Sociální demokraté -- roztříštěni na prach Irena  Ryšánková
21. 1. 2005 Blíží se klíčový okamžik sociálních demokratů Štěpán  Kotrba
21. 1. 2005 Pragmatická sociální demokracie? Jan  Baláč
21. 1. 2005 Platforma a Škromach se vzájemně podporují   
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík
20. 1. 2005 Gross postrádá charisma, sociální demokracie procenta Robert  Vašíček
19. 1. 2005 Ruská ruleta v sociální demokracii Robert  Vašíček
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba