14. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2005

George Bush - prezident fiktivních krizí

Tento prezidentský úřad, více než který jiný, využívá klasických nástrojů propagandy. Je téměř nemožné si představit Bushův prezidentský úřad bez televize Fox News a pravicových rozhlasových stanic.

Prezidentem vymyšlených, fiktivních krizí, nazval George W. Bushe ve čtvrtek americký deník Washington Post:

Až budou zpětně historikové hodnotit Bushův prezidentský úřad, nejpravděpodobněji si povšimnou, že to, čím se Bush mladší odlišuje od ostatních amerických prezidentů, nejsou krize, které zvládl, ale krize, které si vymyslel. Charakteristickým rysem Bushova prezidentského úřadu jsou fiktivní krize. Ve snaze dosáhnout cílů, které si určil, než převzal úřad - totiž svržení Saddáma Husajna a privatizaci amerického sociálního zabezpečení - si George W. Bush vymyslel krize tam, kde žádné neexistovaly.

A tak se Irák stal jasným a bezprostředním nebezpečím pro americké domovy a krby, ježil se zbraněmi hromadného ničení, jaderný útok byl otázkou pár minut.

A tento týden zahajuje nynější americký prezident druhou svou velkou kampaň děsu. Strachem chce přesvědčit Američany, že systém sociálního zabezpečení zkolabuje a že jediným řešením je omezit sociální podporu a státní finanční zdroje předat soukromým osobám.

Skutečností však je, že americké sociální zabezpečení je stabilizovanější a je na tom finančně lépe než za celou svou historii posledních 70 let. Jeho správní rada konstatuje, že je schopno vyplácet sociální podpory bez jakýchkoliv problémů až do roku 2042.

Stručně řečeno, americkému sociálnímu zabezpečení nehrozí vůbec žádná krize. Potřebuje během nadcházejících desetiletí drobné strukturální úpravy, aby byly posíleny jeho příjmy a sníženy finanční částky, které vyplácí.

Politicky však čelí americké sociální zabezpečení nejvážnější krizi ve své historii. Poprvé v historii proti němu stojí prezident, a pravděpodobně i většina poslanců v Kongresu, kteří odmítají existenci sociálního zabezpečení z ideologických důvodů, kteří považují vznik sociálního zabezpečení v roce 1935 jako chybu, kterou je nutno napravit, a kteří by proti vzniku tohoto systému tehdy hlasovali, pokud by zasedali v Kongresu. Bush ale ví, že by se mu veřejnost nepodařilo přesvědčit, kdyby americkým občanům tvrdil, že je nutno systém sociálního zabezpečení zrušit z ideologických důvodů.

Proto nastal opět čas vymyslet si krizi. Ve světě George Bushe je vždycky čas vymýšlet nějakou krizi. Bushova vláda prostě považuje vymýšlení neexistujících krizí za svůj nejvýznamnější úkol.

Jen si pomyslete, apeluje americký deník na své čtenáře, kolik činitelů Bushovy vlády kolikrát vydávalo extremně vážná varování ohledně hrozby, kterou zosobňuje Saddám Husajn, a nyno, ohledně údajného hrozícího bankrotu v systému sociálního zabezpečení.

Tento prezidentský úřad, více než který jiný, využívá klasických nástrojů propagandy. Je téměř nemožné si představit Bushův prezidentský úřad bez televize Fox News a pravicových rozhlasových stanic.

Vzhledem k tomu, že zamlžování skutečností a fikce je tak důležitou metodou Bushovy vlády, je snad překvapením, že americké státní úřady nyní natáčejí "vládní informační reportáže", které předstírají, že jsou skutečnými, nezávislými televizními reportážemi, s falešnými reportéry, a nabízejí je lokálním televizním stanicím?

Je snad překvapením, že americké ministerstvo školství zaplatilo známému televiznímu komentátoru Armstrongu Williamsovi 241 000 dolarů, aby šířil ve svých pořadech jeho propagandu? Za Bushova prezidentství je úkolem každého státního úřadu šířit probushovské zpravodajství, jakýmikoliv prostředky.

Bush je výjimečným americkým prezidentem v tom smyslu, že investuje veškerou svou energii do šíření dezinformací - a je mu absolutně jedno, jak hrozivě škodlivý dopad má tato propaganda na demokracii. To mu jistě vyslouží místo v americké historii, uzavírá deník.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       14. 1. 2005
14. 1. 2005 Svádět fiasko s arbitráží na podvržený dokument je alibismus Václav  Žák
14. 1. 2005 Human Rights Watch kritizuje George Bushe za porušování lidských práv
14. 1. 2005 George Bush - prezident fiktivních krizí
16. 1. 2005 Budeme čekat na Godota? Zdeněk  Bárta
14. 1. 2005 V Americe teď někteří konzervativci otevřeně hovoří o krizi v Iráku
14. 1. 2005 Děti Saboritovy v Praze Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
14. 1. 2005 Vlastenci
14. 1. 2005 Demokrácení v čistém europanském prostoru Václav  Dušek
14. 1. 2005 Britský princ Harry se oblékl do nacistické uniformy
14. 1. 2005 Číselné známkování nesmírně zkresluje
14. 1. 2005 Dvojí katastrofa
13. 1. 2005 Situace Romů v České republice v posledních letech předmětem vládního výzkumu
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 Cesta do minulosti s Googlem Filip  Rožánek
13. 1. 2005 Kapka v moři
13. 1. 2005 Proč se vracet až ke Spinozovi a proč se nevrátit přímo k Hegelovi a Marxovi Michael  Hauser
13. 1. 2005 Proč je pro nás dnes důležitý Spinoza Rory Olaf Fairslee
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce