6. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2005

Tendence k zjednodušování a někdy i k bulvarizaci

Jak MFDnes a Právo pracuje s agenturním zpravodajstvím ČTK

Nelze říct, že MFDnes straní USA, nebo Iráčanům, nebo snad teroristům. Straní jen prostě neštěstí, špatným zprávám, ba co hůř: v rámci zpráv, těm horším informacím.

Právo, které základní schéma dané z ČTK respektovalo, mělo text vyváženější, ovšem doplněný o neadekvátně zjednodušující a dramatizující titulek.

4. ledna 2005 byl usmrcen guvernér (primátor) iráckého hlavního města Bagdádu. Chci ukázat, jak zprávy ČTK, vydané o tom během jednoho dne, využily listy Mladá fronta Dnes a Právo - jak tyto nejčtenější deníky předávají a zpracovávají informace.

1. Jak o guvernérově zavraždění informovala ČTK

Skupina: Aktuální zpravodajství
Titulek: Podle policejních zdrojů zavražděn bagdádský guvernér
Datum vydání: 4.1.2005
Čas vydání: 08:43
Klíčová slova: Irák; násilí; guvernér; FLEŠ
ID: 20050104E00828
Servis: mbv
Priorita: 2
Kategorie: pol

Podle policejních zdrojů zavražděn bagdádský guvernér

BAGDÁD 4. ledna (ČTK) - Neznámí muži dnes zastřelili bagdádského guvernéra. S odvoláním na místní policejní a nemocniční zdroje o tom informovaly zahraniční agentury.

pek ank

Takto byla zpráva o události v Bagdádu zaznamenána napoprvé v 8.43 4. ledna 2005. Zpráva patřila do politické kategorie, a její priorita měla stupeň dvě ve čtyřstupňové řadě. Jelikož bylo informací jen velmi málo, zpráva sestavená značkami "pek" a "ank" byla fleší -- krátkou zprávou, nebyla ale pro ČTK natolik důležitá, aby jí dala prioritu jedna a označení blesk. Očekávaly se další informace. Jak z fleše vyplynulo, informace byla původem od zahraničních agentur.

Skupina: Aktuální zpravodajství
Titulek: Podle iráckých policejních zdrojů zavražděn bagdádský guvernér
Datum vydání: 4.1.2005
Čas vydání: 09:28
Klíčová slova: Irák; násilí; guvernér
ID: 20050104E00849
Servis: mbv
Priorita: 3
Kategorie: pol

Podle iráckých policejních zdrojů zavražděn bagdádský guvernér

BAGDÁD 4. ledna (ČTK) - Neznámí muži zastřelili dnes v iráckém hlavním městě guvernéra bagdádské provincie Alího Hajdarího. S odvoláním na místní policejní a nemocniční zdroje o tom informovaly tiskové agentury.

Guvernér se stal terčem útoku, když projížděl autem severním předměstím Bagdádu. Zemřel krátce poté, co násilníci vůz rozstříleli, citovala agentura AP nejmenovaný policejní zdroj. Podle agentury AFP byl zabit také jeden z Hajdarího strážců.

Nejvyššího představitele provincie, která zahrnuje hlavní město, se někdo pokusil zavraždit již loni v září. Tehdy Hajdarí vyvázl, ale o život přišli dva jeho osobní strážci.

K dnešnímu útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Všeobecně se však soudí, že stříleli místní vzbouřenci, kteří bojují proti koaličním silám vedeným Spojenými státy a proti iráckým vládním jednotkám a představitelům, kteří s Američany spolupracují.

Hajdarí navštívil loni v listopadu Prahu, kde se spolu se zástupci jihoirácké Basry sešel s českými politiky, podnikateli i s primátorem hlavního města Pavlem Bémem. Ocenil tehdy české návrhy územních plánů pro irácká města a vyzval české podniky, aby v Iráku investovaly.

pek mik

Poté, co byla událost oznámena fleší v 8.43, následuje další již běžná zpráva ČTK třetí priority v 9.28. Oproti fleši se zde dozvídáme, že se zavražděný bagdádský guvernér jmenoval Alí Hajdarí, že útočníci rozstříleli jeho vůz, nebo že vloni navštívil Prahu. ČTK se s uváděním zmíněných podrobností odvolává na dvě zahraniční agentury (AP, AFP). Připomene, že na Hajdarího byl spáchán atentát už jednou, ale že mu Hajdarí unikl. Dodává pro české čtenáře českých novinářů informaci o tom, že Hajdarí navštívil Prahu. Stále není jasné, kdo stojí za útokem.

Skupina: Aktuální zpravodajství
Titulek: Podle Svobody smrt Hajdarího neovlivní českou pomoc Bagdádu
Datum vydání: 4.1.2005
Čas vydání: 16:07
Klíčová slova: ČR; Irák; násilí
ID: 20050104F01244
Servis: dce
Priorita: 4
Kategorie: pol; bos

Podle Svobody smrt Hajdarího neovlivní českou pomoc Bagdádu

PRAHA 4. ledna (ČTK) - Násilná smrt guvernéra bagdádské provincie Alího Hajdarího by neměla ohrozit plánovanou českou účast na obnově iráckého hlavního města. Je o tom přesvědčen český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Česká republika by například mohla dodat nový území plán pro Bagdád. Hajdarí, který dnes podlehl následkům atentátu, o české pomoci v listopadu hovořil se Svobodou při návštěvě české metropole.

"Jeden teroristický útok nemůže projekty zastavit," řekl ČTK Svoboda. Smrti politika je mu líto a soudí, že útokem chtějí teroristé ovlivnit výsledek iráckých voleb 30. ledna a podrýt jejich důvěryhodnost. "To se nesmí stát," zdůraznil šéf české diplomacie.

Hajdarího zastřelili v Bagdádu neznámí muži. K vraždě se krátce poté přihlásila skupina jordánského teroristy abú Músy Zarkávího, hlavního nepřítele Američanů v Iráku. Guvernér se stal terčem palby, když projížděl autem severním předměstím Bagdádu. Zemřel krátce poté, co násilníci vůz rozstříleli.

Česká republika pomáhá diktaturou zpustlému a válkou poničenému Iráku různým způsobem. Firmy pořádají odborné stáže a školení. Různé projekty se týkají zejména oblastí chemie, vodního hospodářství, ekologie, dopravy a geologie.

Česká vláda loni v březnu na projekty transformační pomoci Iráku, zejména na školení a vzdělávání Iráčanů, vyčlenila 12 milionů korun. V červenci pak kabinet dalších deset milionů schválil na projekty na obnovu kulturního dědictví Iráku.

Lucie Petrová mal

V 16.07 připravila ČTK druhou verzi běžné zprávy, čili rozšířenou zprávu, a to již ve čtvrté prioritní třídě. K situaci se vyjádřil český ministr zahraničí Cyril Svoboda v tom smyslu, že smrt jednoho politika ho mrzí, ale demokratizační proces v Iráku nemůže zastavit. Podstatnější informace se ve zprávě Lucie Petrové objevila až za tímto prohlášením, a sice: k atentátu se přihlásila skupina jordánského teroristy abú Músy Zarkávího. Neměla být tato podstatnější informace na prvním místě? pozn. red.) Upřesněno je i v jaké části Bagdádu se atentát odehrál a přidáno je několik informací o tom, jak ČR pomáhá Iráku a kolik peněz vláda na pomoc Iráčanům přislíbila.

Skupina: Aktuální zpravodajství
Titulek: Vražda guvernéra a další násilí ohrožují volby v Iráku
Datum vydání: 4.1.2005
Čas vydání: 17:38
Klíčová slova: Irák; násilí; volby; SHRNUTÍ
ID: 20050104E03671
Servis: mbv
Priorita: 3
Kategorie: pol

Vražda guvernéra a další násilí ohrožují volby v Iráku

BAGDÁD 4. ledna (ČTK) - Teroristé dnes v iráckém hlavním městě zastřelili guvernéra bagdádské provincie Alího Hajdarího. Při tomto dalším velkém sebevražedném útoku zahynulo v Bagdádu deset osob a 72 bylo zraněno. Výbuchy a jiné útoky způsobily dnes na dalších místech v Iráku smrt nejméně 15 lidí, z toho pěti amerických vojáků. Irácký premiér Ajád Aláví v důsledku stupňujícího se teroru protivládních ozbrojenců poprvé naznačil možnost odkladu voleb chystaných na 30. leden.

K vraždě guvernéra, při níž zahynul i jeden z jeho strážců, se přihlásila skupina jordánského teroristy abú Músy Zarkávího, hlavního nepřítele Američanů v Iráku. Guvernér se jako jeden z nejvyšších představitelů územní správy stal terčem palby, když projížděl autem severním předměstím Bagdádu.

Hajdarí navštívil loni v listopadu Prahu, kde se spolu se zástupci jihoirácké Basry sešel s českými politiky, podnikateli i s primátorem hlavního města Pavlem Bémem. Ocenil tehdy české návrhy územních plánů pro irácká města a vyzval české podniky, aby v Iráku investovaly.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda dnes v reakci na násilnou smrt bagdádského guvernéra vyjádřil přesvědčení, že by neměla ohrozit plánovanou českou účast na obnově iráckého hlavního města. Česká republika by podle Svobody mohla například dodat nový území plán pro Bagdád.

Kromě bagdádského guvernéra a jeho osobního strážce si dnes nové pumové a další útoky protivládních ozbrojenců v Iráku vyžádaly více než dvě desítky mrtvých a na osm desítek zraněných. Jak oznámily místní bezpečnostní síly, bylo deset lidí zabito a 72 zraněno při pumovém atentátu v Bagdádu.

Při útoku v Bagdádu rebelové použili popelářský vůz naplněný výbušninami. Vůz vyhodil sebevražedný řidič do povětří u sídla ozbrojených sil iráckého ministerstva vnitra nedaleko vjezdu do přísně střežené takzvané zelené zóny, ve které se nacházejí vládní budovy a ambasády USA a Británie. Většinu obětí tvoří policisté.

Severně od Bagdádu dnes rebelové zabili šest členů iráckých vládních sil a jednoho tureckého řidiče, který pracoval pro americkou armádu. Na jihu země pak zavraždili dva šíitské duchovní. Oznámily to místní bezpečnostní síly s tím, že jednoho vzbouřence se podařilo zastřelit.

Nejhorší den od útoku na vojenskou jídelnu v Mosulu z 21. prosince pak dnes zažila americká armáda v Iráku. Při několika různých útocích ztratila pět svých příslušníků, další tři byli zraněni. Tři vojáci zahynuli v Bagdádu, po jednom pak u města Balád asi 80 kilometrů severně od Bagdádu a na blíže neupřesněném místě v západní provincii Anbar. U Baládu další Američan utrpěl zranění. Vesměs šlo o výbuchy náloží nastražených na silnicích. Rebelové zjevně stupňují teror před plánovanými parlamentními volbami, které by se měly konat 30. ledna. Premiér Aláví volal v pondělí amerického prezidenta George Bushe, aby s ním projednal "překážky, které komplikují konání iráckých voleb". Sdělil to dnes americký deník The New York Times, podle kterého si někteří iráčtí a američtí představitelé tento rozhovor vysvětlují jako přípravu Alávího na případný odklad hlasování.

Vyvstávající otazníky kolem data konání voleb pak potvrdil irácký prezident Ghazí Javar svou dnešní výzvou adresovanou OSN. Světovou organizaci v ní požádal, aby se vyjádřila k vhodnosti plánovaného termín voleb. Podle prezidenta je třeba vědět, zda Iráčané mají koncem měsíce volit, když je přetrvávající násilí může odradit od hlasování.

O možnosti odkladu voleb hovořil v pondělí také irácký ministr obrany šajch Hazím Šalaan. Mohlo by se tak podle něj stát, jestliže se iráčtí sunnité zaváží, že by se voleb v novém termínu zúčastnili.

Bílý dům nepotvrdil, že by se při rozhovoru Bush-Aláví jednalo o odkladu voleb. Podle pozorovatelů je americký prezident stále rozhodně proti odkladu, který by považoval za úspěch povstalců. Potřebu neustupovat tlaku násilníků a hlasovat v termínu dnes opět zdůraznil americký ministr zahraničí Colin Powell.

vk hej

ČTK záležitost podle předpokladů v 17.38 ve shrnutí uzavírá. Shrnutí je nejobsažnější zprávou k dané události během jednoho dne či směny. Toto shrnutí ovšem obsahuje řadu nových podrobností k záležitosti, a proto má oproti 2. verzi zprávy prioritu 3. Nově tak uvádí počet mrtvých a zraněných, vyjádření iráckého premiéra, ve kterém naznačuje možný odklad plánovaných voleb, další útoky, které se během dne odehrály v Iráku, citován je deník New York Times, vyjádření iráckého prezidenta a ministra obrany, připomenutí včerejšího telefonátu mezi iráckým premiérem a americkým prezidentem Georgem W.Bushem a další informace.

Celkově však do události toto shrnutí vnáší nový odstín události: zda smrt guvernéra ovlivní konání voleb či nikoliv, a to nejen z předchozího vyjádření ministra Svobody, ale především z úst těch, kteří o tom rozhodují. Událost tímto shrnutím ztratila na zpravodajské hodnotě, ta se v Iráku nyní přesunula k otázce, zda budou či nebudou volby odloženy. Další zprávy k případu zastřeleného guvernéra tak nelze očekávat.

2. Co s tímto materiálem udělala Mladá fronta Dnes?

MF DNES
05.01.2005 - (zah) - str. 01
Guvernér Bagdádu byl zabit

Bagdád - Ozbrojenci hlásící se ke skupině teroristy abú Músy Zarkávího včera zavraždili guvernéra Bagdádu Alího Hajdarího.

Skupinka mužů zaútočila na jeho konvoj, když projížděl severním předměstím irácké metropole.

Více na str. A9

Mladá fronta svou zprávu o atentátu na bagdádského guvernéra začíná na titulní straně krátkým otevřením pod titulkem "Guvernér Bagdádu byl zabit". Následuje dvouvětý text, ve kterém je na prvním místě použita informace o skupině stojící za atentátem, která se v tiskových materiálech ČTK objevila poprvé až ve 2. verzi zprávy. Druhá věta popisující místo, kde se událost stala, se objevila až ve shrnutí.

05.01.2005 - (AP, ČTK, vok) - str. 09
Při útoku zahynul bagdádský guvernér

Zavražděný Ali Hajdarí nedávno jednal v Praze * K atentátu se přihlásila skupina abú Músy Zarkávího

Bagdád, Praha Násilí a útoky v Iráku namířené proti vládním činitelům, vojákům či policistům pokračují. Nejčerstvější obětí z řad vládních a lokálních činitelů se stal bagdádský guvernér Alí Hajdarí.

Ozbrojenci zaútočili včera na jeho vůz v momentě, kdy projížděl severním předměstím Bagdádu. Guvernérův vůz jel v konvoji tří automobilů, když skupinka několika ozbrojenců zahájila palbu. Ve zničených vozech zahynul guvernér i jeho šest osobních strážců. "Zaútočili na nás z několika směrů," sdělil agentuře AP šéf guvernérovy ochranky major Mazen.

K útoku se později na svých internetových stránkách přihlásila skupina jordánského teroristy abú Músy Zarkávího, který je považován za hlavního strůjce organizovaných útoků na Američany a irácké představitele. "Mladí islámští svatí bojovníci organizace Al-Kajda v Iráku zavraždili tyrana z řad agentů Spojených států. Každému zrádci a přívrženci židů a křesťanů říkáme: Toto je tvůj osud," píše se v prohlášení Zarkávího skupiny, která je napojena na Al-Kajdu. Za Zarkávího dopadení vypsali Američané odměnu 25 milionů dolarů.

Vraždu guvernéra Hajdarího odsoudil i americký ministr zahraničí Colin Powell. "Opět se ukázalo, že tito vrazi a teroristé nechtějí volby. Chtějí se vrátit do minulosti, do časů tyranie Saddáma Husajna, a to se nestane," řekl Powell během návštěvy thajského ostrova Pchúket. Na Hajdarího byl spáchán atentát již loni v září. Sám mu tehdy unikl, zahynuli dva jeho osobní strážci. Hajdarí byl znám hlavně jako zastánce tvrdého postupu proti rebelům a teroristům a stoupenec zahraničních investic v zemi, zejména pokud šlo o obnovu hlavního města. V loňském listopadu navštívil i Prahu, kdy se zajímal o české návrhy územních plánů pro irácká města. Na tiskové konferenci v prosinci oznámil, že díky mezinárodním silám se podařilo shromáždit 260 milionů dolarů na obnovu irácké metropole.

Hajdarí je nejvyšším iráckým činitelem, který podlehl atentátu od loňského května. Tehdy také v Bagdádu zahynul předseda vládní rady Abdaz Usmán Muhammad. Útoky na irácké představitele, vojáky či policisty chtějí rebelové odradit běžné obyvatele od podpory nového režimu nebo účasti při volbách.

Zabíjel i popelářský vůz

Včera v Bagdádu nepřišel o život jen jeho guvernér, ale také iráčtí policisté a civilisté. Sebevražedný útočník najel popelářským vozem plným výbušnin do kontrolního stanoviště u sídla ozbrojených složek iráckého ministerstva vnitra. Zahynulo osm iráckých policistů, dva civilisté a 72 lidí bylo zraněno.

"Členové zásahových oddílů opouštěli sídlo po vyzvednutí výplat, když se přihnal popelářský vůz, narazil do auta u vjezdu do objektu a vybuchl," řekl jeden ze svědků. K útoku se později také přihlásila skupina abú Músy Zarkávího.

Násilí pokračovalo včera i na dalších místech Iráku. Severně od Bagdádu zahynulo z rukou rebelů šest iráckých vojáků a jeden turecký řidič kamionu. Na jihu země pak ozbrojenci připravili o život dva šíitské duchovní. Většinou kvůli náložím nastraženým na silnicích zahynulo včera na různých místech země i pět amerických vojáků.

TADY TO VYBUCHLO. Američtí vojáci a Iráčané na místě včerejšího útoku v Bagdádu.

FOTO: AP

Na rozdíl od začátku zprávy na straně 1, která je signována značkou "zah", je vedle AP a ČTK jako zdroj pokračování zprávy na straně 9 uvedena zkratka "vok", což poukazuje na to, že vlastně o začátek zprávy nešlo, ale šlo spíše o fleš v rubrice krátké zprávy. Tato zpráva má titulek "Při útoku zahynul bagdádský guvernér" a podtitulek "Zavražděný Alí Hajdarí nedávno jednal v Praze * K atentátu se přihlásila skupina abú Músy Zarkávího. Mezititulek v textu je: "Zabíjel i popelářský vůz", což je informace víceméně nepodstatná, zbytečně senzacechtivá.

Co je však podstatné: MfDnes si z nabídky ČTK vybrala pouze základní informace o atentátu samém, jeho možné následky, zmíněné ČTK ve shrnutí (vyjádření iráckého prezidenta, ministra obrany aj.) ale zmínila jen jednou větou: "Útoky na irácké představitele, vojáky či policisty chtějí rebelové odradit běžné obyvatele od podpory nového režimu nebo účasti při volbách" - a tím de facto celou událost smrskla o dva řády jejího významu. Větu navíc uvedla nikoliv jako citát, například Cyrila Svobody, který se v tomto směru vyjádřil ČTK již ve 2.verzi zprávy, ale jako všeobecně známý poznatek bez dalšího.

Tak jako MfDnes takřka pominula vše týkající se možných konsekvencí z události vyplývajících, doplnila svou zprávu nad rámec servisu ČTK o "senzační" informaci o provázání Zarkávího skupiny s Al-Kájdou, o citát prohlášení atentátníků -- což je vždy jeden z účelů, proč se tyto útoky konají: dát o sobě vědět, o výjimečně příkré vyjádření amerického ministra zahraničí a o citaci velitele guvernérovy ochranky od agentury AP.

Celkově je pozoruhodné, že ve zprávách ČTK se v souvislosti s útokem objevilo mnohem více pozitivně konotovaných či přinejmenším neutrálních osob (Cyril Svoboda, irácký prezident, premiér i ministr obrany, primátor Bém, prezident Bush, Colin Powell) a jen jediný negativně konotovaný (Zarkáví). MfDnes sice ve své zprávě také uvádí jen jediného záporně konotovaného (Zarkáví), ale přidává Al-Kájdu a výpovědi doplňuje o rozhořčeného Powella ("Opět se ukázalo, že tito vrazi a teroristé nechtějí volby. Chtějí se vrátit do minulosti, do časů tyranie Saddáma Husajna, a to se nestane"), bezradného velitele ochranky Mazena ("Zaútočili na nás z několika směrů") a připomíná květnový atentát, kdy naposledy podlehl vysoký irácký představitel, předseda vládní rady Abdaz Usmán Muhammad. Ze zpráv ČTK tak plyne, co se stalo (byl zavražděn guvernér Bagdádu), proč se to zřejmě stalo (aby nebyly volby v řádném termínu a tím se ukázala slabost současné vlády, popř. USA jako jejího garanta) a co se v té souvislosti dělá (irácký prezident kontaktoval OSN, premiér měl schůzku s americkým prezidentem Bushem).

Ze zprávy MfDnes plyne také co se stalo, pak se ale vytvoří dojem, že se nedalo nic dělat (výrok velitele ochranky, ostatně nicneříkající), že je tu všemocná Al-Kájda, jejímž prostřednictvím jsou všichni teroristé propojeni do jednoho šiku a mají k nám jasné prohlášení (bezobsažný, jen nenávistný text -- jako kdyby se zveřejňovaly antisemitské výroky z Mého boje) a ti "dobří" to nestíhají, protože jsou zrovna u přírodní katastrofy v Thajsku (Powell), což se jinak a zvláště u zahraničních politiků běžně neuvádí, navíc už stejně umřel i předseda vládní rady a musíme tam všichni.

Nelze říct, že MfDnes straní USA, nebo Iráčanům, nebo snad teroristům. Straní jen prostě neštěstí, špatným zprávám, ba co hůř: v rámci zpráv, těm horším informacím.

A co s tímto materiálem udělalo Právo?

05.01.2005 - (DPA, ČTK, nek) - str. 12
Al-Kajdá zavraždila guvernéra irácké metropole
K atentátu se přihlásila skupina teroristy Zarkávího

BAGDÁD - Iráčtí ozbrojenci hlásící se k teroristické organizaci alKajdá včera spáchali atentát na guvernéra bagdádské provincie a starostu metropole Alího al-Hajdarího (48). Útok se odehrál v ranních hodinách, když guvernér projížděl autem severním předměstím Bagdádu. Zemřel krátce poté, co atentátníci zasypali jeho pancéřovaný vůz z několika stran palbou.

Al-Hajdarí je za posledních šest měsíců nejvyšším iráckým představitelem, který se stal obětí atentátu. K vraždě se na svých internetových stránkách přihlásila skupina jordánského teroristy abú Músy Zarkávího, hlavního nepřítele Američanů v Iráku.

"Mladí islámští svatí bojovníci organizace al-Kajdá v Iráku zavraždili tyrana z řad agentů Spojených států," uvedla skupina v prohlášení, k němuž přiložila videozáznam útoku. Útočníci při atentátu způsobili střelbou zranění dalším deseti lidem. Agentura AFP hlásila, že obětí atentátu se stal i jeden z al-Hajdarího strážců.

Loni v listopadu navštívil guvernér Prahu, kde jednal s českými politiky a podnikateli o možnostech zapojení českých firem do obnovy Iráku. V interview pro Právo tehdy k zavraždění svého zástupce začátkem téhož měsíce a k pokračujícímu banditismu ozbrojenců v Iráku řekl: "Má to obrovský negativní vliv. Velká část zahraničních firem, které se chtěly podílet na obnově země, se právě kvůli pokračujícímu násilí stáhla, což samozřejmě rekonstrukci výrazně poznamenává."

Šíitského Araba al-Hajdarího se někdo pokusil zavraždit již loni v září. Tehdy vyvázl, ale o život přišli dva jeho osobní strážci.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody by násilná smrt al-Hajdarího neměla ohrozit plánovanou českou účast na obnově Bagdádu "Jeden teroristický útok nemůže projekty zastavit," řekl.

Popelářský vůz zabil deset lidí

Centrum Bagdádu se včera ještě před atentátem na al-Hajdarího stalo dějištěm teroristického útoku, při němž zahynulo deset lidí a 72 dalších bylo zraněno. Mnozí z nich byli v kritickém stavu. Útočníci použili popelářský vůz naložený výbušninami.

Vůz vyhodil do povětří řidič-sebevrah u sídla ozbrojených sil iráckého ministerstva vnitra nedaleko vjezdu do přísně střežené tzv. zelené zóny, ve které se nacházejí vládní budovy a ambasády USA a Británie. Většinu obětí tvoří policisté.

"Velký počet členů zásahových oddílů opouštěl sídlo po vyzvednutí výplat, když se přihnal popelářský vůz, narazil do jednoho auta u vjezdu do objektu a vybuchl. Exploze otřásla celou čtvrtí," popsal místní obyvatel Abú Maís incident, který také vážně poškodil okolní obytné domy a obchody i několik aut.

Dalších deset mrtvých a nejméně dva ranění byli hlášeni z několika míst mimo irácké hlavní město. Americká armáda včera v Iráku ztratila celkem pět svých příslušníků.

Aláví už zvažuje odklad voleb

Irácký premiér Ijád Aláví telefonoval v pondělí americkému prezidentu George W. Bushovi, aby s ním projednal překážky, které komplikují konání iráckých voleb plánovaných na 30. ledna. Informoval o tom deník The New York Times, podle kterého si někteří iráčtí a američtí představitelé tento rozhovor vysvětlují jako přípravu Alávího na případný odklad hlasování.

"Myšlenka (odkladu voleb) je v Bagdádu stále jasně ve vzduchu... Avšak Bush, pro kterého by každý odklad znamenal úspěch vzbouřenců, neustupuje," řekl nejmenovaný vysoký vládní představitel.

Otazníky kolem data voleb potvrdil irácký prezident Ghazí Javar svou výzvou adresovanou OSN, aby řekla, zda plánovaný termín pokládá za vhodný. Podle prezidenta je třeba vědět, zda Iráčané mají koncem měsíce volit, když je přetrvávající násilí může odradit od hlasování.

Irácký policista stojí poblíž poškozeného vozidla, v němž byl zavražděn Alí al-Hajdarí (ve výřezu).

Foto Reuters

Právo informaci nepovažovalo za dostatečně významnou pro první stranu a zpráva o ní se objevila až v zahraničním zpravodajství strany 12. Vedle zdrojů agenturních ČTK a DPA je uvedena značka "nek".

Je pozoruhodné, že pod texty, ke kterým jejich autoři nic vlastního kromě dramatických formulací nepřidali, se neradi podepisují, ač jde o texty dlouhé a dnes je běžným uzem se pod vše podepisovat.

Titulek "Al-Kájda zavraždila guvernéra irácké metropole" je při znalosti věci přehnanější než celý text v MfDnes. Teprve v podtitulku se dozvíme, že "K atentátu se přihlásila skupina teroristy Zarkávího". Tak kdo tedy? Titulek a podtitulek si protiřečí.

Tak uboze uvést zprávu, která je přece zajímavá sama o sobě, je vskutku mistrovství. Mezititulky jsou dva: "Popelářský vůz zabil deset lidí" -- popeláři zřejmě připadají novinářům nějak směšní nebo nepatřiční, a proto zajímaví -- a druhý: "Aláví už zvažuje odklad voleb". Zde se Právo odvážilo dát do mezititulku nepříliš všeobecně známé jméno, což by se v MfDnes, ač jde o iráckého premiéra, nikdy neodvážili, protože by kvůli tomu, podle teorie "žhavých novin", jistě čtenář článek ani nečetl.

Celý odstavec se navíc věnuje tématu nastolenému iráckými představiteli, tlumočenému ČTK a ignorovanému MfDnes, totiž otázce důsledku atentátu -- možnosti posunutí iráckých voleb.

V prvním odstavci se Právo věnuje popisu události, odvolává se na rozhovor, který zavražděný loni Právu poskytl, na agenturu AFP a cituje i Cyrila Svobodu, aniž dále znovu uvádí ČTK. Také Právo bylo ochotno citovat i ze vzkazu atentátníků, nešlo ale na rozdíl od MfDnes až k ukazování na čtenáře ve větě o všech židech a křesťanech, jejichž osud je zemřít (viz text MfDnes).

Také druhý odstavec, ač nadepsán popeláři, je vcelku věcný a přináší souhrnné informace o počtech obětí střetů z předchozího dne.

Cituje také domorodý zdroj, jakéhosi Abú Maíse, který všechno viděl a Právu za tepla sdělil -- nebo spíš jiné agentuře, což ale z textu neplyne. Ostatně i jeho popis upřesňuje událost a nevnáší do ní pláč ani nenávist jako veškeré použité zdroje v MfDnes.

V závěrečném odstavci se Právo takřka zcela spolehlo na ČTK a její informace o iráckých představitelích a poměrně spolehlivě tak postihlo celou událost včetně jejích možných důsledků.

Jak to všechno zhodnotit?

ČTK vydala během 12 hodin k události týkající se atentátu na bagdádského guvernéra Alího Hajdarího jednu fleš, dvě verze zprávy a shrnutí. Nejkvalitněji bylo zpracováno shrnutí, které přineslo více nových informací, než obě verze zprávy dohromady. Zejména druhou verzi zpracovala jediná podepsaná autorka v ČTK Lucie Petrová velmi nedbale: vcelku bezobsažné informace od Cyrila Svobody, kterému asi zavolala, dala na začátek zprávy, zatímco informaci o tom, že se již zjistilo, kdo za atentátem stojí, odsunula až do další části textu. Také závěrečné informace o druzích české pomoci zněly přinejmenším neurčitě.

MFDnes i Právo o téže události napsaly jednu zprávu, přičemž MfDnes ji začala na titulní straně a pokračovala v zahraniční rubrice, kdežto Právo ji umístilo celou na zahraničí. Zpráva MFDnes se vedle servisu ČTK opírala také o agenturu AP, Právo naopak využilo spolu s četkou agenturu DPA.

Výsledná zpráva MfDnes byla na ČTK nezávislejší, její vyznění bylo ale záměrným obohacením o některé další zdroje hrozivější. Právo, které základní schéma dané z ČTK respektovalo, mělo text vyváženější, ovšem doplněný o neadekvátně zjednodušující a dramatizující titulek.

                 
Obsah vydání       6. 1. 2005
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?
6. 1. 2005 O pocitu svobody Bohumil  Kartous
5. 1. 2005 ČTK: Špatný úsudek ve výši jedenácti miliard za měsíc Štěpán  Kotrba
6. 1. 2005 Tendence k zjednodušování a někdy i k bulvarizaci Matěj  Stropnický
6. 1. 2005 Neúplné informace pana Stropnického
6. 1. 2005 Perníková chaloupka: od vyhnání z ráje k apokalypse Jan  Stern
6. 1. 2005 Mezinárodní solidarita v neštěstí? Miroslav Václav Steiner
6. 1. 2005 Zdeněk Jemelík varuje
6. 1. 2005 Generál Pinochet v domácím vězení
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 31. prosince 2004
6. 1. 2005 Šéf irácké špionáže mluví o 200 000 bojovnících odporu
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Euroústava za všechny peníze Tomáš  Vandas
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?
6. 1. 2005 Ateismus je rozumem nereflektované náboženství Jan  Hruška
6. 1. 2005 Jak jsem na Tchaj-wanu nesměl promluvit s Václavem Havlem Petr  Fiala
5. 1. 2005 Sítě seismických stanic existují už velmi dlouho, i v ČR
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?
5. 1. 2005 A který Bůh je vinen? Bohumil  Kartous
5. 1. 2005 Velké firmy jsou lakomé
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval
5. 1. 2005 Tři králové aneb Slavnost Zjevení Páně Irena  Ryšánková
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
28. 12. 2004 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy