4. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Zanon: Továrna bez šéfů žije
4. 1. 2005

Zanon: Továrna bez šéfů žije

"Boj v Zanonu pokračuje,
kontrola pracujících žije.
Továrna teď lidí je,
Zanon poražen nebude."

protestní píseň,
zpívaná na solidární demonstraci
s pracujícími se Zanonu

Továrnu v Zanonu její vlastníci uzavřeli, protože jim prý dost nevydělávala. Argentinští pracující ale ukázali svým zaměstnavatelům prostředníček a začali ji provozovat sami. Od té doby v jejich družstvu pracuje o 50% více lidí a výroba vzrostla trojnásobně.

Fungování této obsazené továrny je úspěšným příběhem v zemi, kde stejně tak jako ve zbytku Jižní Ameriky za dramatických okolností zkrachoval projekt neoliberalismu, prosazovaný USA. Naomi Klein natočila o zanonském příběhu nový film.

A stejně tak jako na zbytku kontinentu i zde vláda ustupuje tlaku Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a všem dalším institucím, vedených USA. Ty se snaží zpustošit kontinent ve snaze zničit jakékoliv důkazy o tom, že kromě predátorského korporativního kapitalismu existují i jiné způsoby jak vést továrnu, zemi, nebo celou planetu. Existuje spousta statistik, které krach neoliberalismu v Argentině dokládají. Během ekonomické krize v roce 2001 se každý den propadlo pod hranici chudoby 20 000 lidí. Do zahraničních bank ze země odešlo 130 miliard dolarů. Nezaměstnanost vyletěla vzhůru. V úřadu se vystřídalo pět prezidentů během dvou týdnů a dokonce i nadnárodní Citibank přišla o 2 miliardy dolarů. Ale věci se brzy začaly vracet zpět do normálu, došlo na masové zatýkání a střelby do protestujících (i se smrtelnými následky). A když se v roce 2003 dostal k moci další prezident "peronista," zisk Citibanky opět o třetinu vzrostl.

Během krize se společným heslem protestujících stalo "Que se vayan todos!" (Pryč s nimi se všemi!"). Piqueteros, hnutí tisíců nezaměstnaných, provádělo přímé akce a urputně bojovalo s oficiálními místy. Ve druhém největším městě Argentiny, Cordobě, zapálili státní úředníci a úřednice radnici. A je jasné, že věci musí být zatraceně horné, když lidi ze střední třídy začnou útočit na banky!

Ale pouhý rok a půl po krizi volily dvě třetiny voličů politiky z tradičních "peronstických" (pravicových) stran. Vítěz voleb, prezident Nestor Kirchner, vyjádřil sympatie k nezaměstnaným a používal rétoriku proti Mezinárodnímu měnovému fondu. Odhodlán zůstat u moci poté, co pět jeho předchůdců v prezidentském úřadě prošlo revolučními dveřmi, musel svou skutečnou politiku skrývat. Dnes už růžové brýle spadly a Kirchner potlačuje antikapitalistické demonstrace a organizace a zavírá zaměstnanci kontrolované provozy.

Kirschnerovi stoupenci vypočítávají, že udělal spoustu skvělých věcí, například přinutil k odchodu do důchodu spoustu mnoho generálů a policejních šéfů z období "špinavé války" na konci sedmdesátých a začátku osmdesátých let, kdy na denní bázi "mizelo" spousta lidí. Režim, podporovaný CIA, zavraždil přes 30 000 Argentinců a Argentinek. Ke cti Kirschnerovi slouží, že odvolal amnestii udělenou těmto generálům minulými prezidenty a dokonce řekl Kongresu, aby bral méně úplatků! Ale jeho vize "normálního kapitalismu" se nezabývá největšími překážkami udržitelného, spravedlivého rozvoje. Politika vlády je pořád hlavně o splácení zahraničního dluhu, privatizaci a zákonům nakloněným korporacím.

Jeden z pěti lidí v Argentině je nezaměstnaný a mnoho z nich cítí, že toho mají dost a že mohou svá pracoviště řídit lépe než jejich šéfové. Proto proběhla vlna přebírání pracovišť zaměstnanci. Uklízecí personál provozuje čtyřhvězdičkové hotely, úřednici vedou své supermarkety a dokonce i piloti a palubní personál debatují o tom, že z regionální letecké společnosti vytvoří družstvo! V současnosti funguje asi 200 obsazených pracovišť s 15 000 pracujícími. Ty většinou fungují na principu "jeden pracující = jeden hlas" a spousta pracovišť vyplácí všem stejný plat. A zanonské družstvo, pojmenované FASinPat (zkratka od Fabricas Sin Patrones, v překladu Továrny bez šéfů) je jedním z nich. V obsazené keramičce funguje od října 2001.

A kvůli spoustě věcí je podporuje i místní komunita. Ta se posledních dvacet let snažila přimět vládu, aby v chudobou postižené oblasti Nueva Espaqa postavila nemocnici. Neúspěšně. Zanonské družstvo se k výzvě postavilo čelem, odhlasovalo si, že komunitní kliniku postaví, a za pouhé tři měsíce bylo vše hotovo.

Obsazené továrny jsou alternativou ke korupčním šéfům a politikům, které si koupili. Vládní úřady, zděšené z úspěchu a komunitní podpory družstvům pracujících, ignorují jejich snahy stát se legálním subjektem. Namísto toho vláda a soudci proti hnutí plánují útočné akce. Pracujícím bylo řečeno, aby se drželi zpátky. Ve snaze hnutí rozdělit nabídla vládla 400 pracujícím 250 pracovních míst v nové továrně na montované domky. Pokud odmítnou, budou čelit násilnému vyklizení, zastrašování a dlouhé době na podpoře se záznamem v papírech. Bývalé zanonské vedení už zaplatilo bandu několika desítek "barrabravas" (placených chuligánů) z fotbalového klubu Cipolleti, aby zastrašovali zanonské pracující.

Výhružky Zanonu jsou přitom součástí širšího útoku. V srpnu policie za použití gumových projektilů, obušků a slzného plynu vyklidila obsazenou továrnu Gatic, vyrábějící oblečení Adidas; prezident Kirschner odmítl odvolat procesy s více než čtyřmi tisícovkami aktivistů zatčených za minulého režimu a ministr vnitra slíbil uplatňovat soudní rozhodnutí z dubna 2004, kriminalizující pouliční blokády piqueteros.

Hnutí se ale pod tlakem spojilo a výše zmíněná opatření vedla k masovým protestům. Argentinská telefonní síť se nachází na okraji kolapsu díky stávce více než 20 000 pracujících požadujících férovější platy. V Buenos Aires boj přitvrdil, když pracující obsadili budovy patřící telefonní společnosti.

Nejvyšší soud uložil zanonské samosprávě okamžitě vydat povolení k vyklizení. Pět pokusů o vyklizení bylo pracujícími odraženo, ale poslední povolení vypadá, že by k vyklizení mohlo opravdu dojít. Dostatečná mezinárodní solidární kampaň ale zanonskému družstvu pomůže proti dalšímu vyklizení bojovat.

více ZDE

SchNEWS přeložil Pavel Houdek

                 
Obsah vydání       4. 1. 2005
4. 1. 2005 Otázky televize BBC
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno
4. 1. 2005 Bagdádský starosta byl zavražděn
4. 1. 2005 O různém prezidentování Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 Klausovy banality Jan  Čulík
4. 1. 2005 Proč musejí zoufale chudí lidé v třetím světě záviset na dobročinnosti západních občanů?
4. 1. 2005 Benefiční koncert pro Asii
4. 1. 2005 Cyril Svoboda chce věnovat DPH z esemesek na pomoc Asii Jan  Čulík
4. 1. 2005 Hlavní líčení s policisty, kteří v bytě napadli romskou rodinu
4. 1. 2005 Americká vláda plánuje v Guantánamu trvalá vězení
4. 1. 2005 Británie: Konečně vstoupil v platnost Zákon o přístupu k informacím Jan  Čulík
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy
4. 1. 2005 Více než polovina Němců chce zpět marku
4. 1. 2005 Michael  Marčák
3. 1. 2005 Tři prezidenti apelovali na Američany, aby pomohli obětem
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 I projev určený pro 10 milionů musí mít přiměřenou úroveň Jiří  Jírovec
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta
4. 1. 2005 Intelektuálové potřebují vyměnit voliče Štěpán  Kotrba
4. 1. 2005 Rok 2004 na Slovensku -- nezáujem o veci verejné Ľubomír  Andrassy
4. 1. 2005 Referendum o referendu Josef  Provazník
4. 1. 2005 Poslanci, platy a bída české žurnalistiky Stanislav  Křeček
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Květinové děti, které se o nic nestaraly, jen moralizovaly Robert  Vašíček
4. 1. 2005 Červená Karkulka: příspěvek tiché hysterky k atheismu Jan  Stern
3. 1. 2005 Projekt 100 bude slavnostně zahájen v pražském kině Světozor
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby
3. 1. 2005 Srí Lanka: Lidé tady toho potřebují tolik...
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman
4. 1. 2005 Zanon: Továrna bez šéfů žije
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
3. 1. 2005 Císařova nahota: Klausův novoroční projev Jiří  Jírovec
4. 1. 2005 Ti, kteří mají ideály, mají názory a mají vize... Václav  Klaus
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
3. 1. 2005 Mezi realitou a snem Jan  Paul
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
28. 12. 2004 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
22. 11. 2003 Adresy redakce