21. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 12. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na čtvrť Šuhadá' shodli Američané kontejnerové a napalmové bomby. Prostor mezi oběma mosty přes Eufrat, kde se předtím odehrávala 56hodinová prudká bitva, zasáhli nervovým plynem. Během bojů srovnali se zemí desítky domů v okolí. Mluvčí odporu šajch Abú As'ad ad-Dulajmí odpověděl korespondentovi Mafkarat al-Islam na dotaz, jaká jednotka tak vytrvale s Američany bojuje: "Nic o nich nevíme. Nevíme, co jsou zač. Bojovali 50 hodin a nic po nás nežádali. Nevíme, zda jsou smrtelní či ne." Na dotaz, zda je o arabské bojovníky z jiných zemí, znovu odpověděl: "Nevíme! Kdybychom věděli, odpověděli bychom; jejich intenzivní odpor nás však uvádí v úžas." Korespondent uvedl, že v průběhu dvou hodin viděl nad tímto prostorem 11 mraků hustého černého kouře, způsobených zásahy tanků Abrams.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 9. prosince 2004

Bagdád a okolí

Pět minometných střel zasáhlo štáb národní gardy v bagdádské Wazíríji a způsobilo smrt tří loutkových vojáků a zranění pěti dalších.

Exploze bomby u stanice loutkové policie v bagdádském okrsku Dáwúdí zranila dva policisty.

V Abú Ghurajb došlo ke dvěma útokům na americké vojenské hlídky. Američané pak zahájili palbu nazdařbůh a zabili pět iráckých civilistů a dva zranili.

Odbojová organizace Brigády Abú Bakra as-Siddíqa oznámila, že provedla operaci, při níž byli v sídle městské správy v Abú Ghurajb zabiti tři američtí vojáci a jejich nepálský sluha.

Tzv. Irácká národní garda zatkla šajcha Ahmada al-Iqábího, jednoho z předáků Mahdího armády Muqtady as-Sadra. Kolaboranti prohledali Iqábího dům v bagdádské Husajníji, vyvlekli ho ven, zbili ho a poté odvedli. Došlo k tomu navzdory oznámením, že Muqtadá as-Sadr se hodlá zúčastnit hry na volby, která se má pod taktovkou okupantů uskutečnit v lednu.

Mósul

Auto s výbušninou explodovalo v okrsku Zirá'í v blízkosti americké hlídky. Americká armáda přiznala pouze zranění jednoho vojáka a jednoho Iráčana.

Exploze motorky s výbušninou způsobila v Mósulu zranění pěti příslušníků tzv. národní gardy.

Odpor provedl atentát na tři členy tzv. národní gardy. Kromě toho bylo ve městě nalezeno 19 dalších mrtvol, z nichž většina byla identifikována jako členové gardy.

Odpor ostřeloval ve čtvrti Ta'mím místní sídlo kolaborantského Vlasteneckého svazu Kurdistánu a budovu zapálil.

Americké síly obklíčily Sulajmánovu mešitu na severu města, čímž vyprovokovali Iráčany, aby na ně zaútočili. Rozsah ztrát nebyl sdělen.

Tzv. ministr vnitra propustil brigádního generála 'Ádila Abdalláha, pobočníka šéfa loutkové policie provincie Nínawa. Několik dní předtím byl propuštěn generálmajor Muhammad Chajri al-Burháwí, šéf loutkové policie ve městě. Oba byli propuštěni proto, že v listopadu nezvládli situaci ve městě a to padlo do rukou povstalců.

DALŠÍ UDÁLOSTI

Ramádí Ve městě pokračovaly více než půldruhé hodiny prudké boje s okupačními vojáky.

Západní Irák Irácká loutková "pohraniční garda" zakázala průjezd aut i průchod pěších křižovatkou Rabí'a na syrské hranici, čímž vyvolala kolaps provozu. Důvody pro uzavření nebyly sděleny.

Hillá Blízko města bylo v Eufratu nalezeno bezhlavé tělo. Zdá se, že jde o ostatky příslušníka tzv. národní gardy, zabitého partyzány.

Pátek 10. prosince 2004

Fallúdža -- Ramádí

Američané přiznali, že v provincii Anbár byl zabit jeden příslušník námořní pěchoty.

Irácké síly ostřelovaly americký tábor americký tábor Warrár západně od Ramádí 14 raketami.

Hít

Loutkový guvernér města a místní policejní šéf oznámili své rezignace, které odůvodnili zhoršující se bezpečnostní situací ve městě.

Bagdád

Pod americkou hlídkou v blízkosti tzv. Zelené zóny explodovala bomba, která poškodila jejich Humvee. Došlo-li ke ztrátám, odmítli Američané sdělit.

Dva bojovníci odporu zahynuli, když se snažili odpálit minometnou střelu na americkou leteckou základnu Muthannna a zbraň jim v rukou vybuchla.

Tzv. vysoký komisař pro volby oznámil prodloužení termínu registrace stran a organizací pro volby z 10. na 15. prosince.

Ba'qúba a okolí

Výbuch bomby ve městě zničil Humvee a zranil několik amerických vojáků. Další bomba explodovala pod hlídkou tzv. národní gardy a zranila tři její členy.

Stovky obyvatel nedalekého města Bahraz vyšlo po pátečních modlitbách protestovat proti americké okupaci. Odsoudili divadelní frašku, označovanou jako "volby", která má zlegalizovat americkou kolonizaci země, prohlásili je za nelegální a odsoudili proamerického premiéra a dlouholetého agenta CIA Ijjáda 'Álawího.

Američtí vojáci prohledali oblast Chán Bání Sa'd východně od Ba'qúby a pak provedli vlnu razií a zatýkání v domech několika čtvrtí a vesnic.

Odpor zapálil ropovod v oblasti Chaníqin blízko Ba'qúby, který vede do rafinérie v Durá na jihu Bagdádu.

Mósul

Síly odporu zaútočily na americké vojáky, kteří pokračovali v obléhání Sulajmánovy mešity ve městě a donutily je ustoupit.

Sobota 11. prosince 2004

Fallúdža

Silám odporu se podařilo vstoupit do čtvrtí 'Askarí, Džawlan a do průmyslové zóny. Na město pak zaútočily americké bombardéry B-52, které shodily jednotunovou bombu a tisíce tříštivých bomb v kontejnerech. Útoku na Džawlan a průmyslovou zónu se účastnily také letouny F-16. Boje byly hlášeny také během noci až do prvních ranních hodin.

Na sklonku dne odpor oznámil agentuře Quds Press, že získal zpět průmyslovou zónu a části čtvrti Džawlan. Noční modlitby mudžáhidové vykonali v mešitě v průmyslové zóně. Odpor také oznámil, že po několikahodinovém boji získal zpět kontrolu nad čtvrtí 'Askarí.

Poradní rada fallúdžských mudžáhidů oznámila listem šajcha Abdalláha al-Džanabího, že bojovníci jsou rozhodnuti pokračovat v boji s okupanty a že se v noci do Fallúdže dostalo více než 750 dalších bojovníků, kteří přeplavali Eufrat.

Útoky na americké štáby

Během soboty odpor ostřeloval americký štáb západně od Ramádí, z něhož pak stoupaly mraky kouře, a štáby v Hítu a v Qá'imu.

Bagdád

Síly odporu zaútočily v severním Bagdádu na americkou kolonu. Američané podle svého zvyku odmítli podat o výsledku útoku jakékoli informace, jejich letouny však ostřelovaly okolní parky a zahrady pod záminkou, že se v takových místech často skrývají povstalci.

Skupina odporu známá jako "Islámská armáda v Zemi dvou řek" vydala prohlášení, vyzývající k bojkotu volební frašky oznámené na konec ledna.

Irácká loutková policie prohledala koleje bagdádské univerzity v A'zamíji, zkonfiskovala zbraně univerzitní stráže a zatkla potom členy fakulty s odůvodněním, že na ně z kolejí mířili zbraněmi.

Síly odporu zaútočily na hlídku loutkové policie poblíž mešity Nida al-Islam ve čtvrti Qáhira. Policie nedovolila uveřejnění žádných zpráv o ztrátách. V Sajjidíji jižně od Bagdádu byli v boji s odporem zabiti dva loutkoví policisté, jeden z nich vyšší důstojník. Řada dalších policistů byla zraněna.

Při útoku odporu na autobus převážející zaměstnance tzv. ministerstva výchovy bylo zraněno několik osob.

Latífíja

Exploze bomby pod americkou kolonou zničila americké vojenské vozidlo a zranila dva členy posádky.

Samarrá'

Auto s výbušninou explodovalo ve městě u amerického štábu a zranilo údajně několik Iráčanů. Američané jako obvykle odmítli podat jakékoli bližší informace.

Odpor zaútočil na dům šéfa místní loutkové policie brigádního generála Táliba Šámila.

Při úroku na hlídku loutkové policie a národní gardy v nedalekém městě Šarqat byli čtyři loutkoví vojáci včetně jednoho plukovníka zabiti.

Mósul

Americké síly prohledaly koleje mósulské univerzity, obsadily budovu kolejní správy, uvěznili v objektu studenty a nutili je, aby jim udávali příslušníky odboje.

Exploze auta naloženého výbušninou, odpáleného ve chvíli, kdy se k němu přiblížili američtí vojáci, poškodila několik osobních aut a zranila několik vojáků.

Další auto explodovalo uprostřed americké kolony a způsobilo vážná zranění.

Provincie Dijála

Američané uvěznili šajcha Abd al-Karíma Sáliha at-Tatarího, imáma a kazatele v Siddíqově mešitě a předsedu větve Džalúla rady muslimských ulamá.

Ba'qúba

Exploze bomby na silnici mezi Chániqín a Miqdádíjí východně od Ba'qúby vyřadila z provozu Humvee a zranila několik amerických vojáků. Následná americká střelba usmrtila tři Iráčany a další tři zranila.

Irácká loutková policie podnikla v Ba'qúbě několik razií a zatkla 30 osob, které obvinila, že odpalovaly rakety na místní policejní stanici.

Basra

U policejní stanice ve městě došlo k výbuchu bomby, nepodařilo se však zjistit, jaké škody způsobila.

Neděle 12. prosince 2004

Fallúdža -- Ramádí

Ve Fallúdže a okolí pokračovaly dalším dnem prudké boje mezi bojovníky odporu a okupanty.

Jižně od Fallúdže explodovalo auto s výbušninou, které zničilo vojenský kamion a zabilo několik vojáků.

Americká základna západně od Ramádí se stala terčem ostřelování raketami.

Americká armáda přiznala, že příslušník námořní pěchoty zraněný v sobotu v neděli na následky zranění zemřel. Velení opět odmítlo sdělit jakékoli podrobnosti kromě toho, že ke zranění došlo v boji v provincii Anbár.

Hít -- Hadítha

V Hítu zaútočil oddíl odporu na autobus převážející příslušníky tzv. národní gardy, deset z nich zabil a dva zranil.

Nedaleko Hítu bylo nalezeno sedm mrtvol Afričanů pracujících pro americké okupační vojáky.

Ve městě Hadítha západně od Ramádí američtí vojáci rozdávali ubohé letáky vyzývající obyvatele, aby jim udávali bojovníky odporu.

Bagdád

V Abú Ghurajb a v Suwajrá došlo útokům na americké konvoje.

V neděli ráno propukly asi dvouhodinové boje boje na ulici Hajfa. Z ulice byly slyšet tři exploze. Podle očitých svědků tu bylo zabito pět příslušníků amerických speciálních sil. Do boje se zapojily americké vrtulníky, které poškodily řadu domů ve čtvrti.

Tzv. ministerstvo vnitra Iráku přiznalo, že partyzáni provedli atentát na vysoce postaveného důstojníka loutkové výzvědné služby.

Ba'qúba

Tělo uneseného loutkového policisty bylo nalezeno před jeho domem ve městě.

Tzv. národní garda zatkla ve městě Habhab blízko Ba'qúby pět Iráčanů, kteří se prý účastnili ozbrojených akcí odporu.

Americké síly se stejným zdůvodněním oznámily, že ve městě Bahraz zatkly 50 Iráčanů.

Mósul

Ve městě explodovalo auto s výbušninou a po výbuchu následoval boj mezi bojovníky odporu a okupanty. Podle prohlášení amerického velení bylo osm jejich vojáků zraněno.

Americké velení oznámilo, že americký letoun svrhl na město půltunovou bombu. Jako obvykle měla zasáhnout výlučně povstalce a civilistům neuškodit.

DALŠÍ ÚTOKY

Latífíja Exploze bomby pod americkou hlídkou zničila ve městě jedno americké Humvee.

Qá'im Bojovníci odporu ostřelovali minometnými střelami americký tábor blízko Qá'imu na syrské hranici.

Pondělí 13. prosince 2004

FALLÚDŽA

Průběh bojů

Prozatím poslední kolo bojů o město začalo v neděli odpoledne a pokračovalo až do pondělního rána. Podle zdrojů z řad odporu začali Američané pod útoky odporu z různých stran kolísat a pak se z města stáhli, aby umožnili svému letectvu ostřelovat obránce města. Podle agentury Quds Press bylo během bojů zabito kolem 20 amerických vojáků. Korespondenti Mafkarat al-Islam se domnívali, že americké ztráty byly mnohem vyšší.

Boje se soustředily ve čtvrtích 'Askarí, Džawlan a v průmyslové zóně, nad nimiž Američané ztratili kontrolu a pak je ostřelovali. Letouny shazovaly napalmové a kontejnerové bomby. Bombardéry F-16 a F-18 bombardovaly čtvrť Wahda, čímž potvrdily, že odpor měl pravdu, když tvrdil, že nad touto čtvrtí převzal kontrolu. K bojům došlo také ve starém městě, kde bylo zabito 35 Američanů a padlo 13 mudžáhidů. Mafkarat al-Islam oznámil, že v této části města bojovali spřátelení arabští bojovníci a boj popsal jako "rozhodný". Ráno došlo k bojům i ve čtvrti Džumhúríja.

Zdroje z řad odporu sdělily agentuře Quds Press, že američtí okupanti se následkem prudké střelby odporu stáhli z vesnice Azraqíja, ležící západně od Fallúdže, za železniční trať.

Odpor je rozhodnut americké vojáky zlikvidovat, Američané museli do bojů nasadit čerstvé síly ze základny v Habbáníji. Bylo možno pozorovat dlouho kolonu amerických vojenských vozidel včetně 56 tanků Abrams typu užívaného námořní pěchotou (který se liší od běžného armádního typu tohoto tanku) a obrněných vozidel Bradley, směřující ze základny k Fallúdže. Situace přesto nevyhlížela pro Američany dobře, odporu se podařilo sestřelit nad čtvrtí Wahda vrtulník Apache, načež americké síly všechny tyto stroje stáhly z akce.

Odpor se ze čtvrti 'Askarí stáhl do přilehlé průmyslové zóny. Mafkarat al-Islam k tomu citoval velitele odporu Abú Nadu: "Naše strategie je založena na tom, že dáváme Američanům najevo: budeme-li chtít, zaútočíme a zabijeme vás, a budeme-li chtít, stáhneme se z míst, na něž jsme došli. To je cesta ke zničení morálky okupačních vojáků, k tomu, aby ztratili víru v sebe." Ústup byl do značné míry léčkou. Po ústupu bojovníků začali Američané prohledávat domy ve čtvrti. Odpor úmyslně zanechal v jednom z domů malé množství zbraní a současně do budovy instaloval tunu výbušniny. Tu pak odpálil, když se v domě shromáždilo na 40 amerických vojáků. Podle Mafkarat al-Islam byl mezi nimi i jeden generál.

Odpor se zmocnil dalšího amerického plně funkčního tanku, jehož posádka stroj opustila a utekla. Bojovníci pak tanku použili v dalším boji a zabili jím kolem 35 amerických vojáků.

Asi 20 Američanů bylo zabito v bojích v oblasti Nazíza, trvajících od rána až do večerních hodin. Asi 15 dalších vojáků bylo zabito, když se bojovníci opásali výbušninou, vběhli mezi Američany a odpálili se.

Při bombardování čtvrti Džawlan v noci ze soboty na neděli použili zřejmě Američané jedovatý plyn. Ve čtvrti bylo nalezena řada mrtvých mudžáhidů, jejichž těla nenesla známky žádných zranění.

Podle právy agentury Quds Press se po silnici z Ramádí do Fallúdže dostal velký počet bojovníků z Tikrítu a Mósulu, aby se zapojili do bojů proti okupantům.

Výbuch auta naplněného výbušninou vedle americké kolony zabil v Nu'ajmíji podle očitého svědka více než deset amerických vojáků. Mrtvé a zraněné odvážely americké vrtulníky, ostatní vojáci stříleli kolem sebe do hloučků civilistů.

Chálidíji západně od Fallúdže zabili mudžáhidové při útoku na americké síly podle očitého svědectví pět vojáků. Americké velení ovšem v pondělí přiznalo, že v provincii Anbár bylo zabito pouze osm amerických vojáků.

Okupanti znesvětili mešitu

11. prosince obsadili Američané třetí největší fallúdžskou mešitu Hadra al-Muhammadíja na severním okraji Fallúdže. Její místnosti pak používali k provozování svých sexuálních aktivit. Stránky Koránu byly rozházeny po zemi a potřísněny. Mezi nimi se válely láhve od alkoholu. V pondělí síly odporu zahájily ostřelování mešity. Její okolí zasáhlo podle svědků nejméně sedm silných raket Grad. Na místo pak přijely americké buldozery a po několik hodin vyhrabávaly asi 20 mrtvých a desítku zraněných Američanů.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky Auto s výbušninou vybuchlo u společného kontrolního stanoviště amerických vojáků a národní gardy u tzv. Zelené zóny. Exploze zabila sedm osob a devět zranila. Šlo vesměs o zájemce o práci pro okupanty.

Čtyři výbuchy otřásly mezinárodním letištěm, kde mají Američané jednu z největších základen.

Bomba explodovala pod americkou vojenskou hlídkou v Abú Ghurajb a několik vojáků zranila.

Minometná střela odporu zasáhla bagdádský hotel al-Mansúr a další způsobila materiální škody v okrsku Karradá.

Razie Američtí vojáci v doprovodu 700 příslušníků tzv. národní gardy s tanky a Humvee obklíčili v pondělí celý bagdádský okrsek Karak. Američané prohledali asi 50 domů a přitom jako obvykle pobrali všechny peníze a zlato, které našli. Pozatýkali 90 osob včetně 28 dětí ve věku 10 - 14 let. Všichni byli obviněni z házení granátů na okupanty a jejich sluhy. Síly odporu odvetou na Američany zaútočily, zničily 1 tank, 4 vozidla Bradley, 1 Humvee, 1 malé obrněné vozidlo a 4 Nissany, zabily 17 amerických a 35 loutkových vojáků. Dalších 9 Američanů utrpělo zranění. Při akci padlo 13 mudžáhidů.

DALŠÍ UDÁLOSTI

Ramádí Američané obklíčili v pondělí západní části města a poté vtrhli do domů místních obyvatel a prohledávali je.

Hadítha Exploze auta naplněného výbušninou zranila ve městě několik amerických vojáků. Odpor zapálil a úplně zničil vodovodní zařízení sloužící místní americké základně Ajn al-Asad.

Latífíja Při útoku na hlídku tzv. národní gardy byl v Latífíji jeden příslušník gardy zabit a dva zraněni. Výbuch bomby pod další americkou hlídkou zranil několik Američanů.

Bajdží Nedaleko města byl zapálen ropovod. Irácký odpor pravidelně podniká útoky na všechny větve iráckých ropovodů, aby omezil rozkrádání iráckého národního bohatství okupanty.

Basra Odpor provedl raketový útok na britský konzulát ve městě. Britská strana nevydala žádnou zprávu o jeho následcích.

Kirkúk Síly odporu ostřelovaly budovu školy, v níž bylo zřízeno volební středisko pro předpokládané lednové "volby". Odpor varoval veřejnost, aby se držela stranou všech zařízení a organizací, které mají co dělat s přípravou volební frašky, protože všechna taková místa a skupiny se mohou stát terči útoků, neboť účastí na volbách napomáhají legitimizaci okupačního režimu.

Úterý 14. prosince 2004

FALLÚDŽA

Průběh bojů

Od pondělního večera po celou noc pokračovaly ve městě boje a bombardování. Dopoledne se odporu podařilo nad čtvrtí Šuhadá' zasáhnout bombardér F-16, který se zřítil do sousední čtvrti Nazal, kde zničil dva domy. Pilot zřejmě sestřelení přežil a bojovníci ho v obou čtvrtích hledali. Sestřelen byl také špionážní letoun.

Během dopoledne získal odpor zpět kontrolu nad čtvrtěmi Wahda a 'Askarí a nad průmyslovou zónou, odkud ráno ustoupil v naději, že americké vojáky vláká do léčky, kterou jim nastražil. Američané se však báli vstoupit do čtvrti Wahda a do průmyslové zóny a spokojili se tím, že je ostřelovali, takže se mudžáhidové do obou částí po několika hodinách vrátili. Američané vešli pouze do čtvrti 'Askarí, kde pak došlo k bojům, v nichž mudžáhidové s použitím mečů a harpun 19 Američanů zabili. Padli též čtyři bojovníci, Američané pak čtvrť zase vyklidili.

Na čtvrť Šuhadá' shodli Američané kontejnerové a napalmové bomby. Prostor mezi oběma mosty přes Eufrat, kde se předtím odehrávala 56hodinová prudká bitva, zasáhli nervovým plynem. Během bojů srovnali se zemí desítky domů v okolí. Mluvčí odporu šajch Abú As'ad ad-Dulajmí odpověděl korespondentovi Mafkarat al-Islam na dotaz, jaká jednotka tak vytrvale s Američany bojuje: "Nic o nich nevíme. Nevíme, co jsou zač. Bojovali 50 hodin a nic po nás nežádali. Nevíme, zda jsou smrtelní či ne." Na dotaz, zda je o arabské bojovníky z jiných zemí, znovu odpověděl: "Nevíme! Kdybychom věděli, odpověděli bychom; jejich intenzivní odpor nás však uvádí v úžas." Korespondent uvedl, že v průběhu dvou hodin viděl nad tímto prostorem 11 mraků hustého černého kouře, způsobených zásahy tanků Abrams.

Ve čtvrti Džawlan utichly boje poté, co se odpor stáhl odtud na jih. Území čtvrtě se pro mudžáhidy stalo předtím "zlatým dolem", protože se tu zmocnili velkého množství amerických vozidel a zbraní, stovek uniforem a dalšího vybavení včetně kulometu ze sestřeleného vrtulníku a samozřejmě značného množství munice. Korespondent poznamenal, že řada bojovníků se nyní pohybuje v uniformách. Na obloze pozoroval více než 50 malých amerických špionážních letadélek, na což mu Abú As'ad ad-Dulajmí řekl: "Pokaždé, když jsme jedno sestřelili, objevilo se pět dalších. Tak jsme se rozhodli na ně nestřílet, ale učinit nutná opatření, aby nemohla získat žádné důležité informace."

V noci došlo k prudkým bojům v severní části čtvrti Džawlan. Obě strany použily minometných střel a podle jednoho z bojovníků byly exploze tak silné, že se zem třásla a houpala jako kolébka. Američané ostřelovali také čtvrť Šuhadá' a svrhli tři velké kontejnerové bomby na čtvrť Wahda. Odpor naproti tomu zasáhla pěti raketami Grad americké vojáky soustředěné západně od starého města.

Američané posílají k Fallúdže kolony posil, které mají nahradit ztráty způsobené vytrvalými útoky odporu. V pondělí a úterý do města dorazily čtyři kolony se 477 tanky, další kolona s 325 tanky, naloženými po dvou na transportérech, a 105 obrněnými vozidly Bradley a různými typy Humvee vyrazila k Fallúdže z Bagdádu. Na tuto kolonu čekal oddíl mudžáhidů v Karmě a zničil 8 cisteren a 12 tanků a zabil 23 vojáků.

Za tři dny zabito 350 Američanů a zajati 3 generálové

Podle zprávy korespondenta odeslané v úterý v noci, prohlásil mluvčí odporu Abú As'ad ad-Dulajmí, že během uplynulých tří dnů bylo při operacích odporu zabito 350 amerických vojáků, do čehož nejsou zahrnuty ztráty způsobené bojovníky, kteří přišli do města od západu a severu. V průběhu těchto dní padlo 82 mudžáhidů, ale nahradil je příchod nových 400 bojovníků, kteří přišli jejich řady posílit. Dodal, že řada operací odporu byla filmována a filmy dopraveny do Bagdádu. Oznámil, že od soboty do úterý bylo zajato 47 Američanů, mezi nimi tři generálové. Zajato bylo také 243 příslušníků tzv. národní gardy. Dodal, že se zajatci bude nakládáno podle islámského práva a nikoli podle ženevských konvencí. Podle Dulajmího sdělení vyslali Američané emisara ke guvernérovi provincie Anbár do Ramádí vyjednávat o propuštění tří generálů. Odpor je samozřejmě odmítl propustit jen tak. Okupační síly drží v zajetí také řadu bojovníků, z nichž bylo 90 % zajato 9. listopadu, kdy okupanti pronikli do města a bojovníky zasáhli narkotickým plynem. Šajch ad-Dulajmí však odmítl americká tvrzení, že bylo zajato na 3 000 bojovníků.

BAGDÁD A OKOLÍ

Tři exploze bomb v Abú Ghurajb zabily osm amerických vojáků, dva zranily, zničily dvě Humvee a poškodily obrněné vozidlo Bradley.

Američané se zmocnili jednoho auta naloženého výbušninou, zatlačili ho do jednoho z domů v Abú Ghurajb a pak odpálili. V domě zahynulo 8 Iráčanů.

Při útoku odporu na americké síly v Ghazálíji zemřelo podle očitých svědků devět amerických vojáků, zničeny byly dva vojenské kamiony, vozidlo Bradley a Humvee. Třem bojovníkům se nepodařilo po akci zmizet, američtí vojáci je donutili nastoupit do auta, které pak polili benzinem a zapálili.

V úterý ráno narazil sebevražedný útočník s autem do americké bariéry u tzv. Zelené zóny. Výbuch zničil vozidlo Bradley, zabil 5 amerických vojáků a 4 zranil, kromě toho usmrtil 16 loutkových policistů, gardistů a jiných kolaborantů pracujících pro Američany a 1 člena CIA, řadu dalších zranil. Podle americké verze byli zabiti 3 policisté a zraněno více než 10 osob, označených zčásti jako civilisté, kteří ovšem čekali na povolení vstoupit do zóny, kde pracovali.

Američané se svými sluhy z tzv. národní gardy obklíčili ulici Hajfa s okolím a při razii zatkli přes 50 lidí. Mudžáhidové opět odpověděli útokem, zničili 2 Humvee a malé obrněné vozidlo, zabili 3 americké vojáky a 14 příslušníků gardy, dalších 11 Američanů a 8 gardistů zranili.

Americkou základnu a štáb tzv. národní gardy v bagdádském paláci Qasr as-Salám zasáhly 4 rakety Grad. Pro mrtvé a zraněné přijely ambulance a přiletěly vrtulníky Black Hawk s červeným křížem.

Při útoku odporu na policejní stanici v Mahmúdíji bylo zabito 11 policistů a 7 vážně zraněno. Národní garda pak uzavřela okolí, prohledala domy a zatkla přes 70 místních obyvatel.

Při dalších deseti bombových a jiných útocích odporu v okolí Bagdádu bylo zabito 28 a zraněno 15 amerických vojáků, zničen tank Abrams, 3 obrněná vozidla Bradley, 4 Humvee, 9 vojenských kamionů a 2 automobily GMC.

Při třech útocích na příslušníky Brigád Badr bylo v Bagdádu zabito 5 jejich řadových příslušníků a jeden vysoce postavený důstojník s pěti svými strážci.

V okrsku Iskán najel sebevražedný útočník do příslušníků národní gardy, několik jich zabil a zničil dvě jejich vozidla.

Atentáty

Při útoku na kolonu vládního úředníka byli na Palestinské ulici zabiti tři jeho pobočníci a zničena dvě vozidla; úředník sám vyvázl nezraněn.

V předměstí Durá byli zastřeleni plukovník a podplukovník tzv. Irácké národní gardy.

Ostřelování základen

Raketové a minometné útoky odporu byly namířeny především na bagdádskou zelenou zónu (3x), dále na americkou leteckou základnu Muthanna (2x) a na základny v Tádží, Baládu, na mezinárodním letišti, v bagdádském jezdeckém klubu, Amíríji, Uwajridži a v neposlední řadě na základnu Suqúr.

DALŠÍ UDÁLOSTI

Tádží Ve městě došlo ke třem raketovým a jednomu bombovému útoku odporu, při nichž zemřelo 18 amerických vojáků a 3 byli zraněni. Odpor zničil 2 vozidla Bradley, 2 Humvee a 2 civilní kamiony vezoucí potřeby pro americkou armádu.

Latífíja Při čtyřech bombových a jednom raketovém útoku odporu bylo usmrceno 23 amerických vojáků a 5 vážně zraněno, zničen byl tank Abrams, 2 obrněná vozidla Bradley, 3 Humvee a 2 kamiony.

Tikrít Velitel loutkové tzv. národní gardy v Tikrítu oznámil v úterý svou rezignaci. Podle svědků byl k tomu přinucen hrozbami partyzánů, že bude zabit, nepřestane-li sloužit okupantům. Jeho rodina byla už předtím unesena.

Při útoku na americkou kolonu bylo v provincii Saláh ad-dín zabito 5 amerických vojáků a zničena cisterna a Humvee.

Středa 15. prosince 2004

Mafkarat al-Islam oznámil, že denně podniká irácký odpor více než 120 útoků na okupanty.

FALLÚDŽA

Odražen zatím největší útok na město

Američané se toho dne pokusili zničit centrum odporu v jižní části města, ale byli odraženi. Oficiální mluvčí fallúdžského odporu šajch ad-Dulajmí sdělil, že útoku se účastnilo přes 400 tanků a 200 obrněných vozidel a asi 4 000 amerických vojáků, nepočítaje v to tzv. národní gardu. Tak rozsáhlý útok na město nebyl veden ani na jaře ani nyní při druhém obléhání. Američané zřejmě předpokládali, že dnešní den bude posledním dnem Fallúdže. Jejich útok začal v 10:30. Po 15 minutách utekla z boje loutková národní garda. Zpočátku se do boje zapojilo americké letectvo, ale když pro špatnou viditelnost, způsobenou prašnou bouří, ostřelovalo vlastní síly, z boje se stáhlo. Prašná bouře snížila viditelnost na méně než 10 metrů a Američany zcela paralyzovala. Odpor jí naopak využil a postupně přecházel do útoku, kolem poledne začali bitevní pole opouštět také první američtí vojáci a v 15:15 je opustila celá americká armáda. Masivní útok skončil zdrcující porážkou. Zničeno bylo 90 tanků a obrněných vozidel.

Americké síly pak pomocí amplionů vyzvaly odpor k hodinovému příměří, aby mohly obě strany odnést své raněné. Odpor odpověděl pomocí mikrofonů z  mešit přečtením prohlášení, sepsaného šajchem ad-Dulajmím, v němž se praví, že Bůh jim přikázal "nevěřit křesťanům, židům a nevěřícím". Zastavení palby bylo přesto přijato a odpor této hodiny velmi dobře využil k přípravě na další boj.

Oficiální mluvčí fallúdžského odporu šajch Abú As'ad ad-Dulajmí před půlnocí oznámil, že město bylo ve 20:30 ostřelováno z letadel a minometů a odpor palbu opětoval. Dotázán na počet amerických vojáků zabitých během středy odpověděl, že zemřelo nejméně 500 Američanů a 63 mudžáhidů padlo jako mučedníci. Prohlásil, že počet zničených amerických vozidel přesáhl stovku včetně tanků a obrněných vozidel. Jde o největší porážku Američanů od začátku invaze vůbec. Je zřejmé, že odpor se dokonale poučil z předchozích bojových akcí.

Americká svoboda v praxi: šikana uprchlíků z Fallúdže

Američané změnili způsob jednání s fallúdžskými uprchlíky z v Saqlawíji. Podle očitých svědectví nyní pořizují otisky prstů všech hlav rodin z Fallúdže. Mimoto pořizují záznamy struktury jejich zraku a sestavují seznamy. Každý občan Fallúdže musí vyplnit dotazník o 13 bodech včetně plného jména, přezdívky, zaměstnání, vyznání atd. Svědek uvedl, že jeden z uprchlíků se prostřednictvím tlumočníka obrátil na amerického důstojníka s otázkou: "Slíbili jste nám, že se 15. prosince vrátíme do Fallúdže. Ten den už přišel a nic se neděje." Američan mu odpověděl: "Myslím, že tu budete muset zůstat o několik měsíců déle, protože boje zase začaly a jsou ještě prudší, než předtím."

Okupanti vymýšlejí, koho ustanovit šéfem fallúdžské loutkové policie

Americké okupační síly přísně varovaly členy loutkové národní gardy a loutkové policie a požadovaly, aby byli připraveni vstoupit do Fallúdže. Podle očitých svědků odmítly irácké bezpečnostní síly reagovat na americký požadavek, aby vyslali posla k Sábirovi ad-Džannabímu, bývalému veliteli fallúdžské městské policie s výzvou, aby se opět ujal své funkce. Když ho tedy agresoři předložili sami, Džannabí odpověděl: "Nevložím svou ruku do rukou lidí poskvrněných krví fallúdžského lidu."

Sábir al-Džannabí se stal velitelem policie na základě příměří uzavřeného v dubnu 2004. Na rozdíl od zbytku země byla fallúdžská policie vytvořena z místních obyvatel a Američanům bylo záhy jasné, že jim nebude sloužit.

Když tedy S. ad-Džannabí nemá zájem o službu u Američanů, pokládají Američané nadále za velitele fallúdžské policie Mahmúda al-Falláhího. Falláhí ve skutečnosti není velitelem ničeho, neboť ve městě neexistuje žádná policie ani policejní stanice a on sám je v zajetí u bojovníků odporu na neznámém místě ve Fallúdže.

Hadítha: Američané před ústupem zmasakrovali své sluhy

Americká základna na okraji města, zřízená v někdejší dělostřelecké škole, je od začátku ofenzívy proti Fallúdže terčem útoků odporu. Poté, co jejich počet vzrostl na tři denně, byli Američané nuceni ji opustit a přesunout se na základnu Qádísíja 15 km severně odtud.

Na základnu poté vstoupili iráčtí pastýři a další lidé a našli tam čerstvý masový hrob. Jejich psi vyhrabali jedno z těl a pak bylo odkryto celkem 82 mrtvol, každá v černém pytli. Mezi mrtvými byli Nepálci, Indové, 3 Egypťané a 2 Libanonci. Všichni byli pohřbeni nedávno, jejich těla ještě nezetlela. U Egypťanů a Libanonců se našly jejich doklady. Byli oblečeni do amerických uniforem na rozdíl od Indů a Nepálců, kteří zřejmě na základně pracovali jako kuchaři, uklízeči nebo v podobném zaměstnání.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky V oblasti ulice Hajfa zaútočil odpor na společnou hlídku Američanů a národní gardy, zabil 4 americké vojáky a 7 vážně zranil. Zabito nebo zraněno bylo také 11 příslušníků národní gardy.

Při útoku na kolonu loutkové policie v Mahmúdíji jižně od Bagdádu zemřelo 15 policistů a 9 bylo zraněno.

Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam s odvoláním na očité svědky popsal útok odporu na kolonu úředníka loutkového režimu v bagdádském okrsku Karrádat Marjam, při němž byl tento kolaborant se svými dvěma společníky zabit.

Kromě toho zaznamenal Mafkarat al-Islam dalších 14 bombových útoků a jiných bojových akcí pro americkým vojákům, 2 útoky proti Brigádám Badr, 3 útoky proti tzv. národní gardě a 1 útok na policejní hlídku v Durá. Při těchto akcích zemřelo celkem 43 amerických vojáků a 10 bylo zraněno. V Abú Ghurajb a v bagdádské čtvrti Džihád bylo usmrceno 11 kolaborantů z Brigád Badr, v Durá zemřeli 3 policisté a národní garda přišla o majora, 2 důstojníky a tři řadové členy. Zničeno bylo 9 Humvee, 1 tank Abrams, 1 obrněné vozidlo, 3 automobily GMC (a 1 poškozen), 4 kamiony a 1 Nissan loutkových sil.

Sestřelen letoun Ve středu odpoledne sestřelili bojovníci v Durá na jižním okraji Bagdádu americký letoun.

Ostřelování základen Během dne byla dvakrát ostřelována bagdádská "Zelená zóna" a americké základny Suqúr. Další útoky byly namířeny na americký štáb v A'zamíji, základny v Baládu, Tádží a 'Ámiríji a na základnu britských sil v Mahávílu.

Tádží

Islámská fronta iráckého odporu -- Brigády Saláh ad-dína al-Ajjúbího oznámily prostřednictvím videozáznamu, odvysílaného na TV al-Džazíra, že odpálily několik těžkých bomb pod americkými vojenskými vozidly na hlavní třídě města Tádží. Záznam ukázal výbuch pod jedním z vozidel. Tytéž brigády se také přihlásily k útoku na další americké vozidlo směřující na základnu v Tádží.

Bojovníci odporu téhož dne ráno v Tádží vpadli v přestrojení za členy národní gardy do domu Fádila Sukrána, ředitele agentury na tzv. ministerstvu vnitra, a unesli ho.

Okolí Ba'qúby

Ozbrojené křídlo Iráckého islámského vlasteneckého odporu - Brigády revoluce 1920 se přihlásilo k raketovému útoku na společnou základnu amerických vojáků a tzv. národní gardy v Miqdádíji severně od Ba'qúby. Video s oznámením a záběrem dvou bojovníků připravujících se k útoku odvysílala TV al-Džazíra. Záznam také zachytil, jak americké síly ostřelovaly oblast řadou minometných střel.

V Chálisu severně od Ba'qúby přepadli bojovníci odporu oddíl tzv. národní gardy a usmrtili tři jeho důstojníky.

Tikrít

Exploze silné bomby zničila na jednom z mostů ve městě americké Humvee a obrněné vozidlo Bradley, zabila pět vojáků a dva další zranila.

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam byla v Tikrítu ve středu unesena ozbrojenými muži inženýrka. Okolnosti incidentu však nejsou jasné.

Dvakrát byla ostřelována okupační základna v Tikrítu.

Mósul

Ve středu odpoledne zaútočil odpor na americký hlídkový člun proplouvající kolem hlavního mostu ve městě, zničil ho a usmrtil jeho osmičlennou posádku.

V zemědělské oblasti jižně od Mósulu byli popraveni tři špehové, kteří donášeli okupačním vojákům informace o činnosti odporu.

Kút

V jihoiráckém Kútu byl ve středu dopoledne spolu se svými 12 společníky zabit velitel kolaborantských Brigád Badr Abd al-Amír Hamza. Podle očitých svědků na jeho kolonu jedoucí do Bagdádu zaútočil oddíl bojovníků, který zničil tři automobily včetně Hamzova.

Abd al-Ámir Hamza se stal známým svou řečí pronesenou v ší'itské mešitě v Kútu, v níž vyzval ší'ity k občanské válce proti sunnitům: "Musíme vést válku proti Bakrovcům, Umarovcům, Uthmánovcům i Umajjovcům," jimiž vyjmenoval vůdce sunnitského islámu z doby před více než 1 300 lety.

Karbalá'

Polské velení ve středu oznámilo, že tři polští vojáci v Iráku zemřeli při pádu vrtulníku. Podle mluvčího vrtulník spadl následkem poruchy asi 8 km od Karbaly a čtyři další vojáci byli při pádu zraněni.

K útoku na vrtulník se však následujícího dne přihlásila organizace Džamá'at at-Tawhíd wa-al-Džihád s tím, že stroj sestřelila raketou nad karbalskou čtvrtí Imám. Podle svědků z vrtulníku poté, co začal hořet, vyskočilo sedm polských vojáků. Když přistávali v zahradách čtvrti Imám, příslušníci uvedené organizace je usmrtili harpunami a jinými nehlučnými zbraněmi a sebrali jim doklady a zbraně.

Latífíja -- Iskandaríja - Júsúfíja

V Latífíji došlo ke třem bombovým útokům, jejich výsledkem bylo 11 mrtvých a 3 zranění američtí vojáci. Zničen byl přitom tank Abrams, obrněné vozidlo Bradley a vozidlo na přepravu vojáků. Kromě toho byl nad městem sestřelen vrtulník Apache, který vzplál ve vzduchu a jeho posádka zahynula.

V Iskandaríji zničila exploze bomby 2 Humvee a usmrtila 6 amerických vojáků.

Večer zaútočila skupina bojovníků v Júsúfíji na hlídku tzv. národní gardy a zabila její tři členy.

Čtvrtek 16. prosince 2004

Fallúdža

Před 15:30 došlo ke strašnému boji na jihu města, kde je centrum fallúdžského odporu. Šajch Abú As'ad ad-Dulajmí sdělil Mafkarat al-Islam, že do boje se zapojilo více než 600 amerických tanků a obrněných vozidel. Američané zaútočili na odpor ze všech stran a ten žádal všechny muslimy, aby na fallúdžký lid pamatovali ve svých modlitbách.

Ve 22:10 přinesl Mafkarat al-Islam vyjádření velitele odporu Abú Núra. Ten sdělil korespondentovi, že boje trvaly od 14:55 až do 21:00, ale za celou tu dobu se Američanům nepodařilo postoupit ani o metr. Ostřelovali město ze vzduchu a současně na zemi z minometů a tankových děl. Šlo o boj zblízka na všech frontách a všude. Odpor se na všech stranách držel pevně. Byl na tento boj velmi dobře připraven, ale přesto vydal výzvu ke všem muslimům světa: "Vzpomínáme stále na naše bratry a sestry po celém světě a prosíme je: nezapomeňte na své bratry a sestry ve svých spravedlivých modlitbách." Abú Núr řekl, že žádný z bojovníků nepadl, ale devět bylo raněno. Ještě před útokem se odporu podařilo zničit tři americké tanky i s posádkami. Dodal, že šlo o jiný typ tanků, než jaké se účastnily dosavadních bojů. Tentokrát jde o obrovské tanky, jimž střely z minometů neublíží, poškodit je mohou jen rakety C5K nebo SPG9. Na západní straně odpor zničil 20 tanků. O jižní frontě neměl zprávy, dodal pouze, že nad ní viděl mraky hustého černého kouře. Také americké ztráty na východní straně byly značné. Na minovém poli tam zemřelo přes 45 Američanů, o zničených vozidlech neměl zprávy. Abú Núr dodal: "Teplota je teď nízká. Žádný z našich mužů nevydrží na místě déle než minutu. Musí se stále pohybovat. Ale na některých místech bylo následkem palby a plamenů z hořících vozidel velmi horko."

Poradní rada muslimských ulamá ve Fallúdže vydala ve 23:30 prohlášení, v němž oznámila, že americké síly se po odražení jejich mohutného útoku stáhly ze všech čtyř směrů, z nichž zaútočily: "Z milosti Boha Nejvyššího byl útok odražen a americkým silám způsobeny značné ztráty, které budou podrobně sděleny zítra. Podle předběžných zpráv šest z našich bojovníků padlo jako mučedníci. Americké síly zničily 17 domů obyvatel různých míst ve čtvrtích Nazal a Šuhadá'." Pokud jde o americké ztráty, komuniké uvádělo 32 zničených velkých tanků Abrams, 12 obrněných vozidel Bradley a přes 43 dalších obrněných vozidel, Humvee a vozidel na přepravu vojáků. Jednoho tanku se odpor zmocnil, stejně jako 91 kulometů, množství ručních granátů, kompasů a další výstroje.

Saqlawíja

Irácký sebevražedný útočník narazil kolem 19:00 s autem plným výbušniny do amerického kontrolního stanoviště pod Japonským mostem v Saqlawíji. Podle očitých svědků exploze zničila dvě Humvee zabila pět příslušníků námořní pěchoty a tři další zranila.

Qá'im a okolí

V oblasti Tiwán asi 80 km jihovýchodně od Qá'imu zaútočili podle svědectví kolemjedoucího taxikáře tři bojovníci na americké Humvee a zabili pět příslušníků námořní pěchoty.

Přímo ve městě přepadli bojovníci členy tzv. národní gardy, dva zabili a třetího unesli.

V budově policejní stanice na místním nádraží vybuchla pozemní mina jako varování, aby policie přestala spolupracovat s okupanty.

Bagdád

Razie Američané s pomocí tzv. národní gardy provedli další razie v bagdádském okrsku Karak. Odpor však proti jejich počínání zasáhl a výsledkem bylo 22 mrtvých amerických vojáků a 7 vážně zraněných. Kromě toho bylo zabito nejméně 13 příslušníků gardy a nejméně 2 další zraněni.

Atentát Na západním předměstí Bagdádu byl zastřelen generální ředitel tzv. ministerstva komunikací Qásim Qamháwí, který vycházel ze svého domu. Zastřeleni byli i jeho dva průvodci.

Další útoky Mafkarat al-Islam kromě toho zaznamenal 21 dalších akcí namířených jak proti americkým slám, tak ve 3 případech proti Brigádám Badr, v 1 případě proti loutkové policii a v 6 případech proti oddílům tzv. národní gardy. V těchto akcích bylo zabito 28 a zraněno 6 amerických vojáků, zničena 2 Humvee (a 2 poškozena), 2 vozidla Bradley, tank a 5 kamionů. Kromě toho zemřeli 4 loutkoví policisté a 3 členové Brigád Badr. V akcích proti národní gardě bylo zabito celkem 46 jejích příslušníků včetně 4 důstojníků.

Ostřelování základen V noci a znovu ráno se terčem raketové a minometné palby odporu stala budova tzv. ministerstva vnitra v bagdádské Palestinské ulici. Na tzv. Zelenou zónu byly namířeny další tři útoky. V průběhu dne dopadly střely různé ráže na americké základny v Ba'qúbě, bagdádské Rustamíji a A'zamíji, v Baládu, Tádží, v jižním tikrítském paláci, na leteckou základnu Muthanna a dvakrát na základnu Suqúr. Jednou byla ostřelována britská základna v Mahávílu.

Abú Ghurajb

Očití svědkové vylíčili korespondentovi Mafkarat al-Islam boj mezi bojovníky odporu a americkými vojáky v okrsku Sámilát. Vedle americké kolony, přepravující tanky, tu explodovala dvě auta naložená výbušninou a bojovníci pak začali kolonu ostřelovat. Do boje se pokusily zasáhnout dva americké vrtulníky, ale mudžáhidové jeden z nich sestřelili. Její posádka zůstala viset na stromě a oddíl odporu mezitím zlikvidoval celou kolonu včetně doprovodu čítajícího 83 vojáků.

Z vězení v Abú Ghurajb se podařilo uniknout třem bojovníkům odporu. Šlo o dva Syřany a Iráčana, jimž se podařilo zabít strážce a dostat se z přísně střeženého vězení ven. Svědkové pozorovali jejich útěk i následné důkladné prohledávání okolí Američany, bojovníkům se však podařilo uniknout dřív, než Američané oblast uzavřeli.

Při čtyřech útocích na americké hlídky a kolony zničil odpor v Abú Ghurajb dvě vozidla Bradley, tank a dva kamiony a usmrtil 15 amerických vojáků.

Latífíja - Júsúfíja -- Iskandaríja

Výbuch auta naloženého výbušninou, které narazilo do amerického kontrolního stanoviště v Iskanadaríji, zničil obrněné vozidlo Bradley, zneškodnil Humvee a zabil 14 amerických vojáků. Osm dalších vojáků bylo zraněno.

Auto s výbušninou explodovalo také u společného kontrolního stanoviště amerických vojáků a irácké národní gardy v Júsúfíji. Tady byla zničena dvě Humvee, zneškodněno vozidlo Bradley, zabito 18 amerických vojáků a 9 gardistů, zraněni byli další 2 Američané a více než 8 gardistů.

Latífíji došlo během dne ke třem bombovým útokům. Jejich výsledkem bylo 9 mrtvých a 6 zraněných amerických vojáků, 2 zničená Humvee a jedno Bradley.

DALŠÍ ÚTOKY

Tikrít Exploze bomby pod obrněným vozidlem Bradley zneškodnila vozidlo a usmrtila jednoho vojáka.

Ba'qúba Výbuch několika silných bomb v tomto městě zničil 2 Humvee a tank Abrams, zabil 7 amerických vojáků a 2 zranil.

Provincie Dijála V okrsku Mansúra došlo ráno k boji mezi mudžáhidy a americkými vojáky, byly zničeny dvě cisterny, dvě Humvee a vozidlo Bradley. Zabito bylo pět a zraněno nejméně dalších pět amerických vojáků. V boji padli čtyři mudžáhidové.

Tádží V okolí města došlo ke čtyřem bombovým útokům, které zničily jedno vozidlo Bradley, čtyři Humvee, tři malá vozidla na přepravu vojáků a zneškodnily tank Abrams. Zemřelo přitom 48 a zraněno bylo 5 amerických vojáků.

Američtí vojáci trpí potížemi

Americký list New York Times ve čtvrtek oznámil, že podle lékařských expertů každý šestý americký voják v Iráku nyní trpí vážnými duševními potížemi jako velkou depresí, úzkostí nebo posttraumatickým stresem. Podle specialistů tento poměr může stoupnout na každého třetího vojáka a někteří experti předpokládají, že počet takto postižených může dosáhnout čísla 100 000.

Dvacetiletý veterán Stephen L. Robinson tvrdí, že velká část vojáků bude potřebovat pomoc psychiatrů po celých příštích 35 let. Podle posudku psychiatrů má velký podíl na tomto stavu způsob vedení pouliční války ve Fallúdži, neschopnost rozeznat přítele od nepřítele a vědomí, že na bombu lze narazit kdekoli. List citoval Paula Rieckhoffa, který byl po deset měsíců velitelem roty floridské národní gardy: "V terénu pouliční války je nepřítel všude, na ulici, v okně, v průchodu. Nikde se necítíte bezpečně. Nikdy si neodpočinete."

Útoky Američanů na irácké Palestince

Mluvčí palestinských obyvatel Iráku oznámil, že v pondělí 6. prosince americké okupační síly soustředily velké množství tanků, obrněných vozidel a vojáků s podporou vrtulníků kolem sportovního klubu Hajfa, Palestinské červeného půlměsíce a obytné čtvrti v sekci Baládíjat v západním Bagdádu, kde žije řada Palestinců. Američtí vojáci prohledávali domy, terorizovali jejich obyvatele a zatkli zaměstnance sportovního klubu a další osoby. Zničili zařízení úřadovny Palestinského červeného půlměsíce i sportovního klubu, zkonfiskovali přes 50 počítačů a americké tanky rozbořily budovu klubu, lékařské kliniky Červeného půlměsíce a počítačové středisko. Američané zničili vše, nač přišli -- včetně knihovny klubu s tisíci palestinských knih. Vpadli do místností Asociace pro ženu a dítě, která nabízí pomoc vdovám, přestárlým a opuštěným, zničili mateřskou školku. Zničeno bylo Palestinské informační středisko, specializované na studium palestinských uprchlíků v Iráku, soustřeďující statistiky a sledující životní podmínky Palestinců a zachovávání jejich lidských práv.

Po pádu Bagdádu na jaře 2003 a následujícím chaosu převzala dohled na záležitosti palestinské komunity Palestinská národní rada v Iráku. Snažila se zajišťovat humanitární, sociální a lékařské služby. Našla útočiště pro Palestince vyhnané ze svých domovů v době zesílených antiarabských a antimuslimských nálad kolaborantů, kteří přišli do země s okupačním armádami.

Mluvčí Palestinců v Iráku prohlásil: "Nemůžeme Američanům odpustit útoky na Palestince a jejich sociální a humanitární organizace. Jediným vysvětlením těchto barbarských útoků je, že okupační síly utrpěly citelnou porážku v bojích s iráckým lidem a jeho statečným odporem, a hledají teď nějaké imaginární vítězství v boji proti občanským, sociálním a humanitárním službám palestinských uprchlíků -- službám, které jsou v plném souladu s iráckými zákony a s dohodami s vládními představiteli."

Teatrální bylo prohlášení mluvčího americké armády, podle něhož byl na východě Bagdádu zatčen velký počet nebezpečných teroristů z jiných arabských zemí. Místní kolaborantský tisk jako ozvěna toto prohlášení opakoval. Den po barbarském vpádu se Američané objevili v okrsku opět s prohlášením, že nemají nic proti Palestincům, že pouze zatýkají teroristy. "Náš lid si je plně vědom toho, že zatčení muži byli spořádaní lidé, kteří pracovali pro palestinskou komunitu. Místní lidé si z amerických prohlášení tropí posměch a říkají, že přišli a našli 'velké teroristy v mateřské školce'", pokračoval mluvčí. Když jim pak Američané nabízeli potraviny a jiné věci, členové palestinské komunity hrdě odmítli takové podlézání a před očima Američanů jejich "dary" spálili.

"Ve jménu palestinského lidu vůbec a Palestinců žijících v Iráku od sionistické okupace jejich vlasti v roce 1948, kterou způsobily stejné země jako současnou okupaci Iráku -- Británie a Amerika -- žádáme okamžité a bezpodmínečné propuštění všech uvězněných," prohlásil dále mluvčí a uzavřel: "Prohlašujeme, že náš lid, který byl uvítán všemi obyvateli Iráku a žil s nimi po 60 let, vyzývá humanitární organizace a lidi dobré vůle uvnitř Iráku i mimo něj, jakož i mezinárodní organizace a Arabskou ligu, aby se přičinili o propuštění zajatců a zastavení amerického teroru proti palestinskému lidu a jeho civilním institucím v Iráku."

Palestinský pozorovatel v Bagdádu doplnil tuto zprávu některými informacemi: Po válce někteří američtí důstojníci nastolili dobré vztahy s místními obyvateli čtvrti Baládíjat, kde žijí většinou Palestinci. V komunitě pracoval sportovní klub, mateřská škola, spolek palestinských žen a spolek pro handicapované děti. Po příjezdu dalšího důstojníka Gabreala však došlo ke změně a růstu napětí. Místní lidé se domnívali, že nový důstojník je Izraelec, protože mluvil arabsky s akcentem, jakým hovoří izraelští osadníci Západního břehu. V tom měli zřejmě pravdu. Popsaný útok způsobil mezi muži, ženami a dětmi zděšení. Druhého dne vydal plukovník Robert prohlášení, že zatkli "nějaké velké teroristy", což místní lidé komentovali velmi ironicky.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       21. 12. 2004
21. 12. 2004 Přizpůsobí se katolická církev modernímu světu?
21. 12. 2004 Bdělé oko cenzury Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
21. 12. 2004 Líbivé obrázky Václav  Dušek
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
21. 12. 2004 AI pořádá demonstraci proti čínské repatriaci severokorejských uprchlíků
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem
21. 12. 2004 Britský zákon o občankách prošel druhým čtením
21. 12. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
20. 12. 2004 Rumsfeld přiznal, že kondolenční dopisy rodinám mrtvých vojáků podepisoval automat
20. 12. 2004 Škabraha kritizuje Horowitze nepřesvědčivě Ondřej  Čapek
21. 12. 2004 Tvrzení "Není důležité, co vím, ale kde to najít" je zavádějící
20. 12. 2004 Británie: Poruší navrhované elektronické občanky Konvenci o lidských právech?
20. 12. 2004 Úsměvný vánoční dárek ČTÚ: Stádník chce regulovat internet...
20. 12. 2004 Kolumbie: násilí, žoldnéři, USA, drogy a revoluce Marek  Šimoník
20. 12. 2004 Kdo je Noam Chomsky Martin  Mrzena
20. 12. 2004 Noam Chomsky: O stavu národa, o Iráku a volbách Amy  Goodman
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
20. 12. 2004 Bible jsou "lži a propaganda"
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004
20. 12. 2004 Sarabanda: Bergmanova filmová meditace na téma mlčení Josef  Brož
20. 12. 2004 Boj se šedou ekonomikou a registrační pokladny Petr  Baubín
20. 12. 2004 Potřebná kniha s velikými otazníky Petr  Šafařík
20. 12. 2004 Na co vlastně Češi DOPLÁCEJÍ? Jan  Hošek
20. 12. 2004 A-kontra o "tak trochu jiné" ultrapravici Ondřej  Slačálek
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004   
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem   
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004   
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004   
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004   
15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004   
5. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 28. října 2004   
5. 11. 2004 Propustit Kubajsího !   
29. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za den 19. října 2004   
27. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. října 2004   
26. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. října 2004   
25. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. října 2004   
22. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 11. října 2004   
20. 10. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. října 2004