8. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. listopadu -- 3. prosince 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V telefonickém rozhovoru pro TV al-Džazíra prohlásil v sobotu šajch Abd as-Salám al-Kubajsí, který je v radě ulamá šéfem úseku pro styky s veřejností, že "více než polovina Fallúdže je v rukou fallúdžského odporu". Vysmál se chlubení Američanů, že "zlikvidovali" ve městě odpor s tím, že naopak Američané jsou nyní v úzkých. "Na počátku útočili," řekl, "ale nyní jsou v defenzívě." Řekl, že Američané do města vstoupili, ale v celé jeho polovině se nikdy nedostali ani do jediné uličky či průchodu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 26. listopadu 2004

Fallúdža: obránci kontrolují 65 % města

Během posledních tří dnů se část Fallúdže ovládaná odporem rozšířila na 65 %.

Časně ráno došlo k bojům na řadě míst ve městě, především ve čtvrti 'Askarí. Poprvé se bojovalo také ve čtvrtích Dubbat a Šurta, kam odpor pronikl. Boje trvaly asi tři hodiny, pak se ve většině města rozhostil klid.

Od rána také mudžáhidové ostřelovali americké síly na všech stranách kolem města více než 60 raketami Taríq a Grad.

V poledne prorazili bojovníci u starého mostu americkými liniemi do centra Fallúdže a po boji, který trval do 16:00, získali nad centrem kontrolu. Útok na velitelské stanoviště na starém i na novém mostě donutil Američany k ústupu. Nový most později Američané znovu obsadili, aby odtud mohli krýt svůj ústup. Stáhli se i z kontrolního stanoviště na západě města a z dalšího na severní straně. Staženi byli také ostřelovači z ulic na západě města.

Během odpoledne ustoupil značný počet amerických obrněných vozidel rozmístěných na okrajích města a jednotky z jeho západní části směrem k Habbáníji.

V noci odpor vypálil více než 40 raket Kaťuša, Taríq a Grad na soustředění amerických sil kolem města, především na západní a jižní straně a kolem železniční trati..

Jihozápadně od města v okrsku Sadda došlo v noci po útoku na kolony směřující do Habbáníje ke tříhodinovému boji, do něhož se zapojily i americké letouny. Neobjevil se však žádný bojový vrtulník - zdá se, že po ztrátě řady bojových vrtulníků během bojů o město má nyní americká strana u Fallúdže jen velké vrtulníky Chinook, které jsou určeny pro dopravu vojáků či evakuaci raněných, ale nehodí se k boji.

Zdroje z odporu ve městě i okolí oznámily, že americké ztráty tu dosáhly počtu 500 zničených obrněných vozidel různých typů a Humvee.

Americké síly změnily tón svých výzev adresovaných obyvatelstvu. Dříve prohlašovali mudžáhidy za "zločince" a "teroristy", ve čtvrtek večer je z tlampačů umístěných na automobilech objíždějících město nazývali "bojovníky" a vyzývali ke složení zbraní výměnou za to, že sami ustoupí na všech stranách od města. Jedinou odpovědí byla kulometná a raketová palba na jejich auta.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: V hlavním městě a okolí bylo zaznamenáno 16 akcí odporu, při nichž bylo zabito 40 amerických vojáků a 6 agentů CIA, dalších 17 vojáků bylo zraněno. Zničena byla přitom 4 obrněná vozidla Bradley, 7 Humvee, 1 transportní vozidlo na přepravu vojáků, 1 malé obrněné vozidlo, 1 automobil GMC a 1 kamion, v němž zahynul asijský řidič. Zneškodněn byl 1 tank Abrams.

Výbuch bomby pod nákladním autem obsazeným příslušníky tzv. národní gardy zabil v Mahmúdíji 10 loutkových vojáků a tři zranil.

Ostřelování základen: Terčem útoků raket a minometných střel byla během tohoto dne čtyřikrát bagdádská tzv. Zelená zóna, třikrát základny Muthanna a Suqúr. Dalšími terči byly základny v Baládu a v jižním tikrítském paláci, Uwajrídži a bagdádský jezdecký klub.

Britská bezpečnostní společnost v pátek oznámila, že čtyři její zaměstnanci byli zabiti a 15 dalších bylo zraněno při útoku povstalců na štáb amerických okupačních sil v tzv. Zelené zóně.

Latífíja

V tomto městě došlo ke třem útokům odporu na americké hlídky, v nichž byla zničena 2 Humvee a 2 obrněná vozidla Bradley, další bylo vyřazeno z provozu

V 16:30 explodovala ve městě bomba pod kolonou šéfa loutkové policie z Babylonu, zničila jeho auto a poškodila další vůz z jeho doprovodu. Zabito bylo 5 jeho pobočníků a 4 zraněni, on sám přežil útok, který byl v pořadí už druhý.

Na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy zaútočil jiný oddíl odporu přibližně ve stejné době; o výsledku nebyly k dispozici informace.

Jen o pár minut dříve došlo také k útoku na střelce kolaborantských Brigád Badr.

Sobota 27. listopadu 2004

Fallúdža: Američané ustupují

Američané pokračovali v ústupu od města za stálých útoků odporu. Korespondent Mafkarat al-Islam ve 14:00 oznámil, že západní část Fallúdže padla do rukou odporu. Bojovníci zaútočili na budovy, na nichž byli do předchozího dne rozmístěni ostřelovači a převzali plnou kontrolu nad hlavní Ramádskou třídou, která dělí Fallúdžu na jižní a severní část.

Američané se mezitím pokoušeli stáhnout z východních částí města, ale museli čelit opakovaným útokům. Ústup zahájený v pátek pokračoval až do sobotních 9:30, poté bojovníci zaútočili na ustupující Američany na 15 km dlouhé silnici do Habbáníje. Korespondent sám viděl v tamní oblasti 3 zničená obrněná vozidla a konstatoval, že jediné, co americký ústup zpomaluje, jsou neustálé útoky odporu. Od pátku také korespondent spatřil řadu amerických velkých kamionů, odvážejících vraky zničených obrněných vozidel a Humvee, protože Američané zřejmě chtějí odstranit všechny důkazy své porážky ve městě.

Ráno a znovu kolem poledne zaútočili mudžáhidové na velitelská stanoviště na silnicích do 'Ámiríje, Ramádí a Saqlawíje a vyhnali z nich Američany, načež silnice otevřeli. Američané museli definitivně odejít také z nového mostu, který Fallúdžu spojuje s Habbáníjí.

Kolem 13:00 vystřelil odpor nekonvenční raketu na Američany obsazený palác Dahhámí západně od Saqlawíje. Po explozi se nad palácem objevil mrak bílého plynu, tři vrtulníky Chinook později odvážely raněné a mrtvé a Američané přechodně tábor opustili. Ostřelována byla i jejich základna u silnice k jezeru Tharthar v okrsku Sadda a další základna východně od Saqlawíje.

Odpoledne došlo k těžkým bojům na jižním okraji čtvrti Šuhadá', ve zbytku města byl během dne klid s výjimkou desetiminutové přestřelky ve čtvrti Dubbat.

Mluvčí rady ulamá se vysmál tvrzením Američanů

V telefonickém rozhovoru pro TV al-Džazíra prohlásil v sobotu šajch Abd as-Salám al-Kubajsí, který je v radě ulamá šéfem úseku pro styky s veřejností, že "více než polovina Fallúdže je v rukou fallúdžského odporu". Vysmál se chlubení Američanů, že "zlikvidovali" ve městě odpor s tím, že naopak Američané jsou nyní v úzkých. "Na počátku útočili," řekl, "ale nyní jsou v defenzívě." Řekl, že Američané do města vstoupili, ale v celé jeho polovině se nikdy nedostali ani do jediné uličky či průchodu.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Tentokrát bylo oznámeno 25 akcí, v nichž zemřelo 102 amerických vojáků a 14 bylo zraněno. Odpor v akcích zničil 10 Humvee, 12 obrněných vozidel Bradley (a 2 zneškodnil), 1 malé obrněné vozidlo, 9 kamionů a 1 automobil GMC; vyřazeny z provozu byly 2 tanky Abrams. V Ghazálíji padlo v boji většího rozsahu také 6 mudžáhidů a 4 byli zraněni, vedle toho tu zahynuli 2 civilisté a další 3 utrpěli zranění. V Bajjá jižně od Bagdádu zabila americká střelba pětičlennou rodinu jedoucí v autě.

Ostřelování základen: Také tentokrát mířily čtyři útoky na bagdádskou tzv. Zelenou zónu, pětkrát byla napadena základna na mezinárodním letišti, třikrát základna Suqúr. Další rakety a minometné střely zasáhly základny v Baládu, Tádží, Muthanna a britskou základnu Mahávíl, jeden útok byl určen sídlu tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu.

Latífíja - Júsúfíja

V Latífíji došlo ke čtyřem akcím odporu, v nichž bylo zabito 19 amerických vojáků a řada dalších zraněna. Zabito bylo také 15 členů tzv. národní gardy, zničena 3 Humvee, 3 Nissany, 1 kamion a 1 obrněné vozidlo Bradley a další zneškodněno. Zraněni byli tři civilisté.

Nedaleko Júsúfíje sestřelil odpor vrtulník Black Hawk, jehož posádka pád nepřežila.

Chális

V sobotu ráno se toto severoirácké město v provincii Dijála dostalo po bojích s místní loutkovou policií pod kontrolu odporu. Povstalci obsadili vstupy do města, stanici loutkové policie a sídlo místní správy. K městu vyrazily početné americké síly, aby se je pokusily dobýt zpět.

Atentáty a únosy

Mluvčí kolaborantské Irácké komunistické strany, která vstoupila do Iráku společně s okupačními jednotkami, oznámil, že její člen Munír Džábir byl severovýchodně od Bagdádu zastřelen neznámými osobami. Generální tajemník této strany byl za své služby Američanům odměněn místem v prozatímní irácké vládě.

V sobotu bylo oznámeno, že představitel tzv. Irácké národní aliance a bývalý plukovník irácké armády Násif Džawwád al-Mas'údí byl ve čtvrtek, dva dny po svém návratu do Iráku, zastřelen na cestě do svého úřadu v Bagdádu. Do země se vrátil z jordánského Ammánu, kam uprchl v roce 1991.

V provincii Dijála byl v sobotu ráno unesen Zajd al-Báwí, 17letý syn velitele společných operací pro ba'qúbskou čtvrť Tahrír generálmajora Ijjáda al-Báwího.

Proameričtí ší'itští duchovní prosazují konání voleb

Proameričtí ší'itští duchovní včetně ájatolláha Alího as-Sístáního vydali fatwu, jíž zakazují iráckým ší'itům podporovat vládu Ijjáda 'Álawího v případě, že by odložila volby, plánované na leden 2005. Tito ší'itští představitelé doufají, že v chystané americké "hře na volby" se jim podaří zvítězit a tak uchvátit moc na rádoby legálním základně. Protože se ší'itští duchovní představitelé obávají, že by jejich politická síla mohla víz postupem času za své, trvají neoblomně na tom, že příprava voleb musí pokračovat podle plánu.

Tato fatwa byla reakcí na výzvu 17 politických stran k odkladu voleb vzhledem k "nestabilní" situaci v zemi.

Ijjád 'Álawí navštívil "Izrael"

Palestinské informační centrum oznámilo, že loutkový "premiér" Ijjád 'Álawí s několika svými důstojníky navštívil 22. listopadu "Izrael". Ihned po příjezdu se odebral do sionistického vojenského tábora, kde jednal se svými sionistickými přáteli. Podle PIC se v sionistických výcvikových táborech cvičí řada 'Álawího stoupenců.

Neděle 28. listopadu 2004

Fallúdža

Od rozednění docházelo ke srážkám ve čtvrtích Šuhadá', Džubajl, 'Askarí a Džawlan a v průmyslové zóně, nebyly však příliš silné. Po západu slunce se do města vrátil klid, který rušily jen občasné přestřelky. V některých čtvrtích, kde ještě zůstali Američané, začali bořit domy, aby z betonových bloků mohli stavět zátarasy. Korespondent Mafkarat al-Islam prošel čtvrtěmi Šuhadá' a Dubbat, aniž spatřil jediného okupanta. Dostal se až na severní konec čtvrti Muhandisín a teprve tam jich několik uviděl. Během noci pak odpor kontroloval většinu města.

Severně od 'Ámiríje sestřelil odpor za úsvitu velký vrtulník Chinook. Protože se zřítil do míst soustředění amerických vojáků, nebylo možno zjistit rozsah způsobených ztrát.

Kolem západu slunce ostřelovali bojovníci znovu palác Dahhámí u Saqlawíje 4 raketami Grad, dalších 16 raket tohoto typu zasáhlo americké velitelské stanoviště na východě města u čtvrti 'Askarí.

Od nedělního poledne až do večera se americké kolony snažily z města ustoupit za pokračujících útoků odporu. Korespondenti Mafkaratu al-islam v Azraqíji a Ámiríji viděli hořící vozidla těchto kolon na silnici do Habbáníje.

Ramádí

Mluvčí loutkové policie sdělil AFP, že velitel tzv. národní gardy v Ramádí an-Nimráwí přežil v neděli kolem 20:00 při návratu domů do Hítu pokus o atentát. Zraněni byli pouze jeho dva strážci a jeho auto shořelo.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Bylo zaznamenáno 29 akcí, v nichž bylo zabito 55 amerických vojáků a 3 agenti CIA. Dalších 14 vojáků a 3 agenti byli zraněni. o život přišlo také 15 příslušníků tzv. národní gardy, z toho 11 v boji na ulici Hajfa, kde také padli 3 mudžáhidé, a 4 členové Brigád Badr. Odpor zničil 8 Humvee (a 3 vyřadil z provozu), 3 obrněná vozidla Bradley (a 3 zneškodněna), 1 auto GMC, 3 Nissany a 7 kamionů, z nichž v jednom zahynul turecký řidič. V bagdádském předměstí Durá byl zabit podplukovník loutkové policie se svým společníkem, v Bajjá naopak americká střelba zabila 3 civilisty a 5 jich zranila. V okrsku Samilat zničil odpor v půlhodinovém boji celou americkou kolonu směřující k Fallúdže a složenou ze 3 tanků Abrams, 3 Humvee a 4 obrněných Bradley. Zabito tu bylo 32 amerických vojáků, na straně odporu padli 3 mudžáhidové a dva utrpěli zranění.

Mimoto na jihu Bagdádu odpor zaútočil na kolonu aut GMC a Landcruiserů doprovázející úředníka tzv. ministerstva pro mládeže a sportu. Dvě vozidla zničil a usmrtil čtyři důstojníky CIA a pět jejich strážců; úředník sám byl patrně zraněn. V Abú Ghurajb vrazil sebevražedný bojovník s autem do kolony amerických vojenských vozidel, kterou po výbuchu jeho druhové začali ostřelovat a celou kolonu, složenou z 3 tanků Abrams, obrněného vozidla Bradley, 3 Humvee a obrněného vozidla na přepravu vojáků, úplně zničili.

Ostřelování základen: Nejčastějším terčem útoků byla americká základna Suqúr (4x), po dvou útocích bylo namířeno na bagdádskou zelenou zónu a bývalé mezinárodní letiště, po jednom na základnu v Tádží a na základnu národní gardy v Tádží.

Latífíja

Ve čtyřech bojových akcích bylo zabito 11 amerických vojáků a 15 příslušníků tzv. národní gardy. Zničena byla 3 Humvee Američanů a 2 Nissany a vozidlo na přepravu vojáků patřící gardě.

Pondělí 29. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Obránci už kontrolují 70 % města

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam už odpor ovládá 70 % města. Američané staví barikády mezi zničenými domy ve čtvrtích Džaghifi a Džawlan ve snaze zabránit dalšímu postupu mudžáhidů.

V noci z neděle na pondělí ostřelovali Američané několik čtvrtí města, které už nejsou v jejich rukou včetně čtvrtí Šuhadá', Džubajl, Wahda, Džumhúríja a Džawlan. V pondělí ostřelovali nedaleké město Karmu, kde zabili 15 osob včetně žen a dětí.

Posily: do Fallúdže dorazilo více než sto bojovníků

Do města dorazilo dalších více než sto mudžáhidů z jiných měst a připojili se ke stovkám obránců města. Zvláště bojovníci, kteří přišli z Ramádí, mají bohaté zkušenosti s pouliční válkou.

Navzdory americkým obstrukcím dorazily do humanitární konvoje

Oficiální mluvčí Iráckého červeného půlměsíce Firdaws al-Ibádíová oznámila, že organizace vyslala tři konvoje se zásobami potravin a léků, dek a ložního prádla, aby přivezly obyvatelům města v tomto chladném ročním období potřebnou pomoc. Ve Fallúdže byla otevřena dvě střediska IČP, která dovezené zásoby vydávala - v mešitě Hadra a v domě šajcha Chaláfa aš-Šadída al-'Isáwího ve čtvrti Šurta. Současně začali jejich pracovníci od neděle vařit tři teplá jídla denně pro obyvatele města. Američané odmítali povolit, aby si obyvatelé vydané jídlo odnášeli ke konzumaci domů, protože chtěli zabránit tomu, aby se jím mohli sytit obránci města, ale museli od tohoto požadavku ustoupit. Podle některých zdrojů žije ve městě asi 150 rodin, podle jiných je jejich počet vyšší.

Vyslání čtvrtého konvoje ohlásil ředitel IČP na úterý a jeho mluvčí prohlásila, že od příštího týdne budou do Fallúdže vysílány pravidelně tři konvoje týdně. 17 osob bylo dopraveno vozidly červeného půlměsíce do Bagdádu. Vyzvala rovněž těhotné ženy, aby se přihlásily, že budou převezeny do Bagdádu, kde jim bude moci být poskytnuta lepší péče.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že z těch, co město opustili, žije 1 200 rodin v Habbáníji, 250 v Halábise a Bú'Alwánu, 400 rodin v Saqlawíji, 155 v Madžáru, 3 500 v 'Ámiríjat al-Fallúdža. Některé další rodiny se uchýlily až do Bagdádu a Karmy. Obyvatelé převážně sunnitských oblastí Bagdádu a Mósulu uspořádali sbírky potravin pro uprchlíky.

Američané dovolili konečně fallúdžským pohřbívat mrtvé. Na pohřbení mrtvých příbuzných jim byl vymezen čas od 8:00 do 12:00, okupanti však hrozili, že zastřelí každého, kdo se opozdí. Mrtví byli pohřbeni na ostrůvcích mezi ulicemi, dvorcích domů a na jiných otevřených místech. Američané přivedli také dělníky z oblasti Nasr as-Salam, aby nakládali mrtvoly do chladicích vozů. Mrtvé Američany odvezly vrtulníky Chinook, mrtvoly jejich spojenců z národní gardy však ponechali svému osudu a dělníci je naložili rovněž do chladicích vozů. V Saqlawíji naopak nedovolili Američané mrtvé, ležící na ulicích už devět dní, pohřbít s tím, že tamní bezpečnostní situaci nemají pod kontrolou a že je město plné "teroristů".

'Ámiríjat al-Fallúdža

Ve snaze zabránit útokům na svůj týl vedly americké a britské síly po celou noc z neděle na pondělí a celý příští den krvavou vlnu útoků na 'Ámiríjat al-Fallúdža. Okupanti tu shromáždili na 200 tanků Abrams, obrněných vozidel Bradley a dalších obrněnců, 150 Humvee, bojových letounů a vrtulníků. Snažili se vyhnat z města povstalce, kteří od severu útočí na týl amerických linií u Fallúdže. V postupu jim však bránily bomby položené včas partyzány. Ti skrytí v polích sestřelili americký vrtulník. Američané pak v noci svrhli na 'Ámiríjat al-Fallúdža pět kontejnerových bomb (tedy 10 000 tříštivých bomb) a obklíčili obytnou čtvrť, kde zatkli místního muftího Šawkata Gháliba al-'Áního se šesti jeho pobočníky.

Provincie Ramádí

Exploze auta naloženého výbušninou u kontrolního stanoviště tzv. Irácké národní gardy na křižovatce vedoucí k americké základně Asad v okrsku Bagdádí zabila 5 členů gardy a 4 zranila.

Američtí okupační vojáci provedli v západoiráckém městě Hít razie, při nichž zatkli 20 osob.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: V oblasti korespondenti ohlásili 26 bojových akcí z nejrůznějších míst. Jako obvykle proběhla řada z nich v Abú Ghurajb, Ridwáníji a Durá; téměř každodenně jsou hlášeny střety z ulice Hajfa. Mezi největší patřil útok auta naloženého výbušninou na americké kontrolní stanoviště na silnici k letišti, kde bylo zabito přes 25 amerických vojáků a zničena 2 obrněná vozidla Bradley a dvě Humvee, třetí bylo zneškodněno a další čtyři vojáci zraněni. Dvě bomby explodovala u domu na ulici Hajfa, na jehož střeše se usadil oddíl ostřelovačů a všech osm připravily o život.Při ostatních akcích bylo zabito 70 a zraněno 6 amerických vojáků, o život přišel také jeden příslušník tzv. národní gardy. Zničeny byly celkem 23 tanky Abrams (a 1 vyřazen z provozu), 10 Humwee (+ 1), 5 obrněných vozidel Bradley (+ 2), 1 obrněné vozidlo pro přepravu vojáků, 1 obrněný automobil GMC a 5 kamionů a poškozen 1 Nissan.

TV al-Džazíra odvysílala v pondělí videozáznam, na němž se Brigády mučedníka Abdalláha Azzama přihlásily k útoku na americkou hlídku v Ridwáníji. Záznam ukázal explozi bomby mezi kolonou vozidel a kouř stoupající k nebi. Agentura Reuters také oznámila, že obdržela řadu videozáznamů operací proti okupantům od skupiny nazývané Islámská armáda Iráku a záběry dvou francouzských novinářů, držených jako rukojmí od 20. srpna 2004.

Ostřelování základen: Cílem minometných a raketových útoků byly jako obvykle americké základny v Baládu, Uwajridži, severním paláci v Tikrítu, Suqúr (3x), a na mezinárodním letišti (2x). Dalšími terči byly společná americko-irácká základna v Tádží a britská základna v Mahávílu, americký štáb v Azamíji, bagdádská zelená zóna (2x) a tamní jezdecký klub.

Latífíja - Júsúfíja

V Latífíji přišlo v pěti akcích odporu o život 41 amerických vojáků, z toho 26 námořních pěšáků zahynulo v boji, k němuž došlo kolem 13:30 společně se 17 příslušníky národní gardy. V této akci padlo také 12 mudžáhidů a 7 bylo zraněno. Celkem zničil zdejší odpor 4 obrněná vozidla Bradley (1 zneškodněno), 5 Humvee, 1 malé obrněné vozidlo a 2 Nissany.

Při útoku na americkou hlídku v nedaleké Júsúfíji bylo zničeno obrněné vozidlo na přepravu vojáků a zabito 5 amerických vojáků.

Samarrá'

Kapitán Dijá Alí Chudajr z tzv. Irácké národní gardy v samarrském okrsku Isháqí a 30 mužů z jeho jednotky rezignovali na své místo na základě fatwy rady muslimských ulamá, která muslimům zakazuje podporovat okupační síly v jejich tažení proti Fallúdže.

Pro AFP Chudajr řekl: "Rezignoval jsem na své místo spolu se 30 členy národní gardy včetně dvou důstojníků, protože rada muslimských ulamá zakázala spolupracovat s americkými silami po událostech ve Fallúdže. Po tom, co se stalo v našich městech, zvláště ve Fallúdže, Ramádí a v Mósulu, nepodnikneme ode dneška (pondělí) nic, co by Američanům pomohlo."

Úterý 30. listopadu 2004

FALLÚDŽA

Fronta ve městě: Američané drželi čtvrti Mu'allimín a Džaghifi a severozápadní část čtvrti Džawlan, odpor naproti tomu ovládl 3/4 Džawlanu a 1/4 čtvrti 'Askarí.

V noci z pondělí na úterý probíhaly boje na jihu města ve čtvrtích Šuhadá' a Džubajl, za úsvitu se přenesly na sever a tam pokračovaly do odpoledne. Boj byl veden zblízka, americké letectvo proto nemohlo zasáhnout.

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ve čtvrtích Wahda, Džumhúríja, Muhandisín a Dubbat a ve Starém městě nedošlo k žádným přímým srážkám. Korespondent z vesnice Azraqíja západně od Fallúdže mezitím ohlásil, že v oblasti mezi čtvrtěmi Sakání a Džawlan, široké 1 km, nejsou žádní Američané.

V noci a za úsvitu Američané přerušili svůj odchod z Fallúdže, zřejmě s úmyslem vyslat odsunované vojáky přímo proti Ámiríjat al-Fallúdža.

Humanitární situace: Ve Fallúdže, jak v jižní, tak v severní části, působily oddíly Červeného půlměsíce a rozdávaly obyvatelům jídlo. Ve východní Fallúdži byla otevřena nová nemocnice, první od doby, kdy byla městská hlavní nemocnice Američany zničena. Novou nemocnici založil dr. Tálib al-Džannabí a s ním v ní začali působit další tři lékaři, čtvrtému Američani nedovolili se do ní dostat.

Kolaboranti z "národní gardy" hanobí fallúdžské mešity

Členové tzv. národní gardy vylepovali obrazy proamerického ší'itského ájatolláha Alího as-Sístáního na mihráby a čelní stěny všech mešit v těch částech města, které spolu se svými americkými veliteli obsadili. Američané se snaží využít náboženských rozdílů a vyvolat v zemi náboženskou válku mezi ší'ity a sunnity. Kolaborantské ší'itské Brigády Badr, známé svou nenávistí k sunnitům, byly začleněny do národní gardy. Časté zprávy už dřív hovořily o tom, že lidé ve Fallúdži se více bojí těchto kolaborantů než Američanů samotných. Korespondenti přinášeli zprávy, že členové tzv. národní gardy močili, káleli a plivali ve fallúdžských sunnitských mešitách a čmárali po zdech obscénní výjevy. Pomocí tlampačů také vyzývali ší'itské obyvatele města, aby se shromáždili v jediné mešitě, odkud budou odvezeni z města, aby se vyhnuli násilí, které okupanti chystali proti sunnitskému obyvatelstvu.

'Ámiríjat al-Fallúdža

Američané se pokusili o další "trestnou" operaci proti tomuto městu, ležícímu 10 km východně od Fallúdže, protože odtud odpor napadal jejich zadní linie. Současně tím měl být kryt jejich ústup z Fallúdže, doprovázený neustálými útoky odporu. Ve městě probíhaly boje od pondělního večera do rozednění a s přestávkami během úterý. Vojáci vpadli do mešity ar-Rahmán, útočili na věřící a ničili výtisky Koránu. Členové tzv. národní gardy prohledávali obydlí místních lidí, vyvraceli dveře, přikládali jim pistole ke spánkům a pak kradli jejich peníze a cennosti.

Po 22:00 začali Američané od 'Ámiríjat al-Fallúdža znovu ustupovat k základně v Habbáníji. Podle tamního korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o ústup neorganizovaný, vozidla křížila jedno druhému cestu a vytlačovala se z ní.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Během úterý oznámili korespondenti Mafkarat al-Islam 30 akcí, především opět z míst Durá, Tádží, Abú Ghurajb a z ulice Hajfa. V nich bylo zabito 89 a zraněno 25 amerických vojáků. Při dvou útocích byli usmrceni 2 příslušníci Brigád Badr a v jednom 8 členů tzv. národní gardy a 6 jich bylo zraněno. Zničeno bylo přitom 9 obrněných vozidel Bradley (a 5 bylo zneškodněno), 12 Humvee, 1 tank Abrams (a 1 zneškodněn), 3 cisterny, 3 kamiony (a 2 zneškodněny) a 2 auta GMC. V bagdádském okrsku Furát al-Awsat byl zastřelen syrský občan pracující pro CIA.

Ostřelování základen: Terčem minometných střel a raket se stala dvakrát bagdádská "Zelená zóna" a večer během čtvrthodiny dvakrát mezinárodní letiště. Kromě toho byl ostřelován americký štáb v A'zamíji a základny v Tádží, Uwajrídži, Baládu a letecká základna Muthanna.

Latífíja - Júsúfíja

V Latífíji bylo při čtyřech akcích mudžáhidů zabito 21 a zraněno 7 amerických vojáků - z toho 15 při sebevražedném útoku na velitelské stanoviště americké námořní pěchoty. V něm bylo také zraněno 5 místních civilistů. Celkem byla zničena 3 Humvee, 1 tank Abrams (další zneškodněn), 1 vozidlo Bradley (a 1 zneškodněno) a 1 vozidlo na přepravu vojáků.

V Júsúfíji unesli bojovníci 3 členy kolaborantských Brigád Badr.

Středa 1. prosince 2004

FALLÚDŽA

Frontová situace: Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že v úterý převzal odpor kontrolu nad silnicí vedoucí ze západní strany Fallúdže k Habbáníji a ostřeluje americké síly, které se po ní pohybují. Kromě toho na ni nakladl miny a bomby, které už zničily 4 tanky, 3 obrněnce Bradley a 3 Humvee. Podle korespondenta už Američané úplně opustili západní a jihozápadní části Fallúdže.

Odpor podnikl 3 raketami Grad útok na velitelské stanoviště na silnici Sadda mezi fallúdžskou čtvrtí Džawlan a vsí Azraqíja a způsobil Američanům materiální i lidské ztráty. K menším bojím došlo i ve čtvrti Džawlan.

Na jih od města probíhaly po většinu dne boje v okolí čtvrtí Šuhadá' a Džubajl. Zapojili se do nich i mudžáhidové, kteří sem přišli z okolí, a ti se na sklonku dne zase vzdálili, což dokazuje prostupnost amerického kruhu kolem města.

Střet v Bú'Irrínu: Příslušníci tzv. národní gardy se pokusili vynutit od obyvatel okrsku Bú'Irrín, aby jim vydali své mladé muže, kteří se přidali k mudžáhidům. Gardisté obyvatelům pohrozili, že jinak znásilní jejich ženy. Pobouření obyvatelé se na ně vrhli se zbraněmi, které měli po ruce a po půlhodinovém boji donutili gardisty se stáhnout. Později přišli Američané a pozatýkali ty, kdo se s gardisty střetli.

Ámiríjat al-Fallúdža

Okupanti se pokusili oblehnout město 'Ámiríjat al-Fallúdža. Shromáždili tu na 80 obrněných vozidel, asi 70 tanků a 100 Humvee, Britové 20 tanků a tzv. národní garda 45 Nissanů a 10 nákladních automobilů Kia. Na východním okraji města na ně obránci zaútočili. Útočníci byli tak překvapeni, že museli přivolat leteckou pomoc a dali se na neorganizovaný ústup, navzájem si křížili cestu a vozidla do sebe vrážela.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Zdejší korespondenti Mafkarat al-Islam zaznamenali během středy 20 akcí odporu, z nichž k největší došlo v Iskandaríji jižně od hlavního města - tady bylo usmrceno 18 amerických vojáků a 12 příslušníků tzv. národní gardy, zraněno pak 7 Američanů a 5 gardistů. Okupantům se však podařilo zabít 16 Iráčanů, jak bojovníků, tak civilistů, a obklíčit a zajmout 200 civilních obyvatel.

V ostatních srážkách (k největšímu počtu z nich - pěti - došlo v Abú Ghurajb) bylo zabito dalších 70 amerických a 12 iráckých vojáků, 16 amerických a 3 iráčtí byli zraněni. Zničeno bylo celkem 10 obrněných vozidel Bradley (a 2 zneškodněna), 11 Humvee, 1 tank Abrams, 2 jiná obrněná vozidla a 4 Nissany. Při třech útocích na příslušníky CIA jich bylo 12 usmrceno, zničena jejich 3 GMC a 2 Landcruisery.

Ostřelování základen: Nejvíce útoků bylo namířeno na tzv. Zelenou zónu, která byla v průběhu dne ostřelována pětkrát. Další útoky mířily na štáb iráckých sil v 'Ámiríji, americký štáb v A'zamíji, základny v Baládu, Tikrítu (severní palác), na mezinárodním letišti (2x) a na základny Suqúr a Muthanna. Zasažen byl bagdádský jezdecký klub a tzv. ministerstvo vnitra, jeden útok mířil na britskou základnu v Mahávílu.

Latífíja

V sedmi bojových srážkách bylo zabito 43 a zraněno 6 amerických vojáků. Bojovníci současně zničili 4 obrněná vozidla Bradley, 8 Humvee a 1 tank, jedno další Bradley vyřadili z provozu. Nad okrskem Imilhá sestřelili odpoledne vrtulník Black Hawk.

Qá'im

Ve středu odpoledne ostřeloval odpor minomety americkou základnu Ubajdíja 30 km východně od Qá'imu na syrské hranici. Obyvatelé blízké vesnice pak zaznamenali neobvyklé rozmisťování vojáků v okolí základny.

Hít

Společný tábor amerických sil a tzv. národní gardy 7 km západně od Hítu zasáhly po poledni rakety as minometné střely odporu a donutily osazenstvo opustit tábor a přemístit se na pahorky v okolí.

Čtvrtek 2. prosince 2004

FALLÚDŽA

Frontová situace: Asi 65 % města je v rukou odporu (tedy čtvrti Šuhadá', Džubajl, Nazal, Sadda, 'Askarí a průmyslová zóna). Podle korespondenta Mafkarat al-Islam není americká přítomnost vůbec registrována ve čtvrti Džumhúríja a ve Starém městě, které jsou považovány za centra aktivit odporu. Totéž platí o větší části čtvrti Džawlan, kde se Američané objevují jen zřídka v okrajových částech a do jejího středu se vstoupit neodvažují. Hlavní třídu mají pod kontrolou Američané, kteří jí vstupují do města. Jejich pokusy prorazit z ní dál skončily neúspěšně.

Američané na své straně se pomalu stahují, přičemž jejich přítomnost ve zbývajících částech města se omezuje na denní dobu. Každé noci se odtud stahují a na místě zanechávají jen jednotky tzv. národní gardy a několik tanků a obrněnců. Odpor pak začíná své noční aktivity, útočí na gardisty a chystá léčky na Američany, kteří se ráno budou vracet. Ti jsou proto nuceni omezovat své pohyby jen po hlavních ulicích čtvrtí 'Askarí, Mu'allimín, Šurta, Džaghifi a Wahda, s večerem se odtud zase stáhnou a tak stále dokola.

Zdá se, že fallúdžský odpor má oddíl sebevražedných útočníků, neboť hojné sebevražedné útoky donutily okupanty k tomu, aby se po městě pohybovali výhradně v Humvee, která se dokáží pohybovat rychleji a snáze než těžkopádná obrněná vozidla.

Zajetí příslušníků tzv. národní gardy: Oddíl tzv. národní gardy prohledával ve středu několik domů ve a kradl přitom majetek jejich obyvatel. Večer na sedm těchto gardistů zaútočil oddíl bojovníků, zajal je a zničil jejich auto, kterým kradené věci odváželi.

Ostřelování základny: Několik raket odporu zasáhlo ve čtvrtek americkou základnu v Qasr ad-Dahhámí u Saqlawíje, jedna z nich byla zřejmě nekonvenční. Podle tamního korespondenta Mafkarat al-Islam poté velký vrtulník Chinook na dvakrát odvážel mrtvé a zraněné. K podobnému útoku na tuto základnu došlo už 27. listopadu, Američané po něm základnu opustili a vrátili se až 1. prosince.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Oznámeno bylo 21 akcí, v nichž zemřelo 49 amerických vojáků a 5 agentů CIA, dalších 17 vojáků bylo zraněno. Odpor zničil 1 americký tank Abrams a 1 zneškodnil, 4 obrněná vozidla Bradley, 4 Humvee, 1 obrněné vozidlo na přepravu vojáků, 4 automobily GMC, 2 kamiony a 1 cisternu. Kromě toho před budovou telefonní společnosti Iraquna v centru Bagdádu explodovalo auto naložené výbušninou a současně na ni dopadly čtyři minometné střely. Útok usmrtil dvě osoby a dalších 11 zranil. Nad Ridwáníjí byl za úsvitu sestřelen vrtulník Chinook.

Ostřelování základen: Čtyři útoky byly podniknuty na "Zelenou zónu", při největším ji zasáhlo 5 raket Grad, patrně nekonvenčních. Okupanti po něm stavěli další bariéry a mrtvé a raněné odváželi do nemocnice Ibn Síná. K dalším terčům patřila základna Suqúr (2x), jižní tikrítský palác, základny Uwajrídž, Bakr v Baládu, Muthanna a na mezinárodním letišti, dále štáb iráckých sil v A'zamíji a dvakrát budova loutkového ministerstva vnitra.

DALŠÍ ÚTOKY

Qá'im: Irácký ostřelovač zasáhl ve čtvrtek ráno amerického vojáka stojícího na strážní věži na americké základně Jumruk u Qá'imu na syrské hranici. Američan zásahu sletěl z věže na zem.

Odpoledne tutéž základnu ostřeloval odpor dvěma velkými raketami Kaťuša. Později se objevily vrtulníky a celou oblast ostřelovaly kulomety, ale nepodařilo se jim nikoho z obyvatel zranit.

Americké síly pak prohledaly okolní vesnice a část Qá'imu, do vesnic rozeslaly hlídky a rozmístily ostřelovače.

Baghdádí: Bojovníci odporu unesli a po několika dnech popravili místního ředitele pošt 'Ádila Ghaníma, který byl obviněn z kolaborace a udavačství, neboť otevíral poštu a důležité informace sděloval okupantům.

Záwija: Za rozednění bojovníci odporu zaútočili na stanoviště tzv. národní gardy. Sebrali tu veškerou výzbroj a objekt úplně zničili.

Tádží V pěti střetech bylo v tomto městě a jeho okolí zabito 13 a zraněni 3 američtí vojáci. Zničena byla 2 Humvee, 1 obrněné vozidlo a 2 kamiony.

Latífíja V Latífíji bylo během dne usmrceno 5 amerických vojáků a zničeno 1 vozidlo Bradley a 1 kamion.

Júsúfíja V Júsúfíji povstalci zaútočili na tzv. národní gardu, zničili její Nissan, šest gardistů zabili a sedmého zranili.

Zatčeni příbuzní duchovního, který odmítl okupaci

Londýnský list al-Quds al-Arabí oznámil, že při jedné ze sérií razií v Abú Ghurajb Američané pozatýkali 11 příbuzných šajcha Háritha ad-Dárrího, předsedy rady sunnitských ulamá.

Toto zatýkání byla reakce na Dárrího středeční prohlášení, v němž obvinil americké okupanty a s nimi kolaborující politické strany z vražd sunnitských náboženských vůdců a poznamenal, že kolaborantské strany se staly špehy a agenty okupantů. Současné dění v Iráku přirovnal k pádu země do rukou Mongolů, kteří šířili své panství pomocí teroru, zabíjeli učence a náboženské vůdce a ničili modlitebny. Řekl dále, že bylo zavražděno více než 20 imámů a kazatelů v mešitách. Dalších více než 80 bylo uvězněno a velký počet mešit byl prohledán.

Pátek 3. prosince 2004

Fallúdža

Američany dosazený tzv. premiér Ijjád 'Álawí navštívil zemědělskou oblast severovýchodně od Fallúdže. Skupinka místních kolaborantů uspořádala představení pro média a tři z nich tancovali kolem 'Álawího s jeho obrazy v rukou a žádali ho, aby "osvobodil Fallúdžu od teroristů". Partyzáni však produkci těchto kolaborantů sledovali a po jejím ukončení je chytli a popravili. Jejich těla byla pak pohozena u Latífíje.

BAGDÁD A OKOLÍ

Bombové a jiné útoky: Ve 24 akcích bylo zabito 54 amerických vojáků a 5 agentů CIA, dalších 25 vojáků bylo zraněno. Kromě toho bylo usmrceno 26 příslušníků tzv. národní gardy, z toho 18 v A'zamíji, kde při útoku na policejní stanici zahynulo ještě 8 loutkových policistů (dalších 6 bylo zraněno). Při dvou akcích v A'zamíji padlo také 7 mudžáhidů, jejich druhům se však podařilo z policejní stanice ukořistit všechny zbraně. Při všech střetech bylo zničeno 10 Humvee, 1 tank Abrams, 1 kamion a 1 cisterna, 3 automobily GMC a 1 Nissan. Další Humvee, tank, 3 vozidla Bradley a 2 GMC byly vyřazeny z provozu. V jihobagdádském předměstí Durá byl sestřelen vrtulník Apache. Kolem zříceného stroje se seběhli místní lidé a oznámili, že dva členové posádky byli mrtví a třetí těžce popálen.

Ostřelování základen: Také tentokrát byla nejčastějším terčem útoků tzv. Zelená zóna, na niž odpor během celého dne zaútočil šestkrát. Další tři útoky mířily na základnu Suqúr, po jednom na základny v Baládu, Uwajrídži, na mezinárodním letišti a na leteckou základnu Muthanna. Terčem střel se stal rovněž štáb iráckých sil v 'Ámiríji a britská základna v Mahávílu.

DALŠÍ BOJE

Latífíja Při pěti akcích odporu bylo v Latífíji zabito 22 a zraněno 15 amerických vojáků. Zničena byla 3 obrněná vozidla Bradley a 4 Humvee, zneškodněn byl 1 tank.

Duwajlíba V Duwajlíbě usmrtil odpor 4 americké vojáky a zničil jedno vozidlo Bradley. Kromě toho byl tady sestřelen dálkově ovládaný americký špionážní letoun.

Hít Oddíl bojovníků odporu provedl sérii souběžných útoků na velitelská stanoviště tzv. národní gardy 15 km od Hítu. V bojích zemřelo 15 členů gardy, odpor se zmocnil velkého množství zbraní a zapálil auta patřící gardě. Bojovníci se pak ze stanovišť stáhli.

Americké síly se v pátek po těžkých bojích s odporem stáhli z okolí Hítu.

Hadítha Auto naložené výbušninou explodovalo v táboře tzv. Irácké národní gardy 3 km jižně od města Hadítha. Podle zaměstnanců tábora bylo zabito nejméně 37 gardistů a velký počet dalších byl mohutnou explozí zraněn.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       8. 12. 2004
8. 12. 2004 Další týrání iráckých vězňů Američany
8. 12. 2004 Američtí vojáci kritizovali Rumsfelda
8. 12. 2004 Šéf CIA: Irák se propadá do chaosu
8. 12. 2004 Trojí pohled na tuto zemi Oskar  Krejčí
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
8. 12. 2004 Michael  Marčák
8. 12. 2004 Zmizel živel Petr  Baubín
8. 12. 2004 I sofistika dnes upadá...
8. 12. 2004 Tajný svět George W. Bushe - V síti víry, obchodu a moci Ondřej  Slačálek
8. 12. 2004 Mám rád děti celého světa... Tomáš  Koloc
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
8. 12. 2004 Michael  Marčák
8. 12. 2004 Nikým nepovšimnutá konference ED Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
8. 12. 2004 Mění se komunisté? Štěpán  Steiger
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
7. 12. 2004 Proč by měli komunisté podporovat ODS Bohumil  Kartous
8. 12. 2004 Exponenciála poznania Ladislav  Kováč
8. 12. 2004 STV: Hodnoty verzus sledovanosť - Nerovný súboj Miloslava  Kodoňová
8. 12. 2004 Poľsko nevládze financovať vojenskú misiu v Iraku Jakub  Topol
8. 12. 2004 Európa bez vízie Radovan  Geist
8. 12. 2004 "Už víte, co kapitalismus přináší: mafii a vše kolem" Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Rekviem za Lisabonskou stratégiou
8. 12. 2004 Svět říká ne Bushovu útoku na Fallúdžu
7. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. listopadu -- 3. prosince 2004
7. 12. 2004 Pouze Čína může zastavit pád amerického dolaru Miloš  Kaláb
7. 12. 2004 Zachraňte nás před politiky, kteří vzývají Pánaboha
7. 12. 2004 Ti, kdo nenávidí svobodu
7. 12. 2004 Velký bratr nás monitoruje Petr  Říha
7. 12. 2004 Policejní stát ve městě Fallúdža?
7. 12. 2004 Fallúdža Mojmír  Babáček
7. 12. 2004 Mušketýři Karolína  Kučerová
6. 12. 2004 Američané v Iráku eliminují ty, kdo se snaží počítat mrtvé
6. 12. 2004 Myšlenková policie jako nástroj pro zlepšení mezilidských vztahů Tomáš  Stýblo
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů