2. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2004

Británie: Levicový poslanec vysoudil vysoké odškodné

Pokračuje upřesňování zákona o pomluvě

George Galloway, levicový poslanec za jeden volební okresek ve skotském Glasgow, který byl nedávno vyloučen z Labouristické strany za to, že nabádal veřejně Araby, aby bojovali v Iráku proti britským vojákům, nyní spektakulárně zvítězil v soudním sporu s konzervativním deníkem Daily Telegraph. Galloway tento vlivný britský celostátní deník žaloval za to, že list napsal, že Galloway dostával korupčně peníze od režimu Saddáma Husajna v Iráku. Galloway je stále - nyní nezávislým - poslancem a při příštích volbách hodlá kandidovat v Londýně v jednom volebním okrsku proti jedné labouristické poslankyni.

Galloway vždy energicky popíral, že by býval usiloval o získání peněz od Saddáma Husajna anebo že by mu Husajn nějaké peníze dával. Tvrdí, že se vždy stavěl proti Saddámově irácké diktatuře.

Deník Daily Telegraph se u soudu pokusil argumentovat, že bylo ve veřejném zájmu publikovat dokumenty, které jeho reportér David Blair našel v Bagdádu a z nichž, jak se zdálo vyplývalo, že Galloway dostával od Saddámova režimu peníze. List Daily Telegraph se bránil, že prý nikdy netvrdil, že jsou nalezené dokumenty pravé, ale zdůrazňoval, že byly tak závažné, že prý bylo - bez ohledu na to, že jejich autenticita nebyla ověřena, ve veřejném zájmu je publikovat. Toto britský tisk podle principu tzv. "qualified priviledge", speciálního práva na svobodu projevu, smí činit, avšak pouze pokud je splněno 10 velmi konkrétních podmínek.

Soudce David Eady, předsedající tomuto soudnímu řízení, konstatoval, že byl nucen "rozhodnout ve prospěch odškodného pro pana Gallowaye, aby byla obnovena jeho dobrá pověst." Soudce Gallowayovi udělil odškodné ve výši 150 000 liber, tedy asi 7,5 milionu Kč.

Mluvčí listu Daily Telegraph se vyjádřil, že je prý tento verdikt "ranou svobodě projevu ve Velké Británii". Poté, co dokument o Georgi Gallowayi byl publikován v deníku Daily Telegraph v dubnu 2003, bylo zahájeno v Dolní sněmovně v této věci vyšetřování. Generální ředitel deníku Daily Telegraph Neil Darbyshire poukázal na to, že na některé otázky, vyplývající z tohoto dokumentu, parlamentní komise, vyšetřující celý případ, ještě neodpověděla. Dodal ve čtvrtek před soudní budovou: "Daily Telegraph nikdy netvrdil, že obvinění, obsažená v těchto dokumentech, jsou pravdivá. Tyto dokumenty jsme publikovali, protože obsahovaly některé velmi závažné otázky v důležité etapě války proti Iráku. Daily Telegraph nemohl podrobně zkoumat, zda jsou tyto dokumenty pravé, a ani se o to nepokusil. Když jsme tyto dokumenty zveřejnili, učinili jsme tak proto, že jsme byli přesvědčeni, že je jejich obsah důležitý, že musí být zveřejněn a že ho budou posléze vyšetřovat příslušné úřady."

Soudce zdůraznil, že list Daily Telegraph Gallowaye "vážně pomluvil". Konzervativní deník v dubnu 2003 napsal, že Saddám Husajn Gallowaye tajně platil a že od něho Galloway dostával ročně asi 375 000 liber; že zpronevěřoval peníze z iráckého programu "ropa za potraviny", a tak zřejmě připravoval Iráčany o potraviny a léky; že zneužil dobročinné akce Mariam, jejímž prostřednictvím Galloway sbíral peníze na léčbu jedné irácké dívky s leukémií, pro osobní obohacování. Všechno toto se podle deníku Daily Telegraph "rovnalo zradě".

Soudce zdůraznil: Žalovaná strana argumentovala, že prý pouze "neutrálně informovala" o dokumentech, které objevil reportér Daily Telegraphu na poškozeném ministerstvu zahraničí v Bagdádu. Avšak charakter, obsah a tón zveřejněných článků tomuto tvrzení neodpovídá.

Soudce zaznamenal, že list Daily Telegraph neposkytl Gallowayovi dostatečnou možnost, aby obvinění, zveřejněná v deníku, dementoval. Soudce poukázal na to, že Galloway sice vedl pětatřicetiminutový rozhovor s Andrewem Sparrowem, reportérem listu Daily Telegraph, avšak list mu neposlal objevené dokumenty z Bagdádu ani mu předem nesdělil, že celou věc hodlá publikovat.

"I když byl Galloway interviewován telefonicky odpoledne dne 21. dubna, nebyla mu dána možnost předem si irácké dokumenty prostudovat, ani mu nebyly telefonicky přečteny," řekl soudce a poukázal na to, že "Galloway neměl férovou možnost zjistit, o co jde, ani se řádně vyjádřit k věci, než byla publikována." Dodal, že každý normální čtenář listu Daily Telegraph musel dospět k závěru, po přečtení zveřejněných článků, že Gallowaye Saddám Husajn skutečně platil. "Za těchto okolností nelze říci, že by žalovaná strana měla společenskou či morální povinnost publikovat v tuto dobu obvinění pana Gallowaye, aniž by se je pokusila ověřit," konstatoval soudce.

List Daily Telegraph se pokusil hájit, že měl právo v Bagdádu objevené dokumenty o Gallowayovi publikovat ve veřejném zájmu a v dobré víře. Soudce Eady však rozhodl, že tato obhajoba není přesvědčivá, právě vzhledem k tomu, že deník neposkytl Gallowayovi dostatečný čas, aby se k věci vyjádřil. To je jedna z 10 důležitých podmínek, které britští soudci podle předchozích precedenčních případů musejí zkoumat v případech pomluvy.

Tento čtvrteční rozsudek budou bedlivě studovat všichni šéfredaktoři britského tisku, mediální právníci i odborníci v oblasti sdělovacích prostředků ve snaze analyzovat, jakým směrem se rozvíjí zákon o pomluvě. Rozsudek totiž obsahuje nové informace o tom, do jaké míry je či není tisk chráněn podle výše zmíněného principu veřejného zájmu "qualified priviledge", který byl ustaven před pěti lety v případě soudního sporu mezi irským premiérem Reynoldsem a týdeníkem Sunday Times a podle něhož smí za určitých okolností publikovat sdělovací prostředek i neověřené informace závažného charakteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       2. 12. 2004
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu
2. 12. 2004 Čína: "Zázračný lékař" chirurgicky léčí dosud neléčitelná zranění mozku a páteře
3. 12. 2004 Británie: Levicový poslanec vysoudil vysoké odškodné
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!
2. 12. 2004 Ministr slepec, milenka a veřejný zájem Jan  Čulík
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent
2. 12. 2004 Ideologie Bohumil  Kartous
2. 12. 2004 Michael  Marčák
2. 12. 2004 Muslimové v západní společnosti
2. 12. 2004 Jak byste popsali svou totožnost?
2. 12. 2004 Jak ovlivňuje situaci britských muslimů "válka proti terorismu"?
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?
2. 12. 2004 Jak mohou věřící žít v nenáboženské společnosti?
2. 12. 2004 Tiché setkání 2. 12. u sv. Václava v Praze a Olomouc mrtvých Michal  Rusek
2. 12. 2004 Michael  Marčák
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Dealeři nebo lékaři? Pacienti nebo feťáci? Dušan  Dvořák
2. 12. 2004 Množství užívání léků v ČR klesá
2. 12. 2004 Alain Juppé odsouzen ke 14 měsícům vězení a 1 roku nevolitelnosti Josef  Brož
1. 12. 2004 Ukrajinský parlament projevil Janukovyčovi nedůvěru
2. 12. 2004 Ukrajinská rozprávka Matúš  Holý
2. 12. 2004 Ukrajina na križovatke Adrian Peter Pressburg
2. 12. 2004 Legitímnosť proruskej Juho-východnej republiky Jana  Pokorná
2. 12. 2004 Poľsko nevládze financovať vojenskú misiu v Iraku Jakub  Topol
2. 12. 2004 Vznikl mediálně analytický server
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?
1. 12. 2004 Levice není mrtva Michael  Kroh
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce