2. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 12. 2004

POLEMIKA

"Komisař Aaronovich"

Stránky AntiWar.com se odvažují vznášet zcela zásadní otázku: Kdo má právo vnucovat nový status quo a za jakou cenu? Podle Aaronovitche toto znamená, že jsme se postavili na stranu nepřítele.

Komunisté měli vždycky charakteristický způsob argumentace, a to takový, při němž se zásadně vyhýbají argumentaci svého protivníka, o jeho názorech se nezmíní, ale spojí ho s 'nepřáteli lidu': s obrovským spiknutím bělogvardějců, hitlerovců a kapitalistů s buřinkami. Jakmile dosáhnou tito lidé středního věku, často změní radikálně své názory - ale metoda jejich myšlení zůstává stejná.

Aaronovitchův hněv se zaměřuje na každého, kdo si dovolil zpochybnit kult Viktora Juščenka, kolem něhož se srocují mezinárodní pokrokáři a neokonzervativní internationalisté v intelektuálním, pro ně všeobecně výhodném, Ribbentropově paktu. Hlavním cílem jeho útoku je John Laughland, politicky nezařaditelný euroskeptik, autor a publicista, jehož kniha The Tainted Source (Špinavý pramen) je panoramatickým přehledem historie evropské myšlenky a jejího pochybného původu v předválečném fašistickém myšlení."

Na - přiznejme si - poněkud stalinský - pokus britského komentátora Davida Aaronovitche zpochybnit argumentaci Johna Laughlanda z organizace BHHRG a Justina Raimonda z amerických internetových stránek www.antiwar.com nikoliv rozdrcením jejich argumentů, ale spojením jejich osob s lidmi a kauzami, obecně nepřijatelnými pro levocentrický britský establishment - což bývala mimochodem skutečně především taktika bolševické propagandy - reagoval na stránkách antiwar.com jejich editor Justin Raimondo nesmírně energickým debatním příspěvkem, skutečnou ironickou invektivou (anglický výraz je diatribe), kterou je radost číst, bez ohledu na to, jaké má autor politické přesvědčení. Ano, přiznávám, v některých ohledech autor útok na Aaronovitche trochu přehání.

Pozn. JČ: Je Aaronovitchovi skutečně možno mít za zlé, že byl jako student členem britské komunistické strany, zejména vzhledem k tomu, že tato strana odsoudila sovětskou invazi do Československa, a byla tedy docela reformní? Nicméně některé Raimondovy argumenty jsou zajímavé... Výběrově z jeho dlouhého článku citujeme.

Justin Raimondo: "Commisar Aaronovitch" v angličtině ZDE

Je nutno si v první řadě povšimnout, že Aaronovitch nejprve vyjadřuje skutečný hněv nad tím, že Laughland má v Británii [v posledních dnech] přístup do hlavních sdělovacích prostředků. Aaronovitchovi vadí, že Laughland vidí, co nikdo jiný nevidí. Když si Laughland povšiml mezi davy ukrajinských "reformátorů" neonacistů, Aaronovitch se pozastavuje nad tím, že to nezaznamenal nikdo jiný. Poznamenejme, že jen pár ruských emigrantů a izolovaných pravičáků poukazovalo na existenci sovětských gulagů, kdy se plnily obětmi.

Obvinění, že Laughlandova kritika není konkrétní, je falešné. I Wikipedia poznamenává:

"I když byla v původních volbách zaznamenána 75 procentní účast, pozorovatelé informovali o mnoha podvodech, zejména v regionech, kde byla nejsilnější Juščenkova podpora. Bylo nejasné, jak to ovlivnilo konečný výsledek."

Aaronovitch obviňuje Laughlanda z dlouhé litanie zločinů proti politické korektnosti, například z toho, že Laughland "kritizoval mezinárodní tribunál v Haagu". Aaronovitch z toho vyvozuje, že Laughland "hájí Slobodana Miloševiče" - ale žádná Laughlandova slova chvály pro Miloševiče necituje, protože žádná neexistují.

Aaronovitch kritizuje, že Laughlandovy názory a jeho kritika nepocházejí z "oficiálních" (čti: "státních") zdrojů. Útočí na British Helsinki Human Rights Group, která zdokumentovala podvody na obou stranách, i když zdůraznila zejména nesrovnalosti na Juščenkově straně, které sdělovací prostředky většinou pominuly. Víte, BHHRG není oficálně schválená, vládou vytvořená a řízená skupina, jako volební "pozorovatelé" KBSE," ale je to naprosto soukromá a zcela politicky nezávislá organizace.

Evropští byrokraté se v padesáti a více zemích KBSE ustavili sami za strážce "demokracie", ale kdo bude dohlížet na ně? Odpovědí je: BHHRG a místní sympatizanti, a to je odpověď, která vede Aaronovitche k zuřivosti. V jeho neokonzervativní dystopii není místo pro žádnou soukromou iniciativu.

Aaronovitch pak vystopovává spiknutí, z něhož mu vyplývá, že stránky Antiwar.com jsou "pravicové".

Ááá! Je to pravicové spiknutí! Jak vzrušující pro víceméně levicové čtenáře listu Guardian musí být zjištění, že jeden z hlavních protiválečných serverů na internetu, který má denně více než 60 000 čtenářů, a které doporučují i takové levicové autority jako Michael Moore, je ve skutečnosti "pravicový". Avšak každý, kdo si přečte naše principy, ví, že nejsme pravičáci ani levičáci, ale volnomyšlenkáři. Nálepka pravicovosti však slouží určitým účelům: v orwellovském světě Blairovy Británie, kde je levicová politická korektnost svého druhu náboženstvím, vyvolává tato nálepka asociace s předválečnými britskými fašisty, jako byl Sir Oswald Mosley, s rasistickou British National Party a se skinheadskými gangy.

Potíž s touto snahou diskreditovat prostřednictvím asociací - je to nástroj, který často používali komunisté, bývalí komunisté a nyní ho používají neokonzervativci - je, že předpokládá, že i druhá strana dodržuje rigidní komunistickou disciplínu. Ale takhle prostě normálně svět mimo komunistickou buňku či mimo neokonzervativní American Enterprise Institute nefunguje. Aaronovitch vytváří fiktivní amalgám a pak zdůrazňuje svou hlavní myšlenku:

"Zdá se, že Laughland a jeho společníci jsou skupinou pravicových izolacionistů a libertariánů, podezřívajících jakoukoliv zahraniční akci, a proměnili se jaksi v apologety nejhorších režimů a diktatur na této planetě."

Ach, já nevím o tom, že by byl Viktor Janukovič během své kariéry bombardoval nějaké civilisty: Janukovič neudělal Kyjevu to, co jsme my udělali, například, městu Fallúdža. Neusmrtil skoro 100 000 svých nepřátel při "osvobozenecké" válce, že ne?

Aaronovitchovi nepřipadá takové chování dostatečně děsivé. Překvapivé to není. Konec konců, každý, kdo byl členem komunistické strany po roce 1956 musí trpět určitou základní morální poruchou - určitou morální slepotou.

Je snad skutečně nutné vysvětlovat, že jen proto, že se stavíme proti údajné povinnosti USA a Británie napravit všechna zla na světě a svrhnout všechny despoty, provést "změnu režimu" od Teheránu až po Timbuktu, že z toho nevyplývá, že podporujeme režimy ve všech zemích světa?

Stránky Antiwar.com se odvažují vznášet zcela zásadní otázku: Kdo má právo vnucovat nový status quo a za jakou cenu? Podle Aaronovitche toto znamená, že jsme se postavili na stranu nepřítele. Pro staré komunisty a jejich potomky pořád platí staré leninské rčení: Ten, kdo není s námi, je proti nám!

Za mlhavými rétorickými výkony globálního demokratismu a za triky PR kampaní je dobře naolejovaná propagandistická kampaň, financovaná sobeckými vládami, které mají zájem prosazovat jen vlastní geopolitickou, hospodářskou a ideologickou agendu. Často má tato agenda méně co do činění s lidskou svobodou než s agendou soupeřícího státu - a odhalovat tuto realitu je vznešeným cílem - cílem, který hrdě sdílíme s Johnem Laughlandem a je nám ctí, že můžeme jeho texty publikovat. A co se týče organizace BHHRG, ta představuje jednu věc, kterou vlády všech dob a všech zemí pohrdají. Je to soukromá iniciativa. Proto se nám strašně líbí.

Kompletní článek ZDE

                 
Obsah vydání       2. 12. 2004
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu
2. 12. 2004 Čína: "Zázračný lékař" chirurgicky léčí dosud neléčitelná zranění mozku a páteře
3. 12. 2004 Británie: Levicový poslanec vysoudil vysoké odškodné
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!
2. 12. 2004 Ministr slepec, milenka a veřejný zájem Jan  Čulík
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent
2. 12. 2004 Ideologie Bohumil  Kartous
2. 12. 2004 Michael  Marčák
2. 12. 2004 Muslimové v západní společnosti
2. 12. 2004 Jak byste popsali svou totožnost?
2. 12. 2004 Jak ovlivňuje situaci britských muslimů "válka proti terorismu"?
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?
2. 12. 2004 Jak mohou věřící žít v nenáboženské společnosti?
2. 12. 2004 Tiché setkání 2. 12. u sv. Václava v Praze a Olomouc mrtvých Michal  Rusek
2. 12. 2004 Michael  Marčák
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Dealeři nebo lékaři? Pacienti nebo feťáci? Dušan  Dvořák
2. 12. 2004 Množství užívání léků v ČR klesá
2. 12. 2004 Alain Juppé odsouzen ke 14 měsícům vězení a 1 roku nevolitelnosti Josef  Brož
1. 12. 2004 Ukrajinský parlament projevil Janukovyčovi nedůvěru
2. 12. 2004 Ukrajinská rozprávka Matúš  Holý
2. 12. 2004 Ukrajina na križovatke Adrian Peter Pressburg
2. 12. 2004 Legitímnosť proruskej Juho-východnej republiky Jana  Pokorná
2. 12. 2004 Poľsko nevládze financovať vojenskú misiu v Iraku Jakub  Topol
2. 12. 2004 Vznikl mediálně analytický server
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?
1. 12. 2004 Levice není mrtva Michael  Kroh
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Ideologie Bohumil  Kartous
2. 12. 2004 Čína: "Zázračný lékař" chirurgicky léčí dosud neléčitelná zranění mozku a páteře   
1. 12. 2004 Levice není mrtva Michael  Kroh
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
30. 11. 2004 Nicolas Sarkozy může zatím o prezidentském křeslu jenom snít Josef  Brož
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
29. 11. 2004 Babylon 2004 Václav  Dušek
29. 11. 2004 Revoluce po pracovní době Petr  Miller
29. 11. 2004 Princip zkoušení je z pedagogického hlediska sporný Radek  Sárközi
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
29. 11. 2004 Vynikající socha Quido Kociána Mrtvý Ábel symbolizuje současný svět Jan  Paul
29. 11. 2004 "Chráníme vaše sny" Jaroslav  Polák
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show   
26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu   
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
1. 12. 2004 Ukrajina se nerozštěpí   
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi   
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá   
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
29. 11. 2004 Víme, co se vlastně děje na Ukrajině? Bohumil  Kartous
29. 11. 2004 Východní Ukrajina požaduje autonomii   
29. 11. 2004 Odcházející ukrajinský prezident navrhuje nové volby   
27. 11. 2004 Ukrajina: Revoluce proměněná v televizní show   
27. 11. 2004 Jde o demokratické právo Ukrajinců, nikoliv o jednoho či druhého kandidáta   
26. 11. 2004 Juščenka podporuje Amerika, ale není to jasný prodemokratický kandidát